SteamWorld Dig 2

SteamWorld Dig 2 is zomaar een van de beste games van het jaar. Het is een beetje onverwacht, maar deze sequel op de 3DS (en later andere platformen) indie-hit is fantastisch en mag door niemand gemist worden.

SteamWorld Dig 2 draait net als het origineel om graven. In deze 2D-game ga je een mijn in en vervolgens is het de bedoeling dat je naar beneden graft, op zoek naar iets of iemand. Onderweg vind je waardevolle juwelen en natuurlijk ook een paar vijanden. Het is een simpel concept, al vond ik persoonlijk SteamWorld Dig 1 vrij middelmatig. Dig 2 is vele malen beter door een belangrijk en groot verschil: meesterlijk level design.

In tegenstelling tot het origineel, waar de wereld willekeurig gegenereerd werd, is alles in Dig 2 zorgvuldig ontworpen. Dat is dus goed te merken aan het leven-design. Deze wereld daagt je ook constant uit om je vaardigheden te gebruiken. Daarbij zijn er overal geheimen verstopt en het voelt dit keer zeker de moeite waard om goed te verkennen. Je bent eigenlijk altijd wel met een vermakeljke activiteit bezig. Hoogtepunt hierbij zijn de optionele grotten die je af en toe onderweg vindt en als aparte levels functioneren. Deze grotten bevatten natuurlijk upgrades en geld. Om die goodies te verdienen moet je wel eerst een aantal hindernissen overwinnen en/of puzzels oplossen.

In deze grotlevels is heel goed te merken hoe sterk de fundamenten van de game zijn. Springen, tegen muren aan je hookshot gebruiken, vijanden uitschakelen met je geweer en natuurlijk graven: dit is een game met sterke spelmechanieken die de game simpelweg leuk maken om te spelen. De game gaat daar ook creatief mee om, waardoor elk grotlevel weer een genot was om te doorpluizen. Ik heb zelden zoveel plezier gehad bij het 100% uitspelen van een game.

De wereld van Dig 2 is niet alleen goed ontworpen, hij is ook mooi en gevarieerd. Je begint net als in het origineel in een ietwat saaie bruine mijn, maar gelukkig zie je al snel andere gebieden. Je moet bijvoorbeeld ook jezelf door een Maya-achtig tempel vol lava en een neon-jungle graven. Verder is er ook een opvallend stealth-gedeelte op een unieke locatie die erg memorabel is, meer dan dat wil ik niet spoilen. De game is sowieso lekker kleurrijk en persoonlijk vind ik de cartoony stijl prettig om naar te kijken.

Qua verhaal hoef je niet veel te verwachten. In deze sequel speel je als Dorothy, het hulpje van Rusty in deel 1. Je bent op zoek naar diezelfde Rusty, die op mysterieuze wijze is verdwenen. Het verhaal heeft niet veel om het lijf, maar er zitten wel allerlei charmante personages in en het einde weet op een slimme manier een verbinding te maken met SteamWorld Heist.

Het graven en juwelen uit stenen slaan blijft natuurlijk leuk. Het heeft dat licht verslavende element dat games zoals Minecraft en Terraria ook uitbuiten. Graven heeft ook een andere functie, elke keer dat je in de mijn duikt creëer je een klein beetje je eigen avontuur met je eigen paden en shortcuts. Dig 2 moedigt verder sequence breaking aan en geeft je de tools om het mogelijk te maken. Later in de game kun je op eigen volgorde de objectives toetakelen, waardoor je meer vrijheid krijgt. Al met al is verkennen in deze game erg goed uitgewerkt.

Als ik dan toch een minpuntje moet noemen vind ik dat er niet genoeg bazen in het spel zitten. Vroeg in het spel moet je er al tegen eentje vechten, maar daarna zijn er slechts twee. Ik had, zeker met het oog op alle mooie combat-upgrades die je verdient, graag meer grote gevechten gezien. De liefhebber moet overigens zeker alle collectibles halen, want dan speel je nog een leuk geheim vrij.

Conclusie:
SteamWorld Dig 2 heeft een gat direct naar mijn hart weten te graven. Dit is een heerlijk gepolijste game die de fun-factor constant hoog houdt. Dankzij geweldig level design, een gevarieerde wereld en sterke spelmechanieken is het simpelweg leuk om deze game te spelen. Een aanrader voor iedereen, ook als je de serie voor de rest niet kent.

Pluspunten
Minpunten
  • Uitmuntend level design
  • Gevarieerde wereld
  • Hele solide spelmechanieken
  • Eerste grafgebied is iets te gewoontjes
  • Te weinig bazen
Gespeeld op PS4, ook verkrijgbaar voor Switch, pc en PS Vita.