Vervroegde verkiezingen VK

Rishi Sunak, premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft vandaag verkiezingen aangekondigd. Een ingelaste kabinetsvergadering had als uitkomst dat de Britten op 4 juli de stembureaus zullen openen.

Voor de ambtswoning aan Downingstreet 10 gaf Sunak vandaag, in de stromende regen, een speech waarin hij vooral benadrukte hoe goed hij het VK weer op de rails heeft gezet. Hij haalde daarbij hoogtepunten uit zijn premierschap aan. Ondermeer claimde de voormalige minister van financiën krediet voor het stabiliseren van de economie.

Gezien de peilingen is het een zeer gewaagde stap van de uiterst impopulaire leider van de Conservatives. Met 20 procentpunt achterstand staat de partij een enorm verlies te wachten. Hij lijkt er op in te zetten dat hij het verschil nog goed kan maken en benadrukt dat het nu beter gaat met het land, en dat een overwinning van Labour alleen maar onzekerheid zal opleveren. Binnen zijn partij zijn de meningen niet onverdeeld positief over het juist nu uitroepen van verkiezingen; er gaan zelfs stemmen op om Sunak het partijleiderschap te ontnemen.

Labourleider Keir Starmer zegt juist dat er niets zal verbeteren als de Conservatives, die al sinds 2010 onafgebroken aan de macht zijn, opnieuw de verkiezingen winnen. Hij noemt het tijd voor verandering.