Capcom Arcade Stadium

Speelhallen zijn zo goed als dood. Ze waren al wereldwijd steeds meer zeldzaam geworden, maar waarschijnlijk wordt COVID-19 de nekslag. Gelukkig hebben uitgevers nieuwe manieren gevonden om arcade-klassiekers aan de man te brengen. Capcom Arcade Stadium is zo’n beetje de ideale manier om dat te doen.

Capcom Arcade Stadium is een gratis app die enkel met 1943: The Battle of Midway komt. Je kunt vervolgens de collectie uitbreiden aan de hand van verschillende betaalde DLC-pakketen. Pack 1: Dawn of the Arcade bevat enkel titels die tussen 1984 en 1988 uitkwamen. Het komt met ander andere Vulgus, de allereerste Capcom-game. Pack 2 (1989-1992) bevat klassiekers zoals Strider en de eerste versie van Street Fighter II. Pack 3 (1992-2001) komt ten slotte met meer obscure culthits zoals Giga Wing en Progear. De packs kosten vijftien euro per stuk, of je kunt een bundel kopen die ze alle drie bevat voor veertig euro.

De packs komen elk met tien games en de deze zijn over het algemeen shmups, beat ‘em ups en vechtgames. Precies het soort games die populair waren in arcades en het wisselgeld van menig kind hebben verslinderd. Ik moet wel gelijk toegeven dat ik pack 1 aan weinig mensen kan aanraden. De oudere games in dat pakket zijn meer beperkt en maken tegenwoordig weinig indruk.

Uiteindelijk kun je met een collectie zoals deze nooit de echte chaotische atmosfeer van een speelhal repliceren. Het is immers een ervaring op zich om tussen alle speelkasten te staan, de flitsende schermen te zien en de gekke geluidseffecten te horen. Capcom Arcade Stadium doet wel een moedige poging. Als je de app opstart kom je namelijk in een hal terecht met 3D-weergaven van de speelkasten van alle games die je hebt. Verder moet je tijdens een Game Over daadwerkelijk een kwartje in de machine stoppen om verder te gaan. Dit alles zorgt voor net wat meer immersie.

Veel fans vinden bij dit soort collecties de kwaliteit van de emulatie het belangrijkste aspect. Toen deze collectie eerder dit jaar uitkwam op de Switch waren wat dat betreft wel wat problemen. De collectie draait namelijk op de inmiddels bekende RE Engine van Capcom, die blijkbaar nog niet helemaal goed voor de Switch is geoptimaliseerd. Op de PS4 heb ik bij een paar games, zoals Street Fighter, ook af en toe last gehad van een beetje input lag. Gelukkig lijkt dit probleem te zijn verholpen met de nieuwste patch.

Het allerbeste aan Capcom Arcade Stadium zijn de opties die Capcom heeft toegevoegd om de games zo toegankelijk mogelijk te maken. Er zijn namelijk enorm veel optionele hulpmiddelen die de speler ongekend hard laten valsspelen. Je kunt bij alle games de speelsnelheid aanpassen en ook op elk moment je acties terugspoelen. Dat doe je niet in een aparte menu, maar met de druk van een knop. Dat zorgt ervoor dat bepaalde ietwat irritante games in deze collectie een stuk beter behapbaar zijn geworden. Tevens kun je altijd de game opslaan en je hebt oneindig veel continues.

Voor je aan het spel begint heb je ook allerlei opties. Voor alle games kun je keizen uit de Engelse of Japanse ROM en je hebt ook toegang tot nieuwe opties zoals moeilijkheidsgraden en het aantal levens waarmee je begint. Uiteraard kun je ook het uiterlijk van de games aanpassen. Je kunt voor modi kiezen die games een soort scanline-filter geven en je hebt de mogelijkheid om de speelkasten wel of niet tijdens het spel zichtbaar te hebben.

Daar houdt het niet op, want Capcom heeft een een uitgebreide ranking- en online-component aan deze collectie toegevoegd. Tijdens het spelen kun je CAPSO verdienen, een eenheid waar je leuke goedjes kunt vrijspelen zoals nieuwe speelkasten vrij te spelen (geen games, alleen de kast).  Er is ook voor alles een leaderboard en er zijn wekelijkste challenges waar je aan mee kunt doen.

Dit pakket is dus erg compleet. Toch ontbreken er een paar functies die het geheel nog beter hadden gemaakt. Het is bijvoorbeeld jammer dat je geen van de games online multiplayer ondersteunt. Capcom heeft in het verdelen voor andere collecties die functie al eerder toegevoegd aan oudere games, maar hier dus niet. Deze collectie heeft verder ook last van het feit dat Capcom al andere collecties heeft uitgebracht. Dat uit zich in het feit dat er allerlei bekende games ontbreken, zoals de Marvel vs. Capcom-serie.

Conclusie:
Capcom Arcade Stadium is een uitstekende manier om allerlei bekende en minder bekende arcade-klassiekers te spelen. Deze collectie geeft spelers ongekend veel opties om mee te spelen en ook een aantal online elementen zijn goed verzorgd. Alleen online multiplayer en nog meer games hadden dit pakket nog sterker gemaakt. Als je de speelhallen een beetje mist kom je heel goed terecht bij Capcom Arcade Stadium.

Gespeeld op PS4, ook beschikbaar voor Xbox One, Switch en pc.