Ghost Trick: Phantom Detective

De Nintendo DS is een ondergewaardeerd platform vol innovatieve en unieke juweeltjes. Als ik een algemene top drie moest maken zou Ghost Trick daar zonder twijfel tussen zitten. Deze geweldige game van Shu Takumi, de creatieve geest achter de Ace Attorney-serie, krijgt nu een welverdiende remaster.

Alweer een Capcom remaster! We hebben recent nog de Megaman Battle Network-collectie behandeld. Het is makkelijk om cynisch te doen over ports, maar eerlijk gezegd ben ik blij dat Capcom veel van zijn klassiekers op nieuwe platformen beschikbaar maakt.

Als het verhaal van Ghost Trick begint is protagonist Sissel al een paar minuten dood. Zijn moordenaar staat bovendien op het punt om een tweede slachtoffer te maken. Sissel, inmiddels enkel aanwezig als geest, besluit om in te grijpen en zijn nieuwe spookkrachten in te zetten om levens te redden. Dat hoeft Sissel niet gelijk te doen, want wanneer hij het lichaam van een recent overleden persoon betreedt kan hij de tijd terugdraaien naar vier minuten voor de dood van die persoon.

Sissel krijgt daarmee de kans om het lot van verschillende mensen te veranderen. Omdat je de tijd terugdraait weet je ook wat voor acties de moordenaar gaat uitvoeren, dat is uiteraard informatie die behoorlijk nuttig is om ze tegen te houden. Het enige probleem is dat Sissel een geest en dus weinig invloed kan uitoefenen op de echte wereld.

Als geest kan Sissel zich enkel door objecten verplaatsen, maar hij kan die vervolgens ook manipuleren. Deze zogenoemde ‘tricks’ zijn over het algemeen vrij simpel. Denk aan bijvoorbeeld een paraplu open laten klappen of een schaal laten wiebelen zodat de inhoud op de grond valt. Hiermee kan hij bijvoorbeeld de aandacht van de aanstaande slachtoffer trekken of de moordenaar in de weg staan.

Ghost Trick is in essentie een puzzelgame. Je moet de omgevingen als geest correct navigeren en vervolgens in de juiste volgorde verschillende objecten activeren. De puzzels zijn in eerste instantie niet al te moeilijk, maar later in de game zit je haast Rube Goldberg-achtige machines te manipuleren om de moorden te voorkomen. Zeker tegen het einde moet je iets meer experimenteren om bij de oplossing te komen, iets dat meestal leuk is, maar soms ook een klein beetje irritant als een puzzel teveel op strakke timing leunt en je gedwongen wordt om veel te herstarten.

Het is al met al een uniek, maar ook vrij simpel concept voor een aardig puzzelspel. Echter, het geheel wordt naar een veel hoger niveau getild door alle andere elementen. Bovenal is het schrijfwerk van Shu Takumi bijzonder goed. Ghost Trick zit net als de Ace Attorney-games vol grappige dialogen en levenslessen die uitermate boeiend zijn. Een ander vergelijkbaar element is het feit dat dit spel ook knotsgekke personages bevat die stuk voor stuk unieke animaties hebben die op effectieve wijze hun persoonlijkheid communiceren.

Veder verdient componist Masakazu Sugimori ongelofelijk veel krediet. De beste man heeft ook aan andere bekende Capcom-titels gewerkt, maar zijn soundtrack voor Ghost Trick mijn inziens zijn magnum opus. Hij heeft voor deze remaster alle tracks voorzien van een nieuw arrangement en het resultaat daarvan is fantastisch. Af en toe deed ik even niets in de game om even puur naar de muziek te luisteren, een groter compliment is er denk ik niet.

Capcom heeft voor deze remaster ook op het gebied van graphics goed werk afgeleverd. Je hebt in deze remaster geen last van lelijke uitgesmeerde pixels. Ghost Trick oogt zelfs tien jaar later juist opvallend fris. De 3D-personages en de portretten voor de dialogen zijn haarscherp. Enkel de 2D-achtergronden tonen wat oneffenheden en zijn qua resolutie iets minder. Ghost Trick HD maakt verder nog altijd gebruik van een 4:3 beeldverhouding, maar de balken aan de zijkanten worde slim benut om elementen te weergeven die normaal op het tweede DS-scherm werden getoond (zoals de zandloper die je overgebleven tijd toont).

Conclusie:
Ghost Trick: Phantom Detective is een van de meest originele puzzelgames aller tijden. Het is een geestige game vol memorabele personages, curieuze puzzels en een uitzonderlijke soundtrack. Het is bovenal een game die barst van de persoonlijkheid en die bij mij in ieder geval een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. Als er een game het verdiende om nieuw leven ingeblazen te worden was het wel Ghost Trick.

Gespeeld op PS4, ook beschikbaar voor Xbox One, Switch en pc.