FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 juni 2021

EK: Dumfries kopt Nederland naar winst tegen Oekraïne

Het Nederlands elftal is het Europees kampioenschap begonnen met een 3-2 zege tegen Oekraïne. Denzel Dumfries kopte op de valreep de 3-2 binnen. Eerder had Oranje in de tweede helft een 2-0 voorsprong weggegeven. 

Het Nederlands elftal begon in de verwachte 5-3-2 opstelling met als verrassing Patrick van Aanholt in de basis. In een vermakelijke eerste helft had Oranje direct controle over de wedstrijd. In de eerste tien minuten werd het Nederlands elftal direct gevaarlijk, maar het zou in de beginfase niet tot een doelpunt.

Oekraïne kwam er een aantal malen goed uit, maar tot veel problemen voor het doel van Maarten Stekelenburg zorgde dat niet, mede dankzij een goede tackle van Van Aanholt. Ook in het tweede deel van de eerste helft bleef het Nederlands elftal de betere ploeg en was het met een volley van aanvoerder Georginio Wijnaldum dicht bij de 1-0. Ook Denzel Dumfries was met een vrije kopkans dicht bij de openingstreffer, terwijl hij in de eerste minuten van de wedstrijd ook al een uitstekende kans kreeg. Maar uiteindelijk werd er in de eerste helft niet gescoord tussen de beide landen.

Zeven minuten in de tweede helft was het wel raak. Zo als zo vaak kwam Dumfries goed door aan de rechterkant, waarna hij de bal strak voorgaf. De Oekraïne-keeper zat er nog wel tussen, maar gelukkig voor Nederland viel de bal voor de voeten van Wijnaldum, die vervolgens makkelijk binnenschoot.

Snel na de 1-0 verdubbelde Wout Weghorst de score. Opnieuw kwam het Nederlands elftal goed door aan de rechterkant. Dumfries nam de bal weliswaar niet goed aan, maar alsnog  kwam de bal gelukkig voor de voeten voor de spits van Oranje, die vervolgens laag in de korte hoek binnen schoot.

Oranje deed het na de 2-0 rustig aan en een kwartier voor tijd bracht Oekraïne de spanning terug in de wedstrijd. Andriy Yarmolenko zorgde met een prachtige treffer in de verre hoek voor de 2-1 en voordat Nederland bekomen was van de tegenvaller lag ook de 2-2 erin. Uit een vrije trap kopte Roman Yaremchuk prachtig binnen en was Stekelenburg voor de tweede keer kansloos.

Oranje moest weer op zoek naar een doelpunt en dankzij een prachtige kopbal van Dumfries kreeg het Nederlands elftal ook de voorsprong. De rechtsback kwam goed voor zijn man, waarna hij raak kopte, al ging de doelman van Oekraïne niet geheel vrijuit.

Dankzij de 3-2 winst heeft Oranje samen met Oostenrijk drie punten na de eerste speelronde. Donderdag nemen de beide landen in de Johan Cruijff Arena het op tegen elkaar. Oekraïne en Noord-Macedonië blijven op nul punten staan na één wedstrijd in groep C.

Babylon's Fall van Platinum Games onthuld

Babylon's Fall werd al in 2018 door Square Enix aangekondigd, maar het is pas vandaag voor het eerst echt onthuld. Het spel blijkt een live service co-op actie-game te zijn. Platinum Games is van plan om het spel op langere termijn te ondersteunen. Verder zien we in de trailer ook een opvallende grafische stijl.

Square Enix heeft geen releasedatum voor Babylon's Fall aangekondigd.

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin aangekondigd

Square Enix heeft vandaag Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin aangekondigd. De game, die ontwikkeld wordt door Team Ninja (bekend van o.a. Nioh), komt in 2022 uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Het is een actie-game, met opvallende edgy dialogen. We zien ook Garland, de slechterik van de allereerste Final Fantasy.

Als je een PS5 hebt kun je vandaag al zelf de game uitproberen, want er komt een exclusieve demo uit. Bekijk de eerste beelden van deze ietwat bizarre titel hieronder.

Djokovic wint Roland Garros na knappe comeback

Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan Roland Garros gewonnen. Gemakkelijk ging het echter niet tegen Stefanos Tsitsipas. Na de eerste twee sets verloren te hebben won de Serviër uiteindelijk de wedstrijd in vijf sets: 6-7 (6), 2-6, 6-3, 6-2 en 6-4.

De Griek kreeg op 5-4 in de eerste set een setpoint maar deze werd na de langste rally van de eerste set weggewerkt door Djokovic, die vervolgens Tsitsipas brak. Hij werd echter zelf ook weer gebroken en mistte in de tiebreak een setpoint. Tsitsipas won de set en had daarna de smaak te pakken, hij won relatief eenvoudig ook de tweede set.

In de derde set knokte beide spelers voor elk punt en uiteindelijk was het Djokovic die aan het langste eind trok. In de vierde set leek de vermoeidheid Tsitsipas parten te gaan spelen en kreeg de nummer één van de wereld duidelijk de overhand. Hij won de set met 6-2 en sleepte met 6-4 in de vijfde set de titel binnen. "Ik heb bijna negen uur gespeeld in de afgelopen 48 uur tegen twee geweldige kampioenen. Het was fysiek onzettend zwaar, maar ik vertrouwde op mijn kwaliteiten en wist dat ik het kon," aldus Djokovic na afloop.

Djokovic is nu nog een titel verwijderd van het recordaantal van Roger Federer en Rafael Nadal. Hij is bovendien de eerste man in het open tijdperk met twee zeges in elk van de vier grandslamtoernooien.

World Superbikes: dubbelslag Rinaldi, moeilijk weekeinde Van der Mark

Op het Italiaanse circuit van Misano is weer een weekeinde World Superbikes-racen afgewerkt, de derde van het jaar. Vier mannen waren dominant, maar de strijd tussen hen was helaas niet zo spannend als het kon zijn.

Race één
Met Kawasaki-rijder Jonathan Rea weer eens op poleposition en de Yamaha van Toprak Razgatlioglu en Ducati van Scott Redding ernaast gingen de lichten uit - Michael van der Mark parkeerde zijn BMW op de dertiende startplek. De beste start was echter voor Michael Ruben Rinaldi, die zich vanaf plek vier in de eerste bochten naar de leiding knokte.

Rea volgde de Ducati-coureur, voor Redding en Razgatlioglu, terwijl Van der Mark in ronde één drie man pakte. Na een kleine tien ronden bleef Rea maar net overeind, maar hij verloor wel een plek aan Razgatlioglu. Aan die posities veranderde verder niks meer: Rinaldi reed zeer overtuigend naar de overwinning, voor Razgatlioglu, Rea en Redding, terwijl Van der Mark als tiende finishte.

Superpolerace
Met dezelfde grid als in race één ging de race van start, waarbij Chaz Davies - die in race één ook al viel - in de eerste bocht onderuit schoof. Razgatlioglu pakte de leiding, voor Rea, Rinaldi en Redding, waarbij Rinaldi zich niet veel later naar de tweede plek reed. Hij ging weer lekker en halverwege pakte hij de leiding over van Razgatlioglu.

Rinaldi reed opnieuw naar een overtuigende zege, Razgatlioglu en Rea completeerden het podium en Redding werd weer vierde, voor Alex Lowes en de indrukwekkende rookie Alex Bassani. Van der Mark reed de halve race in het middenveld mee, tot hij onderuit ging en de finish dus niet haalde.

Race twee
De race begon met de uitslag van de superpolerace als startopstelling en dit keer pakte Rea de leiding bij de start, met wederom Rinaldi, Razgatlioglu en Redding als uitdagers - het duurde niet lang voor Rinaldi de leiding pakte. Zo reden ze even door, tot Razgatlioglu zich eerst langs Rea en vervolgens langs Rinaldi naar de eerste positie reed.

Twee ronden voor het einde kreeg Razgatlioglu een waarschuwing wegens track limits, maar daar bleef het bij: de Turk stuurde zijn Yamaha als eerste over de finish, voor Rinaldi, Rea en Redding. Van der Mark finishte als tiende, Rea behield wel de leiding in het kampioenschap, waar Van der Mark op plek zeven staat.

Forza Horizon 5 speelt zich in Mexico af en lanceert in november

Microsoft heeft vandaag tijdens hun E3-presentatie Forza Horizon 5 gepresenteerd. De open-wereld racing-game komt op 9 november uit voor Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Dit keer gaat de Horizon Festival naar Mexico, in wat Playground Games hun grootste game tot nu toe noemt. In de onderstaande trailer zien we jungles, pitoreske dorpen en zelfs een vulkaan.

Playground Games zegt verder de online componenten te hebben uitgebreid. Je kunt dit keer je eigen racebanen maken en sneller dan voorheen je vrienden uitdagen.

Eiyuden Chronicle krijgt spinoff-game

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, de Kickstarter JRPG van de makers van Suikoden, komt pas in 2023 uit. Eerst wordt er nog een spinoff in 2022 uitgebracht: Eiyuden Chronicle: Rising. Deze spinoff is een prequel en vertelt het verhaal van enkele helden die straks in Hundred Heroes verschijnen. Het is tevens een 'town-building actuib RPG', in plaats van een klassieke turn-based RPG. Beide games zijn straks beschikbaar voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Ze komen ook naar Game Pass.

Indrukwekkende IndyCar-zege O'Ward, Van Kalmthout valt weg

Op het Belle Isle in Detroit is het IndyCar-weekeinde aldaar zondag afgesloten met de tweede race van de double header. Marcus Ericsson won zaterdag de eerste race, maar hij kwam er een dag later niet echt aan te pas.

De poleposition was overtuigend voor Josef Newgarden, die Colton Herta op rij één naast zich had, terwijl de tweede rij werd gevormd door Scott Dixon en Rinus van Kalmthout. De Nederlander kende een sterke start en pakte gelijk de derde plek over, terwijl gedoe achterin het veld zorgde voor schade bij Max Chilton en een caution.

Tijdens de caution kwam een deel van het veld, aangevoerd door Van Kalmthout, gelijk binnen om de slechte rode banden om te ruilen voor een setje zwarte banden - Van Kalmthout vertrok daardoor wel als achttiende bij de herstart. Newgarden had daar gewoon de leiding, Herta en kampioenschapsleider Alex Palou volgden en Van Kalmthout ging snel voorbij Jimmie Johnson.

Van Kalmthout's stop bleek wellicht toch niet zo'n strak plan geweest te zijn: hij duelleerde met Marcus Ericsson en liep daarbij een lekke band op, terwijl hij zijn auto nog net recht kon houden. Een in de pitstraat geparkeerde Dalton Kellett zorgde ervoor dat vrijwel iedereen die nog niet gestopt was naar binnen kwam, Newgarden behield daarbij de leiding - alleen Will Power zat er als niet-gestopte rijder nog bij op plek twee.

Halverwege reed Newgarden nog altijd ruim op kop, voor de ook ietwat eenzaam rijdende Herta, Palou en Rahal. Van Kalmthout reed halverwege in het veld, maar had wel een stop meer gemaakt - noodgedwongen door zijn lekke band. Met nog 28 ronden te gaan kwam hij opnieuw binnen, hij had immers totaal geen grip meer over, maar daardoor zat hij wel in de situatie dat hij mogelijk zelfs nóg een stop moest maken.

Newgarden en Herta stopten een paar ronden later, met één groot verschil tussen de twee: Newgarden moest noodgedwongen de rode banden eronder laten zetten, Herta had nog een vers setje zwart over. Een dikke vijftien ronden voor het einde - Herta zat inmiddels onder de achtervleugel van Newgarden - spinde achterblijver Jimmie Johnson, die zijn auto af liet slaan en voor een caution zorgde.

Tijdens de caution kwam onder meer Van Kalmthout binnen voor wat extra brandstof, voorin reed men gewoon door: Newgarden op gebruikte rode banden voorop, Herta op relatief nieuwe zwarte banden achter hem, gevolgd door Palou, Rahal en Dixon. Het rijden onder groen duurde niet heel lang, want een dikke ronde later stond Romain Grosjean met vlammen op z'n remmen langs de kant.

De volgende herstart, dit keer met zeven ronden te gaan, werd weer gehouden met Newgarden en Herta voorop. Pato O'Ward reed als een dolle: bij de vorige herstart pakte hij Power, dit keer nam hij in razend tempo Rahal, Palou én Herta te grazen, waardoor hij nog vijf ronden had om Newgarden aan te vallen. Herta sloot ook weer aan, maar hij verremde zich en wist nog nét te voorkomen dat hij O'Ward of de muur raakte.

Met dik twee ronden te gaan opende O'Ward de aanval op Newgarden, die hij na een mooie actie passeerde. De Mexicaan reed in razend tempo weg en pakte vanaf startplek zestien een indrukwekkende zege, voor Newgarden, die Palou nog net achter zich hield. Van Kalmthout finishte uiteindelijk als achttiende.

12 Minutes komt op 19 augustus uit

12 Minutes, een verhaalgame die uitgever beschrijft als een 'interactieve thriller', komt op 19 augustus uit. In dit spel speel je telkens dezelfde twaalf minuten van allerlei bijzondere gebeurtenissen, maar je keuzes kunnen leiden tot totaal andere scenarios. 12 Minutes wordt vergeleken met The Legend of Zelda: Majora's Mask, maar ook films zoals Rear Window en Memento. De game is tijdelijk exclusief voor Xbox Series X|S en pc.

Bekijk een nieuwe trailer hieronder.

Redfall is nieuwste game van Arkane Studios

Xbox en Bethesda kondigen Redfall aan, de nieuwste game uit handen van Arkane Studios. Het betreft een open-world co-op FPS, al kun je de game ook in singleplayer doorspelen.

De game speelt zich af in Redfall, Massachussets. Het dorpje, gelegen op een eiland, wordt aangevallen door vampieren die het zonlicht hebben geblokkeerd. Ook contact met de buitenwereld is niet meer mogelijk. Een divers groepje overlevenden moet de strijd met het vampierenleger aangaan.

De game komt in de zomer van 2022 naar pc en Xbox Series X | S. Uiteraard ook naar Xbox Game Pass.

Gameplay en datum voor Age of Empires IV

Microsoft maakt bekend dat Age of Empires IV uitkomt op 28 oktober dit jaar. De game is vanaf dag één te vinden op Xbox Game Pass voor pc. Ook is er gameplay getoond, die trailer vind je hieronder.

De game bevat vier campaigns met in totaal 35 missies. Daarnaast is er ruimte voor user generated content tools, multiplayer tot acht personen en een tutorial-systeem om ook nieuwelingen op weg te helpen. Genoeg te doen dus, nog een kleine 4 maandjes geduld.

EK: Oostenrijk begint EK met moeizame zege tegen Noord-Macedonië

Oostenrijk heeft in de poule van Nederland de eerste overwinning te pakken. Tegen Noord-Macedonië wonnen de Oostenrijkers met 3-1 nadat het lang 1-1 bleef dankzij goals van invallers Michael Gregoritsch en Marko Arnautovic. Voor Oostenrijk was het de eerste overwinning op een EK-eindronde.

Noord-Macedonië maakte vandaag het debuut op een eindronde. De Noord-Macedoniërs deden het verdienstelijk en leek lang op weg naar een resultaat tegen Oostenrijk. Oostenrijk kwam na een kwartier op voorsprong via Stefan Lainer. Na een half uur spelen kwam Noord-Macedonië langszij. Goran Pandev, de veteraan en de sterspeler van het Noord-Macedonische voetbal, zorgde voor de gelijkmaker na gestuntel in de Oostenrijkse verdediging.

1-1 was ook de ruststand en Noord-Macedonië hield vrij makkelijk stand tegen de tegenvallende Oostenrijkers. Toch ging de ploeg van bondscoach Franco Foda met de winst ervandoor. Invallers Michael Gregoritsch en Marko Arnautovic waren daarvoor verantwoordelijk. Eerst maakte Gregoritsch de 2-1 na een prachtige voorzet van David Alaba. Niet veel later besliste Arnoutovic de wedstrijd door de 3-1 te maken.

De winst betekende de eerste overwinning voor Oostenrijk op een EK. In zes voorgaande wedstrijden op een EK wist de Oostenrijkse voetbalploeg nooit de wedstrijd met winst af te sluiten. Oostenrijk vervolgt het toernooi donderdag tegen Nederland. Noord-Macedonië duelleert op diezelfde dag met Oekraïne.

Speel als AI in een dystopisch 1980 in Replaced

Xbox kondigt Replaced aan, een 2.5D sci-fi retro futuristische action platformer. Dat is een hele mond vol, maar de game ziet er indrukwekkend uit met een unieke artstyle, maar daar mag je zelf over beoordelen.

In de game speel je als R.E.A.C.H., artificial intelligence dat gevangen zit in een menselijk lichaam. Het verhaal speelt zich af in een dystopische wereld in een alternatief 1980. In 2022 moet de game komen naar Xbox Game Pass voor console en pc.

Diablo II Resurrected krijgt console-versies en datum

Blizzard kondigt aan dat Diablo II: Resurrected naast pc, ook komt naar consoles. De game ondersteunt een resolutie tot 4K en een framerate tot 60FPS, afhankelijk van het platform natuurlijk.

Nieuw is een co-op modus tot acht spelers, wat voor niets minder dan complete chaos gaat zorgen. De game in actie kun je hieronder bewonderen. De port is vanaf 23 september dit jaar beschikbaar. Naast Xbox komt de game ook naar Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en PlayStation 5. De game biedt ondersteuning voor cross-progression.

Halo Infinitie komt deze kerst naar je toe

Halo is terug en beter dan ooit. Tijdens de presentatie liet 343 Studies een deel van het verhaal laten zien en kwam ook de launchdata even naar voren.

Iedereen kan vanaf deze kerst aan de slag met verhaal omtrent Master Chief. Maar wat is Halo zonder multiplayer? En wat is Halo zonder gratis multiplayer? Helemaal niets volgens Microsoft. Kijk daarom snel de gameplaytrailer en ik zie je online!

 

EK: De Boer kiest verassend voor Van Aanholt in de basis tegen Oekraïne

Bondscoach Frank de Boer heeft toch een verrassing in petto voor de eerste EK-wedstrijd onder zijn leiding. Patrick van Aanholt begint in de basiself als linksback. Voor het overige elftal zijn het de verwachte namen in de basisopstelling.

Zoals eerder aangekondigd begint bondscoach Frank de Boer in een 5-3-2 opstelling. Zoals verwacht vervangt Jurriën Timber de nog niet volledig fitte Matthijs de Ligt. De19-jarige Ajacied vormt een defensie met Stefan de Vrij en Daley Blind. Als backs staat Denzel Dumfries aan de rechterkant en mag Patrick van Aanholt verassend als linksback.

Het middenveld bestaat uit Frenkie de Jong, Marten de Roon en Georginio Wijnaldum en de twee aanvallers zijn Wout Weghorst en Memphis Depay.

Het duel in de Johan Cruijff Arena begint om 21.00 uur en staat onder leiding van Felix Brych.

Zwitserland stemt tegen klimaatbeschermingswet en verbod op pesticiden

Zwitserse kiezers hebben de wetgeving verworpen die de kern vormt van de strategie van het land om zich te houden aan de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering. De CO2-wet werd zondag afgewezen door 51,6% van de kiezers.

De negatieve uitkomst vertegenwoordigt een grote verstoring in het kleine land dat onevenredig wordt getroffen door klimaatverandering. De temperaturen in Zwitserland stijgen ongeveer twee keer zo snel als het wereldwijde gemiddelde en de gletsjers in de Alpen dreigen tegen het einde van de eeuw te verdwijnen.

De CO2-wet, die was gebaseerd op het principe 'de vervuiler betaalt', was het resultaat van een breed compromis en een lange strijd in het parlement.

Opiniepeilingen in mei suggereerden dat de CO2-wet veel steun had van de bevolking. Wat wel duidelijk is, is dat het 'nee'-kamp de afgelopen weken veel terrein heeft gewonnen, vooral in landelijke gebieden. Stedelijke kantons als Bazel, Zürich en Genève stemden voor het wetsvoorstel. Maar 21 van de 26 Zwitserse kantons kozen voor een nee-stem. Sommige klimaatactivisten hebben de wet verworpen, omdat hij niet ver genoeg ging.

De voorgestelde CO2-wet in één oogopslag

  • Brandstof- en vliegbelasting stonden centraal in de overheidsstrategie. Nieuwe maatregelen waren onder meer:
  • Een heffing van tussen CHF30 en CHF120 ($32-$129) op vliegtickets, voor vluchten die vertrekken vanuit Zwitserland
  • Een verplichting voor auto-importeurs om zuinigere voertuigen te verkopen
  • Verhoging van de toeslag op diesel en benzine van CHF0,05 naar CHF0,12 per liter, te heffen door brandstofimporteurs
  • Een verhoging van de belasting op CO2 geheven op diesel van CHF120 naar CHF210 per ton
  • 75% van de Zwitserse emissiereducties moet binnen de landsgrenzen plaatsvinden; de overige 25% kan via maatregelen in het buitenland

De financiële argumenten van tegenstanders van de wet worden gecrediteerd voor het doorslaan van de balans in een crisisperiode die wordt gekenmerkt door het coronavirus. Het emotionele debat over anti-pesticide-initiatieven overschaduwde ook de kwestie van de urgentie van het klimaat.

Kiezers verwerpen voorstellen voor landbouw zonder pesticiden
Na maanden van verhitte campagnes was het zondag duidelijk "nee" voor de voorstellen, die Zwitserland tot een pionier op het gebied van biologische landbouw zouden hebben gemaakt door het eerste Europese land te worden dat producten zoals kunstmatige onkruidverdelgers en fungiciden verbiedt.

Er waren twee iniatieven voorgesteld waarop men kon stemmen, beide gericht tegen het gebruik van synthetische pesticiden, maar elk met een andere aanpak.

Het "anti-pesticide"-initiatief stelde voor voorgesteld om binnen tien jaar een regelrecht verbod op het gebruik van synthetische producten voor agrarisch, particulier en commercieel gebruik in te voeren. Het wilde ook een einde maken aan de invoer die met dergelijke producten is geproduceerd.

Het "drinkwater"-initiatief wilde de betaling van overheidssubsidies (ter waarde van zo'n 3 miljard CHF per jaar) beperken tot boeren die werken zonder pesticiden en profylactische antibiotica te gebruiken. Ook wilde het de invoer van diervoeder terugdringen.

Beide voorstellen werden gesteund door linkse partijen, milieugroeperingen en (in het geval van het pesticide maar niet het waterinitiatief) biologische boeren.

De definitieve resultaten toonden aan dat beide initiatieven werden neergeschoten door vrijwel hetzelfde aantal kiezers, 60,6% en 60,7% - een symmetrie die volgens Lukas Golder van het onderzoeksinstituut GfS Bern wees op veel "dubbele nee"-opties op stembiljetten.

Zelfs de voorspelbaar hogere stedelijke steun slaagde er niet in om een grote deuk in de nederlaag te maken: hoewel het resultaat krapper was in plaatsen als Genève en Zürich, produceerde slechts één van de 26 Zwitserse kantons, Basel City, een meerderheid voor.

De opkomst was hoog, iets minder dan 60%.

Random Pics van de Dag #335

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sea of Thieves krijgt crossover met Pirates of the Carribean

Tijdens de Xbox & Bethesda Games Showcase is een crossover aangekondigd tussen Sea of Thieves en Pirates of the Carribean. Het betreft een originele verhaallijn genaamd A Pirate's Life en de content is helemaal gratis.

De game introduceert onder andere Jack Sparrow, Mr Gibbs en Davy Jones in een episch avontuur. Hoe dat er allemaal uitziet, kun je in onderstaande trailer bekijken. Vanaf 22 juni is de content beschikbaar in Sea of Thieves.

STALKER2 heeft releasedatum

STALKER 2 heeft eindelijk weer van zich laten horen uit Chernobyl. Het heeft ook meteen een nieuwe titel gekregen, namelijk Heart of Chernobyl en komt uit in april 2022.

In de gameplaytrailer, die overigens totaal in het Russisch was, zaten een paar mannen te vertellen over hun verhalen in het verboden gebied. De lang verwachte FPS-cult hit wordt de eerste drie maanden exclusief voor Xbox Game Pass. Daarna kan iedereen hem spelen.

Bekijk snel de trailer hieronder!

Back 4 Blood op dag één naar Xbox Game Pass

Microsoft maakt bekend dat Back 4 Blood, de door Left 4 Dead geïnspireerde co-op shooter, op dag één komt naar Xbox Game Pass. 

Daarnaast is in een nieuwe trailer de 'Swarm Mode' onthuld, waarin spelers het in PvP tegen elkaar opnemen. Eén team als zombies, één team als mensen. Deze trailer kun je hieronder bekijken.

Op 12 oktober komt de game naast Xbox ook nog naar pc en PlayStation 4&5.

Eerste in-game beelden Starfield getoond

Bethesda en Microsoft hebben als opener van hun E3-presentatie Starfield getoond in een korte trailer. De trailer bevat alpha in-game beelden en tonen een korte sequence aan bord van een ruimteschip.

Slecht nieuws is er voor fans die hadden gehoopt op een multiplatform-release. De game is voor consoles exclusief voor Xbox Series X | S, al komt de game ook naar pc. De game heeft een release date gekregen van 11-11-22, precies 11 jaar na Skyrim.

De trailer kun je hieronder bekijken.

Suzuki domineert in 24 uur van Le Mans, Nederlander na handvol ronden klaar

Op het Bugatti Circuit in Le Mans is dit weekeinde de 24 uur van Le Mans voor de motoren verreden. Dat leverde vrij lang een mooie strijd op, maar helaas was er uiteindelijk van spanning wat betreft de winst niet veel sprake meer.

Op het middaguur werd het startsein gegeven, waarbij Gregg Black de #1 SERT Suzuki naar de leiding rende. In bocht twee gingen al drie motoren onderuit en voor het deels Nederlandse #41 RAC41-Chromeburner van onder meer Wayne Tessels was het al gelijk klaar: de vlammen sloegen uit de motor, coureur Chris Leesch werd door de twee ook gevallen concurrenten bij het vuur vandaan getrokken. De motor kwam nog wel even terug, maar het bleef bij welgeteld veertien ronden.

De strijd ging verder uur na uur grotendeels tussen de #1 en de #4 YART Yamaha. De titelverdedigers van de #5 FCC TSR Honda reden keurig op de derde plek en ook de #11 Webike Kawasaki en de #8 Bolliger Suzuki - waar Nigel Walraven wegens een blessure niet mee kon rijden - deden uitstekend mee.

De #1 en #7 reden urenlang bij elkaar in de buurt, vaak zelfs binnen een seconde, maar kort voor tien uur 's avonds ging het fout: Niccolo Canepa bracht de Yamaha naar binnen met een technisch mankement. Daar werd hard aan gesleuteld, maar het leverde geen succes op en gedurende de nacht werd de garagebox dichtgetrokken.

Vanaf dat moment was de strijd om de winst eigenlijk ook gestreden: de #1 Suzuki met Black, Xavier Simeon en Sylvain Guintoli kwam geen seconde in de problemen en reed naar een zeer overtuigende zege. Op maar liefst acht ronden werd de #11 Kawasaki tweede, op nog eens vijf ronden gevolgd door de #37 BMW, die vroeg in de race onderuit ging en veel tijd verloor, maar daarna een indrukwekkende inhaalrace reed. De #4 Bolliger Kawasaki eindigde knap als vierde.

Ritzege Mäder, Carapaz wint Ronde van Zwitserland

Richard Carapaz heeft de 84e editie van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Zijn leidende positie kwam vandaag in de slotetappe niet in gevaar. Beste Nederlander was Sam Oomen die achtste werd in het eindklassement.

De achtste etappe over de zware Oberalp-,Lukmanier- en Gotthardpas ging naar Gino Mäder. In Andermatt was de Zwitser de Canadees Michael Woods de baas in de sprint. Woods reed tijdens de beklimming van de Gotthard weg uit de groep met favorieten. In de afdaling kreeg hij gezelschap van Mäder. Een zevental met Carapaz finishte op negen tellen van de koplopers. 

Franse junioren bovenaan op Roland Garros

Op Roland Garros zijn ook de toernooien bij de junioren weer afgesloten. Daar konden de thuisfans ook wel blij mee zijn, vooral bij de jongens was het een bijzonder geslaagd toernooi voor het thuisland.

In de finale van het jongensenkelspel stond aan de ene kant Luca Van Assche, geboren in België met Belgische en Italiaanse ouders, maar uitkomend voor Frankrijk. In de halve finales klopte hij landgenoot Sean Cuenin, terwijl Arthur Fils - ook een Fransman - de finale bereikte door met Giovanni Mpetshi Perricard de vierde Fransman uit te schakelen.

Van Assche was in de finale te sterk voor zijn eveneens 17-jarige landgenoot: 6-4, 6-2. Fils en Perricard, de duellerende halvefinalisten, vierden samen ook succes. In het dubbelspel waren ze goed voor de titel, door de Belg Martin Katz en de Oekraïner German Samofalov met 7-5, 6-2 te verslaan.

Bij de meiden stonden er drie Russische dames in de halve finales: Erika Andreeva klopte Oksana Selekhmeteva, maar Diana Shnaider ging onderuit tegen de Tsjechische Linda Noskova. Die was op dreef, want in de finale wist ze de titel voor zich op te eisen: ze klopte Andreeva met 7-6 (3), 6-3.

In de dubbelspelfinale was er op voorhand al Russisch succes: Selekhmeteva speelde samen met de Filipijnse Alex Eala tegeno Maria Bondarenko en de Hongaarse Amarissa Kiara Toth. Na een eenzijdige eerste set kwam er wat spanning in, maar Eala en Selekhmeteva waren toch wat te sterk: 6-0, 7-5.

Nederlandse vertegenwoordiging was er op het Parijse gravel bij de junioren niet.

EK: Engeland verslaat vice-wereldkampioen Kroatië

Engeland heeft zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal winnend weten af te sluiten. In Londen werd vice-wereldkampioen Kroatië met 1-0 verslagen.

In de zesde minuut een grote kans voor Engeland. Het afstandsschot van Foden richting de verste hoek raakte echter de paal. De Engelsen begonnen veel sterker dan de Kroaten die de bal amper in de ploeg kunnen houden. Na het sterke begin van de Engelsen kon Kroatië even op adem komen, al bleef Engeland de betere ploeg.

Naarmate de eerste helft vorderde werden de Kroaten sterker en begonnen Engeland wat meer onder druk te zetten. Echt grote kansen leverde het echter niet op en ook het spel van Engeland werd minder. De ruststand was dan ook 0-0.

Kroatië kwam wat beter uit de kleedkamer en ze probeerde het intiatief te nemen en het tempo uit de wedstrijd te halen. In de 56e minuut kwamen de Engelsen op voorsprong. Raheem Sterling schoot de bal op aangeven van Phillips voorbij keeper Livakovic in het doel. De Engelsen leken na het doelpunt weer wakker te worden. Ze was er kans voor Kane via Mount maar Kane schoot de bal over. Niet lang daarna ging een vrije trap van Mount net over het Kroatische doel.

Kroatië had wel meer de bal in het vervolg, maar ze konden maar weinig kansen creëren. De wedstrijd ging daarna als een nachtkaars uit en gescood werd er ook niet meer.

Downhillers openen World Cup-seizoen, jongelingen grijpen net naast winst

In het Oostenrijkse Leogang hebben de mountainbikers op de downhill hun eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen af mogen werken. Dat leverde weer een razendspannende wedstrijd op over het lastige parcours, gekenmerkt door een snel bovenstuk en een erg technisch deel door het bos.

De Zwitserse wereldkampioene Camille Balanche had bij de vrouwen de snelste tijd genoteerd, tot Valentina Höll naar beneden kwam. De 19-jarige Oostenrijkse stuntte vorig jaar op het WK in eigen land door veruit de snelste tijd te noteren in de kwalificaties, maar ging in de laatste training daarna onderuit, liep een zware enkelblessure op en moest het WK en de rest van het seizoen missen.

Höll maakte nu dan alsnog haar debuut bij de senioren en reed Balanche's tijd aanvankelijk aan flarden: bij het laatste tussenpunt was ze meer dan twee tellen sneller. De tiener ging vervolgens echter onderuit, waardoor Balanche alsnog won. Höll stond wel snel genoeg op om op 1,412 seconden tweede te worden, nog net voor de Sloveense Monika Hrastnik (+1,471).

Bij de mannen maakte de Fransman Amaury Pierron op uiterst indrukwekkende wijze zijn comeback, nadat hij op het NK van 2019 zwaar viel en zijn rug brak. Pierron denderde naar beneden en noteerde een tijd waar lange tijd niemand aan wist te komen, tot zijn jonge landgenoot Thibaut Daprela als een van de laatsten aan de beurt was.

Daprela ging verschroeiend hard over het bovenste deel, maar in het bos ging hij de fout in en kwam hij bijna stil te staan. Hij herstelde zich snel en de 20-jarige Fransman dook alsnog nét onder Pierron's tijd door. Het was echter niet genoeg, want de Australiër Troy Brosnan kwam als laatste naar beneden: hij was wellicht iets minder snel, maar zonder Daprela's fout was hij 1,235 seconden sneller dan de Fransman, die dus tweede werd. Pierron finishte op 1,478 seconden als derde.

Politie haalt tientallen verwaarloosde hondjes weg bij Utrechtse fokker

De dierenpolitie en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming hebben 48 verwaarloosde dieren uit een huis in Utrecht gehaald. De eigenaar was niet thuis, maar zal later worden gehoord, zegt de politie.

Volgens de politiewoordvoerder was er een tip binnengekomen over een dode hond die in het water lag. Op basis van die tip en andere signalen gingen agenten naar het huis toe. "We troffen dieren in erbarmelijke omstandigheden aan. De hokken waren al lange tijd niet schoongemaakt, er lagen uitwerpselen en de conditie van de dieren was heel slecht."

In totaal vond de politie 47 honden en een ara, een soort papegaai. In twee andere woningen zijn ook dieren gevonden. "Daar hebben we een last onder dwangsom uitgereikt; de eigenaar moet zorgen dat de situatie verbetert." Waar in Utrecht de illegale fokkerijen zijn gevonden, kan de politie niet zeggen.

Omdat de dieren werden gefokt voor de verkoop, zoekt de politie mensen die bij één van deze fokkers in Utrecht een klein hondje hebben gekocht. Het kan bijvoorbeeld gaan om Chihuaha's, Pomeranians, Bostonterriërs, Toy poedels en Shih tzu's. 

COVID-19: 1.066 positief getesten en 3 doden, in totaal 1.672.744 en 17.711

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.066 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.672.744 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 26 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 411 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 8 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 265 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.711 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Ritzege Cavendish, Evenepoel wint Ronde van België

De 91e editie van de Ronde van België is gewonnen door Remco Evenepoel. De Belg van Deceuninck won de vorige editie in 2019 ook en zag zijn leidende positie vandaag in de slotetappe niet meer in gevaar komen. De laatste etappe werd vanmiddag gewonnen door Mark Cavendish, ploegmaat van Evenepoel.

De vlucht van de dag werd gevormd door vijf man waaronder de Nederlanders Corné van Kessel, Piotr Havik en Ryan Kamp. Het vijftal kreeg echter maximaal een voorsprong van  maar 2,5 minuut. Op tien kilometer van de streep waren alle vluchters weer ingerekend.

Alle ogen waren in de eindsprint gericht op Caleb Ewan, die al twee etappes won. Het was echter Cavendish die er een dubbel feestje voor zijn ploeg van maakte. 

Hockeysters prolongeren EK-titel na 2-0 winst op Duitsland

De Nederlandse hockeysters zijn voor elfde keer in de geschiedenis Europees kampioen. In de EK-finale tegen Duitsland stond Nederland opnieuw een fase onder druk, maar een doelpunt van Frédérique Matla vier minuten voor tijd betekende de bevrijding (2-0). Het Wagener Stadion ontplofte.

Dansen, knuffelend en feesten vierden de Oranje Dames met de duizenden uitgelaten toeschouwers de titel, die ze twee jaar geleden in Antwerpen ook al veroverden. Ze vertrokken uit het Wagener Stadion opnieuw met de beker én de wetenschap dat Nederland onklopbaar is voor de rest van Europa.

En dat terwijl het lang niet altijd fantastisch was wat Oranje dit toernooi liet zien. De absolute topvorm ontbrak nog, anderhalve maand voor het begin van de Olympische Spelen. Margot van Geffen, terug van haar elleboogblessure, lijkt nog niet in de vorm van haar leven. Middenvelder Malou Pheninckx – voor wie de finale haar 100ste interland was – zei zelf dat ze iedere EK-wedstrijd beter speelde. Afgelopen vrijdag, in het derde kwart van de halve finale tegen België, wankelde Nederland zelfs even. De Red Panthers maakten er bijna 2-2 van.

Aan de andere kant leek het EK voor sommige speelsters bevrijdend te werken. De soms bekritiseerde strafcorners van Caia van Maasakker vlogen weer als een komeet de kruising in. Aanvaller Frédérique Matla blonk voor het eerst in Oranje uit op een eindtoernooi. Felice Albers solliciteerde nadrukkelijk naar een plek in de Tokio-selectie.

Ook tegen Duitsland overtuigde Nederland lang niet altijd, al was het begin van de wedstrijd wel sterk. De bekende strafcornervariant terug op aangeefster Marloes Keetels werd door de Duitsers niet doorzien, waardoor Nederland na achttien minuten hockeyen en een sterk eerste kwart de gewenste voorsprong te pakken had. Als een magneet trok Keetels haar juichende teamgenoten naar zich toe, om feestelijk de 1-0 te vieren.

Het was aan de sterk keepende Julia Sonntag te danken dat de Duitsers in die fase van de wedstrijd niet tegen een grotere achterstand aankeken. Met haar handschoen hield ze al na twintig seconden hockeyen een backhandschot van Frédérique Matla uit het doel. Ook een strafcorner van Matla in het eerste kwart was ze de baas.

Duitsland groeide het tweede kwart in de wedstrijd. Verdeeld over twee fases haalden Die Danas toen vijf strafcorners. Vier keer kozen ze voor een (te zachte) sleep van Sonja Zimmerman. Eén keer voor een variant, die veel te ingewikkeld was. De verdediging van Nederland liet zich niet in de luren leggen.

Desondanks was de voorsprong te klein om er gerust op te zijn. Aan het begin van het derde kwart kreeg Nederland een strafcorner, de vierde van de wedstrijd. Door Sonntag werd de sleep van Matla van de lijn gehaald. Het zorgde ervoor dat Nederland waakzaam moest blijven. Oranje was sterker, maar kwam halverwege het derde kwart toch in de verdrukking, als gevolg van een aantal slordige passes. Met een goede ingreep vlak voor het doel voorkwam Sanne Koolen zelfs de 1-1. Nederland moest oppassen.

Ook het vierde kwart stond Nederland onder druk. Vlak achter elkaar haalde Duitsland drie strafcorners. Pas toen er gekozen werd voor een variant, ontstond er gevaar. Tot twee keer toe gooide Josine Koning haar lichaam tegen een schot van Lisa Altenburg. Aan de andere kant had Felice Albers de 2-0 op haar stick, maar opnieuw stond keepster Sonntag in de weg.

Vier minuten voor tijd maakte Matla aan alle onzekerheid een eind. Na een lange sprint en een slippertje van een Duitse verdediger, drong ze de cirkel binnen. Iedereen verwachtte een hard schot, maar met een leep backhandballetje – ongetwijfeld niet zo bedoeld – kwam Nederland op 2-0. Van bolle kant wilde de videoscheidsrechter niets weten. Daardoor prolongeerde Oranje de Europese titel.

Nederland-Duitsland 2-0 (1-0)
’18 Marloes Keetels 1-0 (sc)
’56 Frédérique Matla 2-0

Botsing door verkeersruzie, drie aanhoudingen verricht

Door een verkeersruzie zijn drie auto’s betrokken geraakt bij een ongeval op de Professor Prakkeweg in Assen. Drie personen zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Zo meldt het DvhN.

Eén persoon moest in de handboeien worden geslagen voordat hij kon worden meegenomen. De andere twee zijn rustig meegegaan. Eén persoon is door ambulancepersoneel gecontroleerd op eventueel letsel. Het is nog niet bekend of de bestuurders van alle drie de auto's bij de verkeersruzie betrokken waren. De politie doet uitgebreid onderzoek.

Het nutteloze feitje van de dag: het gelukje van Hazes

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag speelt het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal en natuurlijk worden we dan weer doodgegooid met talloze 'oranjehits'. Moeder alle EK/WK-hits is natuurlijk 'Wij houden van Oranje' van André Hazes maar wist je dat hij eigenlijk dat liedje helemaal niet zou zingen? Muziekproducent Hans van Hemert had Willeke Alberti gevraagd voor het liedje maar ze bedankte omdat ze op dat moment getrouwd was met de Deense voetballer Søren Lerby en het kon natuurlijk niet dat ze een aanmoedigingslied zou zingen voor een concurrent.

Dankzij het succes van het Nederlanders elftal werd het nummer met André Hazes als zanger een hit. 'Wij houden van Oranje' bereikte uiteindelijk de derde plaats in de Top40. Goed nieuws voor de Amsterdamse zanger, want zijn loopbaan zat al even in het slop en hij scoorde nauwelijks nog hits.

Griekse rechtbank veroordeelt brandstichters vluchtelingenkamp Moria

Vier Afghaanse asielzoekers zijn door een Griekse rechtbank veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in een brand die het migrantenkamp Moria in 2020 verwoestte.

De rechters vond allen schuldig aan brandstichting. Ze zouden de brand hebben aangestoken om hun verhuizing naar het vasteland van Griekenland te forceren. De procedure werd achter gesloten deuren gehouden. Twee andere verdachten zijn in maart al veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf onder het jeugdrecht. Alle zes veroordeelden zijn in beroep gegaan tegen hun veroordeling.

Vóór de brand werd Moria beschouwd als Europa's grootste migrantenkamp, een uitgestrekte en overvolle stad met tenten en geïmproviseerde schuilplaatsen die berucht waren om zijn slechte en vaak gevaarlijke levensomstandigheden.

Het kamp, dat door mensenrechtenorganisaties en de UNHCR werd beschreven als ongeschikt voor mensen, was een symbool geworden van het struikelende antwoord van Europa op de migratiecrisis aan de zuidelijke grenzen, waardoor een groot deel van de last werd gedragen door kleine eilanden zoals Lesbos.

Vrijwel het hele vluchtelingenkamp Moria werd in september vorig jaar verwoest door de aangestoken brand. Ongeveer 12.000 mensen verloren hierbij hun onderdak en bezittingen. Bij de brand is niemand om het leven gekomen.

Copa América 2021 geplaagd door COVID-19

Het nationale voetbalelftal uit Venezuela heeft maar 15 spelers kunnen selecteren voor de openingswedstrijd van de Copa Amërica. Aanleiding zijn meerdere coronagevallen in het team. Zoals de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie CONMEBOL meedeelde, zijn in totaal 13 leden van de delegatie positief getest. Minstens acht spelers en ook leden van de technische staf zijn positief getest op COVID-19.

Venezuela opent vandaag het omstreden toernooi met een wedstrijd tegen Brazilië. De coach van het Braziliaanse elftal beschreef de situatie als "belachelijk". Hij zou "een volwaardige wedstrijd willen hebben". De wedstrijd wordt voor lege tribunes gespeeld.

Drie spelers van het Boliviaanse team en een lid van de delegatie werden ook positief getest en geïsoleerd. Alle besmette mensen zijn asymptomatisch en zitten in quarantaine in hun hotelkamers, vertelde de Braziliaanse gezondheidsafdeling aan het Franse persbureau AFP.

Toernooi met hindernissen
Het Zuid-Amerikaanse kampioenschap zou oorspronkelijk plaatsvinden in Colombia en Argentinië. Colombia had het tienlandentoernooi afgezegd vanwege aanhoudende, gewelddadige protesten tegen de regering, Argentinië vanwege de aanhoudende coronacrisis.

Het Hooggerechtshof in Brasilia heeft een paar dagen geleden besloten dat de Copa America nu in Brazilië zal worden gehouden. De Braziliaanse Socialistische Partij en een vakbond van metaalarbeiders hebben hier bezwaar tegen aangetekend en een aanklacht ingediend. Ze vrezen een verdere verspreiding van COVID-19 in het land.

Honderden autobanden gedumpt op industrieterrein in Huissen

Op een industrieterrein aan de Looveer in Huissen zijn zaterdag zo'n zeshonderd gebruikte banden gedumpt. De politie spreekt van een 'groot milieudelict’, maar heeft nog geen idee waar de banden vandaan komen. Zo meldt de Gelderlander.

Het opruimen van de banden gaat zo'n 5000 euro kosten, de vier bedrijven rondom de vindplaats worden geacht dit te betalen.

261 boetes op illegale Rave-party in kelder, ME veegt pand leeg

De politie in Deventer heeft een illegale party beëindigd in een kelder van een van de kantoren aan de Verzetslaan. Alle 261 aanwezigen hebben een boete gekregen. De ME heeft vervolgens het pand schoongeveegd en nog 20 verstopte jongeren gevonden. Er is één aanhouding verricht. Zo meldt de Stentor.

Rond middernacht werden er meerdere meldingen gedaan van geluidsoverlast en kreeg de politie tips over voorbijgangers die grote groepen jongelui het bedrijfspand in zagen gaan. "Ik begreep van de buurt dat er vaker een feest wordt gehouden, maar vandaag was het zo massaal dat we ook echt meerdere meldingen hebben gehad", vertelde een agent van de politie Deventer. 

De politie ging naar het bedrijfspand en haalde de feestvierders één voor één naar buiten, waar ze een bekeuring van 95 euro kregen. Enkelen hadden geen legitimatie bij zich en kregen daar ook een bekeuring voor. Een aantal bezoekers van het probeerden te ontkomen aan de politie via andere uitgangen of verstopten zich in het bedrijfspand. Door de omsingeling van het gebouw en een ronde door het gebouw met politiehonden werd uiteindelijk iedereen gevonden en bekeurd.

Rellen bij demonstratie in Tunesië tegen politiegeweld

Tientallen jongeren zijn gisteravond in de Tunesische hoofdstad Tunis slaags geraakt met agenten nadat er ongeregeldheden uitbraken na een demonstratie tegen politiegeweld. In de arbeiderswijk Sidi Hassine gooiden de jongeren onder meer vuurwerk naar de politie. Die politie reageerde daarop met traangas. Meer hierover in het AD.

Sinds begin deze week zijn er demonstraties in de wijk. Directe aanleiding hiervan is het overlijden van een Tunesiër tijdens zijn arrestatie wegens verdenking van drugshandel, volgens lokale media. Zijn familie heeft de politie ervan beschuldigd de verdachte te hebben doodgeslagen.

De autoriteiten hebben een onderzoek  naar het voorval ingesteld, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft donderdag ontkend dat de man was overleden als gevolg van politiegeweld. Ook wordt een ander incident in de wijk Sidi Hassine onder de loep genomen door de autoriteiten, onlangs dook er een filmpje op waarin agenten in burger een blote minderjarige in elkaar lijken te slaan. 

Vijf gametips voor de maand juni

Juni is altijd E3-maand. Dit jaar is het vanwege corona en Sony's afwezigheid wel wat minder groots en spannend dan normaal, maar dat mag de pret niet drukken. Ondertussen blijven ook deze maand gewoon leuke games uitkomen. De meest opvallende is Ratchet & Clank: Rift Apart, maar er zijn ook genoeg andere mooie games. Klik op een afbeelding om naar de bijbehorende pagina te gaan.

Drie aanhoudingen na achtervolging gestolen auto

Twee mannen en een vrouw zijn zaterdagmiddag aangehouden na een achtervolging die startte op de A16 ter hoogte van Rotterdam en eindigde op de Plantageweg in Zwijndrecht. De auto waarin de twee mannen zaten stond geregistreerd als gestolen en is mogelijk betrokken bij eerdere misdrijven. De vrouw wordt verdacht van medeplichtigheid.

De auto werd rond 17.30 uur door het camerasysteem boven de A16 herkend en gaf een signaal door aan de politie. Toen de bestuurder de agenten in de gaten kreeg, stopte hij niet maar ging er vandoor. De achtervolging ging door tot Zwijndrecht, waar de auto rond 17.45 uur crashte op een rotonde. De twee inzittenden raakten daarbij niet gewond en probeerden te voet te vluchten. Twee assertieve omstanders zagen het echter gebeuren en wisten direct een van hen, een 19-jarige Rotterdammer, te overmeesteren.

Naar de tweede verdachte werd een zoektocht opgezet, waarbij ook de helikopter en politieagenten van de Landelijke Eenheid betrokken bleven. Er werd een Burgernetbericht uitgestuurd, waar veel reacties op kwamen. Dankzij deze meldingen van getuigen en het onderzoek van de agenten kon de tweede verdachte, een Rotterdammer van 15, rond 18.45 uur worden gelokaliseerd en aangehouden bij het winkelcentrum. De 42-jarige vrouw met wie hij op dat moment in gezelschap was is aangehouden op basis van medeplichtigheid. Haar rol wordt onderzocht.

De omstanders die de eerste aanhouding verrichtten worden door de politie in het zonnetje gezet.

Curaçao verliest heenduel tegen Panama in WK kwalificatie

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad.

De ploeg van interim-bondscoach Patrick Kluivert, bondscoach Guus Hiddink is nog herstellende van een coronabesmetting, kwam in Panama met 2-0 achter door treffers van Alberto Quintero en Cecilio Waterman in de tweede helft. Er is nog hoop in de return dankzij de aansluitingtreffer van Rangelo Janga in de 87e minuut. De aanvaller van NEC scoorde van dichtbij uit de rebound.

Bij Curaçao stonden (voormalig) Eredivisie-spelers als Eloy Room, Cuco Martina, Jurien Gaari, Suentley Alberto, Vurnon Anita, Jarchino Antonia en Juninho en Leandro Bacuna in de basis.

De winnaar van het tweeluik tussen Curaçao en Panama plaatst zich voor de derde kwalificatieronde van de CONCACAF, de Noord- en Midden-Amerikaanse bond. Daarin stromen toplanden als Mexico, de Verenigde Staten en Costa Rica in. Er waren nog twee andere wedstrijden. Canada won met 0-1 bij Haiti en El Salvador staat met anderhalf been in finalegroep na een 0-4 zege op bezoek bij St Kitts & Nevis. In de nacht van dinsdag en woensdag (Nederlandse tijd) zijn de returns. 

FOK! Wat een weer: droog en zonnig, morgen warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is zonnig en de middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Waddeneilanden tot lokaal 25°C in het zuidwesten. De wind is zwak tot matig en komt overwegend uit richtingen tussen west en noord. In de avond wordt de wind veranderlijk.

Komende nacht is het helder en koelt het af naar 8°C plaatselijk in het noorden en ca. 15°C aan zee. De wind wordt zuidelijk en is overwegend zwak, in de loop van de nacht wordt de wind in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer matig.

Maandag overdag schijnt de zon uitbundig, later drijft er in het noorden ook af en toe wat bewolking over. Het blijft droog. In de kustgebieden wordt het 20 tot 24°C, elders wordt het zomers warm met lokaal 29°C in het zuidoosten. De zwakke tot matige wind is eerst zuidelijk, wordt west in de middag en noord in de avond. (Bron: KNMI)

De voetje omhoog na een dag thuiswerken onder de blauwe lucht (Foto: Charged)
De voetjes omhoog na een dag thuiswerken onder de blauwe lucht (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

WK-brons voor judoka Meyer, Kageura ontsnapt in slotseconden

Op de slotdag van de individuele wedstrijden op het wereldkampioenschap judo heeft Nederland nog eens een bronzen medaille bij kunnen schrijven. Roy Meyer pakte de medaille in de klasse boven de 100 kilogram, net als twee jaar geleden.

Meyer begon met een overwinning op de Montenegrijn Anto Dubreta, waarna hij Bekmurod Oltiboev uit Oezbekistan klopte. De Georgiër Gela Zaalishvili was vervolgens echter te sterk, maar via winst op Temur Rakhimov uit Tadzjikistan kon hij toch om brons vechten. Daarin was hij de gigantische Braziliaan Rafael Silva de baas, nadat zijn opponent een derde straf kreeg.

De tweede bronzen medaille ging naar de Oekraïner Iakiv Khammo, die in zijn eerste herkaningswedstrijd de Fin Martti Puumalainen binnen vijf seconden op de rug legde. Zaalishvili werd vervolgens in de strijd om het brons alle kanten op geworpen door de oersterke Khammo, die net als 2015 brons pakte.

In de finale nam de Rus Tamerlan Bashaev het op tegen Kokoro Kageura uit Japan, die met een waza-ari op voorsprong kwam. In de laatste seconden leek het nog helemaal om te draaien toen Bashaev de arm van de Japanner te grazen nam én hem tegen de grond drukte, maar Kageura ontsnapte op miraculeuze wijze en werd alsnog gekroond tot wereldkampioen.

Bij de vrouwen boven 78 kilogram kregen we een Japanse finale, waarin Sarah Asahina op straffen won van Wakaba Tomita. Laatstgenoemde raakte na vijf minuten golden score geblesseerd aan haar been, waardoor kersvers wereldkampioene Asahina haar bepaald niet kleine teamgenote op haar rug nam en - na zelfs een buiging richting de jury te maken - richting de kleedkamers bracht.

Brazilië kon twee keer juichen voor brons: Beatriz Souza was te sterk voor de Française Julia Tolofua, terwijl Maria Suelen Altheman de zeer ervaren Cubaanse voormalig olympisch- en wereldkampioene Idalys Ortiz versloeg.

Ericsson boekt eerste IndyCar-zege, Van Kalmthout 2e en zware crash Rosenqvist

De eerste van twee IndyCar-races van dit weekeinde op Belle Isle in Detroit heeft voor flink wat spektakel gezorgd. Er viel een flinke crash te noteren, maar leuker was dat er aan het einde nog stevig werd gevochten om de winst.

De poleposition was voor Pato O'Ward, die Alexander Rossi naast zich en Romain Grosjean en Erik Jones achter zich had - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de twaalfde stek. De voorste posities veranderden bij de start niet, maar na twee ronden werden er wel gelijk al zeer vroege bandenstops gemaakt, onder meer door Van Kalmthout.

Ook leider O'Ward kwam al zeer vroeg binnen om de veel slechtere rode banden zo snel mogelijk om te ruilen en dus te voldoen aan het bandenreglement. Ook de rest van de voorste mannen kwam snel naar binnen, waardoor Will Power na tien ronden de leiding in handen had en O'Ward als eerste van de gestopte coureurs op plek dertien reed.

Scott Dixon, gestart op de zwarte banden, nam de leiding van Power soepel over en sloeg een flink gat. De veelvoudig kampioen bleef zijn voorsprong uitbreiden, terwijl onder meer Van Kalmthout na 23 ronden al een tweede stop kwam maken. Twee ronden later ging het in het middenveld fout: Felix Rosenqvist stond ineens met een aan puin gereden auto omhoog tegen de bandenstapel.

Al bijna gelijk was te zien dat Rosenqvist in de cockpit in elk geval zijn handen bewoog en dat hij dus bij bewustzijn was, maar de neus was dusdanig omgevouwen dat er ernstige zorgen waren over de benen van de Zweed. In een herhaling was te zien dat hij normaal reed, maar dat bij het aanremmen voor een bocht zijn auto ineens versnelde, mogelijk bleef zijn gas hangen tot hij de bandenstapel in knalde.

Het duurde heel even, maar na een paar minuten werd de rode vlag gezwaaid, terwijl hulptroepen druk in de weer waren om Rosenqvist allereerst te verzorgen en uiteindelijk uit zijn benarde positie te bevrijden. Dat lukte na enige tijd, waarna nog ruim de tijd genomen werd om de banden en betonblokken op hun plaats te zetten, alvorens er eindelijk weer gereden kon worden.

Met Power, Marcus Ericsson, Takuma Sato, Simon Pagenaud en Van Kalmthout voorop werd het groen gezwaaid. Pagenaud viel rap terug en dus schoof Van Kalmthout op, waarna hij ook Sato pakte, terwijl Grosjean met een lekke band naar binnen kwam. Na een ronde of vijftien begon Van Kalmthout ook flink snelheid te verliezen en dus kwam ook hij naar binnen voor nieuwe banden, wat niet soepel ging: hij reed over een rondslingerende wheelgun heen.

Door alle stops kwam O'Ward weer even aan de leiding, maar twintig ronden voor het einde maakte ook hij zijn laatste stop en daarbij kwam hij achter Van Kalmthout terecht. Nadat de laatste twee binnen waren gekomen was de volgorde zo'n beetje duidelijk: Power reed op kop, Ericsson en Van Kalmthout volgden en had een leuke voorsprong op Sato en O'Ward.

Tien ronden voor het einde begon Van Kalmthout snelheid te verliezen, waarna hij ook nog eens opgehouden werd door achterblijver Dalton Kellett - Sato profiteerde en zette 'm binnendoor. De Japanner ging met grote moeite langs Kellett, waarna Grosjean zijn auto in de muur parkeerde: caution, zes ronden voor het einde van de race. Men wilde niet onder geel eindigen en dus werd de rode vlag gezwaaid, zodat er even opgeruimd kon worden.

Na het opheffen van de rode vlag konden de auto's weer gestart worden...behalve die van leider Power, waar er geen leven in te krijgen was. Nu Kellett ook weg was kon de race hervat worden, aangevoerd door Ericsson, Sato, Van Kalmthout en O'Ward. De Nederlander ging gelijk binnendoor bij Sato, die ook O'Ward langs zich heen zag komen in de agressieve eerste bochten.

Er werd nog vrij hevig geknokt in de slotronden, maar de top-3 veranderde niet meer: Ericsson boekte zijn eerste IndyCar-zege, Van Kalmthout werd erg knap tweede en O'Ward kwam onder zijn achtervleugel als derde over de meet, ruim voor de volle bak verdedigende Sato. Ericsson is al de zevende winnaar in zeven races dit seizoen, met opmerkelijk genoeg coureurs uit zeven landen die een race wonnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.