CD: Unearth - Watchers of Rule

Unearth is een band uit Boston die al heel wat jaren meedraait in de Amerikaanse metalwereld en die in die jaren een goede naam hebben weten op te bouwen in de scene. De band speelt zwaar technische metalcore waarmee de band afstand neemt van de meerderheid van de andere metalcore acts. Op Watchers of Rule horen we dan ook een geluid dat rauw, hard en recht voor zijn raap is.

Unearth - Watchers Of Rule
Unearth - Watchers Of Rule

Na het misleidende intro barst de groep meteen los met haar allesverwoestende gitaarmuren, beukende blastbeats en een door merg en been gaande strot die de woeste teksten haast in de microfoon lijkt te braken. Ook de combinatie van de brullende Trevor Phipps met de cleane zang van gitarist en bassist Ken Susi geeft het geluid van Unearth een eigen smoel. Onder bezielende begeleiding van producer Mark Lewis, die we ook kennen van zijn meer dan uitstekende werk voor onder meer Whitechapel, Deicide en DevilDriver, werd Watchers of Rule opgenomen in de Audio Hammer Studios in Florida. Het resulteerde in een tiental genadeloos harde stukken metalcore met een hoog ADHD-gehalte.

Met Watchers of Rule levert de groep haar meest agressieve album sinds hun doorbraakalbum The Oncoming Storm uit 2004. Op Watchers of Rule is deze storm uitgegroeid tot een allesvernietigende tornado, die ook de gehoororganen van de luisteraar flink op de proef stelt. In zo'n 35 minuten hengst de groep zich door de 10 tracks plus het intro heen, al is dat bij zulk een energieke bak muzikaal ultrageweld ook meer dan voldoende. Zo'n overdosis aan onnavolgbare gitaarloopjes in een extreem hard tempo in combinatie met de meest onverwachte tempowisselingen vergt namelijk best wel wat van de gemiddelde luisteraar.

Unearth
Unearth

Binnen de metalcore mogen we Unearth, van wie hun voorgaande album meer dan 500.000 keer over de toonbank gingen, zeker tot de toppers van het genre rekenen. Ook liefhebbers van ouderwets harde death metal en extreem technische mathcore zullen Watchers of Rule ook zeker weten te waarderen.