Xbox Kinect

Bij de launch zijn er vijftien verschillende Kinect-games beschikbaar en in de loop der tijd zullen hier steeds meer games bij gaan komen. De games hebben een adviesprijs van 50 euro. Dit is tien euro minder dan de prijs voor reguliere games en gelijk aan de adviesprijs voor Wii-games. Games voor de PlayStation Move hebben een adviesprijs tussen de 40 en 45 euro.

Kinect Adventures
Deze game wordt gratis bij de Kinect geleverd, waardoor je gelijk met je nieuwe speelgoed aan de slag kunt! Het is een verzameling van mini-games in een avontuurlijke omgeving. Dingen die je kunt doen is bijvoorbeeld raften, munten verzamelen op een treinbaan en de barsten in een aquarium herstellen. Tijdens het spelen kan een tweede persoon gewoon het veld inlopen en bewegen, waarna het spel direct voor twee spelers wordt.

Fitness
Een abonnement op de sportschool is overbodig als je een Kinect thuis hebt staan. Voor het apparaat verschijnen bij de launch al direct een hele rits fitness-games. EA Sports Active 2 en Your Shape: Fitness Evolved lijken de meest serieuze games te zijn. The Biggest Loser is gebaseerd op het gelijknamige Amerikaanse TV-programma waarbij het draait om zoveel mogelijk gewicht verliezen en Zumba Fitness is vooral lekker bewegen met die heupen.

Kinect

Sportgames
Deze vier games zijn de sporttitels waar je mee aan de slag kan. Iedereen heeft goed gekeken naar het succes van Wii Sports en daarom kun je met deze spellen aan de slag in vele verschillende mini-games. Het volleyballen uit Kinect Sports is niet aan te raden als je een laag plafond hebt, maar je kunt lange rally's maken met tafeltennis terwijl je in Game Party de café 'sporten' als darten, bier tappen en tafelhockey kunt spelen. In Deca Sports Freedom kun je aan de slag met tennis, paintball en boogschieten en in MotionSports kun je tot slot aan de slag met onder andere skiën, American football en gewoon voetbal. Racen in de sneeuw is wat je in Crossboard 7 kunt doen, de game draait helemaal om één sport: snowboarden. en tot slot kun je je agressie kwijt in Fighters Uncaged.

Racegames
Sonic Free Riders is racen in een futuristische Sonic-wereld. Helaas heeft de Sonic Riders-serie niet echt een goede naam, dus koop deze game niet puur op de Sonic-naam maar wacht nog even op de review die binnenkort op FOK!games zal verschijnen. Joy Ride is tot slot een race-game a la Mariokart met Avatars die de auto's besturen en allerlei power-ups op de weg. Verwacht geen realistische schademodellen of iets dat überhaupt in de buurt van realisme komt.

Dansen
Het lijkt alsof muziek-games op hun retour zijn, maar in plaats daarvan duiken er steeds meer dansgames op. DanceMasters van Konami biedt de typisch Japanse stuitermuziek, terwijl Dance Central populaire westerse muziek biedt. Beide hebben een uitgebreide tracklist en leren je dansjes op de muziek, waarbij Dance Central wel duidelijk de betere is en ook leuk is voor de geoefende danser.

Kinect

Kinectimals
Deze game past niet in een hokje. Hij is gericht op kleine kinderen en vooral heel erg aaibaar. Kies één van de tijgers en ga hiermee spelen, knuffelen en wat je dan ook maar met je eigen tijger zou willen doen. Het dier kan truukjes van je leren, reageren op zijn naam en veel verschillende spelletjes spelen. De limited edition van het spel wordt geleverd met een knuffelbeest dat je in de game kunt 'laden' waardoor een nieuw soort tijger beschikbaar wordt.

Tot slot is er nog één game die zowel met Kinect als met de gewone controller te spelen is. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 The Videogame biedt naast de gewone gameplay die je ook op de andere consoles kunt vinden een aantal speciale Kinect-levels waarin je een rail-shooter a la House of the Dead kunt spelen waarbij je de juiste toverbewegingen moet gebruiken.

Conclusie
Naast deze vijftien launch-games verschijnen de komende tijd nog verschillende andere games zoals Michael Jackson: The Experience waarin je onder andere de moonwalk als dancemove moet doen. Helaas is het game-aanbod nog enigszins teleurstellend. Zoals je wellicht aan de opsommingen hierboven kunt zien zijn er veel dezelfde soort games en is er nog geen enkele game aangekondigd waar ook de hardcore gamers warm van worden. Sony heeft een aantal van zijn oudere games omgezet om geschikt te zijn voor hun Move, maar Microsoft heeft voor zover bekend nog geen plannen in die richting. Wat wel positief is zijn de vele verschillende uitgevers van de games. De Move-games komen vrijwel allemaal uit Sony's eigen stal, terwijl veel losse developers enthousiast aan de slag gingen met Kinect. Developers hebben momenteel over het algemeen ook meer interesse in Kinect dan in de PlayStation Move en Nintendo Wii. Hopelijk is dat het voorteken dat we over een tijdje ook een aantal échte Kinect-games kunnen verwachten, in plaats van deze mini-games verzamelingen. De games maken een platform de moeite waard, dus kijk goed naar de games en maak op basis daarvan de afweging om wel of niet aan Kinect te gaan beginnen.