Mobiele Reviews: Week 5

Fans van Deus Ex schreewden moord en brand toen bekend werd gemaakt dat The Fall geen volwaardige nieuwe telg voor consoles zou worden, maar een episodische shooter voor mobiele apparaten. Was deze verontwaardiging terecht of een ongerechtvaardigd vooroordeel?

130716_356449_Deus_Ex_The_Fall_Header.jpg

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Deus Ex: The Fall is mijlenver verwijderd van Human Revolution op het vlak van graphics en technisch vakmanschap. Waar het op die vlakken echter niet meekan, maakt de game dit ruimschoots goed met dezelfde 'feel' die je reeds op de consoles kon ervaren.

deus ex

Arrividerci Adam                                                                                       
In The Fall wordt Adam Jensen naar de achtergrond verplaatst. Het verhaal speelt zich namelijk nog voor de gebeurtenissen van Human Revolution af en draait rond ex-Tyrant Ben Saxon. Nadat hij verraden werd door de charismatische schurk Jaron Namir, draait hij de corrupte beweging de rug toe en besluit hij de wereld te beschermen voor de Tyrants. Hij staat er niet alleen voor, want in zijn queeste wordt hij bijgestaan door zijn vriendin Anna Kelso.

Na een overtuigende proloog gaat het verhaal van start. Net zoals in Human Revolution blijkt na een tijdje dat de overheid sterk in het verhaal verweven is. Verwacht deze keer echter geen enorme plotwendingen of grote aha-erlebnissen. De plot is vrij simpel, maar weet je aandacht toch bij te houden. Ideaal voor een mobile game dus.

deus ex

Same old, same new
De gameplay is vrijwel een exacte kopie van Human Revolution, maar dan aangepast aan touchscreens. Dit betekent ook dat alle teksten ditmaal veel kleiner en daarom ook moeilijk te lezen zijn. Bij het hacken van computers zal je er meermaals naast tikken en ook de camera besturen is niet feilloos. Maar wanneer je beseft dat je niet op een console aan het spelen bent, merk je wel dat de ontwikkelaar een heel goede overstap naar mobiele apparaten heeft gemaakt.

Ook de graphics ademen de typische Deus Ex-sfeer uit, maar zijn natuurlijk van minder niveau. Dit valt vooral op bij de personages en de lip sync, maar strooit niet al te veel roet in het eten.

deus ex

Waar het spijtig genoeg wel de mist ingaat bij de game, is de combat en de technische kant van de game. Ik speelde The Fall vrijwel zonder één slachtoffer te maken, niet alleen omdat ik graag voor een stealth-aanpak kies, maar vooral omdat het nagenoeg onmogelijk is alle vijanden te kunnen raken met het schietsysteem dat het midden houdt tussen auto-aim en manuele besturing. Ook crashte het spel om de haverklap en zakte de framerate weleens onder het vriespunt.

Ondanks alle mankementen waar de game door wordt geteisterd, heb ik me toch enorm vermaakt met The Fall. Alleen het idee al een consolegame van dit allooi op je smartphone te kunnen spelen, is overweldigend. De sfeer zit goed en de gameplay steunt op sterke fundamenten. Alle technische mankementen neem je dan maar voor lief.

110721_140137_44.png

Prijs: €0,89
Gespeeld op iPod Touch 5. Voorlopig alleen verkrijgbaar op iOS, een releasedatum voor de Android-versie moet nog bepaald worden.
 

Geschreven door: WoutD