Interview LL12: Tim Christensen

Interview nummer vier is gedaan met zanger Tim Christensen. In een heerlijk warme Lowlandszon heeft FOK! met hem gepraat over zijn wereldfaam, zijn egocentrische instelling en verdomde kristallen.

Tim

De hitte van dit weekend was een klein punt van ongeloof voor de zanger. "Vanmorgen keek ik op een weerapplicatie op mijn telefoon en ik dacht dat er een error in zat, haha. Maar zonder dollen, het is hier echt fantastisch, hoe gek het weer ook mag zijn." Toch mag het weer niet deren. Naast zijn eigen optreden gaat Tim voorlopig nog niet stilzitten. "Ik wil nog Wilco zien, maar ook Foo Fighters. Ze spelen tegelijkertijd, dus dat wordt half om half. Eerlijk is eerlijk, ik ga liever naar de twee halve optredens dan naar het pretpark hier tegenover."

Christensen is voordat zijn optreden begint nog flink zenuwachtig. "We spelen veel op festivals in Denemarken, maar niet hier. Het is ons eerste festival in Nederland. Ik heb wel een keer eerder gespeeld in Nederland, in mei of juni. We zijn toen in Amsterdam geweest en hebben fietsen gehuurd om de stad te bekijken, wat een geweldig mooie stad is het." Naast het naderende optreden is het spelen van zijn nieuwe album ook nog spannend. Het is namelijk een productie zoals hij dat nog niet eerder heeft gemaakt. "Deze keer heeft de band veel invloed gehad op het album. Normaal ben ik enorm egocentrisch en wil ik alles zelf in handen hebben. Toch voelde het voor deze keer goed om anderen tot dit geheel toe te laten. Hoewel het album Tim Christensen & The Damn Crystals heet is het nog steeds een echt TC-album."

Voordat The Damn Crystals echt zo werden genoemd ging er nog een behoorlijke tijd overheen. De achtergrondband van Tim speelde tijdens liveoptredens en de afgelopen albums, maar hebben nooit credit gekregen. Tot oktober 2011 dan. "Ik vond dat zij het verdienden. Andere artiesten geven hun vaste band ook een naam, zoals Bob Marley en Neil Young." Voordat de naam definitief werd ging er nog wel flink wat overleg aan vooraf. "We hebben tien pagina's vol zitten schrijven met mogelijke namen, we wisten namelijk dat de uiteindelijke keuze ook op de cover van het album zou komen. Uiteindelijk hebben we maar voor The Damn Crystals gekozen." Na het album uit november 2011 heeft Tim met de band nog niet hard gewerkt aan nummers. "Tussen de optredens door verzin ik wel eens een riffje of tekst en dat neem ik dan op met mijn iPhone of dictafoon. Ik zit dan met mijn gitaar en dan speel ik iets. Binnenkort zijn we enkele weken vrij, dan ga ik naar alle opnames luisteren en beginnen met het echte schrijven."

Tim Christensen is bij velen nog bekend als zanger van Dizzy Mizz Lizzy. Slecht nieuws: "Er komt geen reunie meer. Na de verzoeningstour die overigens erg leuk was is het gewoon klaar. Is de breuk definitief? Net zo definitief als voor de reunie. Ik wil niet meer naar het verleden kijken, alleen maar naar de toekomst." Wat brengt de toekomst voor Tim? Wellicht meer albums zoals het zeer vrije Secrets On Parade"Ik moest dit album maken, het voelde goed om te doen. Pas nu kan ik écht zeggen dat ik me volledig heb vrijgegeven voor die cd, dat is wel eng." Het album staat vol met nummers over zware periodes, gebroken harten en wegen die splitsen. "Maar het is wel erg fijn om je tot de muziek te wenden in moeilijke tijden."