Anonieme verdachte UvA moet terug de cel in omdat hij zich niet wil identificeren

Een verdachte van openlijke geweldpleging tijdens de pro-Palestina demonstratie bij de UvA op 8 mei moet opnieuw de cel in, zonder dat zijn snelrechtzitting is afgelopen. De man weigerde zich namelijk te identificeren. 

Dat schrijft de rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Zeven verdachten van openlijke geweldpleging staan vandaag voor de politierechter. Een van hen, een onbekende man, moet tot 29 mei opnieuw de cel in. Omdat de man niet wil zeggen wie hij is kan de politie hem mogelijk moeilijk vinden. Ook denkt de rechter dat de kans op herhaling groot is, aldus Belleman.

De man wordt verdacht van openlijke geweldpleging, waaronder het gooien van stenen en het spuiten van verf naar de politie. De man ontkent zelf met stenen te hebben gegooid, maar gaf tijdens de zitting toe dat hij met een brandblusser en waterpistool gevuld met rode verf heeft gespoten in de richting van een shovel van de politie, maar niet op agenten zelf. 

De man verklaarde dat hij student politieke wetenschappen is met een specialisatie op het gebied van politieke theorie. Hij is ook als medewerker verbonden aan de universiteit, is actief bij een studentenbeweging en is woonachtig in Nederland, maar meer wil hij niet kwijt.

Zes van de zeven verdachten staan terecht voor openlijke geweldpleging op de Oudezijds Voorburg- en Achterburgwal. Eén verdachte wordt staat terecht voor bedreiging en zware mishandeling. Van de zeven verdachten zijn er in totaal drie anoniem. Het gaat om twee mannen en een vrouw. De overige verdachten zijn een 25- en een 30-jarige man uit Amsterdam, een 22-jarige uit Halfweg en een 24-jarige zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Banden met Israël 
Begin mei liep het volledig uit de hand in en rondom de UvA. Demonstranten wilden onder meer dat de UvA openheid biedt over banden met Israëlische organisaties die bijdragen aan de oorlog in Gaza. De UvA dacht daar gehoor aan te geven door een lijst met organisaties op hun website te plaatsen. Dat vonden demonstranten kennelijk niet voldoende.

Want in de dagen die volgden werden er meerdere keren demonstraties in en rondom de UvA georganiseerd. Demonstranten eisen daarnaast dat de Universiteit banden verbreekt en stopt met het financiering van organisaties die volgens hen bijdragen aan de oorlog.