Lowlandsblog 2012

FOK! is zoals vanouds ook dit jaar weer op Lowlands. Ook dit jaar zetten wij artiesten en bezoekers op de gevoelige plaat en wij leggen ze ook het vuur aan de schenen. Voor foto's van dag 1, gemaakt door Bram Muller, kan je hier kijken.

Naast foto's van en interviews met artiesten hebben MrManiak (René) en Beaudelaire (Martijn) ook een andere taak: de ongeziene kanten belichten. Door middel van gevarieerde interviews, blikken vanaf het campingterrein en eigen foto's is op deze manier hun beleving goed te volgen. De blog van dag 0 tot en met dag 2 is geschreven en gefotografeerd door René. Dag 3 is door Martijn geschreven.

Na een zeer energieke en inspanningsrijke donderdag is Lowlands toch echt van start gegaan. Het zoeken naar een plekje op de camping was gelukkig geen probleem, Camping 3 had nog meer dan genoeg plaats toen wij arriveerden.

Camping 3
Campingterrein 3 voordat het vol stond

Stilte
Stilte voor de bandjesstorm

Een korte tijd later kwam de zonnebrand tevoorschijn. De donderdag was op een zeer bewolkte ochtend na geweldig warm, maar dat drukte de pret niet. In tegendeel: de waterballonnen en pistolen waren bij de HEMA-tent niet aan te slepen. Mocht je dus niet nat zijn geworden door het zweet van jezelf of dat van anderen, dan werd je dat wel door een straal met lauw water.

Terwijl de boel langzaam vol begon te stromen begon de zon ook langzaam te zakken. Met andere woorden, tijd voor Martijn en mij om de camping te verkennen. Op camping vier hebben wij zijn neef ontmoet. Met zijn losse, vrolijke groep vrienden zette hij de bocht voor de toiletgebouwen van camping vier volledig op stelten. Mocht je hen nog zoeken, zoek dan naar (en ik citeer) 'de partytent met de krokodil op het dak'.

Zoals te lezen is heerst er weer een erg ontspannen sfeer op de campingterreinen. Spelletjes zoals wedstrijdjes frisbee gooien en krijttekeningen maken waren aan de orde van de dag.

Dood
Dode op camping drie

Frisbee
Wedstrijd frisbee gooien op camping vier

De eerste dag is rustig verlopen, op een voor ons enkel zichtbaar incident na. Een jongeman van begin twintig werd door drie beveiligingsmensen van het terrein getild. Met de woorden ?LAAT ME MET RUST, OUWE? en het schuim dat uit zijn mond borrelde werd hij naar de EHBO-tent gesleurd. FOK! gaat zondag een kijkje nemen hoe en wat er precies speelt in deze tent vlakbij campings drie en vier.

Vrijdag ging rustig van start. Tussen half negen en negen uur moest je wel de tent uit. Ontbijten, met je kop onder de kraan en naar de hoofdingang van het terrein, waar de hekken eerder dan verwacht openden. Als pers zijnde zijn wij (Martijn en ik) naar de perstent gesprint om een kluisje te regelen en om de dag in te plannen. Wat gaan we doen vandaag? Het stond vast dat Ed Sheeran de eerste act van de dag ging worden.

Onderweg naar de roodharige zanger ontdekten we de Nedap's M-M-M-Machine. Wat is dit? Karaoke, de hele dag door. Het podium dat tegenover de Grolsch-tent staat wordt druk door de festivalgangers bezocht en gebruikt, zoals hieronder te horen is.

De Alpha-tent ontplofte bij aankomst van euforie. Ed Sheeran zette de boel volledig op zijn kop met zijn gitaar en opnameapparatuur. Zowel binnen als buiten de grootste tent van het festival gingen de handen in de lucht en werden de stemmen kapot geschreeuwd. Er kan niet anders worden gezegd dat dit helemaal terecht was. Tijdens het nummer You Need Me, I Don't Need You ramde Sheeran vol overgave twee snaren kapot, smeet zijn gitaar in de coulissen en ging al rappend en bijna spelend verder met het publiek vermaken. Pas aan het einde van het bijna tien minuten durende nummer raapte hij zijn, inmiddels door de roadie gerepareerde gitaar weer op om de afsluitende A-Team te spelen. In zijn eentje heeft hij met een paar duizend man de tent laten springen. Wat een geweldig optreden, voor mij is Sheeran de act van deze vrijdag geweest.

In de middag heeft Martijn de heren van Recensiekoning gesproken en de band Will And The People het vuur aan de schenen gelegd. Beide interviews komen zo snel mogelijk online. Ikzelf ben met Alberta Cross in de weer geweest, ook dit gesprek komt op de website waar je nu op kijkt.

Martijn recensie
Martijn (linker bovenhoek van de tafel) praat met Recensiekoning

Tegen het einde van de avond nog naar The Black Keys gegaan. Heerlijk gedanst en geschreeuwd, de aanwezige bezoekers gingen ook lekker los. The Black Keys speelde op deze een tamelijk ingetogen en bijna braaf optreden. Naast de soms ietwat lange pauze tussen de nummers was het een goede afsluiter van de vrijdagavond, maar het feestbeest van de Alpha-tent was vandaag toch echt Ed Sheeran.

Black Keys
The Black Keys in de Alpha

De nacht valt op Lowlands

Na het optreden met Martijn naar de Mike gegaan om Leon van der Zanden te zien. Wauw, wat was die vent... Ik laat het Martijn even zeggen wat hij er van vond: "Op Lowlands was hij erg scherp in improvisatie, hij nam meerdere lallende festivalbezoekers goed te grazen." Smaken verschillen.

Eenmaal terug op het campingterrein hebben Martijn en ik een spoor van vernieling aangetroffen. De groep waar we bij staan heeft nu twee uitklapstoelen, drie tenten, een enkelband en enkele levers vernietigd. Met nog twee dagen voor de boeg vrezen wij voor onze tent.

Tentvernietiging
Ja, er zitten nu twee mensen in hun tenten.


Wat kan je nog verwachten op FOK! ? Een interview met onder meer Tim Christensen en Leon van der Zanden, gesprekken met de dames en heren van het vrijwilligersteam, de EHBO-, politie- en bandjespost, festivalbezoekers en nog veel, veel meer.