Nacon Revolution 5 Pro

Een premium ‘pro’ controller lijkt misschien overbodige luxe, maar als je veel gamet is het geen heel gekke investering. De controller is wel een apparaat die je misschien wel honderden uren in je handen vast hebt. Nacon biedt gamers met de Revolution 5 Pro een interessante nieuwe optie, maar het komt ook met een paar grote nadelen.

De Revolution 5 Pro heeft een adviesprijs van 230 euro. Het is dan wel een normale prijs voor een premium controller, maar ik schrik nog altijd van zulke prijskaartjes. Het is wel een klein beetje goedkoper dan de 240 euro die Sony vraagt voor de DualSense Edge. Ik neem aan dat de meeste mensen niet meerdere van deze luxe gaan kopen, dus in principe moeten PlayStation-gamers kiezen tussen de Edge en de 5 Pro.

We gaan daar straks iets uitgebreider op in, maar eerst is het handig om te vertellen wat de Revolution 5 Pro precies te bieden heeft. Deze controller is gemaakt om te werken op PS4, PS5 en pc. Wat gelijk opvalt is natuurlijk de asymmetrische ligging van de sticks. Veel gamers prefereren deze methode en Nacon is op dit moment de enige die een PS5-controller met een asymmetrisch design aanbiedt.

De Revolution 5 Pro onderscheidt zich verder van andere opties door het gebruik van ‘hall effect’ magnetische sensoren onder de analoge sticks. Andere controllers, waaronder de DualSense (Edge), maken gebruik van een potentiometer om de stick te centeren. Uit onderzoek is al gebleken dat deze goedkopere methode gevoelig is voor slijtage, met als gevolg de beruchte ‘stick drift’ waar iedereen de laatste jaren zo’n last van heeft. Bij hall-effect is er geen fysiek contact tussen de stick en de sensor, waardoor er ook geen slijtage ontstaat. Gezien de hoge prijs van deze controller is het in ieder geval een fijn idee dat je niet al over een paar jaar op hol geslagen sticks hebt die je op de een of andere manier moet vervangen.

Verder adverteert Nacon dat deze controller speciaal is ontwikkeld voor professionele gamers. Daar horen allerlei toeters en bellen bij, zoals het feit dat de controller modulair is. Je kunt bijvoorbeeld zowel de sticks als de D-pad omwisselen met bijgeleverde varianten. De Revolution 5 Pro bevat verder ook zogenoemde triggerstops. Dit is een schakelaar aan de achterkant van de controller waarmee je de indrukhoek van de triggers kunt verkleinen. Hierdoor ga je bijvoorbeeld sneller schieten. Er zitten ook metalen ringen bij die je om de sticks kunt plaatsen. Hiermee verklein je de reisafstand van de sticks waardoor je sneller kunt bewegen en richten.

Meer uniek aan de Revolution 5 Pro zijn de bijgeleverde losse gewichtjes die je optioneel in de controller kunt plaatsen om het zwaarder te maken. Hiermee kun je de toch al vrij stevige controller, die zonder gewichtjes 315 gram weegt, nog robuuster maken. Persoonlijk hou ik wel van zware controllers, dus ik vond dit wel een fijne optie.

Deze controller ligt trouwens sowieso wel lekker in de hand. In het verleden merkte je gelijk dat third-party controllers met goedkopere materialen werden gemaakt. Mijn ouders kwamen vroeger aanzetten met goedkope troep die na een paar maanden al ophield met werken. De 5 Pro voelt over het algemeen gelukkig net zo luxe als officiële controllers. Ik ondervond wel gelijk twee nadelen. Ik weet niet hoe de meeste mensen hun controllers vasthouden, maar mijn wijsvingers rusten normaal gesproken op de triggers. Dat is op de 5 Pro een beetje oncomfortabel omdat de triggers mijns inziens te schuin naar boven zijn geplaatst. Hierdoor moest ik mijn wijsvingers op de schouderknoppen laten rusten, iets dat toch even wennen was.

Een veel groter minpunt zijn de back-buttons. Nacon heeft vier extra knoppen aan de achterkant geplaatst. Dat is in theorie goed, maar nu snap ik gelijk waarom andere fabrikanten voor paddles kiezen achterin en niet voor knoppen. De back-buttons op de 5 Pro zijn groot en zacht, maar de plaatsing voelt onnatuurlijk voor je vingers. De onderste twee zitten bovendien op de achterkant van de hendels waardoor je ze constant per ongeluk indrukt.

Nacon heeft bijna alles uit de kast gehaald voor de Revolution 5 Pro, maar PlayStation-gamers moeten rekening houden met het feit dat dat deze controller twee belangrijke PS5-features niet ondersteunt: adaptieve triggers en haptische feedback. Sony verstrekt blijkbaar geen licenties voor deze features, waardoor ze noodgedwongen ontbreken. Nacon kan er dus weinig aan doen, maar het is hoe dan ook een groot gemis. Sterker nog, op de PS5 heb je met deze controller überhaupt geen tril-functie (op PS4 en pc is rumble wel mogelijk). Er zijn vast gamers die deze features niet zullen missen, maar ik vind het zelf een heel groot compromis voor een dure luxe controller.

Het gebrek van die features heeft indirect wel een voordeel. De 5 Pro heeft volgens Nacon namelijk een batterijduur van zo’n tien uurtjes. In de praktijk kwam ik zelf op zo’n acht uur uit, maar dat is nog altijd twee keer zo lang als de DualSense Edge. Dat is wel lekker, want ik heb bij de DualSense het gevoel dat het om de haverklap leeg is.

Ten slotte komt de Revolution 5 Pro met een pc-app waarin je uitgebreid allerlei functies kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld aan de gevoeligheid en aan de deadzones van de sticks sleutelen of alle knoppen stuk voor stuk anders instellen. Nadien kun je je wijzigingen opslaan als een uniek profiel die je vervolgens bij een specifieke game gebruikt. Het werkt allemaal goed en Nacon heeft alvast een aantal standaard profielen klaargezet voor bijvoorbeeld FPS- of racing-games.

Het is bijna oneerlijk om te vergelijken, maar de customization werkt wel ietsjes beter op de DualSense Edge. Daar is alles namelijk aanpasbaar via de PS5 zelf en je kunt ook veel sneller tussen profielen wisselen. Als je sowieso vergelijkt heb ik zelf een lichte voorkeur voor de Edge, maar de Revolution 5 Pro heeft zijn eigen sterke voordelen waardoor Nacon’s controller voor sommige gamers zeker de betere optie zal zijn.

Conclusie:
De Nacon Revolution 5 Pro is een heerlijke verstelbare controller met, ten opzichte van de concurrentie, unieke voordelen. Ben je een liefhebber van de asymmetrische lay-out dan is deze controller op de PS5 sowieso je enige optie. Verder wordt stick drift voorkomen met behulp van hall-effect sensoren en heeft het een relatief goede batterijduur. De grote vraag is alleen of je kunt leven zonder functies zoals adaptieve triggers en (haptische) rumble. De mindere back-buttons zijn verder ook een domper. De Revolution 5 Pro blijft ondanks duidelijke minpunten een aanrader, vooral als je het het als een pc-controller wilt gebruiken.