FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 oktober 2017

Zwitserland haalt uit, Cristiano Ronaldo redt Portugal

Zwitserland heeft zaterdagavond de negende zege in de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland geboekt, uit evenveel wedstrijden. De ploeg van Vladimir Petkovic versterkt daarmee de koppositie in groep B, al staat dinsdag op de allerlaatste speeldag de krachtmeting in en tegen Portugal op de rol. De regerend Europees kampioen was tegelijkertijd te sterk voor Andorra en blijft zodoende drie punten achter Zwitserland. In Lissabon wordt duidelijk wie de eerste plaats en dus het directe WK-ticket opeist. De Faeröer Eilanden en Letland speelden met 0-0 gelijk.

Zwitserland - Hongarije 5-2
Het team van Petkovic zat na twintig minuten spelen op rozen. In de achttiende minuut verscheen de 1-0 op het scorebord, hoofdzakelijk dankzij een blunder van Peter Gulacsi. De doelman gleed uit na een terugspeelbal en daardoor kon Granit Xhaka simpel scoren. Twee minuten later verdween een door Barnabás Bese van richting veranderde inzet van Fabian Frei eveneens achter Gulacsi: 2-0. Vlak voor rust was ook Steven Zuber trefzeker: Hongarije kreeg de bal niet goed weg, waarna Zuber het leer van Xherdan Shaqiri kreeg en ook hij Gulacsi kon verschalken.

Drie minuten na rust nam Zuber ook de 4-0 voor zijn rekening. De aanvaller kreeg de bal van Haris Seferovic en krulde de bal in het doel, ondanks een laatste inspanning van Gulacsi. Hongarije kreeg na nog geen uur spelen toch een eretreffer. Yann Sommer keerde een kopbal van Tomas Kadar, maar de rebound was een prooi voor Ricgard Guzmics: 4-1. Het duel leefde in de slotminuten toch nog op. Stephan Lichtsteiner nam de 5-1 voor zijn rekening, waarna Roland Ugrai de tweede treffer van Hongarije maakte.

Andorra - Portugal 0-2
De bezoekers hadden in de eerste helft weliswaar veel veel balbezit, maar het team van Fernando Santos slaagde er niet in om Josep Antonio Gómes daadwerkelijk in de problemen te brengen. Andorra werd gedwongen om alleen maar te verdedigen, al ging dat de voetbaldreumes erg goed af. De grootste kans van de eerste helft was voor Ricardo Quaresma, die de bal na 25 minuten spelen net naast de paal kopte.

Na rust kwam Cristiano Ronaldo, die aanvankelijk rust had gekregen met oog op het duel in Lissabon, in het veld voor Gelson Martins. De sterspeler nam na 63 minuten de 0-1 voor zijn rekening. Een voorzet van João Mario werd door Lima van richting veranderd en belandde bij Ronaldo, die Gomes van dichtbij verschalkte. Vier minuten voor tijd nam André Silva de 0-2 voor zijn rekening, op aangeven van Danilo.

Trump: slechts één ding werkt met Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich opnieuw in harde bewoordingen uitgelaten over Noord-Korea. Volgens hem "werkt er maar één ding" tegen dat land. Wat hij daarmee bedoelde liet hij in het midden.

"Voorgaande regeringen hebben 25 jaar lang gepraat met Noord-Korea, overeenkomsten gesloten en grote hoeveelheden geld betaald... Heeft niet gewerkt", tweette Trump. Volgens de president werden "overeenkomsten geschonden nog voordat de inkt ervan was opgedroogd en werden de Amerikaanse onderhandelaars voor schut gezet."

De president heeft eerder al eens militair ingrijpen gesuggereerd. "We zullen Noord-Korea totaal vernietigen, mocht dat nodig zijn", zei Trump eerder.

Trump: slechts één ding werkt met Noord-Korea
Trump: slechts één ding werkt met Noord-Korea (Foto: ANP)

SVB krijgt miljoenen na ICT-mislukking

ICT-bedrijf Capgemini moet ruim 21 miljoen euro betalen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanwege een mislukt automatiseringsproject. Een arbitragecommissie heeft dat vrijdag bepaald, heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zaterdag aan de Tweede Kamer laten weten. Het is voor het eerst dat een overheid zo'n zaak heeft aangespannen.

De SVB stopte in 2014 met de ontwikkeling van het systeem voor betalingen waaraan al jaren werd gewerkt. Dat gebeurde na advies van deskundigen, die doorgaan met het zogeheten Multi Regelingen Systeem toen "zeer problematisch" noemden.

De SVB is uitvoerder van een aantal regelingen in de sociale zekerheid en zorg. Door het mislukken van het automatiseringsproject zijn betalingen, zoals de AOW en de kinderbijslag, niet in gevaar gekomen

De arbitragecommissie heeft bepaald dat Capgemini contractbreuk heeft gepleegd. Het bedrijf overweegt nog om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

SVB krijgt miljoenen na ICT-mislukking
SVB krijgt miljoenen na ICT-mislukking (Foto: ANP)

Braziliaan steekt zichzelf en kinderen in brand in crèche

Een man heeft zichzelf en kinderen donderdag in een Braziliaanse crèche met alcohol overgoten en brand gesticht.  Er waren negen slachtoffers te betreuren. Ook de 50-jarige dader kwam om.

De slachtoffers zijn acht kinderen en een begeleidster. Er liggen nog meerdere kinderen en volwassenen gewond in het ziekenhuis. Ten tijde van de aanval waren er 75 kinderen en 17 volwassenen in het gebouw.

De brandstichter werkte al acht jaar als bewaker bij de instelling. De autoriteiten hebben nog geen idee wat zijn motief kan zijn geweest. De Braziliaanse president Michel Temer zei diep geraakt te zijn door de tragedie en betuigde zijn medeleven met de slachtoffers en hun familie.

Dodental aanslag Braziliaanse crèche naar 9
Braziliaan steekt zichzelf en kinderen in brand in crèche (Foto: ANP)

Frankrijk heeft WK-kwalificatie in eigen hand

Frankrijk heeft zaterdagavond de controle over groep A behouden door een overwinning op Bulgarije. Het team van bondscoach Didier Deschamps reageerde met een 0-1 overwinning in en tegen Bulgarije op de eerdere 8-0 monsterzege van Zweden op Luxemburg. Blaise Matuidi maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Frankrijk leidt zodoende nog altijd de dans met twintig punten, één meer dan Zweden. Les Bleus sluiten de kwalificatiefase voor het WK in Rusland af met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland.

Na drie minuten spelen nam Frankrijk reeds de leiding in Sofia. Het voorbereidende werk was van Antoine Griezmann, die een pass vanaf links van Lucas Digne bij Matuidi bezorgde en zag hoe de middenvelder diagonaal raak schoot: 0-1. Frankrijk zette goed door en gaf Bulgarije niet de kans om in de wedstrijd te komen. Doelman Plamen Iliev had een goede reactie op een inzet van Kylian Mbappé en zag hoe pogingen van Alexandre Lacazette en Griezmann precisie misten.

Frankrijk ontsnapte acht minuten voor rust aan een tegentreffer. De doelman kreeg een inzet van Todor Nedelev niet klemvast, maar herstelde zich wonderbaarlijk door een kopbal van Georgi Kostadinov van dichtbij te keren. Deschamps, die zich in de 35e minuut gedwongen zag om de geblesseerde N'Golo Kanté door Adrien Rabiot te vervangen, zag vanaf de zijlijn hoe pogingen van Lacazette en Mbappé niet in een ruststand van 0-2 resulteerden.

In de tweede helft beet Bulgarije meer van zich af. Spas Delev en Kostadinovic konden vlak na rust echter niet van een scrimmage in het Franse doelgebied profiteren en luttele minuten later wist Delev ook geen raad met een voorzet van Nedelev. Naarmate de tweede helft verstreek, verloor Bulgarije echter de grip op de wedstrijd en konden de Fransen, leunend op de voorsprong, het duel professioneel uitspelen.

Darter Gurney pakt eerste grote titel na finale vol gedoe

Darter Daryl Gurney heeft zijn eerste grote titel binnen. De 31-jarige Noord-Ier won in Dublin de finale van de World Grand Prix, het toernooi waar de legs ook met dubbels moeten beginnen. Simon Whitlock was het slachtoffer van Superchin.

Whitlock trok de eerste set naar zich toe, maar met een 156-finish begon Gurney sterk aan set twee, die hij uiteindelijk toch af moest staan. Met een 126-finish pakte Gurney de derde set, waarna hij via een 95-finish zonder al teveel moeite de stand op 2-2 zette. 

Ondertussen begon de Noord-Ier steeds irritanter te worden. Hij bleef lang wachten, gaf een duw aan Whitlock - waar hij een officiële waarschuwing voor kreeg - en toonde zich alsmaar meer een bijzonder vervelend figuur. 

Toch gooide Gurney twee 100+-finishes achter elkaar om op 3-2 in sets te komen, maar dit keer was het Whitlock die de bij vlagen ongelooflijk matige zesde set naar zich toe trok.

The Wizard won ook de volgende set en kwam zo op 3-4, maar Gurney bleef overeind en sleepte er een beslissende negende set uit. Daarin was het Whitlock die vooral grote moeite had met de openingsdubbels en dat brak hem op: Superchin maakte de set af met een 112-finish en vervolgens een 40-finish via dubbel 10. Met 5-4 was de titel zo binnen voor Gurney.

Daryl Gurney - Simon Whitlock (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Simon Whitlock (Bron: PDC)

Nederland heeft monsterzege op Zweden nodig om WK te halen

De kans dat het Nederlands elftal het WK 2018 haalt, is minuscuul. Oranje won slechts met 1-3 van Wit-Rusland, niet bepaald lekker na de Zweedse 8-0 overwinning op Luxemburg.

Om nog een serieuze kans te houden moest Oranje zich met grote cijfers ontdoen van Wit-Rusland, maar de ploeg van Dick Advocaat kreeg dat niet voor elkaar. Daarmee kwam Oranje nog goed weg, want in de slotfase was Wit-Rusland dicht bij de 2-2. Dinsdag wacht de slotwedstrijd tegen Zweden, dat een veel beter doelsaldo heeft. Oranje heeft een zege met zes doelpunten verschil op de Zweden nodig.

Door de monsterzege van Zweden op Luxemburg begon Oranje aan een nagenoeg kansloze missie. De ploeg van Advocaat wilde in ieder geval snel op voorsprong komen, maar ook dat duurde even. Pas na 22 minuten loste Daley Blind namens Oranje het eerste schot van de wedstrijd, maar zijn inzet zeilde naast. Kort daarna trof Vincent Janssen de lat met een fraaie poging en via Davy Pröpper was het uiteindelijk raak. Na een voorzet van Ryan Babel, die voor het eerst in 2153 dagen weer voor Oranje uitkwam, legde Arjen Robben de bal terug op de PSV'er. Pröpper werkte het leer van dichtbij binnen.

De laatste drie schoten op doel van de middenvelder resulteerden allemaal in een doelpunt. Ook Janssen dacht te scoren, maar na een actie van Babel werd de treffer afgekeurd wegens buitenspel. Sergey Chernik bracht met moeite redding op een afstandsschot van Tonny Vilhena. Oranje zocht naar de margeverdubbeling, maar het spel was niet soepel genoeg om de Wit-Russen de wil op te leggen. Na een rappe counter, vier minuten voor rust, werd Janssen door Robben in staat gesteld om uit kansrijke positie te scoren, maar het schot van de spits werd gekeerd door de doelman.

Het werd er in de tweede helft niet beter op. Er waren nog wel mogelijkheden voor Janssen en Robben, maar Wit-Rusland kwam steeds beter in de wedstrijd en daar wist Oranje geen raad mee. Cillessen hield zijn ploeg nog ternauwernood op de been met een redding op een schot van Sergey Balanovich, die van dichtbij de korte hoek uitzocht. Even daarna was het alsnog raak voor het gastland. Maksim Volodjko was het eindstation van Wit-Russisch samenspel op de helft van Oranje en hij vond de verre hoek. Gezien het spelbeeld was het doelpunt niet eens onverwacht en er volgden zelfs mogelijkheden op de 2-1.

Twee keer kort achter elkaar kon Wit-Rusland op voorsprong komen, maar de thuisploeg speelde de kansen niet goed uit tegen het kwetsbare Oranje. Advocaat leek de hoop ook opgegeven te hebben en verving Janssen halverwege de tweede helft door Memphis Depay. Acht minuten voor tijd zorgde Robben toch voor de Nederlandse overwinning: hij benutte een penalty feilloos nadat invaller Bas Dost onderuit werd getrokken bij een corner. Het was voor Robben zijn 35ste interlanddoelpunt, waarmee hij Ruud van Nistelrooij en Faas Wilkes evenaarde. In de slotminuten trof Wit-Rusland nog de lat en schoot Aleksey Yanushkevich maar net naast. Omdat Memphis Depay in de blessuretijd een vrije trap benutte, heeft Oranje minstens zes goals nodig tegen Zweden.

Basketballers Donar starten DBL met zeperd tegen Leiden

De basketballers van Donar zijn niet best begonnen aan de Dutch Basketball League. De regerend landskampioen ging met 75-63 onderuit tegen ZZ Leiden.

Helemaal onverklaarbaar is de nederlaag allerminst. Donar speelde in de afgelopen weken een slopende campagne om de Champions League te bereiken, wat net niet lukte. In Leiden hielden ze het een kwart vol, waarna Leiden er in het tweede kwart overheen walste voor een 41-23 ruststand. Donar verkleinde het gat nog wel tot twaalf punten, maar kwam niet meer in de buurt van de zege.

Apollo Amsterdam begon het seizoen met een nipte overwinning op bezoek bij Forward Lease Rotterdam. De Amsterdammers leken de wedstrijd kort voor tijd beslist te hebben, maar Rotterdam kwam terug. Toch was het de Syriër Michael Madanly die Amsterdam in de slotseconden nog de overwinning bezorgde: 80-82.

Duitsers op z'n Duits naar winst op WK onder 17

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot en met 17 jaar in India heeft Duitsland een bijzonder nipte zege geboekt. In groep C nam de ploeg het op tegen Costa Rica en Jann-Fiete Arp zorgde na twintig minuten voor de voorsprong. Costa Rica sloeg na een uur echter terug via Andres Gomez, maar in de absolute slotfase, hoe kan het ook anders, wonnen de Duitsers alsnog: Noah Awuku tikte de 2-1 binnen. Iran won ondertussen met 3-1 van Guinee. 

Groep D begon met wat op papier een mooie kraker was. Europees kampioen Spanje, na 2009 weer terug op het WK, nam het op tegen Brazilië, zoals bijna altijd de regerend Zuid-Amerikaans kampioen. Een eigen goal van Wesley bracht Spanje al na vijf minuten op voorsprong, maar Lincoln zorgde twintig minuten later voor de gelijkmaker. Op slag van rust besliste Paulinho de wedstrijd in Braziliaans voordeel: 2-1. Noord-Korea opende het toernooi tegen debutant Niger, wat dankzij Salim Abdourahmane zowaar een mooie 0-1 zege boekte. 

Duitsland wint op z'n Duits (Bron: YouTube)

Gewapende man doodt wachters Saudische koning

Bij het paleis van de Saudische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed in Jeddah heeft een gewapende man twee koninklijke wachters gedood en nog eens drie verwond. Hij reed met hoge snelheid op de omheining af en buiten het hek opende hij het vuur op de lijfwachten.

Volgens het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om een 28-jarige man uit Saudi-Arabië. Hij werd door andere lijfwachten in het vuurgevecht gedood.

Gewapende man doodt wachters Saudische koning
Gewapende man doodt wachters Saudische koning (Foto: ANP)

"Barcelona uit La Liga als Catalonië onafhankelijk wordt"

Als Catalonië onafhankelijk wordt, is er voor FC Barcelona geen plaats meer in La Liga. Dat zegt competitie-voorzitter Javier Tebas.

"De regels van de bond zijn ontzettend duidelijk en daar gaan we niks aan veranderen. Als de opstand in Catalonië zegeviert gaan we werken met een competitie zonder Barcelona, maar ook zonder Espanyol en Girona", zegt Tebas tegenover beIN Sport.

De wedstrijd tegen Las Palmas moest afgelopen weekeinde achter gesloten deuren worden afgewerkt, vanwege de onrust rond het Catalaanse referendum voor onafhankelijkheid. "Het is niet aan de bond om Barcelona te steunen, we moeten juist achter de rechtstaat staan."

Door de perikelen in Catalonië is Gerard Piqué momenteel een 'persona non grata' bij de fans van de nationale ploeg van Spanje. "Persoonlijk vind ik dat we alleen spelers moeten selecteren die zich verwant voelen met Spanje. Hebben ze andere overtuigingen, dan moeten ze uit het team verdwijnen", besluit Tebas.

Dartsvrouwen veroveren wereldtitel

De Nederlandse dartsvrouwen hebben in het Japanse Kobe de wereldtitel Darts veroverd. In de finale werd Zweden met 9-6 geklopt.

Het betreft hier de de World Cup van de WDF (World Darts Federation). Dit toernooi staat te boek als het officiële wereldkampioenschap darts, naast de officieuze WK's van de PDC en de BDO. Voor Nederland scoorde Anca Zijlstra het beslissende punt. De rest van het team bestond uit Vanessa Zuidema, Aileen de Graaf en Sharon Prins. Nederland won dit toernooi één keer eerder, namelijk in 2001. Destijds bestonden teams nog uit twee personen en bezorgden Francis Hoenselaar en Mieke de Boer Nederland de titel.

Bij de mannen was er brons voor Willem Mandigers. De titel ging daar, bij het ontbreken van darters uit Engeland en Schotland, naar de Canadees Jeff Smith. Bij de jeugd was Justin van Tergouw met vier titels zeer succesvol. Hij won het individuele toernooi, het koppeltoernooi met Wessel Nijman, het gemengde toernooi met Layla Brussel en de algemene titel met het Nederlands jeugdteam.

Zware val Bakelants in Ronde van Lombardije

Jan Bakelants is tijdens de Ronde van Lombardije in een ravijn gevallen. De Belg van AG2R heeft daarbij vijf ribben gebroken en twee ruggenwervels.

Bakelants kwam ten val op dezelfde plek als Laurens De Plus. De Plus vloog ook over de vangrail, maar bleef ongedeerd.

50Plus wil in 23 gemeenten in de raad

50Plus wil in 23 gemeenten meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat onder meer om Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht.

Door de regionale besturen van de ouderenpartij waren in totaal ongeveer 50 gemeenten voorgedragen. Het bestuur heeft uiteindelijk over 23 een "voorlopig positief besluit genomen". Relatief grote plaatsen waar de partij ook in de gemeenteraad wil zijn Assen, Almere, Apeldoorn, Nijmegen, Breda, Den Bosch en Tilburg.

Voorzitter Jan Zoetelief van 50Plus noemt het een "hele klus voor een partij om in zoveel gemeenten voor de eerste keer aan gemeenteraadsverkiezingen mee te doen". De partij laat weten druk te zijn met de verkiezingsprogramma's en de kandidatenlijsten.

50PLUS wil in 23 gemeenten in de raad
50Plus wil in 23 gemeenten in de raad (Foto: ANP)

Smartphone vast onderdeel van dagelijks leven

Een wet die bepaalt dat je buiten werktijd niet hoeft te reageren op werkberichten op je smartphone. De meeste Nederlanders (70 procent) vinden dat een goed plan, zo blijkt uit het onderzoek 'Tien jaar smartphone' van EenVandaag. Zo'n wet is al van kracht in Frankrijk.

Toch ervaart ook 70 procent van de ondervraagden het niet als een grote belasting als er buiten werktijd een werkgerelateerd mailtje of telefoontje moet worden afgehandeld. Dat komt mogelijk doordat het bij de meeste deelnemers niet of nauwelijks voorkomt.

Volgens EenVandaag besteden zes op de tien jongeren dagelijks minstens drie uur aan hun smartphone. Van alle ondervraagden is dat een kwart. Desondanks vinden zowel jongeren (68 procent) als ouderen (84 procent) zichzelf niet verslaafd.

Volgens EenVandaag is het onderzoek onder ruim 20.000 leden van het Opiniepanel en Jongerenpanel van het programma representatief voor onder meer leeftijd, geslacht en opleiding.

Smartphone vast onderdeel van dagelijks leven
Smartphone vast onderdeel van dagelijks leven (Foto: ANP)

Protesten tegen Poetin in 80 Russische steden

In zo'n tachtig steden in Rusland gaan zaterdag naar verwachting aanhangers van oppositieleider Aleksej Navalni de straat op om te protesteren tegen president Vladimir Poetin en voor eerlijke verkiezingen. Poetin viert zaterdag zijn 65e verjaardag

Op de meeste plaatsen is geen toestemming gegeven voor de protesten onder de titel Voor Navalni. Waarnemers verwachten dat de demonstraties zullen uitdraaien op confrontaties met de politie.

Oppositieleider Navalni zal zelf niet bij de demonstraties zijn omdat hij vastzit. Hij werd afgelopen maandag veroordeeld tot twintig dagen cel vanwege het oproepen tot verboden demonstraties.

Update 17.48 uur
De demonstraties zijn zonder grote incidenten verlopen. In Moskou zijn geen arrestaties verricht. Er deden daar volgens de politie ongeveer zevenhonderd mensen mee aan de demonstratie. De organisatoren spraken van het dubbele aantal. Uit andere delen van het land komen berichten van in totaal 120 arrestaties.

Update 21.32 uur
De politie van Sint-Petersburg heeft zaterdagavond ingegrepen bij een grote betoging. Er zijn volgens media veel arrestaties verricht. De gemelde aantallen arrestanten lopen uiteen uiteen. De krant Novaja Gazeta sprak van meer dan honderd arrestaties.

Uit andere plaatsen inclusief de hoofdstad Moskou zijn voornamelijk kalme betogingen met nauwelijks aanhoudingen gemeld.

Poetin volgde aan het eind van 1999 Boris Jeltsin op als leider van Rusland. Hij is inmiddels in zijn derde ambtstermijn als president. Hij was van 2008 tot 2012 premier.

Protesten tegen Poetin in 80 Russische steden
Protesten tegen Poetin in 80 Russische steden (Foto: ANP)

Auto rijdt in op voetgangers Londen

In Londen is een auto tegen meerdere voetgangers aan gereden. Het incident vond plaats bij het Natural History Museum, meldt de BBC. De Daily Mail heeft het over een auto die eerst de stoep op reed, om vervolgens op de voetgangers in te rijden.

Volgens de Londense politie zijn er 'meerdere gewonden' gevallen, maar naar verluidt gaat het daarbij niet om zware verwondingen. Eén persoon, naar we mogen aannemen de bestuurder van de auto, is gearresteerd en de politie is bezig met onderzoek naar de toedracht.

Update 21.27 uur
Er is sprake van elf lichtgewonden, waarvan er negen naar het ziekenhuis moesten, aldus hulpdiensten. Het gaat volgens de politie niet om terrorisme. Er is wel een man opgepakt.

Nederlander opgepakt in 'homosauna' Jakarta

De Indonesische politie heeft in de hoofdstad Jakarta 51 mannen, onder wie een Nederlander, opgepakt in wat de autoriteiten omschrijven als een 'homosauna'.

De Indonesische mannen riskeren gevangenisstraffen tot zes jaar wegens overtreding van de lokale zedenwetten. Pornografie en prostitutie zijn verboden in Indonesië. Justitie in het land doet dit jaar extra veel moeite om overtreders van sekswetten op te sporen en te berechten.

Internationaal is veel kritiek gekomen op de jacht omdat homoseksualiteit in Indonesië wettelijk toegestaan is, behalve in het streng-islamitische Atjeh.

Naast de Nederlander werden nog zeven andere buitenlanders aangehouden. Geen van hen zal worden aangeklaagd, zo verzekerde het hoofd van politie in Jakarta. Toen de politiechef werd gevraagd wat men aantrof bij de inval, werd geantwoord dat "het op dat moment donker was in het gebouw."

Nederlander opgepakt in 'homosauna' Jakarta
Nederlander opgepakt in 'homosauna' Jakarta (Foto: ANP)

Nigeria eerste Afrikaanse land op WK 2018

Als eerste Afrikaanse land heeft Nigeria zich zaterdagavond geplaatst voor het WK 2018. De Super Eagles hadden genoeg aan een 1-0 zege op Zambia om zich te verzekeren van groepswinst. De voorsprong op Zambia bedraagt zes punten met nog één kwalificatieduel te gaan. Groepsgenoten Kameroen en Algerije zullen er ook niet bij zijn in Rusland. Kameroen won zaterdag thuis met 2-0 van Algerije.

Alex Iwobi werd de matchwinner met zijn doelpunt in de 73ste minuut. De aanvaller van Arsenal ontving de bal vanaf de rechterflank van Abdullahi Shehu, stond vrij in het strafschopgebied en nam het leer met succes op de slof. Iwobi was even daarvoor in het veld gekomen als vervanger van William Troost-Ekong, ex-verdediger van FC Groningen en FC Dordrecht. Voormalig Ajacied Moses Simon stond negentig minuten op het veld.

Voor de derde keer op rij en voor de vijfde keer in de geschiedenis mag Nigeria zich opmaken voor WK-deelname. Driemaal (1994, 1998 en 2014) reikte het West-Afrikaanse land tot de achtste finales; in 2002 en 2010 was de groepsfase het eindstation. Aan de laatste twee edities van de Afrika Cup nam Nigeria geen deel.

Nederlandse jeugdelftallen boeken zeges richting EK

Op een dag waarop het Nederlands voetbalelftal moet hopen op een wonder, hebben twee van de jongere ploegen alvast het goede voorbeeld gegeven op weg naar het EK onder 19 van volgend jaar en het EK dames onder 17, eveneens volgend jaar.

Nederland -19 speelde in Lisse tegen Hongarije en dat leverde na de winst op Malta opnieuw drie punten op. PSV'er Joël Piroe scoorde maar weer eens en opende na 25 minuten de score, clubgenoot Donyell Malen bepaalde tien minuten voor tijd de eindstand op 2-0. De ploeg is daarmee bijna zeker van de eliteronde van volgend jaar maart, waarin de zeven startbewijzen voor het EK in het al geplaatste Finland vergeven worden.

De dames tot 17 jaar sloten een prima kwalificatieweek in Estland af. Turkije en Estland werden eerder al met 3-0 en 9-0 opzij geschoven, zaterdag was de ploeg door twee treffers van Romée Leuchter en een goal van Nikita Rudy Tromp met 3-0 te sterk voor Tsjechië. Tussen februari en april speelt Nederland in de eliteronde om zeven startbewijzen voor het EK in Litouwen, dat automatisch is geplaatst.

Shorttrackster Van Kerkhof vierde op 500m

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht is Yara van Kerkhof vierde geworden op de 500 meter. Van Kerkhof kwam in de finale ten val, waardoor ze een medaille op haar buik kon schrijven. De zege ging naar Marianne St.Gelais.

Schulting,Ter Mors,Van Kerkhof en Lara van Ruijven plaatsten zich voor de eindstrijd van de 3.000 meter aflossing. Ze werden in de halve finales tweede achter China.

Zonder Daan Breeuwsma, die op de 500 meter was gevallen en last had van zijn schouder, bereikten de Nederlandse mannen de finale van de 5.000 meter aflossing. Knegt,Dylan Hoogerwerf,Itzhak de Laat en Dennis Visser eindigden in de halve finales als tweede achter Canada.

Nieuw kabinet wil proef legale wietteelt

Het aankomende kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Met de proef moet duidelijk worden of de criminaliteit afneemt dankzij legale teelt en of deze wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten dan de illegaal geteelde. Het experiment is vooral bedoeld voor grote en middelgrote plaatsen. Het zou gaan om zes tot tien gemeenten. Met een speciale vergunning kan een bedrijf de wiet straks legaal telen.

Het experiment is bijzonder omdat CDA en ChristenUnie zich steeds sterk tegen legalisering van de teelt hebben gekeerd. Die partijen en ook de VVD stemden dit jaar in de Tweede Kamer dan ook tegen de zogeheten 'wietwet' van D66 die voor regulering van de wietteelt moet zorgen.

Nieuw kabinet wil proef met legale wietteelt
Nieuw kabinet wil proef legale wietteelt (Foto: ANP)

Zweden boort hoop Oranje de grond in

Mochten er nog Nederlandse voetbalfans een sprankje hoop hebben gehad dat Oranje het wereldkampioenschap van 2018 in Rusland zou bereiken dan is die nu vervlogen. Concurrent Zweden won vanavond namelijk met 8-0 van Luxemburg, waardoor het verschil in doelsaldo onoverbrugbaar lijkt te zijn geworden, ook al zou Nederland vanavond van Wit-Rusland en dinsdag van Zweden winnen.

In Groep A wist Zweden wat het moest doen tegen Luxemburg: winnen met grote cijfers. De Luxemburgers hadden in de vorige wedstrijd koploper Frankrijk in Parijs nog knap op 0-0 gehouden, maar vandaag had de ploeg weinig in de melk te brokkelen.

In Solna stond het al snel 1-0 voor Zweden toen Ola Toivonen na negen minuten gewillig tegen de grond ging en Andreas Granqvist dit buitenkansje benutte. Zweden ging direct op zoek naar de tweede treffer en vond deze na nog geen twintig mintuten spelen via Marcus Berg die zich goed vrijspeelde en door het midden scoorde.

Nadat Luxemburg en Toivonen kansen misten was het Berg die tien minuten voor rust opnieuw het net vond. Doelman Jonathan Joubert redde de eerste inzet van Berg, op aangeven van Toivonen nog, maar in de rebound was hij kansloos.

Na de pauze kreeg Luxemburg weer enkele goede mogelijkheden, maar nadat deze er niet in gingen werd de ploeg kanonnenvoer. Berg kon na fouten van de Luxemburgers zijn hattrick maken en na een uur spelen scoorde Mikael Lustig uit een vrije trap. Na hands van Chris Philipps benutte Granqvist zijn tweede strafschop. Hierna scoorden Berg en Toivonen, waardoor de teller op 8-0 kwam te staan.

Door deze grote zege heeft Zweden in Groep A zes punten meer dan Oranje en een doelsaldo dat veertien goals beter is dan de formatie van Dick Advocaat. Hierdoor kan alleen een dubbel mirakel het Nederlands elftal nog richting de play-offs voor het WK in Rusland brengen.

WB-zilver voor shorttracker Knegt op 500 meter

Sjinkie Knegt heeft het zilver veroverd op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht. Het is zijn tweede WB-medaille na het brons vorige week op de 1.500 meter in Boedapest.

Het leek aanvankelijk dat Knegt zou worden uitgeschakeld in de halve finale. De Koreanen Hwang Dae-heon en Seo Yi-ra hielden de deur dicht. Dankzij zijn welbekende 'uitschuifbeen' passeerde de Fries Seo alsnog.

In de finale werd dat nog eens herhaald. Op de finish passeerde Knegt nu Hwang. Het goud ging naar de Canadees Samuel Girard.

Turner Verhofstad stunt met vierde plek op WK, Shirai oppermachtig op vloer

Turner Bram Verhofstad heeft op het wereldkampioenschap in Montreal een bijzonder sterk debuut afgesloten. De 22-jarige Nederlander plaatste zich knap als zevende voor de finale op het onderdeel vloer, maar verbeterde zijn positie daar nog eens aanzienlijk. Verhofstad ging als tweede de vloer op en wist een uitmuntende oefening te turnen. Het leverde hem 14,333 punten, waarna het de beurt was aan Kenzo Shirai.

De Japanner is de absoluut dominante factor op de vloer en sprong, draaide en schroefde zich in 2013 en 2015 al naar de wereldtitels, met zilver in 2014 er tussendoor. Vorig jaar ging het op de Olympische Spelen fout en kwam hij niet verder dan plek vier, maar in Montreal was het weer helemaal raak. Met onder meer een prachtige vierenhalve schroef werkte de 21-jarige Shirai zich naar 15,633 punten, ver boven de zilveren Israëliër Artem Dolgopyat (14,533) en de bronzen Amerikaan Yul Moldauer (14,500). Verhofstad zag niemand anders aan zijn score komen en pakte zo een hele mooie vierde plek.

De medaillewinnaars van de Spelen in Rio waren niet in de finale te  bewonderen. Olympisch kampioen Max Whitlock uit Groot-Brittannië en de Braziliaan Arthur Nory (brons) werden in de kwalificaties uitgeschakeld. Nory's landgenoot Diego Hypolito (zilver) was er er wegens een niet op tijd herstelde blessure helemaal niet bij.

Stevens: "Nederlands voetbal komt wel goed, want slechter kan het niet"

Huub Stevens kijkt er niet echt van op dat het Nederlandse voetbal de laatste jaren in een dal is geraakt. "Die Hollandse School, dat is allemaal leuk en aardig hoor. Uitgaan van balbezit en dat soort dingen. We zijn daarin doorgeschoten. Het huidige Oranje heeft onvoldoende kwaliteit om het 4-3-3-systeem goed in te vullen", zegt Stevens in gesprek met de NOS. Hij denkt niet dat Oranje er nog in gaat slagen om zich te kwalificeren voor het WK. Stevens weet een oorzaak voor de teloorgang van het Nederlands voetbal.

"In Nederland wordt over de gehele linie te weinig en te licht getraind. Lees al die interviews met eredivisiespelers die naar het buitenland zijn vertrokken maar eens na. Elke keer hebben ze het over de toegenomen trainingsintensiteit", stelt de oud-oefenmeester, die tegenwoordig werkzaam is als technisch adviseur bij Roda JC Kerkade. Hij is van mening dat er in Nederland te weinig verdedigers opgeleid worden.

"Je ziet vaak spitsentrainers bij clubs, maar vergeet alsjeblieft de middenvelders en verdedigers niet. Het wordt al wel beter hoor. Toch hebben we nog steeds een achterstand daarin", vervolgt Stevens, die het wel weer goed ziet komen met het Nederlands elftal. "We brengen altijd talent voort. Dat zal ook in het voetbal gebeuren. Want zeg nou zelf, veel slechter kan het toch niet?"

Tennisster Garcia naar finale in Beijing

Tennisster Caroline Garcia staat in de finale van het WTA-toernooi van Beijing. De ongeplaatste Française, vorige week in Wuhan nog de beste, rekende in China af met de als twaalfde geplaatste Tsjechische Petra Kvitova.

Kvitova leverde vroeg in de eerste set twee keer haar service in. Ze kon gelijk daarna wel terugslaan, maar een twee rebreak zat er niet in. In set twee nam de Tsjechische de service van Garcia over, maar die brak gelijk terug en sloeg diep in de tweede set nog eens toe: 6-3, 7-5.

Tegen Simona Halep speelt Garcia haar zevende WTA-finale, waarin ze haar vijfde titel hoopt te pakken.

Kyrgios klopt Zverev en staat in finale Beijing

Tennisser Nick Kyrgios heeft zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Beijing. In de halve finales was de Australiër, als achtste geplaatst, te sterk voor de Duitser Alexander Zverev, de nummer twee van de plaatsingslijst.

De wedstrijd ging nagenoeg gelijk op, maar zowel aan het einde van de eerste als het einde van de tweede set wist Kyrgios een beslissende break te plaatsen. Zo maakte hij het duel na ruim vijf kwartier af: 6-3, 7-5. Het was de vierde keer dat het duo elkaar ontmoette - alle vier wedstrijden waren dit jaar - en voor de derde keer zegevierde Kyrgios.

In de finale in China staat Kyrgios zondag tegenover Rafael Nadal, die zich ontdeed van Grigor Dimitrov. Voor de Australiër wordt het zijn vijfde ATP-finale.

Indians op prachtige wijze langs Yankees, ook Astros op 2-0

In de American League Division Series van de play-offs in de Major League Baseball zijn de honkballers van de Houston Astros en Cleveland Indians op een 2-0 voorsprong gekomen. 

De Indians, de beste ploeg uit het reguliere seizoen, nam het op tegen de New York Yankees, waar het eerste duel van gewonnen werd. Na vijf innings hadden de Yankees een 8-3 voorsprong te pakken, maar vervolgens gingen de Indians los. Francisco Lindor sloeg een homerun met alle honken bezet, Jay Bruce sloeg er een homerun achteraan en hielp de Indians zo naar een verlenging. Het duel ging zo de verlenging in en pas na vier extra innings en maar liefst vijf uur spelen sloeg de Braziliaan Yan Gomes het winnende punt binnen: 9-8.

De Astros stonden tegenover de Boston Red Sox en waren de hele wedstrijd de betere ploeg. Na drie innings stond er een 4-1 voorsprong op de borden, in de zesde inning kwamen daar nog eens vier punten bij en uiteindelijk wonnen de Astros met 8-2. Voor twee Nederlanders ziet de jacht op de World Series er zo somber uit: Didi Gregorius (Yankees) en Xander Bogaerts (Red Sox) zullen hun ploegen naar een bijzondere comeback moeten helpen.

Model bedreigd om harige benen

Het Zweedse fotomodel Arvida Byström is bedreigd met verkrachting omdat ze met ongeschoren benen in een Adidas Originals-reclamefilmpje was te zien. Dat meldt The Guardian.

Byström is niet tevreden over voor vrouwen geldende schoonheidsnormen; die vindt ze "fucked". Op Instagram schrijft ze: "Een beetje beenhaar is m'n enige onaangepaste kenmerk, en ik krijg letterlijk verkrachtingsbedreigingen in m'n inbox".

Ook onder de video op YouTube staat niet al te vriendelijk commentaar. "Hou dan ook maar op met je tanden poetsen en kont afvegen, achterlijke fokking feminazi", schrijft ene Frederik. Maar anderen nemen het voor Byström op. En Lewis Shiva legt uit: "Dat veel mensen hier boos om worden toont aan hoe kwetsbaar mannelijkheid is. Ze vatten harige benen immers op als mannelijk kenmerk."

Asscher: motto Rutte III is ieder voor zich

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft op het congres van zijn partij de aanval geopend op het aankomende kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Hij 'verklapte' dat het motto van het nieuwe kabinet 'Ieder voor zich en God voor ons allen' zal zijn. Volgens Asscher brengen de tot nu toe gelekte maatregelen van Rutte III alleen maar meer onzekerheid met zich mee.

Asscher zei cynisch dat de mensen straks blij zullen zijn als als ze sneller worden ontslagen en dat de middengroepen zich vast zorgen maken over grote bedrijven die te veel belasting betalen over hun winsten.

Het PvdA-congres stond in het teken van het afscheid van Hans Spekman als voorzitter en het aantreden van zijn opvolger Nelleke Vedelaar. Er werd uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van de Amsterdamse burgemeester en PvdA' er Eberhard van der Laan. Het congres begon met een minuut stilte.

Asscher: motto Rutte III is ieder voor zich
Asscher: motto Rutte III is ieder voor zich (Foto: ANP)

Merkel en Juncker bellen over Catalonië

Bondskanselier Angela Merkel en de EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben elkaar gebeld over onder meer de crisis in Spanje. De twee bespraken de eventuele gevolgen voor Europa van een eenzijdige verklaring van onafhankelijkheid in het parlement van Catalonië, zei een zegsman van de EU zaterdag.

Indien de separatisten komende week in het parlement de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen, kan de reeds ernstige crisis nog veel verder escaleren. De reactie van de Spaanse regering kan heftig zijn. Artikel 155 van de grondwet biedt de centrale regering de mogelijkheid de regionale autonomie op te heffen, omdat de regio bijvoorbeeld de Spaanse wetten of belangen op een buitengewoon ernstige wijze schendt.

De politieke crisis bedreigt ook de economie van Spanje, op de vierde plek in de eurozone. De Europese ministers van Financiën zijn maandag en dinsdag in Brussel bijeen. Ze zullen het er waarschijnlijk ook over Catalonië hebben.

Merkel en Juncker bellen over Catalonië
Merkel en Juncker bellen over Catalonië (Foto: ANP)

Nibali wint voor tweede keer Ronde van Lombardije

Vincenzo Nibali heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Lombardije gewonnen. De Italiaan van Bahrain Merida reed in de afdaling van de Civiglio. De 32-jarige Nibali schreef ook in 2015 de Ronde van Lombardije op zijn, ook toen reed hij weg in de afdaling van de Civiglio. Julian Alaphilippe werd in de achtergrond tweede. Gianni Moscon wist de sprint voor de derde plaats te winnen.

Zes renners kozen al vroeg: Loreno Rota (Bardiani-CSF), Pier Paolo de Negri (Nippo-Vini Fantini) en Davide Ballerini (Androni-Sidermec-Bottecchia) waren ditmaal de hoofdrolspelers met dienst. De drie Italianen kregen het gezelschap van Nederlander Lennard Hofstede (Sunweb), de ervaren Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data) en de jonge Fransman Mathias Le Turnier (Cofidis). De kopgroep van zes zou meer dan tien minuten krijgen van het peloton, waar Bahrain Merida en Cannondale-Drapac het kopwerk deden in het peloton.

Op de Madonna del Ghisallo zou er een groep wegrijden uit het peloton met daarbij Laurens de Plus (Quick-Step Floors), Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Mickaël Chérel (AG2R La Mondiale), Jan Polanc (UAE Emirates), Winner Anacona (Movistar) en Tiesj Benoot (Lotto Soudal). Op de klim van 8,5 km aan 6.2% waren Chérel en De Plus de beste klimmers. Net voor de top kwam het duo aansluiten bij Le Turnier, die was weggereden bij zijn medevluchters.

Op de Muro di Sormano bleek Chérelde beste klimmer van het trio vooraan. De Fransman van AG2R La Monidale had op de top 25 seconden voorsprong op De Plus. In de technische afdaling van de Muro di Sormano kwam Chérel een aantal keer goed weg, maar eerste achtervolger De Plus kwam hard ten val. De Belg van Quick-Step Floors miste op volle snelheid een bocht, en viel metersdiep naar beneden. Uiteindelijk zouden de blessures bij de Belg meevallen, zo melde zijn ploeg op Twitter.

In het tussenstuk de Muro di Sormano en de Civigilio reden Alessandro de Marchi en Philippe Gilbert naar Chérel toe. Ook Pello Bilbao kwam aansluiten bij het drietal, maar in het peloton hield FDJ het verschil klein.

Thibaut Pinot reed op de voorlaatste klim van de dag, de Civiglio, weg bij de favorieten. Net voor de top kreeg de Fransman van FDJ het gezelschap van Nibali. In de afdaling nam Nibali de kop waarna Pinot de Italiaan niet meer volgen.

Nibali had aan het begin van de slotklim, de San Fermo della Battaglia, tien seconden op Pinot, maar de 32-jarige renner van Bahrain Merida zou snel uitlopen op Pinot en had al snel een halve minuut op de Fransman. In de achtergrond zou Alaphilippe aansluiten bij Pinot, waarna Pinot ook zijn landgenoot in de afdaling moest laten gaan.

Nibali zou solo aankomen in Como, waarmee hij zijn vijftigste profzege pakte in zijn carrière. Alaphilippe zou tweede worden op 28 seconden van de Italiaan. Voor de sprint om de derde plaats was Moscon de beste voor de Pinot. Sam Oomen was de beste Nederlander met een tiende plaats.

Gore Verbinski in zicht voor X-Men spin-off Gambit

Het lijkt er op dat de langverwachte X-Men spin-off Gambit eindelijk gemaakt gaat worden. Volgens de website van The Hollywood Reporter is filmmaatschappij 20th Century Fox momenteel in onderhandeling met niemand minder dan Gore Verbinski, regisseur van onder meer The Mexican, de eerste drie Pirates Of The Caribbean-films en Rango.

Het door Joshua Zetumer (Robocop, Patriots Day) geschreven scenario zou in 2015 al geregisseerd worden door Rupert Wyatt (Rise of the Planet of the Apes) maar liep uiteindelijk op niets uit. Ook Doug Liman (Edge of Tomorrow) hield zich vorig jaar een tijd bezig met het filmproject maar kon vanwege tijdsgebrek niet met Gambit aan de slag.

Volgens acteur Channing Tatum, die de titelrol in de film zal spelen, heeft de filmstudio weer interesse gekregen voor de X-Men spin-off door het enorme succes van superheldenfilms voor een wat volwassener publiek zoals Deadpool en Logan. Fans van de X-Men-films hoeven zich het komende jaar trouwens niet te vervelen. Voor 2018 staan namelijk de films New Mutants, Deadpool 2 en X-Men: Dark Phoenix in de planning, gevolgd door nog eens een drietal X-Men gerelateerde films in 2019.

Zes op zes voor Van der Poel

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft in het Belgische Meulebeke de Berencross gewonnen. Voor de Nederlander was dit de zesde overwinning uit zes wedstrijden dit seizoen. De overige twee podiumplaatsen werden ingenomen door de Belgen Michael Vanthourenhout en Wout van Aert.

Net als eigenlijk al heel dit seizoen had Van der Poel opnieuw de beste start. In de eerste ronde reed de renner van Beobank-Corendon weg met Vanthourenhout. Van Aert volgde op enkele seconden, bij het ingaan van de derde ronde wist de wereldkampioen aan te sluiten bij de twee koplopers.

Halverwege de wedstrijd hadden de drie koplopers een voorsprong van twintig seconden op eerste achtervolgers Lars van der Haar en Eli Iserbyt.

In de zesde ronde viel de beslissing. De Nederlander plaatste in de zandstrook een aanval en zowel Vanthourenhout en Van Aert moesten een klein gaatje laten. Van der Poel zette vervolgens door en vergrootte ronde na ronde zijn voorsprong. Landgenoot Lars van der Haar van Telenet-Fidea finishte op een mooie vierde plaats.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Wout van Aert (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Eli Iserbyt (BEL)
6. Vincent Baestaens (BEL)
7. Diether Sweeck (BEL)
8. Dieter Vanthourenhout (BEL)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Jens Adams (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Ellen Van Loy (BEL)
3. Loes Sels (BEL)
4. Alice Maria Arzuffi (ITA)
5. Ellen Anderson (USA)
6. Alvarado Ceylin Del Carmen (NED)
7. Kim Van De Steene (BEL)
8. Helen Wyman (GBR)
9. Joyce Vanderbeken (BEL)
10. Denise Betsema (NED)

Golfster Van Dam maakt indruk in Frankrijk

Golfster Anne van Dam is uitstekend op dreef op de Lacoste Ladies Open de France. De 22-jarige Nederlandse maakte zaterdagochtend op keurige wijze de tweede ronde af, die vrijdag werd onderbroken door het slechte weer.

Van Dam ging uiteindelijk de achttien holes af in drie slagen onder par, het op één na beste resultaat van het hele veld. De Nederlandse stijgt zo naar de tweede plek met een totaalscore van -8, zes slagen achter de vooralsnog ongenaakbare Amerikaanse leidster Cristie Kerr.

Een bijzondere vermelding is er voor Mathilde Claisse. De pas 16-jarige Française debuteert op de Ladies European Tour en staat met vijf slagen onder par voorlopig gedeeld vierde.

'Ongetrouwde mannen zijn een gevaar voor de maatschappij'

"Mannen zonder boterbriefje groeien uit tot disfunctionele mensen en worden een probleem van de maatschappij". Een uitspraak die een keertje niet afkomstig is van extremistische feminazi's zoals Gloria Wekker of Anja Meulenbelt, maar van Iain Duncan Smith. Brits politicus en voormalig voorzitter van de Engelse Conservatives, een soort Angelsaksische CDA.

De man die ooit een regeringsbaantje als staatssecretaris voor arbeid en pensioenen wist te bemachtigen, deed zijn opmerkelijke uitspraak op een evenement van de Conservatives in Manchester. Hij wist eraan toe te voegen dat samenwonende, ongetrouwde stellen als 'inherent instabiel' moeten worden beschouwd in vergelijking met mensen die wel -keurig en zoals het heurt- met elkaar in het huwelijksbootje zijn gestapt.

Mannen die niet het ja-woord aan iemand hebben gegeven 'doen dingen die ze normaal gesproken niet zouden doen'. Hierbij valt op dat Smith het woordje 'normaal' gereserveerd heeft voor getrouwde stellen.

"De instabiliteit van ongetrouwde samenwonende stellen, is voornamelijk voordelig voor een van de beide partners.Dat is vrijwel altijd de man. Zodra ze geconfronteerd worden met een moment dat ze zich daadwerkelijk dienen in te zetten voor de relatie, trekken ze zich terug". 

Volgens Smith, die zo uit een teletijdmachine lijkt te zijn gestapt, zouden ongetrouwde mannen zich vaker in de schulden steken en eerder een misdaad begaan. "Het is al jaren een gegeven dat mannen die gescheiden zijn van hun familie en in een lage inkomensgroep vallen, een probleem vormen". 

"Omdat ze de druk missen om voor hun gezin te zorgen, kunnen ze de dingen gaan doen die die ze normaal gesproken wel uit hun hoofd zouden laten", zo vervolgt Duncan zijn ietwat generaliserend betoog. "Zo ontstaat dus een hoge mate van verslaving, criminele activiteiten, problemen door disfunctioneel gedrag en het hebben van kinderen bij verschillende moeders bij deze groep. Al die issues zijn een gevolg van het feit deze jonge mensen geen vaste basis hebben. Ze missen het verantwoordelijkheidsgevoel voor het gezin dat die ze stabiel houdt en ze uiteindelijk gelukkig maakt".

Smith denkt dat deze mannen hun heil zoeken op het internet, waar ze kijken hoe vrouwen seksueel vernederd worden en de dames niet erg hoog aangeslagen worden. Dit heeft weer zijn weerslag op jonge vrouwen: zij krijgen door deze mannen een laag zelfbeeld en zien zichzelf meer als object van als persoon. Het feit dat het huwelijk tegenwoordig niet meer zo populair is als in de jaren '50, heeft in de ogen van Duncan een verwoestend gevolgd voor de maatschappij.

De getrouwde Smith haalde vaker het nieuws. Zo kreeg hij een groot deel van empathisch Engeland over zich heen nadat hij ervoor gezorgd had dat gehandicapten moeilijker aan financiële bijstand konden komen, ook werd hij ervan beschuldigd het parlement te hebben voorgelogen over de kosten van het IT-project binnen zijn ministerie. Meer over Smith is hier te vinden.

Fear the Walking Dead-showrunner Dave Erickson: 'Het was fantastisch'

Na drie seizoenen stopt Dave Erickson als showrunner van de AMC-serie Fear the Walking Dead. Wat begon als een prequel voor het zeer populaire The Walking Dead is uitgegroeid tot een fenomeen op zichzelf. We belden met Dave om hem te vragen wat de kijkers nog konden verwachten van dit derde seizoen, dat over een aantal weken alweer op zijn einde loopt.

Geen medailles Knegt, Schulting op 1.500m

Sjinkie Knegt is in Dordrecht bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack vijfde geworden in de finale van de 1.500 meter. De overwinning ging naar de Koreaan Hwang Dae-heon,  die Sándor Shaolin Liu en Charles Hamelin voorbleef.

Bij de vrouwen werd Suzanne Schulting vierde in de finale van de 1.500 meter. De winst ging naar Choi Min-jeong. Zij won ook vorige week in Boedapest. Valerie Maltais werd in Dordrecht tweede, Shim Suk-hee pakte het brons.

Crimineel minder snel vervroegd vrij

Het nieuwe kabinet wil dat criminelen met een celstraf minder snel vervoegd vrijkomen. Het kan straks nog wel, maar hooguit twee jaar en niet niet meer zo vanzelfsprekend. Vooral gedetineerden met lange celstraffen voor zware vergrijpen gaan dit merken. Ingewijden bevestigen berichtgeving door De Telegraaf dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afspraken hebben gemaakt over de vervroegde vrijlating.

De 'korting' verandert van automatisch na twee derde van de celstraf ongeacht de totale lengte, naar maximaal twee jaar eerder vrij. Dat betekent dat iemand met een celstraf langer dan zes jaar straks altijd langer vastzit.

Op dit moment is het ook zo dat een veroordeelde na twee derde van de gevangenisstraf in principe vrijkomt, tenzij er heel goede redenen zijn om dit niet toe te staan. De partijen hebben afgesproken dat dit verandert en dat criminelen moeten aantonen dat ze de zogeheten voorwaardelijke invrijheidstelling verdienen.

Het aanscherpen van de voorwaardelijke invrijheidstelling was een wens van de VVD en het CDA.

Crimineel minder snel vervroegd vrij
Crimineel minder snel vervroegd vrij (Foto: ANP)

'EU wil brexit-garanties van Labour'

De Europese Unie vreest de val van de Britse Conservatieve regering van premier Theresa May en overlegt daarom intensief met de Britse oppositiepartij Labour over de brexit. De Engelse krant The Telegraph berichtte zaterdag dat de EU de garantie wil van Labourleider Jeremy Corbyn dat de onderhandelingen over de brexit niet voor niets zullen zijn geweest, als May's regering valt voor die zijn afgerond. Corbyn zou dan de behaalde resultaten moeten respecteren.

De bronnen in Brussel van de krant stellen dat na de Britse verkiezingen afgelopen zomer de contacten tussen de EU en Corbyns Labour op een hoger niveau zijn. Corbyn zelf en zijn buitenlandspecialist Keir Starner hebben bijvoorbeeld met EU-onderhandelaar Michel Barnier, de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en andere topfiguren in Brussel gesproken.

Labour behaalde in juni met 40 procent van de stemmen veel meer stemmen dan verwacht en May's Conservatieven verloren. Voor een meerderheid in parlement is de ook in eigen gelederen onder vuur liggende May sinds juni aangewezen op de steun van een kleine partij uit Noord-Ierland.

'EU wil garanties van Labour over brexit'
'EU wil brexit-garanties van Labour' (Foto: ANP)

Ex-premier: Catalonië niet klaar voor 'echte onafhankelijkheid'

Ex-premier Artur Mas van Catalonië vindt dat de regio nog niet klaar is voor "echte onafhankelijkheid". Hij zei dit in een vraaggesprek met Financial Times. Mas was van eind 2010 tot begin 2016 regeringsleider. Hij geldt als een van de belangrijkste figuren achter de huidige golf van separatisme in de regio.

Het was de liberaal Mas die bij zijn aantreden de afscheiding van Spanje bovenaan de politieke agenda plaatste tegen de achtergrond van de hevige economische crisis en corruptieschandalen. "Er ontbreekt nog een aantal dingen om de onafhankelijkheid echt maken", aldus Mas. Hij mist bijvoorbeeld "een eigen systeem om belasting te innen, een eigen rechterlijke macht en de controle over het hele grondgebied".

Zijn opvolger premier Carles Puigdemont wil de onafhankelijkheid uitroepen in het Catalaanse parlement.

Demonstraties
Tienduizenden Spanjaarden hebben zaterdag in diverse steden gedemonstreerd voor een overleg over Catalonië. Onder het motto "Praten we?" kwamen zij samen voor de stadhuizen van onder meer de Spaanse hoofdstad Madrid en Barcelona, de hoofdstad van de regio Catalonië.

De meeste actievoerders waren in het wit gekleed en droegen witte linten en ballonnen. De demonstranten riepen de Spaanse premier Mariano Rajoy en de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont op om met elkaar in gesprek te gaan.

Niet ver van de demonstratie in Madrid waren bij een tweede actie duizenden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen de onafhankelijkheid van Catalonië.

De situatie dreigt de komende dagen te escaleren. Catalaanse partijen hebben aangekondigd de onafhankelijkheid uit te zullen roepen naar aanleiding van het door Madrid en rechter verboden referendum van vorige week zondag.

Nationalistenleider: Catalonië nog niet klaar
Ex-premier: Catalonië niet klaar voor 'echte onafhankelijkheid' (Foto: ANP)

Nieuw NHL-team Las Vegas begint met stilte voor schietpartij

In Dallas hebben de ijshockeyers van de Vegas Golden Knights vrijdagavond hun eerste wedstrijd in de NHL gespeeld. Het nieuwe team kon hun eerste NHL-seizoen niet feestelijk inluiden, integendeel: men begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas van afgelopen weekeinde, terwijl ook commentator Dave Strader werd herdacht.

De Golden Knights begonnen na de stilte aan hun duel met de Dallas Stars. Tyler Seguin bracht de Stars in de tweede periode op voorsprong, maar de Finse goalie Kari Lehtonen - die Ben Bishop in de derde periode verving - kreeg toch twee treffers om de oren. De van de Nashville Predators overgekomen Canadees James Neal schoot de Golden Knights eerst naast en vervolgens voorbij de Stars: 2-1.

Uitslagen NHL vrijdag
Dallas Stars - Vegas Golden Knights 2-1
Columbus Blue Jackets - New York Islanders 5-0
Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 5-3

Stars - Golden Knights (Bron: YouTube)

Sainz jr. naar Renault, Palmer vertrekt

Jolyon Palmer rijdt dit weekend, tijdens de Grand Prix van Japan,  zijn laatste wedstrijd voor Renault. Carlos Sainz jr. is zijn vervanger. Dit maakte de Franse renstal vanmiddag bekend.

Toro Rosso-coureur Sainz zou aanvankelijk pas volgend seizoen naar Renault vertrekken. Palmer is aan zijn tweede seizoen bezig bij Renault, en reed maar twee keer in de punten.

Nu Toro Rosso dus weer een plekje vrij heeft, keert Daniil Kvyat er terug. De Rus werd voor de Grand Prix van Maleisië opzij geschoven ten faveure van Pierre Gasly, die het seizoen naast Kvyat af zal maken.

"De Grand Prix van Japan zal mijn laatste voor het team van Renault zijn. Dankzij mijn gridpenalty start ik dan wel achteraan, maar ik zal er zoals altijd alles aan doen om naar voren te komen. Ik wil iedereen bedanken voor de steun die jullie mij de afgelopen twee jaar hebben gegeven, dat betekent erg veel voor mij", aldus de Brit via zijn Instagram.

Shorttrackers Knegt, Schulting naar finale 1.500m

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht heeft Sjinkie Knegt zich voor de finale van de 1.500 meter. Hij eindigde in zijn halve finale als tweede. In dezelfde race werd Itzhak de Laat vierde, waarmee hij zich niet voor de eindstrijd plaatste.

Suzanne Schulting plaatste zich bij de vrouwen ook voor de finale van de 1.500 meter. Schulting hield in haar halve eindstrijd de Canadese Kim Boutin net achter zich. Jorien ter Mors werd derde en werd daarmee doorverwezen naar de B-finale.


Knegt twee jaar geleden bij het EK shorttrack (Foto:Pro Shots / Erwin Spek )

Amsterdam Huilt

Vrijdag stond De Wereld Draait Door in het teken van het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. De uitzending werd ingeleid door Glennis Grace, die een puike nieuwe versie voordroeg van Amsterdam Huilt, de klassieker van Rika Jansen alias Zwarte Riek alias de Jordaanprinses.

Amsterdam Huilt gaat oorspronkelijk over het verlies van een groot deel van de Joodse buurt in de Tweede Wereldoorlog. Het wordt gezongen zoals door een chazan: de voorganger in een Joodse gebedsdienst.

Deze rol neemt Grace met onvervalst Amsterdams accent op zich, begeleid door accordeon, waarna ze met koor het refrein zingt. De tekst is uiteraard aangepast aan het verlies van de burgervader.

Hieronder de versie uit DWDD, en daaronder het origineel van Zwarte Riek uit 1964.

Pröpper: "Naar Premier League gaan was juiste keuze"

Davy Pröpper vertrok afgelopen zomer naar Brighton & Hove Albion en die overstap is vooralsnog succesvol gebleken. De middenvelder miste nog geen minuut bij the Seagulls en voelt zich op zijn plek in het zuiden van Engeland. "Ik speel alles en dat vind ik belangrijk", zegt Pröpper in gesprek met De Telegraaf

"Ik kan nu wel zeggen dat het een juiste keuze is geweest", stelt de middenvelder, die door Brighton werd overgenomen van PSV. "Het gaat tot nu toe boven verwachting. In z’n totaliteit is Brighton een verdedigend ingesteld team, maar thuis tegen West Bromwich Albion (3-1) en Newcastle United (1-0) speelden we echt heel goed. Nu heeft iedereen ook wel het idee: ’hé, we kunnen erin blijven’. Er wordt al rekening met ons gehouden."

In Engeland speelt Pröpper als controleur voor de verdediging. "Een echte nummer 10 zie je bijna niet meer in Engeland. Die doet verdedigend gewoon te weinig. Het gaat daar heen en weer. Van voor naar achteren, van links naar rechts", zegt Pröpper, die bij Oranje als aanvallende middenvelder speelt. In de interland tegen Bulgarije (3-1) maakte hij twee doelpunten, waardoor zijn status bij Oranje veranderde.

"Het is niet zo dat ik door die twee goals tegen Bulgarije opeens veel meer zelfvertrouwen heb. Maar dit was natuurlijk wel de wedstrijd waar ik het beste gevoel aan heb overgehouden", geeft de middenvelder toe. Hij denkt dat het treffen in Wit-Rusland 'lastig' zal worden. "Stel dat Zweden daarvoor met 6-0 wint van Luxemburg, dat is toch even anders beginnen. We zullen daar niet te veel naar moeten kijken. Eerst zorgen dat we die wedstrijd winnen, het liefst met zo’n groot mogelijke uitslag."

Vertrouwen beleggers flink gestegen

Het vertrouwen van particuliere beleggers is in oktober flink gestegen. Dat bleek zaterdag uit een barometer van onlinebroker BinckBank.

Het beleggersvertrouwen is daarmee terug op het niveau van voor de zomer. Waar beleggers in september nog een 4,6 aan het beursklimaat gaven is de indicator in oktober gestegen tot 5,3. De schaal loopt daarbij van min 10 tot plus 10.

De financiële sector en de techsector worden gezien als de meest aantrekkelijke sectoren om in te beleggen. Ahold Delhaize is momenteel het favoriete aandeel onder beleggers, terwijl Air France-KLM de lijst met bij voorkeur te verkopen aandelen aanvoert.

Vertrouwen beleggers flink gestegen
Vertrouwen beleggers flink gestegen (Foto: ANP)

'Meer vaderschapsverlof is cultuuromslag'

De plannen van het nieuwe kabinet om het vaderschapsverlof uit te breiden is volgens Rutgers een cultuuromslag in het denken over zorg en opvoeding van jonge kinderen. Het kenniscentrum voor seksualiteit heeft zich samen met 24 andere organisaties hard gemaakt voor de uitbreiding van het betaalde verlof voor kersverse vaders.

"Eindelijk krijgt de vader de kans om er te zijn voor zijn pasgeboren kind en wordt de vader door de overheid serieus genomen als opvoeder", zegt directeur Ton Coenen.

Het nieuwe kabinet wil het vaderschapsverlof uitbreiden van twee naar vijf dagen. Daar bovenop kunnen partners vijf weken aanvullend verlof nemen tegen een wat lager salaris.

Met een uitgebreid vaderschapsverlof wint iedereen, vindt Rutgers. Moeders en vaders krijgen de kans om zorg en arbeid eerlijker te verdelen. Daardoor kunnen moeders weer makkelijker aan het werk en kunnen vaders tijd besteden aan het ontwikkelen van een sterke band met hun baby. ,,Dit kan rollenpatronen tussen vaders en moeders doorbreken", aldus Coenen.

'Meer vaderschapsverlof is cultuuromslag'
'Meer vaderschapsverlof is cultuuromslag' (Foto: ANP)

Gekozen burgemeester dichterbij, referendum sneuvelt

De komende regering wil de regels voor de aanstelling van burgemeester en commissaris van de koning uit de Grondwet schrappen. De vier kabinetspartijen hebben zich achter het wetsartikel geschaard dat dit mogelijk moet maken. Er zou vanwege de steun van oppositiepartijen zowel in Tweede als Eerste Kamer de vereiste tweederde meerderheid zijn, schrijft de Volkskrant. Het raadgevend referendum zou echter verdwijnen.

Het initiatiefwetsvoorstel van D66 werd in 2015 al met gewone meerderheid aangenomen. Voor een grondwetswijziging is na nieuwe Tweede Kamerverkiezingen een tweede stemronde met tweederde meerderheid nodig.

Momenteel staat in de Grondwet: "De commissaris van de koning en de burgemeester worden bij koninklijk besluit benoemd." Met de wijziging wordt dit als volgt: "De commissaris van de koning en de burgemeester worden aangesteld, geschorst en ontslagen op een bij wet te bepalen wijze. Krachtens de wet kunnen nadere regels worden gesteld over de daarbij te volgen procedures."

Met andere woorden: de verkiesbaarheid van de burgemeester komt niet als zodanig in de Grondwet, maar verwijst naar 'gewone' wetgeving waarin dit dan zou moeten worden geregeld. Of er plannen zijn om de commissaris van de koning ook te worden laten gekozen, is onbekend.

De manier van kiezen wordt dus ook nog in het midden gelaten. In plaats van direct door de burger zou deze bijvoorbeeld ook door de gemeenteraad kunnen worden gekozen, of zou de grootste partij de burgemeester kunnen leveren.

Referendum
Het lijkt echter waarschijnlijk dat de burger de burgemeester zal kunnen kiezen. De partijen willen het raadgevend referendum namelijk schrappen, nadat initiatiefnemer D66 net als andere partijen eerder al zijn steun introk voor het correctief (bindend) referendum.

Dat was al een opmerkelijke stap voor een partij die juist werd opgericht om de democratie directer te maken. Het referendum behoorde jarenlang tot de 'kroonjuwelen' van de partij.

Maar de gekozen burgemeester ook. Als een soort 'goedmaker' naar de burger kan dus worden verwacht dat de burgemeester direct zal worden gekozen.

Merkel gaat voor 'Jamaica-coalitie'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat onderhandelen met de conservatief-liberale FDP en de Groenen over een nieuwe, zogenoemde 'Jamaica-coalitie' (zwart-geel-groen). Het is voor het eerst dat Merkel dit officieel aankondigt, sinds de voor haar CDU teleurstellend verlopen verkiezingen.

Merkel deed de aankondiging zaterdag tijdens een bijeenkomst van de jeugdafdeling van haar partij. Het CDU haalde met circa 33 procent het slechtste resultaat sinds 1949. Omdat de SPD niet meer wil meeregeren en de oppositie gaat leiden, moet Merkel op zoek naar andere coalitiepartijen.

De FDP maakte bij de verkiezingen een comeback nadat de liberalen bij de vorige stembusgang de kiesdrempel niet haalden en uit de Bondsdag verdwenen.

Merkel gaat voor 'Jamaica-coalitie'
Merkel gaat voor 'Jamaica-coalitie' (Foto: ANP)

Acteur James Woods (70) met pensioen

Acteur James Woods stopt met acteren. De zeventigjarige ster wil meer tijd gaan besteden aan zijn grote hobby's: fotografie, antiek en pokeren, zo meldt Variety.

Woods speelde de afgelopen vijftig jaar in bijna 150 films en televisieseries. De acteur won tientallen prijzen en werd tweemaal genomineerd voor een Oscar. Hij was te zien in een groot aantal klassiekers, zoals Casino, Videodrome en Salvador.

Ook sprak Woods stemmen in voor een groot aantal animatiefilms. Zo vertolkte hij de rol van schurk Hades in de succesvolle Disney-film Hercules uit 1997. In de serie Family Guy deed Woods zijn eigen stem.

De acteur klaagde recent dat zijn conservatieve denkbeelden ervoor zorgden dat hij minder rollen kreeg in Hollywood.

Acteur James Woods (70) gaat met pensioen
Acteur James Woods (70) met pensioen (Foto: BuzzE)

Hoofd en benen Kim Wall gevonden

De Deense politie heeft lichaamsdelen gevonden van de onder mysterieuze omstandigheden omgekomen Zweedse journalist Kim Wall. Het gaat om haar hoofd en benen.

Duikbotenmaker Peter Madsen wordt verdacht van de moord op de journaliste. Hij zou de stoffelijke resten in stukken hebben gesneden en in zee gegooid om de oorzaak en haar dood te verhullen.

Wall werd op 11 augustus als vermist opgegeven opgegeven toen ze niet terugkwam van een interview met Madsen Haar naakte romp werd op 21 augustus in een baai bij Kopenhagen gevonden. Walls hoofd en ledematen waren spoorloos. De vondst daarvan was vrijdag, aldus de politie.

De uitvinder Madsen is 12 augustus gearresteerd en wordt beschuldigd van moord op de dertigjarige Zweedse. Hij heeft verklaard dat de journaliste aan boord van zijn duikboot is overleden toen ze een zwaar luik van de boot op haar hoofd kreeg. Volgens de politie is de gevonden schedel intact en zijn er geen breuken gevonden.

Resten journaliste Kim Wall gevonden
Hoofd en benen Kim Wall gevonden (Foto: ANP)

Tiende pole Hamilton, Ricciardo klopt Verstappen

Lewis Hamilton heeft zijn tiende poleposition van het seizoen gepakt. De Britse Mercedescoureur begint zondag (07.00 uur Nederlandse tijd) vanaf de eerste plek aan de Grand Prix van Japan op het circuit van Suzuka.

Hamilton domineerde de volledige kwalificatie en ook in de derde sessie was er geen houden aan voor de rest. Teamgenoot Valtteri Bottas duelleerde met Sebastian Vettel om de tweede plek en won dat duel uiteindelijk, maar de Fin zal door een gridstraf vanaf de zevende plek starten.

Op ruime afstand van Vettel vochten Red Bull-teamgenoten Daniel Ricciardo en Max Verstappen om de plekken op de tweede startrij - na het vooraan wegvallen van Bottas. De Australiër wist dat gevecht eindelijk weer eens te winnen: in de afgelopen zes kwalificaties werd hij geklopt door de jonge Nederlander, die dit keer een fractie van een seconde toe moest geven en zag hoe Ricciardo het onderlinge duel op 11-5 zette in Verstappen's voordeel.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Japan

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:27.319   6
2 V. Bottas Mercedes 1:27.651 +0:00.332 7
3 S. Vettel Ferrari 1:27.791 +0:00.472 7
4 D. Ricciardo Red Bull 1:28.306 +0:00.987 6
5 M. Verstappen Red Bull 1:28.332 +0:01.013 6
6 K. Räikkönen Ferrari 1:28.498 +0:01.179 5
7 E. Ocon Force India 1:29.111 +0:01.792 6
8 S. Perez Force India 1:29.260 +0:01.941 6
9 F. Massa Williams 1:29.480 +0:02.161 6
10 F. Alonso McLaren 1:30.687 +0:03.368 3
11 S. Vandoorne McLaren 1:29.778   6
12 N. Hülkenberg Renault 1:29.879 +0:00.101 6
13 K. Magnussen Haas F1 1:29.972 +0:00.194 6
14 J. Palmer Renault 1:30.022 +0:00.244 6
15 C. Sainz Toro Rosso 1:30.413 +0:00.635 6
16 R. Grosjean Haas F1 1:30.849   5
17 P. Gasly Toro Rosso 1:31.317 +0:00.468 7
18 L. Stroll Williams 1:31.409 +0:00.560 6
19 M. Ericsson Sauber 1:31.597 +0:00.748 7
20 P. Wehrlein Sauber 1:31.885 +0:01.036 7

Goffin, Mannarino naar finale Tokyo

David Goffin heeft bij het ATP-toernooi in Tokyo de finale bereikt. De als vierde geplaatste Belg was in de halve eindstrijd de als achtste geplaatste Argentijn Diego Schwartzman met tweemaal 7-6 de baas.

Goffin moet het in de finale opnemen tegen de Fransman Adrian Mannarino. De Fransman versloeg verrassend de als eerste geplaatste Marin Cilic. De setstanden waren 6-7, 6-4 en 6-0.

Libië eist excuses om uitspraak Johnson

Libië eist excuses van de Britse premier Theresa May voor opmerkingen die haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakte tijdens de vierdaagse conventie van de Conservatieve partij afgelopen week in Manchester.

Johnson maakte daar een soort van grap toen hij sprak over de economische groei in het land. De Libische stad Sirte hoefde volgens hem alleen maar "de dode lichamen op te ruimen" om uit te kunnen groeien tot een nieuw Dubai.

De commissie Buitenlandse Zaken van het Libische parlement noemt die uitspraak "onacceptabel"en eist excuus van Johnsons baas, melden Britse media zaterdag.

Libië eist excuses om uitspraak Johnson
Libië eist excuses om uitspraak Johnson (Foto: ANP)

Veel winkeliers ervaren agressie in winkel

Vier op de tien winkeliers hebben te maken met agressie en geweld in de winkels. Uit een onderzoek van het bureau Kantar in opdracht van Detailhandel Nederland blijkt dat winkeliers vooral agressie ervaren als een klant ontevreden is (36 procent).

Ook worden mensen boos bij een afhandeling van winkeldiefstal (34 procent) en als een product niet meer verkrijgbaar is (23 procent).

"De resultaten uit het onderzoek zijn schokkend. Zoveel winkeliers en medewerkers die worden geconfronteerd met agressie. Het is echt een maatschappelijk probleem", zegt Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland.

Social media
Uit de enquête blijkt dat één op de acht medewerkers zich erg onveilig voelt op de winkelvloer. Van Steeg: "Dat aantal vinden we nog veel te hoog. Gelukkig kunnen we veel doen om onze mensen voor te bereiden op onveilige situaties."

Eén op de twaalf winkeliers ervaart ook problemen door social media. "Steeds vaker krijgen we daarover uit onze achterban signalen. Dat kan gaan om vloggers in of om de winkel, mensen die verhaal komen halen, of een winkelier treiteren op sociale media. We adviseren winkeliers om hierover afspraken te maken in de huisregels van de winkel."

Het onderzoek is gedaan in aanloop naar de Week van de Veiligheid. Tijdens deze week is er aandacht voor het voorbereiden van winkelmedewerkers op agressie en criminaliteit.

Veel winkeliers ervaren agressie in winkel
Veel winkeliers ervaren agressie in winkel (Foto: ANP)

VS mag luchtdoelraketten verkopen aan Saudi's

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de verkoop van THAAD-luchtdoelraketten aan Saudi-Arabië goedgekeurd. Dat heeft het Pentagon vrijdag bevestigd. Met de deal is ongeveer 15 miljard dollar (12,75 miljard euro) gemoeid. De Saudi's krijgen daarvoor 44 lanceerinrichtingen met alle toebehoren zoals radars en 360 projectielen.

De voorgenomen levering van de geavanceerde wapensystemen, die ballistische raketten op grote hoogte onschadelijk kunnen maken, "ondersteunt het buitenlandse beleid en de nationale veiligheidsdoelstellingen van de VS door de veiligheid van een bevriende natie te verbeteren", aldus de toelichting. Het Pentagon zei ook dat de primaire militaire balans in de regio er niet door verandert.

Lockheed Martin produceert de THAAD-raketbatterijen en lanceerplatformen, met Raytheon als belangrijkste toeleverancier.

VS mag luchtdoelraketten verkopen aan Saudi's
VS mag luchtdoelraketten verkopen aan Saudi's (Foto: ANP)

SP in meer gemeenten op stembiljet

De SP doet in maart volgend jaar in 121 gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn er iets meer dan bij de vorige lokale verkiezingen van 2014 en daarmee is sprake van een record. In zestien nieuwe gemeenten proberen SP'ers in de raad te komen. Daaronder zijn plaatsen als Roermond, Apeldoorn, Emmen en Heerenveen, aldus de partij.

Daar staat tegenover dat de partij in enkele andere gemeenten juist niet meer meedoet. Het landelijk partijbestuur heeft afdelingen op diverse plaatsen, waaronder Hoorn en Rijswijk (Zuid-Holland), te kennen gegeven dat ze niet namens de partij mogen meedoen, omdat ze niet aan de eisen voldoen. De SP eist bijvoorbeeld dat afdelingen genoeg actieve leden hebben en regelmatig de wijken ingaan.

SP in meer gemeenten op stembiljet
SP in meer gemeenten op stembiljet (Foto: ANP)

Tennisster Halep nieuwe nummer één

Vanaf komende maandag is Simona Halep de nieuwe nummer één van de wereld. De Roemeense versloeg bij het WTA-toernooi in Beijing Jelena Ostapenko in de halve finale, en stoot daardoor de Spaanse Garbine Muguruza van de troon.

Halep, die vier eerdere kansen om de nieuwe nummer één te worden niet wist te benutten, hield haar zenuwen tegen Ostapenko aardig in bedwang. Haar service was sterk en op haar eerste matchpoint haalde ze de winst binnen. Setstanden waren 6-2 en 6-4.

De andere halve finale gaat tussen Petra Kvitová en Caroline Garcia.

Archiefbeelden van Simona Halep (Foto: Pro Shots / Action Images )

Vredesprijs naar anti-kernwapenorganisatie

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN). De internationale organisatie, met hoofdzetel in Zwitserland, krijgt de prestigieuze prijs voor haar werk om aandacht te vragen voor "de catastrofale humanitaire gevolgen van elk gebruik van kernwapens".

Het Nobelcomité stelt dat het gevaar van het gebruik van kernwapens in de wereld groter is dan het in lange tijd is geweest. Bovendien bestaat het gevaar dat steeds meer landen kernwapens gaan maken, zoals Noord-Korea. "Kernwapens vormen een permanente dreiging voor de mensheid en het leven op aarde."

ICAN speelt vooral een grote rol op juridisch gebied, stelt het comité. Internationaal zijn er wel afspraken om de verspreiding van landmijnen, clusterbommen en biologische en chemische wapens tegen te gaan, maar dergelijke afspraken ontbraken nog over de veel gevaarlijker kernwapens. "ICAN heeft geholpen om dat juridische gat te vullen."

ICAN is een samenwerking tussen 450 non-gouvernementele organisaties uit honderd landen.

Vredesprijs naar anti-kernwapenorganisatie
Vredesprijs naar anti-kernwapenorganisatie (Foto: ANP)

Iran wil niet praten over raketprogramma

Iran heeft vrijdag herhaald dat de ballistische raketten die het land heeft of ontwikkelt alleen bedoeld zijn ter zelfverdediging. Over dat programma is dus niet te onderhandelen. "Iran heeft dat in alle bilaterale diplomatieke ontmoetingen benadrukt", zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Mehr.

Persbureau Reuters meldde eerder, zich beroepend op Iraanse en westerse functionarissen, dat Iran om de internationale spanning te verminderen de deur heeft opengezet voor de zes wereldmachten, waarmee in 2015 een nucleaire deal werd gesloten, om te praten over sommige "aspecten" van het raketarsenaal.

De Amerikaanse president Donald Trump wil het akkoord, "het slechtste ooit"uit de tijd van zijn voorganger Barack Obama, van tafel vegen. Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland houden eraan vast.

Iran wil niet praten over raketprogramma
Iran wil niet praten over raketprogramma (Foto: ANP)

Officiële uitslag Catalonië: 90,18 procent ja

Bij het referendum in Catalonië over afscheiding van Spanje heeft 90,18 procent voor gestemd en 7,83 procent tegen. De opkomst was ongeveer 43 procent, wat neerkomt op bijna 2,3 miljoen stemmers. Dat blijkt uit de officiële uitslag die vrijdag door de regionale regering werd bekendgemaakt.

Het omstreden referendum, dat door de rechter was verboden, ging gepaard met rellen. Politiemensen uit Madrid probeerden te voorkomen dat mensen konden stemmen. Er raakten zo'n negenhonderd mensen gewond. Een vertegenwoordiger van de regering in Madrid maakte vrijdag zijn excuses voor het geweld dat de politie gebruikte.

Zowel in Madrid als het Catalaanse Barcelona worden demonstraties gepland vóór Spaanse eenheid.

Bank
De Spaanse Caixabank neemt stappen om zijn juridische vestigingsplaats te verplaatsen uit de regio Catalonië naar Valencia. Het bestuur van de bank heeft ingestemd met dat besluit in verband met de politieke onrust rond de regio.

Caixabank is de op twee na grootste bank van Spanje en gemeten naar marktwaarde het meest waardevolle bedrijf van Catalonië. Ook de Catalaanse branchegenoot Banco Sabadell, de op vier na grootste bank van Spanje, heeft aangekondigd de juridische basis te verhuizen. Sabadell gaat naar Alicante.

Officiële uitslag Catalonië: 90,18 procent ja
Officiële uitslag Catalonië: 90,18 procent ja (Foto: ANP)

Mogelijk laatste uitwedstrijd voor Robben

Arjen Robben speelt zaterdag misschien wel zijn laatste uitwedstrijd voor het Nederlands elftal. De aanvaller laat in een interview met het Algemeen Dagblad doorschemeren dat hij overweegt om na de huidige kwalificatiereeks te stoppen als international, áls Oranje zich niet weet te plaatsen voor het WK in Rusland.

“Ja, natuurlijk houdt dat me bezig”, draait de 33-jarige Robben er niet om heen. “Dat speelt wel in mijn hoofd, ja. Thuis heb ik het er met mijn vrouw over gehad. Wat als ... alleen: ik wil mijn gedachten nog niet in het openbaar delen. Een eerlijk antwoord? Ja, ik ben ook een mens. Ik ga er niet om liegen.”

Robben speelde tot dusverre 94 interlands en was daarin goed voor 34 doelpunten. De aanvoerder maakte in april 2003 in de oefenwedstrijd tegen Portugal (1-1) zijn debuut als international, onder de hoede van huidig bondscoach Dick Advocaat. Robben maakte sindsdien zes toernooien mee: de EK’s van 2004, 2008 en 2012 en de WK’s van 2006, 2010 en 2014.

Met die palmares is Robben een uitzondering, want lang niet alle spelers hebben toernooiervaring, zo erkent hij: “Thuis voor vertrek had ik even gekeken, want ik was benieuwd: hoeveel van de 23 medespelers in deze selectie hebben een eindtoernooi gespeeld? Veertien hebben nog géén toernooi gespeeld. De andere negen komen aan niet meer dan één, een enkeling twee. Ik heb zes eindtoernooien meegemaakt.”

Lozano valt in en is cruciaal voor Mexico, VS zet stap richting WK

De nationale ploeg van Mexico heeft zijn zesde overwinning geboekt in de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland. Het team van bondscoach Juan Carlos Osorio, dat zich in september al verzekerde van een ticket voor het eindtoernooi, was in de nacht van vrijdag op zaterdag met 3-1 te sterk voor Trinidad & Tobago en staat nu op 21 punten. Als Mexico woensdag bij Honduras wint, dan pakt men voor het eerst in de geschiedenis 24 punten in de WK-kwalificatiereeks.

De grote man aan de kant van El Tricolor was Hirving Lozano. De aanvaller van PSV viel na een klein uur in voor linksbuiten Javier Aquino van Tigres UANL en nam twaalf minuten voor tijd de gelijkmaker voor zijn rekening. Lozano schoot raak na een lage en strakke voorzet van Miguel Layún en leidde daarmee de Mexicaanse zege in, want daarna zou het land nog twee keer scoren.

Javier Chicharito Hernández maakte een minuut voor tijd de winnende door van dichtbij binnen te koppen en het slotakkoord was aan Héctor Herrera, die een vrije trap in de bovenhoek schoot. De score was geopend door Shahdon Winchester van de Mexicaanse tweedeklasser Murciélagos, die elf minuten na de invalbeurt van Lozano via de paal raak schoot. Die voorsprong kon Trinidad dus niet vasthouden.

De 22-jarige Lozano speelde overigens zijn twintigste interland en staat nu op vier doelpunten. Toen hij aan het warmlopen was in Estádio Alfonso Lastras, werd hij al fanatiek toegezongen door de supporters. Lozano heeft na zijn winnende treffer in de kwalificatiewedstrijd tegen Panama (1-0) in september immers veel Mexicaanse voetbalharten veroverd en dat zullen er na vrijdagnacht alleen maar meer geworden zijn.

De VS zette een belangrijke stap richting het WK. De jonge Christian Pulisic zorgde na acht minuten al voor de voorsprong tegen Panama, tien minuten later gevolgd door Jozy Altidore. Diezelfde Altidore schoot kort voor rust vanaf elf meter de 3-0 binnen in Orlando, waarna Bobby Wood het na een dik uur afmaakte: 4-0. 

Met 21 punten is Mexico al geplaatst voor het WK, Costa Rica volgt met vijftien punten uit acht wedstrijden. De VS heeft er na negen plaatsen twaalf en staat derde, voor de tien van Panama en de negen van Honduras - dat ook een wedstrijd minder heeft gespeeld dan de VS en Panama. Costa Rica en Honduras spelen zaterdagmiddag, de wedstrijd werd verplaatst vanwege tropische storm Nate. De eerste drie van de groep gaan naar het WK, de nummer vier speelt tegen Australië of Syrië.

16-jarige turnster Hurd pakt goud op meerkamp

Morgan Hurd heeft bij het WK turnen in Montreal de wereldtitel veroverd op de meerkamp. Op het laatste onderdeel, vloer, stootte de 16-jarige Amerikaanse turnster de Canadese Ellie Black van de eerste plaats. Het brons was voor de Russin Jelena Jeremina.

Hurd volgt Simone Biles op. Biles is de wereldkampioene van 2013, 2014 en 2015 en werd vorig jaar in Rio ook olympisch kampioene. Dit jaar heeft ze een pauze genomen.

Burgers kunnen gestolen auto's gaan opsporen

Burgers krijgen de mogelijkheid de politie te gaan helpen bij de opsporing van gestolen auto's. De politie werkt aan een 'Pokémon-achtige' app met de naam 'Automon', zegt korpschef Erik Akerboom in een interview met De Telegraaf.

"Burgers kunnen kentekens fotograferen en controleren of de wagen gestolen is. Of de burger wordt gevraagd in zijn omgeving te zoeken naar een specifiek kenteken. Bij een 'hit' kan de speurder punten krijgen."

De app is een van de projecten in het kader van over de 'politie van de toekomst'. Zo is de politie ook bezig met een app waarbij de hulp van mensen bij het zoeken naar een vermiste wordt geprofessionaliseerd. "Door goed in kaart te brengen waar al gezocht is, kan een gebied nog gerichter worden uitgekamd", aldus de korpschef.

Lekken
Verder komt er software die opvallend gedrag van politiemensen in de interne systemen moet opmerken. Dit om het lekken van informatie tegen te gaan.

Akerboom laat daarnaast in de krant weten dat de wijze van DNA-afname bij verdachten gaat veranderen. Nu gebeurt dat met een wattenstaafje, maar dat wordt mogelijk een pleister in combinatie met nanotechnologie (waarbij gewerkt wordt met minuscuul kleine deeltjes).

De politie ondergaat ook qua personeel veranderingen omdat de komende zes jaar 15.000 politiemensen met pensioen gaan. Om nieuwelingen sneller te laten instromen worden de opleidingen verkort.

Burgers kunnen gestolen auto's gaan opsporen
Burgers kunnen gestolen auto's gaan opsporen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: natte bedoening

In oktober veel regen , voor het kerkhof altijd zegen.

Vandaag
Zaterdag overdag neemt de bewolking verder toe en in de ochtend gaat het van het westen uit regenen. In de middag wordt het van het westen uit weer droger, maar komen er nog enkele buien voor. De middagtemperaturen variëren van 15°C in het westen tot 12°C in het oosten van het land. Boven land komt er een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind te staan, langs de kust en boven het IJsselmeer een krachtige tot harde wind, 6-7 Bft. In de middag draait de wind naar het west tot noordwesten. (Bron: KNMI)

.


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:50
Zon onder: 19:07
Zonkracht: 2/1

Clayton1 ving een blad in een spinnenweb (Foto: Clayton1)
Clayton1 ving een blad in een spinnenweb (Foto: Clayton1)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Voetballers VS beginnen met zege op WK onder 17

In India is het wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder 17 jaar van start gegaan. In groep A leverde dat een overwinning op voor de Verenigde Staten, die het debuterende gastland in New Delhi met 0-3 opzij schoven.

Na een half uur werd de score vanaf de penaltystip geopend door Josh Sargent, die in de zomer op het WK onder 20 ook al indruk maakte. Chris Durkin verdubbelde de score vroeg in de tweede helft, Andrew Carleton liet kort voor tijd de 0-3 eindstand op het bord zetten. Sadiq Ibrahim bezorgde Ghana een 0-1 overwinning tegen Colombia. 

De Oceanische grootmacht Nieuw-Zeeland - zeker nu Australië in Azië speelt - opende groep B tegen Turkije. Dat land kwam na een dik kwartier op voorsprong door Ahmed Kutucu, Max Mata tekende na een klein uur voor de 1-1 eindstand.

Afrikaans kampioen Mali, in 2015 verliezend WK-finalist, opende het toernooi met een nederlaag. Paraguay stond door Antonio Galeano en Leonardo Sanchez Cohener al na een dik kwartier op 2-0, maar Hadji Dramé maakte snel de aansluitingstreffer, waarna Lassana Ndiaye de 2-2 scoorde. Toch won Paraguay: Alan Francisco Rodriguez bezorgde de Zuid-Amerikanen na een klein uur de 3-2 zege.

Het WK onder 17 is tot en met 28 oktober live te kijken op Eurosport.

Fuchs en Brinkman slaan Bloemendaal naar EHL-winst op Wimbledon

Bloemendaal heeft in de eerste ronde van de Euro Hockey League met 4-0 gewonnen van Wimbledon. De Mussen hadden het betere van het spel, maar kwamen slechts twee keer tot scoren. Wimbledon bleef daardoor tot de laatste minuut in de wedstrijd. Zondag komt Bloemendaal opnieuw in actie: om 14.00 tegen SV Arminen uit Oostenrijk.

Al in het eerste kwart kwam Bloemendaal op voorsprong door een goal van Florian Fuchs, die van dichtbij kon intikken. Aangezien dit een veldgoal was, stond het meteen 2-0. In de EHL geldt vanaf dit seizoen de regel dat een veldgoal twee punten oplevert en een strafcornergoal één punt.

Bij Bloemendaal debuteerde oud-international van Australië Jamie Dwyer. De hockeylegende op leeftijd (38) kwam goed mee in het spel van Bloemendaal, dat sterk oogde. Ook Wimbledon had echter, met name in het tweede kwart, flink wat balbezit. De verdediging van de Nederlandse ploeg bleek echter goed te staan.

In het derde kwart kreeg Wimbledon de eerste strafcorner. Die probeerden ze slim te nemen, door hem buiten de stippellijn te stoppen. Op die manier zou een goal twee punten waard zijn in plaats van één. De Engelsen kwamen echter niet tot een gevaarlijke inzet.

In het laatste kwart dat volgde had Bloemendaal verschillende kansen om de voorsprong te vergroten. Er waren verschillende counters op snelheid, maar steeds was keeper James Bailey een sta-in-de-weg. Diezelfde Bailey werd in de laatste paar minuten van het veld gehaald, zodat Wimbledon met een extra veldspeler kwam te staan. De goal viel echter niet aan Engelse kant, maar in de laatste minuut wel aan Nederlandse kant: Thierry Brinkman kon in een leeg goal schieten, en bepaalde de eindstand op 4-0.

Uitslagen EHL vrijdag
Bloemendaal (NED) - Wimbledon (ENG) 4-0
Uhlenhorst Mühlheim (GER) - Cardiff & Met (WAL) 10-0
Racing Club de Bruxelles (BEL) - WKS Grunwald Poznan (POL) 6-2
Club Egara (ESP) - Kelbourne HC (SCO) 9-1

Grote brand verwoest schuur met aardappelen

In het Friese dorpje Firdgum heeft een zeer grote brand gewoed in een schuur vol aardappelen. De brandweer is uren bezig geweest om 'de zeer complexe' brand onder controle te krijgen. De aardappelen liggen opgeslagen in speciale kratten. De brand veroorzaakte enorme rookwolken. Het vuur ontstond bij een tractor en breidde al snel uit naar een nabijgelegen loods. Het woonhuis kon door ingrijpen van de brandweer gespaard blijven.

Er waren geen mensen aanwezig in de gebouwen. De brandweer heeft extra tankwagens gestuurd om de brand te blussen.

Grote brand verwoest schuur met aardappelen
Grote brand verwoest schuur met aardappelen (Foto: ANP)

Golfer Schmuhl ondanks hole-in-one uitgeschakeld, Hadley imponeert

Op het eerste toernooi van het nieuwe seizoen op de PGA Tour, de Safeway Open in het Californische Napa, is gelijk de eerste hole-in-one gevallen. Jason Schmuhl sloeg de bal op de vijftiende hole in één keer binnen, maar kwam niet in de buurt van de cut en haalde het weekeinde dus niet.

Chesson Hadley maakte veruit de meeste indruk op de tweede dag. De 30-jarige Amerikaan sloeg één bogey, maar liet maar liefst tien birdies noteren en voegde daar zelfs nog een eagle aan toe, goed voor een ronde in 61 slagen, elf onder par, een nieuw baanrecord. 

Tyler Duncan was na de openingsdag één van de drie leiders en nam die leiding op dag twee zelf in handen. Hij kende een moeilijke tweede, derde en vierde hole met drie bogeys op rij, maar door af te sluiten met twee birdies en een eagle kwam hij uit op -6 voor de dag, -13 in totaal.

Met dertien slagen onder par leidt Duncan voor Brendan Steele, die na dag één eveneens aan de leiding ging. Steele ging rond in -5 en staat in totaal op -12, één slag voor Hadley.

35 plekken gridstraf Alonso, ook Räikkönen en Palmer gestraft

Na Carlos Sainz en Valtteri Bottas hebben nog drie coureurs een gridstraf gekregen voor de Grand Prix van Japan. Kimi Räikkönen schoot in de derde vrije training niet heel zachtjes van de baan en dat zorgde ervoor dat Ferrari zijn versnellingsbak moest wisselen, wat hem vijf plaatsen straf oplevert.

De Renault van Jolyon Palmer wordt voorzien van drie nieuwe motoronderdelen, om precies te zijn een turbolader, een MGU-H en een interne verbrandingsmotor, bij elkaar goed voor twintig plekken straf. Bij Fernando Alonso wordt zo ongeveer de hele motor opnieuw in elkaar gezet, wat hem al met al 35 plekken gridstraf oplevert.

Wales pakt belangrijke punten, Servië laat WK-plaatsing nog liggen

Wales heeft goede zaken gedaan in groep D van de WK-kwalificatiereeks. Het team van bondscoach Chris Coleman boekte een nipte zege bij Georgië. Wales kon niet beschikken over de geblesseerde Gareth Bale.

De bezoekers wonnen dankzij een vlammend schot van Tim Lawrence, die in zijn negende interland zijn eerste doelpunt voor The Dragons maakte. Lawrence ontving de bal vier minuten na rust van Aaron Ramsey, draaide snel weg bij zijn tegenstander en haalde doeltreffend uit. Keeper Giorgi Loria ging daarbij echter niet vrijuit in de Boris Paichadze Dinamo Arena.

Het elftal van Coleman had al eerder kunnen scoren, maar Sam Vokes, Andy King en Lawrence wisten Loria niet te passeren. Namens Georgië was Giorgi Kvilitaia gevaarlijk, maar hij kon niet scoren met een kopbal. Na de openingstreffer probeerde Georgië wat meer druk te zetten, maar dat leidde niet tot de gelijkmaker.

Servië kon zich op bezoek bij het al uitgeschakelde Oostenrijk definitief voor het WK plaatsen, maar daarvoor moest het wel winnen. Luka Milivojevic schoot Servië vroeg op voorsprong, Guido Burgstaller trok de stand gelijk. Marko Arnautovic zette Oostenrijk een kwartier voor tijd op voorsprong, maar dit keer maakte Nemanja Matic de gelijkmaker. Louis Schaub bracht de drie punten echter op slag van het laatste fluitsignaal toch naar de drie punten: 3-2.

Twee snelle goals van Daryl Murphy hielpen Ierland in eigen huis langs Moldavië, waardoor ook de Ierse hoop nog leeft. Servië speelt maandag met achttien punten op zak thuis tegen Georgië, Wales (17) en Ierland (16) nemen het in Cardiff tegen elkaar op en zullen onderling bepalen welk team het WK in elk geval niet haalt.

Bottas crasht en zet snelste tijd neer in laatste training

Valtteri Bottas heeft zaterdagochtend de snelste tijd neergezet in de derde vrije training voor de Grand Prix van Japan. De Finse Mercedescoureur kon echter niet alleen tevreden zijn: halverwege de sessie kwam hij niet onzacht in aanraking met de vangrails, waardoor hij dusdanig veel schade opliep dat de training voor hem klaar was.

Bottas troefde teamgenoot Lewis Hamilton af, die een snelle run onderbroken zag worden door het incident. Niet veel later moest de Brit een nieuwe run afbreken, want Kimi Räikkönen ging zijn landgenoot achterna: de Fin stuurde zijn Ferrari de bandenstapel in en voor hem zat de training er zonder snelle run op. 

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Japan

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:29.055   9
2 L. Hamilton Mercedes 1:29.069 +0:00.014 19
3 S. Vettel Ferrari 1:29.379 +0:00.324 23
4 M. Verstappen Red Bull 1:29.910 +0:00.855 15
5 D. Ricciardo Red Bull 1:30.018 +0:00.963 13
6 E. Ocon Force India 1:30.109 +0:01.054 12
7 N. Hülkenberg Renault 1:30.315 +0:01.260 19
8 F. Alonso McLaren 1:30.424 +0:01.369 13
9 S. Perez Force India 1:30.563 +0:01.508 12
10 J. Palmer Renault 1:30.764 +0:01.709 22
11 F. Massa Williams 1:30.764 +0:01.709 21
12 S. Vandoorne McLaren 1:30.770 +0:01.715 18
13 C. Sainz Toro Rosso 1:30.799 +0:01.744 23
14 K. Magnussen Haas F1 1:30.982 +0:01.927 12
15 L. Stroll Williams 1:31.011 +0:01.956 20
16 P. Gasly Toro Rosso 1:31.353 +0:02.298 25
17 R. Grosjean Haas F1 1:31.459 +0:02.404 13
18 M. Ericsson Sauber 1:32.579 +0:03.524 22
19 P. Wehrlein Sauber 1:32.698 +0:03.643 21
20 K. Räikkönen Ferrari 1:33.962 +0:04.907 12

Helft niet-werkenden met uitkering kan/wil niet werken

In 2016 hadden 1,1 miljoen personen van 15 tot 65 jaar een sociale uitkering en werkten niet. Hiervan zegt 54 procent niet te kunnen of willen werken. Onder een sociale uitkering wordt hier verstaan WW, bijstand of een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het percentage dat niet wil of kan werken, verschilt sterk per regeling. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers, die op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn gemaakt.

Deze cijfers zijn tot stand gekomen door antwoorden op vragen uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB) samen te voegen met administratieve gegevens over sociale uitkeringen. Het percentage niet-werkenden met een uitkering dat aangaf niet te kunnen of willen werken, is met 9 procent het laagst onder mensen met een WW-uitkering. Van de niet-werkende bijstandsontvangers wil of kan 47 procent niet werken, van de niet-werkenden met een arbeidsongeschiktheidsuitkering is dit 79 procent.

Ruim acht op de tien niet-werkende uitkeringsgerechtigden zeggen dat ziekte of arbeidsongeschiktheid de belangrijkste reden is om niet te willen of kunnen werken. Wat hierbij een rol speelt, is dat onder de niet-werkende uitkeringsontvangers veel mensen zijn met een arbeidsongeschiktheidsuitkering (516 duizend). In deze groep is ziekte of arbeidsongeschiktheid voor 90 procent van de personen de reden om niet te kunnen of willen werken. Maar ook voor 70 procent van de niet-werkende bijstandsontvangers is ziekte of arbeidsongeschiktheid de hoofdreden om niet te willen of kunnen werken. Onder niet-werkende WW'ers is dit 37 procent.

Voor arbeidsongeschikten geldt dat mensen die onder de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) vallen medisch gezien in staat worden geacht om voor een deel te werken. Voor de WW geldt een sollicitatieplicht. Voor de bijstand in principe ook, maar de mogelijkheid bestaat hier ontheffing voor te krijgen.

Helft niet-werkenden met uitkering kan/wil niet werken (Foto: CBS)
Helft niet-werkenden met uitkering kan/wil niet werken (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.