FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 november 2014

Rijk trekt ruim half miljard uit voor Rijnlandroute

Zuid-Holland krijgt 550 miljoen euro subsidie van de rijksoverheid om de Rijnlandroute aan te leggen. Het gaat om een provinciale weg van veertien kilometer onder Leiden door die de snelwegen A44 en A4 moet verbinden. De aanleg kost ruim achthonderd miljoen euro en is een van de grootste infrastructurele werken voor de komende jaren in Nederland.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) liet maandag weten dat ze nieuwe afspraken met de regio's heeft gemaakt over verkeer en vervoer. Met de eerder gemaakte afspraken erbij steekt het rijk tot en met 2028 in totaal 82 miljard euro in wegen, spoorwegen en vaarwegen.

Vijf bruggen in Twente worden opgeknapt, zodat ze bestand zijn tegen zwaarder vrachtverkeer. Schultz trekt ook geld uit om tussen Zwolle en Enschede elektrische treinen te kunnen laten rijden. De noordelijke randweg van Utrecht, tussen de A2 en de A27, wordt misschien eerder dan gepland opgeknapt. Het kabinet wil het geld ervoor vijf jaar eerder beschikbaar stellen.

Duizenden protesteren tegen regering Hongarije

Meer dan tienduizend Hongaren zijn maandag in Boedapest de straat opgegaan om te protesteren tegen corruptie binnen de regering. Ze eisen het aftreden van het hoofd van de belastingdienst. Ook zou de regering van premier Viktor Orban meer rekenschap moeten afleggen.

Ildiko Vida, het hoofd van de belastingdienst, werd onlangs toegang tot de Verenigde Staten geweigerd vanwege verdenkingen van corruptie. Orban weigerde naar aanleiding hiervan Vida de laan uit te sturen, wat de aanleiding was voor het protest van maandag.

Nadat het protest officieel was beëindigd bleven duizenden mensen staan bij het parlement, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de politie om te vertrekken. "De regering vertelt ons de ene leugen na de ander, politici worden rijker en rijker in deze democratie. Zij zijn de enigen die winnen", zei studente Anna Der. "We moeten ervoor zorgen dat Orban onze boodschap hoort."

De antiregeringsdemonstratie in Boedapest is de vierde in de afgelopen maand. Ook elders in Hongarije en in Europese steden als Londen en Berlijn gingen mensen de straat op. Een van de organisatoren zei dat de gehele politiek schuld heeft aan de problemen in het land. "We zijn hier niet om een regering, maar een heel systeem te begraven."

De grootste betoging was eind oktober, toen tienduizenden mensen samenkwamen voor een protest tegen een belasting op internetgebruik. Drie dagen later trok de regering het plan voor de belasting in.

Kabinet bekijkt vereenvoudiging kinderopvangtoeslag

Het aanvragen van kinderopvangtoeslag wordt waarschijnlijk makkelijker. Het kabinet bekijkt of het geld rechtstreeks kan worden overgemaakt aan het kinderopvangbedrijf. Ouders hoeven dan geen ingewikkelde procedure meer te doorlopen en ontvangen ook geen grote toeslagbedragen meer op hun bankrekening.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) hebben dat maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Het huidige toeslagensysteem legt volgens hen veel verantwoordelijkheid bij de ouders. Omdat de regels complex zijn, is de kans op fouten groot.

Als het geld meteen naar de kinderopvangbedrijven gaat, zijn nog maar vierduizend instellingen bij betrokken bij het aanleveren van informatie en niet vierhonderdduizend ouders, zoals nu.

Asscher en Wiebes bekijken ook of de berekening van het inkomen van de ouders waarop de toeslagen gebaseerd zijn makkelijker kan. Ze overwegen uit te gaan van het inkomen van bijvoorbeeld twee jaar terug. Nu wordt nog gekeken naar het geschatte inkomen van het lopende jaar.

Kwart Nederlanders met hiv onbewust van besmetting

Een kwart van de Nederlanders met hiv weet niet dat hij of zij die infectie heeft. Volgens een schatting van de Verenigde Naties hebben 25.000 Nederlanders hiv en weten zesduizend mensen dat niet van zichzelf. Daarmee voldoet Nederland nog niet aan de doelstelling van de VN dat in 2020 negentig procent van de geïnfecteerden op de hoogte is van hun ziekte. Dat schrijft de Stichting HIV Monitoring (SHM) in een rapport dat maandag is gepubliceerd.

"Blijkbaar bereiken we mensen nog niet genoeg", stelt SHM-directeur Peter Reiss. Om de groep te bereiken die niet weet van de besmetting, zou vaker op hiv moeten worden getest. Hiv zou ook eerder moeten worden behandeld, vindt de Stichting HIV Monitoring.

Olifant Thailand vertrapt begeleider

Een olifant heeft in Thailand zijn begeleider vertrapt en is er vervolgens vandoor gegaan met twee Russische toeristen op zijn rug. De begeleider overleefde het voorval niet. Dat heeft de Thaise politie gezegd. Uiteindelijk werd de olifant na drie uur met een verdovingsgeweer tot stilstaan gedwongen.

De twee Russen, een moeder met haar 9-jarige dochter, maakten een ritje op de olifant. Na een kwartier viel de olifant plots zijn 60-jarige begeleider aan. De man werd vertrapt en zijn lichaam werd later levenloos teruggevonden in een kreek.

De moeder en haar dochter bleven zich vastklampen aan de dikhuid toen deze er vandoor ging. "Het duurde bijna drie uur voordat de olifant volledig was verdoofd. We moesten het dier aan een boom vastbinden", aldus de politie.

Het dier had nog nooit eerder iemand aangevallen in de twee jaar dat hij met toeristen ritjes maakte. Volgens de politie was de olifant in de musth, een staat van seksuele opwinding die gepaard gaat met agressie.

'EU praat over sancties Israël'

De Europese Unie sluit strafmaatregelen tegen Israël vanwege het nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem niet uit. Dat staat in een zogenoemde nonpaper van de EU, een niet-officieel document waarin discussiepunten voor verdere besprekingen over een onderwerp staan.

In de nonpaper wordt de mogelijkheid genoemd om maatregelen te treffen tegen Europese bedrijven die zaken doen in Israëlische nederzettingen. Een andere optie zou zijn om 'geen contacten te onderhouden met de kolonisten', wat ook kan verwijzen naar politici die tegen de oprichting van een Palestijnse staat zijn. Om wat voor maatregelen het precies gaat wordt niet gezegd, maar volgens de opstellers van de nonpaper zijn de voorstellen 'gebaseerd op de informele input van lidstaten'.

De nonpaper werd maandag gepubliceerd in de Israëlische krant Haaretz. Een bron in Brussel bevestigt dat het document authentiek is. De nieuwe buitenlandchef van de EU, Federica Mogherini, zei na een bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken echter dat de nonpaper niet zo veel om het lijf heeft. "Het lag vandaag zeker niet op tafel en vormde niet de kern van de discussie vandaag', aldus Mogherini. "Er werd zeker niet gesproken over het isoleren of straffen van mensen, maar eerder over hoe mensen opnieuw kunnen worden gemotiveerd de dialoog aan te gaan."

De ministers van buitenlandse zaken sloten zich bij de uitspraken van Mogherini aan. In een verklaring benadrukten ze dat de toekomstige betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen zullen afhangen 'van hun streven naar een blijvende vrede, gebaseerd op een tweestatenoplossing'.

Bedelweek ebola afgesloten op radio en tv

De nationale actieweek voor de slachtoffers van ebola wordt vrijdag 28 november afgesloten met een grote actie bij Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. De samenwerkende hulporganisaties en de NPO zijn nog in gesprek over de invulling op radio en televisie.

In navolging van de Giro555-actie van vorig jaar voor de Filipijnen nemen op de slotdag bekende Nederlanders van 06.00 uur tot middernacht in een belpanel plaats. Daarnaast roepen Isa Hoes, Anita Witzier, Arjen Robben, Robin van Persie, Louis van Gaal, Hadewych Minis en minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) komende week in tv- en radiospots op om te geven aan de hulpactie voor ebolaslachtoffers.

Kuzu en Öztürk als groep in Tweede Kamer

Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu, de Kamerleden die donderdag uit de PvdA-fractie werden gezet, blijven in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft maandag een brief gekregen waarin de twee meedelen dat ze als groep in de Kamer plaatsnemen.

Van Miltenburgs woordvoerder meldt dat wordt bekeken hoe het verzoek praktisch en organisatorisch kan worden uitgewerkt. De twee Nederlanders van Turkse afkomst werden uit de PvdA-fractie gezet nadat zij openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Polen en Rusland zetten diplomaten uit om spionage

Rusland heeft enkele Poolse diplomaten het land uitgezet. Dat heeft Moskou maandag bekendgemaakt. De maatregel is een reactie op een besluit van Polen om enkele Russen uit te zetten die verdacht worden van spionage.

Polen en Tsjechië hebben naar eigen zeggen pogingen opgemerkt van de Russische inlichtingendiensten om hun invloed te vergroten. Volgens het Russische ministerie van buitenlandse zaken hebben de Poolse autoriteiten de 'onvriendelijke en ongerechtvaardigde stap' genomen om diplomaten uit te zetten.

"In verband hiermee zijn van Russische zijde passende tegenmaatregelen genomen." Een reeks Poolse diplomaten is al vertrokken uit Rusland 'vanwege activiteiten die niet stroken met hun status', wat diplomatiek jargon is voor spionage.

Berging MH17 kan deze week klaar zijn

Als de omstandigheden goed blijven kan de berging van wrakstukken van rampvlucht MH17 over ongeveer vijf dagen zijn afgerond. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) maandag gemeld.

De berging van wrakstukken in Oekraïne is maandag goed verlopen, aldus de OVV. Onder meer het staartstuk is geborgen.

Maandag zijn voor de tweede achtereenvolgende dag wrakstukken van de crashsite weggehaald. Ze zijn nodig voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash. De OVV wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig. Als de omstandigheden het toelaten, wordt de berging dinsdag voortgezet.

Noodtoestand in Missouri om uitspraak zaak-Ferguson

De gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri heeft maandag de noodtoestand afgekondigd en de Nationale Garde in staat van paraatheid gebracht, vooruitlopend op een beslissing van een onderzoeksjury die beslist of de agent die eerder dit jaar een zwarte tiener doodschoot moet worden vervolgd.

Gouverneur Jay Nixon zei dat de Nationale Garde de lokale en staatspolitie waar nodig zal ondersteunen, mocht de beslissing van de onderzoeksjury tot onrust leiden. Wanneer de onderzoeksjury precies met een beslissing komt is nog onbekend. De aanklager in St. Louis zei eerder de beslissing halverwege of eind november te verwachten.

De dood van de 18-jarige Michael Brown leidde tot wekenlange grootschalige protesten in het stadje Ferguson. De politie trad meermaals hardhandig op en zette zelfs pantservoertuigen in.

Foo Fighters opnieuw van de partij op Pinkpop

Foo Fighters staat volgend jaar op Pinkpop. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. De groep rond ex-Nirvana-drummer Dave Grohl sluit het festival af op 14 juni. De band, die vorige week een nieuw album uitbracht, stond twee keer eerder op het Limburgse festival.

Foo Fighters is de eerste headliner voor Pinkpop, dat volgend jaar op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juni wordt gehouden. Het is de 46e editie.

Ook het Belgische Rock Werchter heeft de band geboekt voor een optreden op donderdag 25 juni. De organisatie maakte eerder bekend dat het festival dit jaar vervroegd werd vanwege een hoofdact. "Rock Werchter schuift graag een weekend op om de beste rockband van nu op zijn affiche te hebben", laat het festival weten. Dit jaar vindt Rock Werchter plaats van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni.

Nieuwe aanwijzingen erfelijkheid homoseksualiteit

Nieuw onderzoek naar homoseksuele broers biedt sterke aanwijzingen dat erfelijkheid een rol speelt in homoseksualiteit bij mannen. Maar sluitend bewijs is er niet, schrijven gedragsgenetici in een onderzoeksrapport dat maandag verscheen in Psychology Medicine.

Volgens de schrijvers hebben zij extra indicaties gevonden dat genen op het x-chromosoom een rol spelen bij de geaardheid. Ook wijzen ze naar genen op het achtste chromosoom. Maar om welke genen het precies gaat hebben ze niet kunnen vaststellen.

De bevindingen 'vormen geen bewijs, maar wel een behoorlijk goede aanwijzing' dat de genen op de twee chromosomen invloed hebben op de geaardheid van de eigenaar, zegt Alan Sanders van het Health System Research Institute van de North Shore-universiteit van Evanston, die het onderzoeksteam leidde. Maar veel vakgenoten tonen zich niet overtuigd. Volgens geneticus Neil Risch zijn de statistische verbanden te zwak om tot een genetische correlatie te concluderen. Risch is een van de auteurs van een eerdere kleine studie, die geen verband vond tussen het x-chromosoom en homoseksualiteit bij mannen.

Sanders en zijn collega's wijzen er in hun rapport op dat eerdere onderzoeken bij dieren al suggereerden dat genen op een bepaald deel van het x-chromosoom vaak gepaard gaan met bijzonder seksueel gedrag. Een soortgelijk deel van het menselijk x-chromosoom is nu in beeld als factor in de geaardheid van mannen.

Het onderzoek is uitgevoerd op achthonderd homoseksuele broers. Uit hun bloed en speeksel zijn dna-monsters genomen, die vervolgens tegen het licht zijn gehouden.

Het is nog altijd onduidelijk wat mensen homo- dan wel heteroseksueel maakt. Wetenschappers verklaren de verschillen in geaardheid uit maatschappelijke, culturele, biologische en verwantschapsfactoren. Volgens sommige religieuze groepen is homoseksualiteit een keuze en komt die voort uit verdorvenheid of misleiding. Het debat over de oorzaken van homoseksualiteit is daarom in veel landen nog erg beladen.

Clarkson ontkent versturen racistische tweet

Jeremy Clarkson ontkent dat hij een racistische tweet verstuurd heeft. Op het Twitteraccount van de Top Gear-presentator verscheen een tweet waarin hij de denigrerende Britse term slope gebruikte. Dat woord wordt gebruikt als scheldwoord om mensen van Aziatische afkomst te omschrijven.

Clarkson zegt dat zijn account was gehackt en dat hij de inmiddels verwijderde tweet van 14 november niet zelf heeft geschreven. Die laatste tweet was niet van mij, schrijft hij.

Het is niet de eerste keer dat de 54-jarige autoliefhebber wordt beschuldigd van racistische uitlatingen. De BBC gaf hem in mei een laatste waarschuwing omdat hij tijdens opnames een rijmpje met racistische elementen zou hebben gemompeld. Het rijmpje in kwestie, Eeny, Meeny, Miny, Moe, bevat namelijk het woord nigger. Het is ook niet voor het eerst dat hij de term slope gebruikte. In maart linkte hij een Aziatische man aan de gewraakte term.

Ook medepresentator Richard Hammond ging in 2011 al eens in de fout toen hij Mexicanen lamlendig en flatulent noemde. Clarkson zei daarop dat niemand daarover zou klagen, omdat de Mexicaanse ambassadeur toch zou liggen te slapen.

Zeehondengriep bereikt Nederland

De zeehondengriep heeft Nederland bereikt. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit hebben dat geconcludeerd. De prioriteit ligt nu bij het ontwikkelen van een vaccin, meldt de Zeehondencrèche Pieterburen maandag.

Afgelopen week werd een verhoogde sterfte onder zeehonden in het Nederlandse deel van de Waddenzee vastgesteld. Een dierenarts van de crèche heeft monsters genomen van zeehonden die in afgelegen gebieden lagen.

De onderzoeksgroep van Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de monsters onderzocht. Alle onderzochte dieren bleken het H10N7-virus onder de leden te hebben. Dat bleek eerder al het geval bij zeehonden in de Duitse en Deense wateren.

H10N7 is een influenzavirus dat afkomstig is van vogels. Er is geen relatie met de huidige uitbraak bij kippen in het Utrechtse plaatsje Hekendorp.

Vuurwerkverbod kost Hilversum 25 mille

Het instellen van een vuurwerkvrije zone in het centrum van Hilversum kost die gemeente naar verwachting 25.000 euro. Dat geld is nodig voor het inhuren van vier extra beveiligers, die dag en nacht rondlopen in het gebied. Ook besteedt Hilversum geld aan een vuurwerkshow, die het afsteken van pijlen door particulieren in het centrum moet vervangen.

Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum maandag in een brief aan de raad. Broertjes zegt 'bevreemd' te zijn dat er zo veel commotie in zijn gemeente is ontstaan, nadat het vuurwerkverbod vorige week werd gepubliceerd in de gemeentelijke mededelingen.

'Kwaliteit kinderopvang verbeterd'

Het aantal voorzieningen voor kinderopvang is vorig jaar met elf procent gedaald, maar de kwaliteit is verbeterd. Dat blijkt uit een rapport dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zes op de tien locaties voldeden in 2013 volgens de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) aan de eisen. In de jaren ervoor was dat 45 tot 50 procent. Ook blijkt dat gemeenten beter handhaven als er iets mis is bij bijvoorbeeld een kinderopvangverblijf of buitenschoolse opvang.

Het rapport gaat ook in op het systeem van continue screening van medewerkers van kinderopvangbedrijven dat sinds vorig jaar maart bestaat. Sindsdien zijn via justitie 124 signalen binnengekomen over gedragingen van medewerkers in de kinderopvang, vaak huisgenoten van gastouders. Het gaat bijvoorbeeld over het gebruik van geweld, maar ook om zedenfeiten of drugsgebruik. In bijna alle gevallen heeft het signaal ertoe geleid dat de persoon in kwestie niet meer in contact staat met de opgevangen kinderen.

Het systeem van continue screening werkt nu alleen voor vaste medewerkers van de kinderopvang. Asscher wil het zo uitbreiden dat ook stagiaires of uitzendkrachten eronder vallen.

'Schade vogelgriep kan oplopen tot honderd miljoen'

De schade als gevolg van de uitbraak van vogelgriep in het Utrechtse Hekendorp kan oplopen tot wel honderd miljoen euro. Dit zei voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) maandag. In de sector staat alles stil sind het landelijke vervoersverbod zondag van kracht werd.

Dagelijks worden twee tot tweeënhalf miljoen kuikens geboren die nu niet naar de opfokbedrijven kunnen worden vervoerd. "Alle slachterijen en de pluimveeverwerkende industrie liggen stil", zegt Oplaat. Dat betekent dat achtduizend mensen in de Nederlandse kippenslachterijen niet aan het werk zijn gegaan.

Oplaat schat alleen voor maandag al een schade voor de sector van tien tot twintig miljoen euro. Hij vreest ook voor faillissementen als de Europese Commissie de grenzen langer dan enkele dagen sluit.

Boek: Luana Lewis - Dicht bij mij

Stella Davies is een jonge ambitieuze psychologe, ze heeft erg veel plezier in haar werk. Haar werk bestaat voornamelijk uit het evalueren van mensen ten behoeve van gerechtelijke procedures zoals echtscheidingen en voogdij. Tot ze van Max Fisher, haar baas waar ze een oogje op heeft, een zaak aangewezen krijgt waardoor ze een traumatische ervaring oploopt tijdens een van de afspraken met een client. Max besluit haar in huis te nemen en voor haar te zorgen. Na enige tijd slaat de vonk over en verhuizen ze als een pas getrouwd koppel naar een prachtige villa net buiten Londen.

Bondscoach Bosnië ontslagen

De Bosnische voetbalbond heeft maandag bondscoach Safet Susic ontslagen. De 59-jarige trainer verloor zondag met zijn ploeg met 3-0 van Israël in de EK-kwalificatie.

De duels op weg naar de Europese eindronde in Frankrijk hebben de afgelopen dagen veel slachtoffers onder bondscoaches geëist. Dick Advocaat (Servië) en Temur Ketsbaia (Georgië) stapten zaterdag zelf op, terwijl de Griekse bondscoach Claudio Ranieri werd ontslagen.

Volgens Bulgaarse media heeft Luboslav Penev zijn laatste restje krediet verspeeld met de teleurstellende 1-1 tegen Malta.

FIFA en onderzoeker Garcia gaan praten

FIFA's hoofd van de ethische commissie Hans-Joachim Eckert heeft donderdag een gesprek met onderzoeker Michael Garcia, die in opdracht van de wereldvoetbalbond de toewijzigingen van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) onderzocht. Dat heeft een bron bevestigd aan persbureau Reuters.

Garcia was niet te spreken over de door de FIFA naar buiten gebrachte samenvatting van zijn bevindingen die Rusland en Qatar volledig vrijpleit van een ongeoorloofde bidprocedure. Drie uur na het verschijnen van de FIFA-verklaring noemde Garcia, die anderhalf jaar aan het rapport had gewerkt, de uitleg onvolledig en onzorgvuldig. Hij zei naar de commissie van beroep te stappen, een ander orgaan binnen de FIFA.

Eerder op de dag deed David Bernstein, voormalig voorzitter van de Engelse voetbalbond FA, een oproep het WK van Rusland te boycotten. De voorzitter van de Duitse voetbalbond, Reinhard Rauball, vindt dat Europese bonden moeten dreigen met opstappen uit de FIFA als ze geen volledige inzage krijgen in het rapport van Garcia.

Anonymous hackt Ku Klux Klan

De hackende activisten van Anonymous hebben hun pijlen gericht op racistenclubje Ku Klux Klan. Die ultra-conservatieve groep randgestoorden had gedreigd met "dodelijk geweld" tegen betogers in de Amerikaanse plaats Ferguson, en dat kwam ze de afgelopen dagen op een aanval van de hackers te staan. Dat meldden Amerikaanse media.

"Jullie hadden ons kunnen verwachten", liet Anonymous weten. Via het Twitteraccount van de Klan, die gehackt was. Ook begon de activistische groep de persoonlijke gegevens van leden van de Ku Klux Klan te onthullen. Later werd de profielfoto van de clan op Twitter veranderd en ook de verkorte biografie op Twitter moest eraan geloven.

Anonymous noemde de vrijdag gestarte campagne #OpKKK, Operatie Ku Klux Klan. In een verklaring zei de groep "We vallen jullie niet aan om jullie gedachtegoed, want we zijn voor vrijheid van meningsuiting. We vallen aan vanwege wat jullie hebben gedaan tijdens de betoging in Ferguson op 12 november". Op die dag werden de dreigende flyers van de Klan uitgedeeld.

Dat gebeurde in afwachting van de uitspraak van een rechter, die maandag bepaalt of een politieman wordt vervolgd voor het neerschieten van een ongewapende zwarte jongen in Ferguson. Dat gebeurde in augustus en zorgde voor veel onrust en rellen in de voorstad van St. Louis. Gevreesd wordt voor nieuwe onrust als de uitspraak is gedaan, en de Klan waarschuwde dus dat er geweld gebruikt zou worden tegen demonstranten.

Anonymous hackt Ku Klux Klan
Anonymous hackt Ku Klux Klan (Foto: ANP)

Leden No Surrender betrokken bij schietpartij

De politie is op zoek naar (aspirant-)leden en sympathisanten van motorclub No Surrender die begin oktober betrokken zijn geweest bij een wilde schietpartij bij een villa in Eindhoven. De schietpartij werd vastgelegd met twee bewakingscamera's. De beelden werden maandagavond getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant.

De beelden tonen dat een groep van in totaal zeven mannen bij een villa in de Médoclaan arriveert. Sommigen dragen kleding van No Surrender. Er ontstaat een woordenwisseling met twee mannen uit de villa die eindigt in een schietpartij. Over en weer werd geschoten. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Tot dusver zijn twee leden van No Surrender door de politie herkend. De politie is nog op zoek naar de identiteit van vijf andere mannen. Een 34-jarige man uit Helmond zit vast. De politie wil niet zeggen of het gaat om een lid van de motorclub.

[vid] Politie twijfelde of Sint op bordes mocht

Tijdens de intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag in Gouda liet Sinterklaas lang op zich wachten alvorens hij op het bordes verscheen. Dat was niet zonder reden, want vanwege het opstootje tussen de op een verkeerde plek demonstrerende anti-pieten en boze pro-pieten kon de politie de veiligheid van de goedheiligman en zijn gevolg niet waarborgen.

Presentator Jeroen Kramer probeerde door maar nieuwe liedjes te blijven zingen het publiek kalm te houden, maar het had maar weinig gescheeld of heel veel kinderen waren zeer teleurgesteld en verdrietig geweest als een rel, veroorzaakt door mensen als Quinsy Gario, duizenden kinderen zou hebben benadeeld. Waar ben je als volk dan mee bezig? 

Iedereen die bij die situatie betrokken was, of het nou anti-pieten zijn die perse tijdens een kinderfeestje opzettelijk op een verkeerde plek de verkeerde dingen menen te moeten roepen, of het de pro-pieten zijn die zich niet kunnen gedragen waar kinderen bij zijn, zou zich kapot moeten schamen.

Sainz jr. test Red Bull in Abu Dhabi

Carlos Sainz junior zal samen met vaste coureur Daniel Ricciardo de Formule 1-bolide van Red Bull gaan besturen tijdens de afsluitende test van het seizoen. De dinsdag en woensdag na de Grand Prix van Abu Dhabi mogen de teams nog eenmaal testen voordat het winterseizoen ingaat.

Sainz won eerder dit jaar de titel in de World Series by Renault en verdiende in die hoedanigheid een test bij Red Bull Racing. De Spanjaard zal op Yas Marina de dinsdag in actie komen, terwijl Ricciardo voor de woensdag aangewezen is. Het is nog niet duidelijk of Sainz in beeld is voor het tweede stoeltje bij Toro Rosso, waar de teamgenoot van Max Verstappen nog niet bekend is.

Indiase prijs voor film van Tamar van den Dop

De speelfilm Supernova van Tamar van den Dop heeft de Golden Royal Bengal Tiger Award gewonnen op het Kolkata International Filmfestival in India. De film won in de categorie Beste Regisseur. Dat heeft producent Revolver maandag laten weten.

Supernova ging eerder dit jaar in première op het filmfestival van Berlijn. De film gaat over de zoektocht van Meis naar haar seksuele identiteit en haar dromen, in een familie die wacht op het onvermijdelijke.

Hoofdrollen zijn onder meer voor Gaite Jansen (Hoe Duur Was de Suiker, Lotus) Tamar van den Dop zelf (Wolfsbergen, Zwarte Sneeuw), Elise van 't Laar (Ramses) en David Schütter.

Het festival is het grootste en oudste van India.

Indiase prijs voor film van Tamar van den Dop
Indiase prijs voor film van Tamar van den Dop (Foto: ANP)

Ajax beboet Zivkovic

Ajax heeft Richairo Zivkovic maandag een boete gegeven. De spits werd zondag door trainer Aron Winter wegens disciplinaire redenen uit de selectie van het Nederlands elftal voor spelers jonger dan 19 jaar gezet. Ajax wil de hoogte van de boete niet prijsgeven.

Zivkovic meldde zich maandag weer bij Ajax en werd door trainer Frank de Boer op zijn gedrag aangesproken. De van FC Groningen overgekomen speler kende een moeilijke start bij Ajax maar was de laatste weken goed op dreef bij de beloftenploeg van de club uit Amsterdam. Wat hij precies heeft gedaan is onduidelijk.

Tennisster Bencic nieuwkomer van het jaar

De Zwitserse tennisster Belinda Bencic begon het jaar buiten de top 200 van de wereldranglijst, maar sluit het seizoen af als de verrassende nummer 32. Die opzienbarende opmars heeft de 17-jarige Bencic de eretitel nieuwkomer van het jaar opgeleverd, maakte de overkoepelende organisatie WTA maandag bekend. Bencic volgt Eugenie Bouchard uit Canada op, die deze prijs vorig jaar kreeg.

De Zwitserse tiener bereikte op Wimbledon de derde ronde en was bij de US Open zelfs kwartfinaliste. Ze versloeg in New York onder anderen Angelique Kerber en Jelena Jankovic. Vorige maand stond Bencic in Tianjin voor het eerst in de finale van een WTA-toernooi, maar daarin verloor ze van de Amerikaanse Alison Riske. "Het is een geweldige eer om deze prijs te krijgen", aldus Bencic, die werd gekozen door pers en publiek.

Kroatische voetballers zijn eigen 'fans' zat

De Kroatische voetbalploeg is woedend op de zogenaamde supporters die zondag in Milaan vuurwerk op het veld gooiden tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië. "Wat onze fans gedaan hebben, is niet te tolereren", foeterde bondscoach Niko Kovac. "Dit heeft niets met voetbal te maken en mag nooit meer gebeuren."

Vanuit het bezoekersvak op de tweede ring werd een aantal keer vuurwerk op het veld gegooid. Scheidsrechter Björn Kuipers moest de wedstrijd in de tweede helft zelfs voor tien minuten onderbreken, omdat verder spelen niet mogelijk was met alle brandende projectielen op de grasmat. "Het is altijd hetzelfde liedje, ik begrijp niet waarom zij dit doen", bromde de Kroatische vedette Luka Modric. "Het is jammer dat we zulke fans hebben."

De Italiaanse politie pakte zeventien relschoppers op.

Opgegraven Atari-games brengen 30.000 euro op

Zo'n dertig jaar geleden werden honderdduizenden cartridges van Atari-games zoals E.T.: The Extra-Terrestrial begraven in de woestijn bij de stad Alamogordo in New Mexico. Eerder dit jaar werd een deel hiervan weer opgegraven. De eerste honderd cartridges zijn vorige maand geveild en hebben omgerekend 30.000 euro opgeleverd.

Er zitten allerlei verschillende Atari-games tussen, maar de meest gewilde cartridges zijn toch die van E.T. Een cartridge van E.T. bracht ook het meeste op: maar liefst 1537 dollar, of 1235 euro. Op het eBay-account staan een paar positieve reacties, waaronder eentje van iemand die 1400 dollar uitgaf aan E.T.: "Ik betaalde een 'hojillion' dollar voor rotzooi, het is precies zoals het werd beschreven. A+, zou het nog een keer kopen!". Een ander schrijft: "Beste stukje troep dat ik ooit heb gekocht, A++".

Elke cartridge die verkocht wordt heeft een uniek 'city property'-nummer van de stad Alamogordo. Kopers krijgen er ook een authenticiteitscertificaat bij en een verzameling foto's van de dagen dat de cartridges werden gestort en opgegraven. 

De kosten van het opgraven, ongeveer 50.000 dollar, worden betaald met het geld dat met de veilingen wordt opgehaald. Er worden nog 700 opgegraven games verkocht. 500 games worden naar musea gestuurd over de hele wereld. 

Testrijder Paffett vertrekt bij F1-team McLaren

De Britse autocoureur Gary Paffett verlaat na acht jaar de Formule 1-renstal van McLaren. Hij fungeerde al die jaren als test- en reserverijder en spendeerde in die hoedanigheid honderden uren in de racesimulator. Het Engelse team, dat na dit seizoen de motor van Mercedes vervangt door een van Honda, kondigde maandag zijn vertrek aan.

De 33-jarige Paffett blijft verbonden aan Mercedes als coureur in de DTM (Duits toerwagenkampioenschap). De Brit won in 2005 de titel in de DTM.

McLaren heeft de wedstrijdrijders voor 2015 nog niet bekendgemaakt. De Spanjaard Fernando Alonso zou volgens de geruchten voor veel geld overkomen van Ferrari. De contracten van de huidige coureurs Jenson Button en Kevin Magnussen lopen dit jaar af.

Pietendocu 'Zwart gemaakt' behaalt crowdfundingdoel

De objectieve Pietendocumentaire 'Zwart Gemaakt', waarin de traditie en vooral oorsprong van ons gezellige kinderfeest belicht wordt, heeft zijn crowdfunding doel behaald en zal binnenkort worden gedistribueerd door filmmaker Arnold-Jan Scheer.

"Arnold-Jan Scheer doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar Sinterklaasvieringen in heel Europa. En altijd had hij een camera bij zich. Hij ontdekte dat het Sinterklaasfeest veel ouder is dan vaak wordt gedacht en wellicht zelfs teruggaat tot prehistorische rituelen. Dat Zwarte Piet een Afrikaan zou zijn, is een misvatting die pas in de negentiende eeuw voet aan de grond kreeg. In de documentaire ‘Zwart gemaakt’ voert hij de kijker terug naar de ware Zwarte Piet zodat de kijker zelf kan vaststellen wat de toekomst van de Piet moet zijn."

De publieke omroep wilde haar vingers niet branden aan een docu waarin Piet niet op voorhand van racisme werd beticht, en de VPRO koos er zelfs voor het subsidieverslindende anti-pietfilmpje van de recent bij de rellen in Gouda gearresteerde blonde 'filmmaakster' en anti-Pietactiviste Sunny Bergman, waarin zij heel VPRO-kijkend Nederland zich verontwaardigd kan doen voelen door de boze reacties van boze Britten op hun bord te gooien.

Daarnaast heeft ze bij de intocht doelbewust gefilmd voor haar 'documentaire'. Ze is met haar protestgroepje opzettelijk op plekken gaan demonstreren waar dit niet mocht, en heeft zodoende ongetwijfeld beeldmateriaal van hun beroep uitoefenende politieagenten en schreeuwende ouders die boos waren omdat hun kinderen werd toegeroepen dat Sinterklaas niet bestaat.

Wanneer Zwartgemaakt, een échte documentaire met onderbouwing en onderzoek enzo, verspreid zal worden is nog niet bekend, maar we houden je op de hoogte!

Hockeyvrouwen in oefenduel langs Duitsland

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben vandaag een oefenwedstrijd tegen de Duitse hockeyvrouwen gewonnen. In Zwolle werd het 3-1 voor de Oranjedames. 

Nederland kwam via Eva de Goede op voorsprong, waarna Roos Drost een Duitse verdedigingsfout afstrafte: 2-0. In het derde kwart kwam Nederland, waar Larissa Meijer goalie Joyce Sombroek verving, niet tot scoren. Valerie Magis maakte in het derde bedrijf de 3-0, gevolgd door een strafcornerdoelpunt van onze oosterburen.

De Oranjevrouwen oefenen dinsdag opnieuw tegen de vrouwen uit Duitsland. Nederland bereidt zich momenteel voor op de Champions Trophy, die van 29 november tot en met 7 december in het Argentijnse Mendoza wordt gespeeld.

De Nederlandse hockeymannen speelde maandagmiddag ook een oefenduel. De ploeg van coach Max Caldas trad aan tegen de Barbarians, een team van buitenlandse Hoofdklasse-spelers. De Oranjeheren waren op het veld van Upward in Arnhem met 5-2 te sterk voor de Barbarians.

Mink van der Weerden bracht de Oranjemannen al snel op voorsprong via een strafcorner. In het tweede kwart was de 2-0, op naam van Jeroen Hertzberger, een feit. Vlak voor rust tekende Mirco Pruyser voor de 3-0 en kwamen de Barbarians terug tot 3-1.

In het derde bedrijf maakte Floris van der Linden er met een strakke backhand 4-1 van, gevolgd door de 5-1 van Constantijn Jonker. Vijf minuten voor tijd sleepte strafcornerkanon Justin Reid-Ross nog de 5-2 binnen.

Fraude door Amsterdamse gymnasiasten

Drie leerlingen van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam hebben een jaar toegang gehad tot het registratiesysteem van de school. De vijfdeklassers verhoogden cijfers en verwijderden meldingen van absenties. De leerlingen zijn geschorst. Dat meldt RTV Noord-Holland maandag.

Een gymnasiast zegt tegen de regionale omroep dat de drie het wachtwoord van een conrector hadden 'afgekeken'. "Ze typte het wachtwoord in terwijl een leerling meekeek. Die lette goed op en had het wachtwoord zo opgeschreven", aldus een scholier. De drie hebben vervolgens een jaar lang toegang gehad tot het systeemaccount van de conrector.

De scholieren horen in de loop van de week wat de verdere gevolgen zijn. De leraren zijn op de hoogte gebracht van het incident. De schoolleiding was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Damrak begint week met half procent winst

De Amsterdamse beurs is maandag met winst aan de nieuwe handelsweek gewonnen. De AEX won een half procent op 414,07 punten na een valse start door een onverwachte terugval van Japan in recessie.

In de AEX werden negentien fondsen hoger verhandeld tegenover zes fondsen lager. De grootste stijgers waren KPN en Boskalis met dagwinsten van respectievelijk 1,8 en 1,7 procent. Fugro was met een verlies van 6,0 procent de grootste daler.   In de AMX was Imtech de uitblinker met een dagwinst van 17,7 procent. Verder hadden ook BAM Groep en Accell Group, dat net als Imtech dinsdag met cijfers komt, de wind in de rug met winsten van circa 3,5 procent. De grootste dalers waren Corbion en USG People met verliezen van iets meer dan een procent.   Onder de kleinere fondsen won Galapagos 3,2 procent nadat het biotechbedrijf meldde goede resultaten met een middel tegen reuma te boeken. Esperite dikte 4,5 procent aan en Stern Groep leverde 3,4 procent in.   Het lokaal genoteerde Macintosh Retail Group steeg een procent nadat de retailer tot een akkoord kwam met een consortium van banken over een herfinanciering van de onderneming. Inverko noteerde tot slot 6,7 procent lager na een trading update die de afvalverwerker vrijdag nabeurs afgaf.

Band Aid blijkt goudmijn

De nieuwe versie van Do They Know it's Christmas is pas een paar dagen oud, maar heeft al zeker meer dan een miljoen pond opgebracht. Dat zei de initiator van het benefietproject Band Aid, Bob Geldof, op de Britse radio. De vierde versie van het kerstnummer werd zondag gepresenteerd en is sinds maandag te downloaden.

Geldof bedacht het concept, waarbij wereldsterren samen het nummer Do They Know it's Christmas inzongen, met Midge Ure in 1984. Toen ging het geld naar hongerend Ethiopië. Ditmaal wordt het geld gebruikt in de strijd tegen ebola in West-Afrika.

Geldof vertelde dat alleen de online bestelde exemplaren van de jongste versie van het nummer al meer dan een miljoen pond waard waren. Daar kwamen maandag nog eens de gedownloade versies bij, die op iTunes 0,99 pond kosten.

Binnenkort is de single ook fysiek te koop in Britse winkels voor vier pond. De lat ligt echter hoog. De eerste versie van de single leverde dertig jaar geleden ruim acht miljoen pond op. Toen zongen artiesten als Phil Collins, Sting, George Michael en Bono mee. Die laatste doet ook dit jaar mee, en trof onder anderen boyband One Direction, zangeres Ellie Goulding en Coldplay-zanger Chris Martin aan zijn zijde.

Regeringspartij Polen verliest veel in gemeenteraadsverkiezingen

De pro-Europese Poolse regeringspartij Burgerplatform stevent af op de eerste verkiezingsnederlaag in negen jaar. Daarop duiden de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van zondag.

De stembusgang gold als een vuurproef voor de nieuwe premier Eva Kopacz, die het stokje in september overnam van de naar Brussel vertrokken Donald Tusk. Kopacz hoopt volgend jaar, als Polen een nieuw parlement kiest, Tusk te hebben doen vergeten.

Kopacz nam maandag haar verlies. Ze feliciteerde oppositiepartij Recht en Gerechtigheid met de uitslag.

'Máxima bezoekt zieke vader in Argentinië'

Koningin Máxima is zaterdag met spoed naar Argentinië gevlogen om haar zieke vader Jorge Zorreguieta in het ziekenhuis te bezoeken. Dat meldt de website Royalty van journalist Marc van der Linden op basis van berichten in Argentijnse media. Zorreguieta's toestand zou ernstig zijn.

Volgens de site Diario Veloz ondergaat de 86-jarige Zorreguieta in het ziekenhuis Fundaleu in Buenos Aires een behandeling tegen leukemie. Deze kliniek is gespecialiseerd in het behandelen van kanker. Máxima zou zondagochtend bij het ziekenhuis zijn aangekomen. Na haar vertrek rond 16.30 uur reisde ze met een commerciële vlucht van Air France terug naar Nederland, aldus Royalty.

Britten en Fransman onder IS-beulen hulpverlener VS

Bij de onthoofding van de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig en een aantal Syrische militairen waren waarschijnlijk Franse en Britse strijders van Islamitische Staat (IS) betrokken. In de IS-filmpjes die afgelopen weekeinde opdoken zouden de Franse jihadist Maxime Hauchard en de Britten Jihadi John en Nasser Muthana te zien zijn.

De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve heeft 'het sterke vermoeden' dat Hauchard in de video figureert. Volgens het Franse openbaar ministerie wijst alles erop dat het om Hauchard gaat, maar is het sluitend bewijs nog niet geleverd, melden Franse media.

De 22-jarige jongeman, die afkomstig is uit een westelijk stadsdeel van Parijs, bekeerde zich enige tijd geleden tot de islam. Hij zou zich in 2013 bij IS hebben aangesloten. In juli beweerde hij tegenover de Franse nieuwszender BFM dat hij had deelgenomen aan de verovering van de Iraakse stad Mosul en sprak hij de hoop uit een martelaarsdood te sterven.

De minister riep Franse jongeren maandag op hun 'ogen te openen voor de verschrikkelijke werkelijkheid van de daden' van de terreurbeweging. "Dit zijn misdadigers die een stelsel van barbarij opbouwen."

Frankrijk is Europees hofleverancier van IS. Volgens het OM houdt het elfhonderd Fransen in de gaten die banden zouden onderhouden met de extremistische groep.

In het jongste IS-filmpje figureerden naast Hauchard vermoedelijk ook twee Britse strijders. Een van hen lijkt, stemvervorming ten spijt, een Britse tongval te hebben. Volgens het Britse persbureau PA gaat het om een Brit die in de media de bijnaam Jihadi John heeft gekregen. Deze jihadist zou ook de onthoofding van vier andere westerlingen hebben uitgevoerd. Onlangs ging het gerucht dat Jihadi John gewond zou zijn geraakt bij een luchtaanval op IS-commandanten in West-Irak.

De vader van de Britse jihadist Nasser Muthana liet maandag weten dat zijn zoon waarschijnlijk op de videobeelden is te zien. Ahmed Muthana herkende Nasser op een still van het filmpje die hij onder ogen kreeg. "Ik kan het niet met zekerheid bevestigen, maar ik denk dat hij het is", zei Muthana senior.

Opnieuw lichaamsdelen en wrakstukken MH17 geborgen

Het Nederlandse bergingsteam heeft maandag opnieuw menselijke resten en wrakstukken van het neergestorte toestel van vlucht MH17 geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie vonden de bergers de stoffelijke resten tijdens de bergingswerkzaamheden van de wrakstukken.

Het eerste forensische onderzoek op de lichaamsdelen gebeurt in Charkov. Later worden ze naar Nederland teruggevlogen.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn de bergingswerkzaamheden maandag goed verlopen. De geborgen wrakstukken zijn net als zondag naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk al op treinwagons geladen. Later worden de delen van het neergestorte vliegtuig per trein naar Charkov vervoerd.

Pakketbezorging in geparkeerde auto nabij

Automaker Volvo werkt met koeriersdienst DHL aan een afleversysteem waarmee pakketten in de achterbak van de auto van de klant kunnen worden bezorgd. Ingewijden rondom de test klapten maandag uit de school over de plannen.

Het nieuwe systeem geeft bezorgers bij de levering van een pakket eenmalig toegang tot de achterbak van een geparkeerde auto. De eigenaar van de auto verschaft de bezorger per sms toegang tot de achterbak. DHL, dat onderdeel is van Deutsche Post, en Volvo zullen naar verluidt het idee binnenkort presenteren.

Dat pakketten niet thuis afgeleverd kunnen worden, is een doorn in het oog van vele consumenten. Voor koeriersdiensten betekent het meermaals moeten aanbieden van pakketten, naast ergernis, ook een extra kostenpost. De betrokken bedrijven wilden niet reageren.

Zeven aangeklaagd voor lidmaatschap IRA

Zeven Ieren zijn aangeklaagd voor lidmaatschap van een factie van het Ierse Republikeinse Leger. De zeven werden aangeklaagd nadat de Noord-Ierse politie op 10 november een inval had gedaan bij een bijeenkomst van de verboden beweging Continuity IRA.

Volgens de politie is er bewijs tegen de mannen, zoals audio-opnames van onderlinge gesprekken. Het bewijs is door de Britse spionagedienst MI5 verzameld. Zes mannen zijn aangeklaagd voor het voorbereiden van terreuraanslagen en het proberen te verkrijgen van wapens. Vijf anderen werden aangeklaagd voor het leiden van terreuroperaties.

'Seksrabbijn' ontkent beschuldigingen

De Israëlische rabbijn Eliezer Berland, die in eigen land wordt verdacht van ontucht, ontkent de beschuldigingen aan zijn adres. "Alles is een leugen", zei de 76-jarige 'seksrabbijn' maandagmiddag in de rechtbank in Haarlem, die zich buigt over een uitleveringsverzoek uit Israël.

"Ze hebben er allemaal geld voor gekregen om dit te vertellen", zei Berland. "Ik heb die meisjes niet aangeraakt." De rabbijn wordt in zijn thuisland al twee jaar gezocht omdat hij wordt verdacht van aanranding van jonge meisjes en mishandeling. Berland werd eind september aangehouden op Schiphol, maar kwam daarna onder voorwaarden op vrije voeten.

Volgens het Openbaar Ministerie voldoet het uitleveringsverzoek aan alle regels. De officier van justitie heeft de rechtbank dan ook gevraagd de uitlevering door te laten gaan.

Berland, in de rechtszaal bijgestaan door een tolk, verzet zich hevig. Hij heeft er geen vertrouwen in dat hij in Israël een eerlijk proces krijgt. Zijn advocaat Louis de Leon wil dat de rechtbank de uitlevering ontoelaatbaar verklaart. De rechtszaak wordt bijgewoond door zo'n twintig volgelingen van Berland.

Resultaat vogelgriepcontroles dinsdag verwacht

Het is nog niet bekend of de vogelgriep die dit weekend werd ontdekt op een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp zich heeft verspreid. Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag.

De dienst verwacht dat de uitkomst van controles bij veertien pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer dinsdagochtend bekend is. "Die gegevens geven wij door aan het ministerie van Economische Zaken", aldus een woordvoerder. Maandagochtend werd duidelijk dat twee boerenbedrijven in de directe omgeving van het getroffen bedrijf in Hekendorp niet besmet zijn.

De NVWA ziet toe op de naleving van de ophokplicht en het vervoersverbod voor vogels. Dat verbod ging zondagmiddag in en geldt in eerste instantie voor 72 uur.

Volle agenda voor Obama na Azië-reis

Na een productieve week met de APEC-top in China, de G20 en bezoeken aan Australië en Myanmar staat de Amerikaanse president Barack Obama in eigen land een reeks confrontaties te wachten met de Republikeinen, die eerder deze maand de Senaat veroverden. Vooral de al lang voortslepende immigratiekwestie en de aanleg van een oliepijpleiding van Canada naar Texas zijn belangrijke twistappels. En sommige Republikeinen hebben al gezinspeeld op een nieuwe 'shutdown' van de federale overheid.

Vlak na de verkiezing spraken beide kampen de hoop uit dat er de komende twee jaar productief zou worden samengewerkt. Die hoopvolle boodschap is enkele weken later ver te zoeken.

Obama heeft eerder aangegeven mensen die momenteel illegaal zijn in de Verenigde Staten een kans te willen geven het staatsburgerschap te krijgen. Voor de Republikeinen is het dichttimmeren van de zuidelijke grens echter de grootste prioriteit. Het woord 'amnestie', of dat nu een terechte omschrijving is of niet, is genoeg om veel Republikeinen en hun conservatieve achterban op de achterste benen te krijgen.

Vanwege de voortdurende patstelling kondigde Obama aan het immigratieprobleem deels met zogenoemde 'executive orders' te lijf te willen gaan: beslissingen die een president eigenhandig kan nemen, zonder samenwerking met of tussenkomst van het Congres. Obama wil stappen nemen waardoor vijf miljoen illegalen voorlopig niet zouden worden uitgezet.

De Republikeinen hebben al aangegeven dat dit voor hen onacceptabel is en dat dergelijke stappen verdere samenwerking wellicht onmogelijk maken. De meest conservatieve leden van de partij willen Obama terugfluiten door wetten waarin geld wordt vrijgemaakt voor de overheid te blokkeren. Dit zou er echter toe leiden dat de overheid weer op slot gaat. De vorige keer dat dit gebeurde -vorig jaar - leidde het bijna tot een staatsbankroet, waarbij de overheid niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. De bevolking gaf de Republikeinen de schuld van de crisis en de partij zag haar populariteit kelderen.

De Amerikaanse bevolking wordt steeds minder blank. Sommige Republikeinen hebben de afgelopen jaren gezegd dat ze de minderheden in het land de hand moeten reiken, wil de partij in de toekomst nog een kans maken om nationale verkiezingen te winnen. Tot dusver is een grondige hervorming van het immigratiebeleid echter keer op keer geblokkeerd door de ultraconservatieve Tea Party-vleugel in het Huis van Afgevaardigden.

De Keystone XL-pijpleiding is bedoeld om olie vanuit Canada naar raffinaderijen in Texas te transporteren. Republikeinen zeggen dat de aanleg ervan veel nieuwe banen zal opleveren. Voor sommige Democraten is de pijpleiding een politieke strohalm: Mary Landrieu is senator in het conservatieve Louisiana en haar wacht volgende maand een tweede ronde in de strijd om haar Senaatszetel. Zij hoopt door zich vierkant achter de pijpleiding te scharen zich haar tegenstander Bill Cassidy van het lijf te houden.

Milieubewegingen zijn fel tegen de aanleg van de pijpleiding. De olie in Canada wordt gewonnen uit teerzand en de ontginning is zeer schadelijk voor het milieu. Het Huis van Afgevaardigden stemde vorige week voor de aanleg en de verwachting is dat de Senaat hetzelfde zal doen. Obama wil echter een analyse van het ministerie van buitenlandse zaken afwachten en heeft gezinspeeld op een presidentieel veto.

En dan zijn er nog de buitenlandse kwesties. Eind deze maand loopt de deadline af voor een definitieve overeenkomst met Iran over zijn kernprogramma. Gesprekken vorige week in Oman leverden weinig op. Als er voor 24 november niet alsnog overeenstemming wordt bereikt moet Obama kiezen: de deadline opnieuw verschuiven of het diplomatieke proces opgeven.

Obama heeft het Congres tevens gevraagd opnieuw toestemming te geven voor de luchtmachtcampagne tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Irak en Syrië. Niet alleen de Republikeinen, maar ook Obama's eigen minister van defensie Chuck Hagel heeft zijn vraagtekens gezet bij de campagne en in bredere zin het Syrië-beleid van het Witte Huis. Hagel schreef in een memo dat de regering een duidelijkere strategie moet ontwikkelen om de Syrische president Bashar Assad aan te pakken.

Obama heeft zijn bord vol.

Kritiek oppositie op politiewerk Opstelten

De oppositie in de Tweede Kamer is ongerust over de wijze waarop minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de Nationale Politie bestiert. Dat bleek maandag tijdens een debat met de bewindsman over de reorganisatie van het apparaat.

Die gaat te snel en er wordt uitgegaan van een papieren werkelijkheid, klonk het. De politie krijgt te veel landelijke topprioriteiten op haar bord, terwijl tegelijk wordt bezuinigd, was verder te horen. De aangekondigde daadkracht is uitgedraaid op een 'slap verkoopverhaal'. De minister is de regie een beetje kwijt, is de vrees.

Opstelten, bekend om zijn omhaal van woorden, moet nu 'met concrete en heldere antwoorden' komen op de spelende kwesties. "Sussende woorden zijn niet passend meer."

Hofman nieuwe presentator Je Zal het Maar Hebben

Tim Hofman is de nieuwe presentator van Je Zal het Maar Hebben. Hij neemt het stokje over van Valerio Zeno. Voor het BNN-programma gaat Hofman op pad met jongeren met een aandoening, om te zien hoe zij leven.

Valerio Zeno op zijn beurt volgt Patrick Lodiers op als presentator van het programma Over Mijn Lijk, ook van BNN. Daarin worden jonge mensen met kanker gevolgd. Lodiers verruilde BNN eerder dit jaar voor KRO-NCRV.

Man in bos Boxtel in de fik gestoken

In een bos in Boxtel is maandagochtend een man verbrand. Een wandelaar waarschuwde om 07.45 uur dat er iemand in het bos in brand stond. Toen de politie arriveerde was het slachtoffer al overleden.

De politie gaat uit van een misdrijf. Het bos Sparrenrijk aan de Molenwijkseweg is afgesloten voor uitgebreid sporenonderzoek. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekendgemaakt.

Het bos is populair bij wandelaars en fietsers. De politie zoekt getuigen.

Kabinet praat met religieuze groepen

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) houdt donderdag een bijeenkomst met vertegenwoordigers van diverse religieuze en niet-religieuze organisaties. Aanleiding zijn de toegenomen spanningen tussen bevolkingsgroepen in Nederland. Vicepremier Asscher is verantwoordelijk voor integratie.

De bijeenkomst vindt plaats in de Ridderzaal. Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is aanwezig.

'Geen complot om Mugabe te vermoorden'

De Zimbabwaanse vicepresident Joice Mujuru heeft naar eigen zeggen nooit plannen gemaakt om president Robert Mugabe te vermoorden. Ze zei zondagavond bereid te zijn desnoods voor de rechtbank te getuigen.

In de krant The Sunday Mail verscheen afgelopen weekeinde een bericht dat Mujuru betrokken was bij een complot om Mugabe om het leven te brengen. "Ik ontken alle beschuldigingen van hoogverraad, corruptie, incompetentie en ambtsmisbruik die geregeld tegen mij worden geuit", aldus de vicepresident. "Ik ben bereid om mijzelf te verdedigen voor de partij en in elke rechtbank tegen elke beschuldiging die is geuit, in overeenstemming met de Zimbabwaanse wet."

Diverse politieke facties in Zimbabwe proberen meer invloed te krijgen in aanloop naar het jaarlijkse partijcongres dat volgende maand plaatsheeft. De vrouw van Mugabe, Grace, heeft Mujuru herhaaldelijk verbaal onder vuur genomen.

Grace Mugabe neemt een steeds belangrijkere rol in de politiek in. Daarmee wekt ze de woede van enkele partijleden die menen dat ze helemaal geen leiderschapskwaliteiten heeft, terwijl dat juist nodig is in het land dat zucht onder een hoog werkloosheidscijfer en andere maatschappelijke problemen.

D66 koopt poster 'voorganger' voor 600 euro

D66 heeft dit weekend op een veiling in Hoorn een 'belangrijk stuk partijhistorie' verworven. Het gaat om een verkiezingsposter uit 1922 van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), de voorloper van D66. Voorman Alexander Pechtold werd via Twitter op de veiling gewezen. "Die moet de partij hebben", dacht hij.

Pechtold gebruikte de poster in november 2010 al eens in een speech voor zijn partijcongres, laat een fractiewoordvoerder weten. Het affiche werd voor zeshonderd euro afgehamerd. De poster krijgt een plekje op de fractieburelen van D66, waar al meer verkiezingsposters uit de geschiedenis hangen.

Bijzonder is het sluitzegel dat is aangehecht. ''Kiest mr. H.P. Marchant", staat daarop te lezen. Marchant was een van de oprichters van de VDB en van 1916 tot 1935 politiek leider van de vrijzinnig-liberalen. D66 bestaat binnenkort vijftig jaar.

Op dezelfde veiling, bij Van Sabben Poster Auctions, bracht een artdecoposter van Cassandre 250 duizend euro op.

Michelin herverdeelt restaurantsterren

Nederland telt drie extra restaurants met twee Michelin-sterren. Dat maakte Michelin maandag in Maastricht bekend, waar de sterren werden uitgedeeld. Een nieuwe tweede ster is er voor 't Nonnetje in Harderwijk, De Lindehof in Nuenen en Librije's Zusje in hotel Waldorf Astoria in Amsterdam.

Het aantal restaurants met drie sterren is hetzelfde gebleven. Dat zijn er nog steeds twee: De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen.

Vijf zaken kregen een eerste Michelinster. Het gaat om het Japans restaurant Sazanka in Amsterdam, restaurant Sinne in Amsterdam, restaurant Wiesen in Eindhoven, restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem en restaurant FG Food Labs in Rotterdam.

Het aantal zaken met een ster komt daarmee in Nederland op 79, er zijn negentien tweesterrenrestaurants en twee met drie sterren. In totaal zijn er dus honderd zaken met een of meer Michelinsterren, vijf minder dan vorig jaar. Maar volgens directeur Michael Ellis van de Michelin Gids komt dat ook omdat zes zaken gesloten zijn en enkele andere hun ster kwijt raakten door verhuizing.

Volgens Ellis behoort Nederland tot de landen met een topkeuken. "Twintig jaar geleden ging niemand naar Nederland om te eten", zei hij. "Nu wel, en dat is een relatief nieuwe trend." Toch vindt hij dat Nederland in het buitenland nog steeds ondergewaardeerd wordt.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) gaat een grote campagne beginnen om het imago van de eetgelegenheden in Nederland te verbeteren. Het beeld dat buitenlanders van de Nederlandse keuken hebben, is niet goed, zei een woordvoerder van het NBTC maandag in Maastricht. "Men is niet te spreken over de prijs-kwaliteitsverhouding en over de breedte van het aanbod." Hij bezwoer dat deze waarneming niet strookt met de werkelijkheid van de Nederlandse keuken.

The Who sluit jubileumtour af in Hyde Park

The Who beëindigt haar Who Hits 50 jubileumtour op 26 juni als headliner van de British Summer Time shows in het Londense Hyde Park. Dat meldt de band op de eigen website.

Het zal de vierde keer in de lange carrière van de groep zijn dat The Who in Hyde Park speelt. Het wordt waarschijnlijk ook de laatste keer. Gitarist Pete Townshend en zanger Roger Daltrey, de twee overgebleven leden van de band, hebben aangekondigd met de komende tournee een punt achter de concertseries van The Who te willen zetten. Er verschijnt mogelijk nog wel een nieuw album.

Behalve The Who zullen ook Paul Weller, Johnny Marr en de Kaiser Chiefs op 26 juni in het Hyde Park te zien zijn. Een dag later, op 27 juni, is Taylor Swift de hoofdact.

The Who geldt als een van de belangrijkste en meest invloedrijke Britse rockbands. Na het overlijden van de legendarische drummer Keith Moon in 1978 begon het succes wat af te nemen. In 2002 overleed bassist John Entwistle. Sinds 2000 is de groep weer veelvuldig op tournee.

Nieuwe arrestatie voor dood vrouw Almelo

Een 43-jarige man uit Almelo is zondagmiddag gearresteerd vanwege de dood van een 37-jarige vrouw uit die plaats. Eerder was een andere man opgepakt, maar die is maandag vrijgelaten. Hij heeft niets met het misdrijf te maken, meldt een politiewoordvoerder.

De man die eerder werd aangehouden, was degene die de politie alarmeerde toen hij de dode vrouw vond in haar flat aan de Rossinistraat in Almelo. Wat de relatie tussen deze man en de dode vrouw was, wil de politie niet zeggen. Ook over een eventuele relatie tussen de nieuwe verdachte en het slachtoffer zwijgt de politiezegsman.

Airbus bouwt mee aan opvolger spaceshuttle VS

Het Europese ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space, een zusterbedrijf van de bekende vliegtuigbouwer, gaat meebouwen aan de Amerikaanse opvolger van de spaceshuttle. Het contract daarvoor werd maandag ondertekend in Berlijn. Met de deal is een bedrag van 390 miljoen euro gemoeid.

Airbus gaat de zogeheten 'service module' van de Orion-capsule maken. Die module is het gedeelte waar bijvoorbeeld de brandstof en de stroomvoorziening zit. Het drijft de capsule aan en houdt de bemanning in leven nadat de draagraket ze buiten de dampkring heeft gebracht.

Airbus Defence and Space heeft een vestiging in Leiden, het vroegere Dutch Space. Het is nog niet bekend of en hoe die profiteert van de deal.

Met ebola besmette arts in VS overleden

De met ebola besmette arts die vorige week doodziek naar de Verenigde Staten werd gebracht is overleden. Dat heeft het ziekenhuis in Nebraska waar de chirurg Martin Salia werd opgenomen maandag meegedeeld

Het ziekenhuis behandelde eerder twee andere ebolapatiënten. Beiden hebben de ziekte overleefd, maar volgens het ziekenhuis was de 44-jarige Salia er veel slechter aan toe dan zij.

Salia werkte bij een ziekenhuis in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Het is echter onduidelijk of hij direct betrokken was bij de behandeling van ebolapatiënten. Het betreffende ziekenhuis heeft namelijk geen behandelcentrum voor mensen met ebola.

Het ebolavirus heeft tot dusver ruim vijfduizend levens geëist. De meeste doden vielen in West-Afrika, in Liberia, Guinee en Sierra Leone. Elf mensen die besmet raakten zijn de afgelopen tijd in de VS behandeld. Op twee na kwamen zij er bovenop.

Al 200.000 bezoekers voor expositie Dumas

De tentoonstelling The Image as Burden van Marlene Dumas in het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft al tweehonderdduizend bezoekers getrokken. De deuren gingen op 6 september open en sluiten op 4 januari. Daarna verhuist de expositie naar Tate Modern in Londen en Fondation Beyeler in Basel.

Zakelijk directeur Karin van Gilst noemt het succes van de Dumas-tentoonstelling overweldigend. "Ongekend dat je deze aantallen trekt met een hedendaagse kunstenaar. Of wij hiervoor een verklaring hebben? Het werk van Marlene Dumas en de thema's die zij aanroert, spreken jong en oud aan. Maar ook haar persoonlijkheid, het feit dat ze een vrouw is én Amsterdammer maken haar heel geliefd."

Dautzenberg doneert ontslaggeld aan pedovereniging

Schrijver Anton Dautzenberg geeft een deel van de ontslagvergoeding die Fontys Hogescholen hem heeft betaald aan pedofielenvereniging Martijn. Dat heeft zijn advocaat maandag bekendgemaakt.

Het gaat niet over grote bedragen. Dautzenberg geeft het geld aan de pedovereniging voor de advocaatkosten die de club maakt met de gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Martijn wil dat het verbod op de vereniging ongedaan wordt gemaakt.

Dautzenberg sloot zich in 2011 aan bij Martijn, als voorvechter van vrijheid van meningsuiting. Het kwam hem op diverse doodsbedreigingen te staan.

De schrijver was vanaf september studiebegeleider in Tilburg, tot hij een maand later werd ontslagen. Het college van bestuur was niet op de hoogte van zijn aanstelling, zei Fontys destijds, en Dautzenberg was 'te controversieel'.

Finse ijshockeylegende Selänne (44) stopt

Na ruim 1450 wedstrijden vindt de Finse ijshockeyer Teemu Selänne het mooi geweest. Op 44-jarige leeftijd bergt de meest succesvolle Fin ooit in de Amerikaanse NHL-competitie zijn puck en schaatsen op. "Mijn carrière is voorbij", zei Selänne maandag op de Finse televisie. "Ik heb afstand genomen van het ijshockey, het voelt goed om niet constant met een tijdschema te leven."

Selänne speelde 21 jaar in de prestigieuze NHL, met als hoogtepunt de winst van de beroemde Stanley Cup in 2007 met Anaheim Ducks. De Finnish Flash, zoals zijn bijnaam luidt, deed zes keer mee aan de Olympische Spelen. Hij bezorgde Finland in 2006 het zilver en drie keer een bronzen plak, waarvan de laatste begin dit jaar in Sochi. Selänne, topscorer aller tijden op de Olympische Spelen, werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Vrouw (30) komt 90 keer klaar per uur

Het zit Cara Anaya uit Arizona niet mee. De 30-jarige Amerikaanse komt namelijk geregeld negentig keer klaar per uur.

De brunette met de dikke tieten lijdt aan Persistent Genital Arousal Disorder. Dit is een zeldzame aandoening waarbij men ongecontroleerde orgasmes heeft. Ze komt dan ook geregeld klaar op het schoolplein en in de supermarkt.

Het lijkt natuurlijk wel tof, maar de moeder van een tienjarige zoon kan er wel om janken. "Het is chanant", beweert ze. "Telkens als ik bij kinderen in de buurt ben, voel ik me een viespeuk. Altijd als ik mijn zoon naar school breng, voel ik een orgasme opkomen. Ik moet dan in de auto blijven wachten tot het over is."

Volgens de rondborstige dame heeft haar aandoening haar leven verwoest. Werken is er dan ook niet meer bij. Op sommige dagen komt ze zo vaak klaar, dat ze zichzelf dan vergelijkt met 'Koekiemonster op koekjes'.

Desondanks heeft ze ook goede dagen. "Dan heb ik mijn orgasmes onder controle, en kom ik slechts tien keer per dag." Ook voor haar man Tony is het zwaar. "Ik ben namelijk altijd geil", zo besluit ze.

Assassin's Creed Rogue

Assassin's Creed Rogue belicht het universum van de gameserie op een nieuwe manier, namelijk vanuit het perspectief van de templars. De game doet heel veel op dezelfde manier als haar voorgangers, maar weet op enkele punten te verrassen. Was je al een beetje Assassin's Creed-moe, dan kun je dit deel wellicht beter aan je voorbij laten gaan. Kun je geen genoeg krijgen van de franchise, dan is het een must have.

Neparts vrij met enkelband

De 52-jarige neparts Fred B. uit Huissen komt dinsdag vrij en krijgt dan een enkelband. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag beslist. De neparts krijgt strikte voorwaarden mee, waaronder ook contactverboden met slachtoffers op de dagvaarding.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt B. onder meer wegens oplichting, illegale geneesmiddelen, dokteren zonder bevoegdheid en mishandeling. Hij deed zich voor als arts en dermatoloog en liet een gezonde vrouw in China opereren wegens borstkanker. Ook sneed hij zelf in haar om 'cystes weg te halen'. De man kwam jaren geleden al in opspraak toen hij stelde financiers te hebben gevonden voor de noodlijdende voetbalclub Vitesse.

De zaak dient 14 en 15 januari.

Pleger aanslag was vrijwel zeker Nederlander

Een Nederlandse jihadstrijder heeft hoogstwaarschijnlijk de zelfmoordaanslag vorige week op een politiehoofdkwartier in Bagdad gepleegd. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof bevestigt dit maandag aan het ANP. Over de identiteit van de dader en toedracht wil hij verder geen mededelingen doen.

Eerder waren er al berichten op Twitter dat een Nederlander voor deze aanslag verantwoordelijk zou zijn. Hierbij vielen verschillende slachtoffers.

In april maakte geheime dienst AIVD bekend dat in 2013 twee Nederlandse jihadgangers zelfmoordaanslagen pleegden. Een deed dat in Irak met een rugzak op een burgerdoel. De ander pleegde een zelfmoordaanslag met een autobom in Syrië.

Tsjechen herdenken Fluwelen Revolutie

De Tsjechische bevolking viert feest: het is maandag precies 25 jaar geleden dat er een einde kwam aan het communisme in het land. Er worden optochten gehouden, concerten, tentoonstellingen en theateruitvoeringen.

De Tsjechische president Milos Zeman ontvangt regeringsleiders uit Duitsland, Hongarije, Polen en Slowakije. Hij onthult bovendien een plaquette en hij gaat in gesprek met studenten.

De Fluwelen Revolutie, zoals het instorten van het communistische regime wordt genoemd, had iets meer dan een week na de val van de Berlijnse Muur plaats. Op de universiteit van Praag werd op 17 november 1989 een vlammende toespraak gehouden, waarna duizenden studenten het centrum van de stad introkken voor een betoging. De politie greep hard in en er vielen honderden gewonden, maar de geest was uit de fles. Steeds meer mensen gingen de straat op.

Uiteindelijk trad de regering af en op 29 december 1989 werd oppositieleider en dissident Vaclav Havel benoemd tot de nieuwe president van toen nog Tsjechoslowakije.

Paus bevestigt trip naar VS

Paus Franciscus heeft maandag bevestigd dat hij in september 2015 naar de Verenigde Staten gaat. Op de lijst van te bezoeken steden staan Philadelphia, Washington en New York.

In Philadelphia wil de paus een bijeenkomst van de katholieke kerk gewijd aan gezinnen bijwonen. In Washington staat een redevoering voor het Amerikaanse Congres op het programma en in New York geeft de paus een toepraak ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van de Verenigde Naties.

Het wordt het eerste bezoek van Franciscus aan de VS als paus.

15-jarig meisje afgerost door anti-piet

Een 31-jarige Almeloër is zaterdagmiddag 15 november op de Almelose Rosa Luxemburgstraat aangehouden voor mishandeling van een 15-jarig meisje, dat gekleed en geschminkt was als Zwarte Piet.

Het meisje, dat deel uitmaakte van de organisatie rond de intocht van Sinterklaas, kreeg klappen op haar oog. De man werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht, maar is inmiddels alweer vrij.

Tegenover het meisje dat aangifte deed liet de aangehouden man zich op straat uit over de - naar zijn mening racistische - aspecten rond Sinterklaas en Zwarte Piet. De Almelose zeurpiet mag zich voor de snelrechtzitting op 26 november bij de politierechter melden. 

Trevor door het lint in first person GTA V

We kunnen voorlopig nog niet genoeg krijgen van de first person-beelden van GTA V. In onderstaande YouTubefilmpjes zien we respectievelijk Trevor met een aantal wapens losgaan op een leger politieagenten en ander gespuis, en Franklin en Michael rondscheuren in veel te dure auto's.

Morgen komt GTA V uit voor PlayStation 4 en Xbox One. De versie voor Windows komt op 27 januari 2015 uit.

Tim Klijn van 538 naar Radio 10

Discjockey Tim Klijn (35) stapt over van Radio 538 naar Radio 10. Hij zal vanaf februari volgend jaar elke werkdag te horen zijn met de nieuwe ochtendshow van Radio 10.

Tim Klijn presenteert op dit moment het programma 'Greatest Hits' op Radio 538 en is de vaste vervanger van Edwin Evers. Tim Klijn: “De afgelopen 15 jaar heb ik met ontzettend veel plezier gewerkt voor Radio 538 en daar alle kansen gehad. Ik heb echter erg veel zin in deze nieuwe uitdaging in de ochtend op Radio 10. Het is een lang gekoesterde wens van mij om een eigen ochtendshow te maken en deze kans grijp ik dus met beide handen aan”.

Programmadirecteur Roland Snoeijer van Radio 10 zegt blij te zijn met de komst van Klijn. "Tim Klijn en de Grootste Hits Aller Tijden is een perfecte match. Zijn programma zal een vrolijk nieuw geluid worden op de radio in de ochtendspits."

De huidige presentator van de ochtendshow op Radio 10, René Verkerk, blijft gewoon te horen op Radio 10 en krijgt een andere plek in de programmering.

Koreaanse RPG meet zich met Diablo 3

Lost Ark is een Koreaanse actie/RPG-game die veel weg heeft van Diablo 3. Het is de zoveelste Diablo-kloon, maar deze lijkt toch wel erg tof te worden. Probleempje: er komt (waarschijnlijk) geen westerse release.

De trailer hieronder laat acht minuten gameplay van de dungeon crawler zien. We zien mogelijkheden voor het berijden van schepsels en enkele indrukwekkende spells en vaardigheden waar Diablo 3 nog een puntje aan kan zuigen. De classes in Lost Ark zijn Fighter, Warrior, Magician en Gunner.

De ontwikkelaar is Tripod Studio en de uitgever is Smilegate, een Koreaans bedrijf achter onder andere SkySaga. Bekijk de trailer en beoordeel: is dit wat Diablo 3 had moeten zijn? Sommige critici menen al dat deze titel compleet over Diablo 3 heen walst. De interesse is in ieder geval gewekt. Nu nog een westerse/Europese release.

Bondscoaches Bulgarije en Bosnië onder vuur

De bondscoaches van Bulgarije en Bosnië zijn hun baan niet meer zeker. Volgens Bulgaarse media heeft Luboslav Penev zijn laatste restje krediet verspeeld met de teleurstellende 1-1 tegen Malta. Bij Bosnië-Herzegovina overweegt de tot voor kort zo populaire Safet Susic zelf op te stappen, na de kansloze nederlaag tegen Israël (3-0). Voor zowel Bulgarije als Bosnië is het EK van 2016 ver weg.

Susic beseft hoe wispelturig voetbalfans zijn. "Ik was één van de populairste mensen in Bosnië toen we ons kwalificeerden voor het WK, nu ben ik waarschijnlijk één van de meeste gehate personen", aldus de Bosnische bondscoach.

Aan het einde van het interlandjaar liggen opvallend veel bondscoaches onder vuur. Dick Advocaat (Servië) en Temur Ketsbaia (Georgië) stapten zaterdag al op, terwijl de Griekse bondscoach Claudio Ranieri werd ontslagen.

Nelom drie jaar langer bij Feyenoord

Miquel Nelom heeft zijn aflopende contract bij Feyenoord met drie jaar verlengd. De 24-jarige verdediger zet binnenkort zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2018 in De Kuip, meldt Feyenoord maandag.

"Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Feyenoord en kom dit seizoen veel aan spelen toe", zei Nelom maandag op de clubsite. "Daarom geeft het mij een goed gevoel dat ik ook de komende jaren deel uitmaak van deze club waarvoor ik al van jongs af aan speel."

Nelom is dit seizoen als linksback een vaste waarde in het elftal van trainer Fred Rutten. De Rotterdammer heeft 65 competitiewedstrijden voor Feyenoord gespeeld, waarin hij twee doelpunten maakte. Nelom maakte vorig jaar tijdens de oefentrip van Oranje in Azië zijn debuut in de nationale ploeg.

Federer hoopt fit te zijn voor Davis Cup-finale

Roger Federer hoopt tijdig hersteld te zijn voor de finale van de Davis Cup tussen Frankrijk en Zwitserland, die vrijdag begint in Lille. De Zwitsers kunnen voor het eerst de titel veroveren in het aansprekende landentoernooi. "Fit worden is nu het belangrijkste. Ik heb niet veel tijd, maar ik hoop echt vrijdag te kunnen aantreden in het enkelspel", zei de 33-jarige op de website van de Zwitserse bond.

Federer meldde zich zondag op het laatste moment met een rugblessure af voor de finale van de ATP World Tour Finals in Londen. Hij gaf persoonlijk uitleg aan het publiek in de O2 Arena. ",Het was een van de moeilijkste beslissingen in mijn carrière, maar ik kon onmogelijk spelen. Mijn lichaam was niet in staat normaal te bewegen", aldus de zeventienvoudig grandslamwinnaar.

Ubisoft brengt derde grote patch uit AC: Unity

Ubisoft werkt momenteel hard aan een nieuwe patch om de vele problemen die zich voordoen in Assassin's Creed: Unity aan te pakken. Het gaat om oplossingen voor problemen met gameplay, AI en stabiliteit.

Deze update wordt de belangrijkste sinds de release (van een week geleden), hoewel er nog geen oplossingen bekend zijn voor de vele framerateproblemen. De problemen die met deze update getackled zouden worden, zijn als volgt:

- Gameplay: Problemen waarbij Arno vast komt te zitten in bepaalde gebieden op de map, problemen met in en uit dekking geraken en animatie- en cameraproblemen;

- AI en menigtes: Problemen met NPC-animaties, gebeurtenissen in menigtes en hun locaties. Ook navigatie van NPC's en bugs bij NPC's gerelateerd aan Arno's activiteiten in bepaalde situaties;

- Matchmaking en verbinding: Talloze problemen gerelateerd aan coöperatieve gameplay, waaronder bugs bij het toetreden van games die reeds bezig zijn en problemen bij host migration;

- Menu's en interface: Problemen bij details in verscheidene menu's, problemen met sommige mission objective-popups, quest locatie-inconsistenties en menu's die over elkaar heen worden weergegeven;

- Algemene stabiliteit: Hier gaat het om een aantal fixes voor crashes op inmiddels bekende momenten in zowel campaign als co-opmode.

De tweede patch voor de game kwam afgelopen vrijdag voor pc en PlayStation 4 uit en komt vandaag naar Xbox One. De releasedatum van bovengenoemde patch is nog niet bekend. 

Ubisoft heeft ontzettend veel kritiek gekregen vanwege de releasekwaliteit van Unity. Ubisoft heeft beloofd om met prioriteit alle problemen sinds de release aan te pakken. 


"Kijk mama, zonder handen!"

Ouders van door IS onthoofde Kassig 'kapot'

De ouders van de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig zijn kapot van het nieuws dat hun zoon door strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat is omgebracht. Tegelijkertijd zijn ze trots op zijn compassie en zijn werk als hulpverlener.

Ed en Paula Kassig zeiden in een verklaring dat hun 26-jarige zoon 'zijn leven verloor als gevolg van zijn liefde voor het Syrische volk en zijn verlangen hun lijden te verlichten'. "We gaan elke dag alles doen om zijn nagedachtenis levend te houden."

Kassig werd vorig jaar in het oosten van Syrië ontvoerd. Hij was bezig hulpgoederen af te leveren bij vluchtelingen. In gevangenschap zou Kassig zich - al dan niet vrijwillig - tot de islam hebben bekeerd en de naam Abdul-Rahman hebben aangenomen.

Het Witte Huis bevestigde de dood van Kassig zondag nadat IS een video op het internet had gezet waaruit bleek dat Kassig, tezamen met zo'n 20 anderen, was onthoofd in een massa-onthoofding. De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde de moord en zei dat IS 'zwelgt in het afslachten van onschuldigen, ook moslims, en er alleen maar op uit is om dood en verderf te zaaien'.

De ouders van Kassig waren al snel op de hoogte van hun zoons ontvoering, maar maakten dit niet bekend om in het geheim te proberen hem vrij te krijgen. Pas toen Kassig in een video verscheen waarin werd gedreigd hem om te brengen riepen zijn ouders in het openbaar op tot zijn vrijlating.

Het wordt FOK!king winter jongens!

Volgende week kunnen de wanten, mutsen, sjaals en oorwarmers weer uit de kast, want vanaf volgende week krijgen we winterse weer. Vanaf komend weekeinde neemt de kans op nachtvorst flink toe naar tachtig procent, meldt Weeronline maandag. Daarmee zouden de temperaturen na weken hoger dan gemiddeld te zijn geweest onder de gebruikelijke temperatuur voor deze tijd van het jaar duiken.

Door de lagere temperaturen ontstaat er kans op gladheid. Ook moeten automobilisten hun ruitenkrabber mogelijk weer opzoeken.

De plotselinge kou wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied boven Scandinavië. Dat zorgt voor een oostenwind en de daarbij behorende lage temperaturen. In Centraal- en Oost-Europa zakt het kwik deze week al. Of de winter doorzet is nog lang niet duidelijk. Daar is een langere periode van oostenwind voor nodig.

winter
winter (foto: Danny Roodbol)

Boksters De Vilder en Janssen direct klaar op WK

Bokster Lisa de Vilder is op het WK voor vrouwen in het Zuid-Koreaanse Jeju al in de eerste ronde uitgeschakeld. In het lichtweltergewicht ging ze met 3-0 ten onder tegen de Koreaanse Shim Hee-Jung. Ook voor Mariska Janssen zit het toernooi er al op. Zij verloor in de voorronde van het lichtgewicht (tot 60 kilo) van de Zwitserse Sandra Brügger: 3-0.

De Vilder en Janssen waren de eerste twee van vijf Nederlandse dames die op het WK in actie zullen komen. Abbygail Deekman neemt het dinsdag in het lichtvlieggewicht (tot 48 kilo) op tegen Nataliya Knyaz uit Oekraïne. 

Woensdag is het in het middengewicht (tot 75 kilo) de beurt aan Europees kampioene Nouchka Fontijn, die haar campagne in de voorronde opent tegen Shen Dara uit Taiwan. Woensdag begint ook Maxine Koelemeij aan haar toernooi in het lichtzwaargewicht (tot 81 kilo). Zij staat in de voorronde tegenover de Indiase Saweety.

'David Bowie verdient een jubileumconcert'

Als iemand het verdient om in het zonnetje te worden gezet, dan is het wel David Bowie. Dat vinden althans Anneke van Giersbergen en Roosbeef-zangeres Roos Rebergen, die maandagavond optreden in Paradiso ter ere van het vijftigjarig jubileum van de 67-jarige zanger. "Hij is zo ontzettend belangrijk voor de muziek geweest", zegt Van Giersbergen tegen Novum Nieuws.

Ook Rebergen kan zich daarin vinden. "Ik ben nooit zo bezig met wat mensen hebben betekend, maar ik weet wel zeker dat hij vooruitstrevend is en dat er door hem op muzikaal vlak dingen zijn veranderd." Volgens Van Giersbergen is vooral de manier waarop Bowie schrijft een inspiratie. "Ik houd van de eclectische manier waarop hij dat doet. De teksten hebben diepere lagen. Het is niet gewoon een abc-manier, maar juist heel vrij."

Ook de verschillende kleding die Bowie droeg als alter ego's als Ziggy Stardust, The Thin White Duke en Major Tom, waren volgens Van Giersbergen uniek. "Het was haast theater te noemen. Hij is een van de weinige artiesten die kunst, mode en muziek zo met elkaar wist te mixen."

Van Giersbergen brengt maandag twee nummers van de zanger ten gehore. "Ik zing Starman en This Is Not America, heel gaaf want die laatste is echt mijn favoriete nummer." De zangeres vindt dan ook de platen die, net als dat nummer, in de jaren tachtig zijn uitgebracht het beste. "Ik ben echt een jaren tachtig-kind. Dus met die muziek heb ik automatisch meer."

Rebergen heeft juist minder met de meer dansbare liedjes van Bowie. "Ik ken niet zo heel erg veel van David Bowie maar de plaat The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars is mijn favoriet", zegt de Roosbeef-zangeres over het album dat in 1972 verscheen. Rebergen zingt maandag dan ook een nummer van dat schijfje. "Ik zing Five Years, maar dan vertaald naar Vijf Jaar. Ik zing niet graag in het Engels."

Hoewel Rebergen Vijf Jaar een prachtig liedje vindt geworden, is het nummer niet te vinden op het nieuwe album Kalf, dat in februari verschijnt. "Dat is gewoon een los liedje voor deze gelegenheid. Ik ben heel benieuwd wat mensen er van gaan vinden."

Bowie bracht in 1964 zijn allereerste single Liza Jane uit, onder de naam Davie Jones with the King Bees. Zijn debuutalbum David Bowie verscheen drie jaar later. In 1969 brak de zanger door met de hit Space Oddity. In totaal bracht Bowie 24 studioplaten uit. Zijn laatste, The Next Day, verscheen vorig jaar.

Poetin: wapenstilstand Oekraïne niet gerespecteerd

Vrede in Oekraïne is mogelijk, maar de strijdende partijen in het land houden zich niet aan de wapenstilstand die in september werd gesloten. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd.

In een interview met de Duitse televisie zei Poetin dat hij ervan overtuigd is dat de impasse in het oosten van Oekraïne kan worden doorbroken. Al sinds maart wordt gevochten in het oosten van het land en de strijd heeft al aan 3500 mensen het leven gekost. In september werd een staakt-het-vuren overeengekomen.

Poetin merkte echter op dat beide partijen zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden. Zo heeft Kiev regeringsmilitairen nog niet altijd teruggetrokken van enkele belangrijke plekken. Daardoor kan er geen bufferzone worden ingesteld. Poetin erkende dat ook de rebellen schuld hebben. "Het is inderdaad zo dat er enkele nederzettingen zijn die gewapende rebellengroepen moeten verlaten, wat ze niet hebben gedaan", aldus Poetin. Maar volgens de president komt dit doordat Kiev geen goed voorbeeld heeft gegeven.

Hoewel Moskou de nieuwe regering in Kiev geregeld heeft afgeschilderd als een op het Westen gerichte junta die na een staatsgreep aan de macht is gekomen, was Poetin zondag diplomatieker. Volgens hem is Oekraïne 'een groot Europees land, met een Europese cultuur'. Wel haalde hij uit naar extreemrechtse elementen in het land en wat Moskou de onderdrukking van Russischtaligen noemt. "Ik zeg het maar gewoon: we maken onze grote zorgen dat er een verlangen komt naar een etnische zuivering. We zijn bang voor een ruk richting het neonazisme."

Gevraagd naar het bewapenen van de rebellen door Rusland, zoals het Westen en Kiev beweren, zei Poetin slechts dat 'iedereen die meedoet aan een gevecht daar wapens voor kan vinden'. Zonder dergelijke wapens zouden de rebellen bovendien kansloos zijn tegen de regeringstroepen, aldus Poetin.

Timmermans hoopt op einde 'dom racistisch gebral'

Eurocommissaris Frans Timmermans hoopt dat uiteindelijk iedereen in zal zien dat voor dom racistisch gebral geen plaats is in Nederland. Dat meldt hij maandag op Facebook in een reactie op het volgens hem schandalige commentaar van sommige mensen op een selfie van een aantal gekleurde voetballers van het Nederlands elftal die Leroy Fer op Twitter had gezet.

Mensen verwezen in hun reactie op de foto onder meer naar Zwarte Piet. PvdA'er Timmermans laat weten het 'zeer eens' te zijn met de boze reacties van Robin van Persie en Wesley Sneijder. Van Persie riep zondagavond het Openbaar Ministerie op onderzoek te doen naar de racistische reacties op de foto. "Ik denk dat het tijd is om die mensen keihard aan te pakken", zei de captain van Oranje. "We leven in 2014 en dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgt om dit soort reacties te plaatsen, daar word ik heel verdrietig van en met mij ook de jongens.''

Volgens de oud-minister van Buitenlandse Zaken is er nog een hoop werk te doen voordat racisme en onverdraagzaamheid uit de samenleving zijn verdreven."Deze voetballers, waar de jeugd met bewondering naar opkijkt, zullen ertoe bijdragen dat uiteindelijk iedereen zal inzien dat voor dom racistisch gebral geen plaats is in Nederland."

PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel vroegen zondag al aan de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) of het OM onderzoek naar de uitlatingen kan doen en eventueel vervolging kan instellen, ook als er geen aangifte is gedaan. Ze vinden dat op deze manier een signaal kan worden afgegeven dat de racistische reacties niet te tolereren zijn.

Burkina Faso benoemt leider overgangsregering

Michel Kafando, voormalig VN-ambassadeur voor Burkina Faso, is maandag voorgedragen als leider van de overgangsregering in het land. Hij werd voorgedragen nadat het leger vorige maand korte tijd de macht had overgenomen. De 72-jarige Kafando moet aanblijven als president tot er volgend jaar verkiezingen zijn gehouden.

De benoeming van Kafando moet nu alleen nog worden goedgekeurd door de hoogste rechter van Burkina Faso.

Bijna dertig jaar lang werd Burkina Faso geleid door president Blaise Compaoré, die eerder deze maand op de vlucht sloeg. Een kolonel nam korte tijd de macht over, maar onder internationale druk stemde hij in met de vorming van een overgangsregering. Het is niet duidelijk of en zo ja welke rol hij speelt in de nieuwe regering.

Iraanse worstelkampioen (25) pleegt zelfmoord in cel

De Iraanse worstelaar Babak Ghorbani is overleden. Volgens berichten heeft hij in zijn cel een overdosis pillen genomen, waarna artsen niks meer voor hem konden doen. Ghorbani zat in de cel nadat hij in 2012 bij een ruzie met dodelijke afloop betrokken was.

Ghorbani was een groot talent in het Grieks-Romeins worstelen en werd in 2009 wereldkampioen bij de junioren in de klasse tot 84 kilogram. Een jaar later volgde zijn hoogtepunt, door in de klasse tot 96 kilogram eerst Aziatisch kampioen te worden en vervolgens het prestigieuze goud te pakken op de Asian Games. In 2011 vocht hij zijn laatste toernooi tijdens de Golden Grand Prix in Baku, waar hij de beste bleek.

In datzelfde jaar testte Ghorbani positief op anabole steroïden, wat het einde van zijn loopbaan en uiteindelijk zijn leven inluidde. In 2012 was hij met een aantal anderen aan het jagen in de bergen van Kermanshah, waarna een ruzie uitbrak. Daarbij viel een dode, Ghorbani werd aangeklaagd voor moord en belandde in de cel. De worstelaar werd slechts 25 jaar.

De finale van de klasse Grieks-Romaans tot 96 kilogram op de Asian Games 2010, met Ghorbani in het blauw (Bron: YouTube)

Beau ziet zijn bekendheid als last voor kinderen

Beau van Erven Dorens denkt dat het voor zijn vier kinderen best vervelend is dat hij bekend is. "Voor de kinderen zie ik dat niet als iets positiefs. Zij vinden het niet erg, maar ik denk dat je met een last wordt geboren als je een bekende vader hebt", zegt de presentator voor de camera van Novum Nieuws.

"Stel je voor dat ik eens iets uithaal dat minder leuk is, dan worden ze daar wel mee geconfronteerd", legt Van Erven Dorens uit. Wel denkt de presentator dat zijn kinderen er niet hun leven lang last van zullen hebben. "Wellicht dat ik er tegen de tijd dat ze wat ouder zijn mee opgehouden ben."

De 43-jarige presentator vindt het jammer dat hij door zijn werk soms weinig thuis is. "Degene die er het meest bij inschiet, is mijn gezin. Maar daar maak ik wel afspraken mee." Van Erven Dorens vindt het leuk dat zijn kinderen nu ouder zijn en zijn tv-programma's kunnen kijken. "Ze gaan nu echt kijken, dus we praten er nu meer over."

Zo kijken zijn kinderen ook naar zijn reisprogramma De Vliegende Hollanders, dat sinds vrijdag op televisie is. Van Erven Dorens maakt graag in de toekomst nog meer avontuurlijke shows. "Ik wil zo veel mogelijk avonturen beleven."

Zijn vrouw staat volledig achter haar reislustige echtgenoot. "Ik mag van haar alles doen behalve de Mount Everest beklimmen", zegt Van Erven Dorens. Hoewel die droom nog niet werkelijkheid is geworden, laat hij die beslissing niet afhangen van zijn vrouw. "We zijn wel samen, maar niet hetzelfde."

Colombia schort vredesoverleg op na ontvoering

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft het vredesoverleg met de linkse guerrillabeweging FARC opgeschort. Aanleiding is de ontvoering van een legergeneraal in het westen van het land.

Generaal Ruben Dario Alzate inspecteerde zondag een energieproject aan een rivier toen hij met drie anderen gevangen werd genomen door gewapende mannen. Een soldaat die met een motorboot wist te ontsnappen meldde dat de ontvoerders lid waren van de FARC. Volgen Colombiaanse media is het voor het eerst in een halve eeuw dat de guerrillastrijders een generaal van het leger gevangen hebben weten te nemen.

Santos noemde de ontvoering 'volkomen onaanvaardbaar'. Hij zei dat de regeringsdelegatie die maandag naar de onderhandelingen met de FARC in Cuba zou afreizen in Colombia blijft totdat de generaal en de twee anderen - een kapitein en een overheidsjurist - worden vrijgelaten.

"De FARC is verantwoordelijk voor het leven en de veiligheid van deze drie personen", zei Santos na overleg met de belangrijkste commandanten van de strijdkrachten. De commandanten zijn inmiddels op weg naar de westelijke stad Quibdo. Ook heeft de regering contact opgenomen met het internationale Rode Kruis, om een eventuele vrijlating van de gevangenen te faciliteren.

De ontvoering van de generaal komt te midden van groeiende frustratie over het trage tempo in de vredesonderhandelingen en de kennelijke weigering van de guerrillastrijders om af te zien van aanvallen in gebieden waar zij dominant blijven. In de voorbije dagen nam de FARC na zware gevechten in het noordoosten twee militairen gevangen. Ook worden FARC-soldaten beticht van het doden van twee leden van een inheemse stam die bezwaar maakten tegen het ophangen van spandoeken vóór de FARC.

Terwijl Santos de FARC verantwoordelijk stelt voor de ontvoering van de generaal, wil hij ook weten waarom deze in strijd met het militaire protocol zonder zijn lijfwachten en in burgerkleding de gevaarlijke reis over de rivier ondernam. Alzate kreeg dit jaar het bevel over een nieuwe eenheid van 2500 man leger- en marinepersoneel die speciaal is opgericht om rebellen en drugshandelaren te bestrijden in de afgelegen jungle rondom Quibdo.

Meer woningen verkocht in oktober

De woningverkopen blijven aantrekken. In oktober zijn 44,6 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster maandag publiceerde.In totaal kregen afgelopen maand 14.353 huizen een nieuwe eigenaar. Vergeleken met september komt dat neer op een stijging van 10,8 procent.

Ook het aantal gedwongen huizenverkopen steeg in oktober. Er hadden 216 executieveilingen plaats. Dat waren er 9,6 procent meer dan jaar geleden. Het Kadaster registreerde vorige maand verder 20.179 nieuwe hypotheken, op jaarbasis een toename van bijna 35 procent.

De stijging is terug te zien bij alle woningtypen. Vooral vrijstaande huizen verwisselden vaker van eigenaar. Bij twee-onder-een-kapwoningen is de toename het minst groot.

Jamie Oliver straft dochter met hete pepers

Jamie Oliver houdt er alternatieve opvoedingsmethoden op na. Toen zijn 12-jarige dochter Poppy zich niet wist te gedragen, bedacht hij een aparte straf voor haar. Hij wreef haar appel in met een hele hete chilipeper.

"Je kind slaan is niet zo populair meer. Het mag niet en voor een bekende tv-kok als ik komt het niet goed over als je je kinderen een pak slaag geeft. Dus zocht ik naar andere manieren om de kinderen te straffen als ze ongehoorzaam zijn", zo vertelt Jamie in de BBC Good Food Show.

"Poppy was onbeschoft tegen me. Vlak erna vroeg ze of ze een appel mocht. Ik sneed er eentje voor haar en wreef hem stiekem in met de peper voordat ik hem gaf. Ze rende meteen naar haar moeder, roepend dat het zo heet was."

Jamies vrouw Jools moest erg lachen, maar maande haar man wel om dat soort dingen nooit meer te doen.

Doden bij brand in Chinese fabriek

Bij een brand in een fabriek in het oosten van China zijn zeker achttien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Chinese politie maandag gezegd. Nog eens dertien mensen raakten gewond.

De brand brak zondagavond uit in de Longyuan-fabriek in de provincie Shandong. In de fabriek worden wortels ingepakt. Na twee uur kon de brand worden geblust. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar de eigenaar is inmiddels wel opgepakt. Twee van de gewonden zijn er ernstig aan toe.

GroenLinks: noodfonds tegen zorgcrisis

Mensen die veel last krijgen van de veranderingen in de langdurige zorg moeten kunnen aankloppen bij een noodfonds. Dit landelijke aanspreekpunt moet er komen voor mensen die noodzakelijke zorg dreigen te verliezen. Dat stelt GroenLinks deze week voor bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid in de Tweede Kamer.

De partij liet de wijzigingen in de zorg onderzoeken door TNS Nipo. Op basis van dat onderzoek spreekt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman van 'een dreigende zorgcrisis'.

TNS Nipo vroeg een representatieve groep gebruikers van langdurige zorg wat ze verwachten van de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten. Hoewel een grote groep ondervraagden nog een slag om de arm houdt, is de tendens dat men minder professionele zorg verwacht te ontvangen.

Slechts weinig mensen verwachten dat familie of vrienden voor hen kunnen zorgen en een minderheid durft dit te vragen aan de eigen omgeving. Maar de meeste ondervraagden verwachten genoeg zorg te blijven ontvangen om thuis te blijven wonen. Maar als dat niet meer lukt, gaan maar weinigen ervan uit dat ze passende zorg vinden bij een instelling.

Het onderzoek van TNS Nipo wordt nog tweemaal herhaald in 2015 om de gevolgen van het overhevelen van de zorg naar de gemeenten in kaart te brengen.

KNVB zwijgt over toekomst Hiddink

Bert van Oostveen houdt zich voorlopig stil over Guus Hiddink. De bondscoach bleef zondag na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland (6-0) opvallend genoeg vaag over zijn toekomst, hoewel zijn ploeg juist tekenen van herstel vertoonde. Hiddink had vooraf aangekondigd bij puntenverlies op te stappen, maar zo ver liet Oranje het niet komen.

"Van Oostveen en Hiddink komen binnenkort, zoals gebruikelijk, bij elkaar om alles rondom het Nederlands elftal te bespreken", zei een woordvoerder van de KNVB. De directeur betaald voetbal wil tot die tijd niet reageren op de ontwijkende antwoorden van Hiddink over diens toekomst. "Ik sta in ieder geval onder contract bij de KNVB", zei de bondscoach, die na de overtuigende zege op Letland ook duidelijk had kunnen zeggen door te willen gaan in zijn functie.

Kuipers legt duel Italië-Kroatië stil na vuurwerk

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Italië en Kroatië in Milaan zondag stilgelegd. De arbiter stuurde beide ploegen een kwartier voor tijd de kleedkamers in, omdat er verschillende keren vuurwerk op het veld werd gegooid. Dat gebeurde met name uit het vak van de bezoekers uit Kroatië.

De stand was op het moment van stilleggen 1-1 en dat zou ook de eindstand worden. Antonio Candreva zette Italië na 11 minuten op voorsprong, maar via Ivan Perisic, na een blunder van doelman Gianluigi Buffon, kwam Kroatië snel langszij. Voor beide ploegen was het het eerste puntenverlies in de EK-kwalificatie.

Weer nederlaag Lakers in NBA, ook Heat onderuit

De Los Angeles Lakers hebben het lek nog niet boven. Het vermaarde basketbalteam uit de Amerikaanse NBA verloor zondag al voor de negende keer dit seizoen. Tegenover al die nederlagen staat pas één overwinning. Golden State Warriors legde dit keer de Lakers op de pijnbank: 136-115.

Zelfs Kobe Bryant, de sterspeler van de Lakers, kon met zijn topscore van 44 punten de nieuwe nederlaag niet voorkomen. Bij de Warriors blonk Stephen Curry uit met 30 punten en 15 assists. Marreese Speights maakte 24 punten.

De Houston Rockets boekten een moeizame zege op Oklahoma City Thunder: 69-65. De ploeg uit Texas won wel voor de negende keer dit seizoen en is medekoploper in de Western Conference. James Harden was topscorer bij de Rockets met 19 points. Oklahoma City speelde opnieuw zonder de geblesseerde Kevin Durant en Russell Westbrook.

De New York Knicks waren thuis met 109-93 te sterk voor de Denver Nuggets. Miami Heat verloor voor eigen publiek juist van de Milwaukee Bucks: 84-91.

Doelman stapt tijdens warming-up op bij Turkije

Volkan Demirel heeft zondag per direct zijn interlandcarrière bij Turkije beëindigd. De doelman van Fenerbahçe werd tijdens de warming-up voor het EK-kwalificatieduel tegen Kazachstan uitgefloten door vermoedelijk aanhangers van Galatasaray. Dat pikte Demirel niet en hij stapte van het veld om later bekend te maken niet meer voor Turkije te willen spelen.

Er heerst al jaren grote rivaliteit tussen supportersgroepen van Fenerbahçe en Galatasaray. Dat gaat zo ver dat fans van de ene club het spelers van de andere club niet gunnen als ze uitkomen voor de nationale ploeg.

Demirel weigerde dat te accepteren. Hij werd vervangen door Volkan Babacan van Istanbul Basaksehir. Demirel speelde 63 interlands. Turkije, dat bij Nederland in de poule zit, won met 3-1 van Kazachstan. Tsjechië was met 2-1 IJsland de baas en is nu de koploper in de poule.

Kobayashi voor Caterham in seizoensfinale

Kamui Kobayashi rijdt voor Caterham in de seizoensfinale van de Formule 1 in Abu Dhabi. De noodlijdende renstal, die met een inzamelingsactie onder autosportfans het benodigde geld ophaalde om in de laatste grand prix van het jaar te kunnen starten, maakte de tweede rijder maandag nog niet bekend. Marcus Ericsson verliet de renstal al. Hij rijdt volgend jaar bij Sauber.

Kobayashi reed voor het laatst de Grand Prix van Rusland in Sochi op 12 oktober. Daarna kwam de Brits-Maleisische renstal vanwege de hoge schulden onder curatele te staan.

Het voortbestaan van Caterham is nog altijd onzeker. Volgens bewindvoerder Finbarr O'Connell heeft de succesvolle collecte onder fans wel de belangstelling van investeerders gewekt en zouden er partijen zijn die de renstal willen overnemen.

Tusk noemt strijd Oost-Oekraïne een oorlog

De aanstaande voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft het conflict in Oost-Oekraïne tussen het regeringsleger en pro-Russische separatisten een oorlog genoemd. De strijd zal bij een bijeenkomst van Europese regeringsleiders volgende maand ook op de agenda staan, zei Tusk zondag.

De Europese regeringsleiders komen 18 en 19 december voor het eerst onder Tusks leiding bijeen. De voormalige Poolse premier zei zondag dat het openlijk moet worden gezegd. 'Er is sprake van een oorlog' in Oost-Oekraïne, aldus Tusk. Hij voegde er aan toe dat hij denkt dat de Russische president Vladimir Poetin dit weekeinde op de G20-top 'heeft gemerkt dat de atmosfeer in Europa en Rusland' er alleen maar verder op achteruit gaat.

Rusland steunt de wens om onafhankelijkheid van de separatisten en het Westen beticht Moskou ervan de rebellen ook te bewapenen. Rusland ontkent dit.

Goede windmolens gesloopt voor subsidie

Nog goede windmolens worden massaal vervangen om zo aanspraak te kunnen maken op meer subsidie. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Het gaat om zeker 172 windmolens die te oud zijn voor subsidie, maar nog jaren meekunnen. Die worden tweedehands verkocht en vervangen door nieuwere exemplaren. Op die manier zou nog zo'n 350 miljoen euro subsidie kunnen worden ontvangen.

De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) deed navraag bij gemeenten en provincies in heel Nederland. Die bevestigen veel aanvragen binnen te hebben gekregen. De extra subsidie is alleen te krijgen als de vergunning nog dit jaar wordt afgegeven.

"Deze turbines kunnen zeker nog tien tot vijftien jaar mee, maar worden vervangen en opnieuw aangemeld omdat het draaien met subsidie zoveel lucratiever is. Dit heeft niets met duurzaamheid te maken, maar alles met het opstrijken van dubbele subsidies", zegt Rob Rietveld van de NLVOW. "Dit ondermijnt het draagvlak voor windenergie."

CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder brengt het thema in het parlement naar voren. "Het gaat hier om gemeenschapsgeld dat zo effectief mogelijk ingezet moet worden voor een meer duurzame energievoorziening. Minister Kamp zegt zelf dat windmolens vijftien tot twintig jaar meegaan. Subsidiegedreven vervanging na 10 jaar is niet uit te leggen."

Eurobiljetten met foutje onder de hamer

Een serie verkeerd gedrukte eurobiljetten gaat zaterdag onder de hamer. De biljetten zijn in de beginjaren door de controles geglipt en niet meer in omloop. Gemiddeld leveren de misdrukken het zesvoudige op van de nominale waarde, met uitschieters naar honderd keer, laat de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling zondag weten.

De te veilen biljetten zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Finland en Griekenland. Daaronder twee briefjes van vijf euro waarvan de achterkant nagenoeg blanco is gebleven. Ook 'verminkte' briefjes van tien, twintig en tweehonderd euro zijn verkrijgbaar.

Het gaat volgens het veilinghuis om de grootste collectie foutdrukken ter wereld. Een verzamelaar die de wereld heeft rondgereisd op zoek naar foutdrukken, vond er 'slechts' zeventig uit 2002, het fysieke beginjaar van de euro. Omdat de collectie niet verder uitbreidt, laat hij de biljetten veilen. De Nederlandse Bank heeft ze gekeurd op echtheid en ook zijn ze getest met een laser.

Liam Hemsworth: Jennifer Lawrence stonk

Zoenen met Jennifer Lawrence was niet iets waar Liam Hemsworth op de filmset naar uitkeek. Ze at vlak voor de opnames namelijk altijd sterk ruikend eten, vertelde de acteur zondag in de talkshow van Jimmy Fallon.

"Iedere keer dat ik Jennifer moest kussen was behoorlijk ongemakkelijk", vertelt de acteur over samenwerken met Lawrence in de filmserie The Hunger Games. "Als je haar ziet is het een geweldig plaatje en ze is een van mijn beste vrienden. Maar iedere keer als we een zoenscène hadden at ze vlak voordien knoflook, tonijn of iets anders smerigs."

Lawrence was altijd wel eerlijk over haar voedselkeuze. "Voordat we begonnen zei ze dan dat ze dat gegeten had en ze haar tanden niet gepoetst had. Fantastisch... Ik kan niet wachten tot ik het mag proeven", merkt de acteur sarcastisch op.

Dat de twee close zijn, bevestigde Lawrence eerder al. "Ik had nooit verwacht dat een man die er zo goed uitziet mijn beste vriend zou kunnen zijn", vertelde Lawrence eerder in een interview met People. "Nooit geweten dat zoiets kon gebeuren"

Burgemeesters willen meer zeggenschap over politie

Burgemeesters willen dat de politie zich meer richt op lokale en minder op landelijk opgelegde prioriteiten. Ze willen meer zeggenschap over hoe en wanneer de politie wordt ingezet. Dat meldt de NOS op basis van onder anderen CDA-Kamerlid Peter Oskam en politievakbondsman Gerrit van de Kamp.

De tien regionale politiechefs zouden daarom eigenmachtiger prioriteiten moeten kunnen stellen en minder opdrachten van de nationale korpsleiding en de politiek accepteren. Hoewel ze dat ontkennen, zijn onder anderen de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam hier al enige tijd hard voor aan het lobbyen, schrijft de omroep zondag.

"Burgemeesters merken iedere dag dat heel veel centraal bepaald wordt en dat er weinig ruimte is voor lokale problemen en de openbare orde en veiligheid", zegt ACP-voorzitter Van de Kamp tegen de NOS. "Ook politiemensen geven aan dat de ruimte voor wat zij belangrijk vinden verdwijnt en dat er sprake is van een flinke verarming van het politievak."

Oskam wil de kwestie aan de orde stellen tijdens de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie, die maandag van start gaat. "De politie is nu te druk met landelijke prioriteiten, waardoor het lokale maatwerk ondersneeuwt", zegt de CDA'er. "Burgemeesters weten wat er lokaal speelt en moeten daar ook invloed op en zeggenschap over hebben."

Burgemeesters hebben sinds de start van de Nationale Politie twee jaar geleden aanzienlijk minder te zeggen over de politie in hun gemeenten. De burgemeesters zeggen dat overleggen 'in goede harmonie en constructief' verlopen, maar ingewijden melden aan de NOS dat gesprekken met OM-topman Herman Bolhaar, korpschef Gerard Bouman en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) regelmatig uit de hand lopen. De aanwezigen zouden 'met rode koppen tegenover elkaar' staan.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie zich niet in het geschetste beeld te herkennen. "De veiligheidsagenda en de landelijke prioriteiten van de politie worden juist samen met de burgemeesters en het OM van onderaf opgebouwd. Het lokale gezag is en blijft immers de hoeksteen van het politiebestel. Door de nieuwe politiewet is het lokale gezag juist versterkt."

Verder verloopt het landelijk overleg met de burgemeesters en het OM constructief, zowel over de prioriteiten als over de vorming van de nationale politie, aldus het ministerie, waarvan de burgemeesters willen dat het weer wordt opgesplitst zodat het OM en de politie niet langer onder dezelfde minister vallen.

Europese Commissie: maatregelen vogelgriep

De Europese Commissie gaat waarschijnlijk maatregelen nemen om de vogelgriep die in Nederland is uitgebroken in bedwang te houden. De verwachting is dat maandag tijdelijke afspraken worden gemaakt over onder meer de export van pluimvee en gerelateerde producten. Dat maakte een woordvoerder van de Europese Commissie zondag bekend.

De commissie is waarschijnlijk van plan om de export van onder meer levend pluimvee, eieren en vlees van pluimvee aan banden te leggen naar andere landen binnen de Europese Unie en daarbuiten.

Op een kippenboerderij in Hekendorp werd zaterdag vogelgriep vastgesteld. Het gaat om het type H5N8 dat ook besmettelijk is voor mensen. De besmette boerderij wordt geruimd en zondagochtend werd er een landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel afgekondigd dat 72 uur van kracht blijft. In een zone van tien kilometer rondom de getroffen boerderij is een vervoersverbod van dertig dagen afgekondigd.

Colin Farrell vraagt steun voor homohuwelijk

Colin Farrell roept de Ieren op om de invoering van het homohuwelijk te steunen. Dat doet hij omdat zijn broer Eamon homo is. In een brief in Sunday World schrijft de acteur dat hij zich nog goed herinnert hoe zijn broer als kind gepest werd omdat hij anders was.

Colin (38) verwijt de Ierse regering dat er geen gelijke rechten zijn voor homoseksuelen. Eamon kon daardoor niet trouwen in zijn geboorteland en moest uitwijken naar Canada om met zijn man Steven te kunnen trouwen. "Daarom is deze kwestie persoonlijk voor mij. Het feit dat mijn broer Ierland moest verlaten om zijn droom om te trouwen waar te maken, is krankzinnig", schrijft hij.

In het van oorsprong katholieke Ierland gaan steeds meer stemmen op om het homohuwelijk te legaliseren. Een referendum moet in de lente van 2015 duidelijk maken of hier gehoor aan wordt gegeven. "Het is tijd om het recht gelijk te trekken. Om je aan te melden en te registreren om volgend jaar te stemmen zodat de stem van ieder individu gehoord wordt. Hoe vaak krijgen we de kans om geschiedenis te schrijven in ons leven? De wereld zal toekijken. We zullen het goede voorbeeld geven", besluit de acteur zijn oproep.

Net geen twee miljoen voor hoed Napoleon

Een hoed die ooit van de legendarische veldheer Napoleon is geweest heeft bij een veiling in Frankrijk bijna 1,9 miljoen euro opgebracht. De waarde van het karakteristieke hoofddeksel, ook wel een steek genoemd, werd van tevoren op driehonderd- tot vierhonderdduizend euro geschat.

De steek werd gekocht door een Zuid-Koreaanse verzamelaar, die er ruim 1,88 miljoen euro voor betaalde. Het is voor zover bekend een van de negentien hoofddeksels van de Franse keizer die nog bestaan.

Niet alleen de steek ging onder de hamer: honderden Napoleon-objecten werden dit weekeinde geveild in Fontainebleau. De collectie is afkomstig van het het adellijk huis van Monaco. De overgrootvader van de huidige vorst, Albert II, was een fervent verzamelaar van alles wat met Napoleon Bonaparte te maken had.

Doden bij reeks aanslagen in Irak

Een reeks aanslagen in Irak heeft zondag aan zeker vijf mensen het leven gekost. Zo'n twintig mensen raakten gewond, aldus bronnen bij de autoriteiten. De verantwoordelijkheid voor een van de aanslagen, die plaatsvond bij de internationale luchthaven van Bagdad, is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

De eerste bom ging af vlak bij een groep agenten op patrouille in Radwaniya, een voorstad van Bagdad. Twee agenten kwamen om. Elders in de buurt van de hoofdstad eiste een bermbom drie levens.

De aanslag bij de luchthaven werd gepleegd met een autobom, die afging bij een van de eerste controleposten op weg naar het vliegveld. Niemand kwam om. Wel raakten vijf mensen gewond en werden veel auto's in de omgeving beschadigd. Op het moment van de explosie reed een konvooi van de Verenigde Naties langs, maar geen van de inzittenden raakte gewond. IS liet weten dat de aanslag gericht was op Amerikanen rondom de luchthaven.

Japanse economie weer in recessie

De economie van Japan is in het derde kwartaal onverwachts met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande periode. Omdat de economie voor het tweede kwartaal op rij krimpt, is 's werelds derde economie weer in een recessie beland. Dat blijkt uit cijfers die de regering maandag bekendmaakte.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Japan daalde op jaarbasis met 1,6 procent tussen juli en september, terwijl een groei van 2,1 procent was voorspeld.

De Japanse regering verhoogde in april de btw van 5 naar 8 procent, waardoor de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen fors afnamen. Die maatregel lijkt nu nog steeds effect te hebben op de economie.

De Japanse premier Shinzo Abe wil de btw eigenlijk verder verhogen naar 10 procent in oktober volgend jaar. Maar economen denken dat die maatregel wordt uitgesteld door de tegenvallende derde kwartaalcijfers.

Dumb and Dumber To nu al een hit in Amerika

Het maken van een vervolg op Dumb and Dumber twintig jaar na dato was geen slecht idee. Jim Carrey en Jeff Daniels hebben in hun debuutweekend met Dumb and Dumber To de strijd om de Amerikaanse bioscoopbezoekers gewonnen. Dat meldde media-onderzoek Rentrak zondag. Dit eerste weekend leverde de film al ruim 38 miljoen dollar aan ticketverkopen op.

De film over het domme duo laat de kassa's flink rinkelen voor filmstudio Universal Pictures, terwijl de film door critici slecht werd ontvangen. "Het is een sterk merk dat nostalgie oproept bij bioscoopbezoekers", verklaart analist Paul Dergarabedian van Rentrak aan USA Today. "Harry en Lloyd behaalden 20 jaar geleden een cultstatus met hun overdreven sketches."

Disney's animatiefilm Big Hero 6 scoort in zijn tweede week de tweede plek in Noord-Amerika, met in totaal 110 miljoen dollar aan ticketverkopen. Christopher Nolan's sciencefictionfilm Interstellar noteert 98 miljoen dollar sinds de release op 4 november en staat op een derde plaats.

Psychedelische drug houdt Gooise politie bezig

Drie mensen hebben dit weekend ernstige gezondheidsklachten gekregen in Bussum en Laren nadat ze drugs hadden gebruikt. Het gaat om de psychedelische drug 2cb. De recherche stelt een onderzoek in naar de herkomst. Het trio is naar een ziekenhuis gebracht. Zondagavond lagen nog twee slachtoffers in het ziekenhuis, laat de politie weten.

Agenten kregen zaterdag rond 23.00 uur te horen dat iemand op de grond lag op de Mauvezand in Laren en zeer agressief reageerde. Toen ze daar aankwamen kwam een soortgelijke melding binnen vanuit het Zandgat. Beide mannen van 21 jaar verklaarden 2cb te hebben gebruikt. Hun toestand werd zondagochtend als stabiel omschreven.

Rond 04.00 uur troffen agenten na een melding een 20-jarige man uit Huizen aan op de Sint Vitusstraat in Bussum. Hij reageerde verward en agressief en verklaarde ook 2cb te hebben gebruikt. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis. De man die op het Zandgat in Laren werd aangetroffen is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Nieuwe beelden van ramp met vlucht MH17

Persbureau Associated Press heeft de hand gelegd op nieuwe beelden van de crash van vliegtuig MH17 in het oosten van Oekraïne. Op de beelden is te zien hoe dicht bij bewoond gebied het vliegtuig neerstortte nadat het uit de lucht was geschoten. Ook lijken de omwonenden van het rampgebied in eerste instantie te hebben gedacht dat een Oekraïens legervliegtuig was neergestort.

De video is gemaakt door een inwoner van Hrabove. Te zien is hoe de bewoners van het dorp reageren op brandende brokstukken die slechts enkele meters van hun huizen liggen.

De precieze toedracht van de ramp is nog altijd omstreden. De Oekraïense regering en een aantal westerse landen betichten de pro-Russische separatisten ervan het vliegtuig te hebben neergehaald. De separatisten, met ruggesteun van Moskou, geven de Oekraïense luchtmacht de schuld.

Alle 298 inzittenden kwamen om bij de crash. Onder de passagiers waren 196 Nederlanders.

Nek-aan-nekrace bij stembus Roemenië

De tweede ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen lijkt uit te lopen op een nek-aan-nekrace. In drie exitpolls ontlopen premier Victor Ponta en zijn tegenstrever Klaus Iohannis elkaar amper. In de eerste ronde kreeg Ponta nog de meeste stemmen, ruim tien procent meer dan Iohannis.

Twee exitpolls wijzen op een lichte voorsprong voor de centrumlinkse Ponta. In de derde krijgen Ponta en Iohannis, de centrumrechtse burgemeester van de stad Silbiu, allebei vijftig procent van de stemmen.

De stemmen van driehonderdduizend Roemeense expats zouden wel eens de doorslag kunnen geven. Velen van hen waren ontevreden over de eerste ronde, waarin sommigen om diverse redenen niet konden stemmen. De regering zegt dat de voorzieningen voor Roemeense expats in onder meer de Roemeense ambassades zijn verbeterd.

De definitieve uitslag wordt maandag verwacht. De opkomst lag rond de 62 procent, zo'n tien procent hoger dan tijdens de eerste ronde op 2 november.

'In eigen keuken risico op voedselinfecties'

Vaatdoekjes in de keuken zitten vaak vol bacteriën. Het Voedingscentrum gebruikte deze en andere bacteriën voor een campagne om mensen er op te wijzen dat ze buikpijn en misselijkheid kunnen voorkomen door thuis veilig om te gaan met eten.

Bijzonder is dat voor de campagne 'Ziekmakers zie je niet’ echte schimmels en bacteriën zijn gebruikt, onder meer uit keukendoekjes en nasigroenten. Experts lieten die in het laboratorium uitgroeien tot letters en een tip over veilig eten, bijvoorbeeld: 'Snij vlees op een aparte snijplank’ en 'Verschoon elke dag je vaatdoekje’. Het filmpje van de groeiende bacteriën is te zien op internet en in zogeheten digitale abri’s en vanaf dinsdag hangen in heel Nederland ook posters met verschillende tips.

Elk jaar lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op en veel daarvan ontstaan in de eigen keuken, aldus het Voedingscentrum dat vindt dat mensen zich bewuster moeten zijn van die risico's. Enkele wenken daarbij: was je handen voor het koken, houd rauw en al bereid eten apart en eet geen vlees, vis en gesneden groenten waarvan de te gebruiken tot-datum is overschreden.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wijst erop dat voedsel in Nederland veilig is. ,,Maar dat betekent niet dat het 100 procent bacterievrij is. Ziekmakers zie je niet maar ze komen voor in het milieu, in je keuken en dus mogelijk ook op je voedsel. Iedere dag worden 2000 mensen ziek van eten. Een groot deel van die voedselinfecties ontstaat in de eigen keuken. Deze campagne geeft praktische tips hoe je ziekte kan voorkomen."

'In eigen keuken risico op voedselinfecties’
'In eigen keuken risico op voedselinfecties’ (Foto: ANP)

Flinke aardbeving treft Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is maandagochtend getroffen door een flinke aardbeving. In het oosten van het Noordereiland vond een beving plaats van 6,5 op de schaal van Richter, meldt The New Zealand Herald.

De aardbeving ontstond zo'n 178 kilometer van de stad Gisborne. Er is nog geen schade gemeld, maar in de stad Rotorua zijn mensen uit voorzorg wel geëvacueerd. Door de beving is er geen verhoogd tsunamigevaar.

Op sociale media melden veel mensen dat ze een heftige beving hebben gevoeld. De vloer trilde en kopjes rinkelden in de kast, zeggen sommigen op Twitter. Het Australische agentschap dat geowetenschappelijk onderzoek doet, schat in dat mensen die 1021 kilometer van het epicentrum wonen de trilling ook gevoeld kunnen hebben.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.