FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 december 2012

[Primera División] Real Madrid ontsnapt bij Valladolid

Real Madrid heeft zaterdag een zwaarbevochten zege geboekt bij Real Valladolid. De Koninklijke won het duel in de Primera Division met 3-2. Real moest twee keer een achterstand goedmaken en pakte uiteindelijk de zege via Mesut Özil. De Duitser had ook de 2-2 voor zijn rekening genomen. Karim Benzema scoorde de 1-1.

Ook nummer vier Malaga won. Thuis werd Granada, dat in degradatienood verkeert, met 4-0 verslagen. Joaquin Sanchez, Javier Saviola, Ignacio Camacho en Roque Santa Cruz zorgden voor de doelpuntenproductie.

Subtoppers Real Sociedad en Getafe speelden in San Sebastian gelijk: 1-1. Angel Lafita opende namens Getafe de score, maar Carlos Martinez trok de stand gelijk. Getafe blijft zesde, Sociedad staat achtste.

Illegale scholier mag stage lopen

Illegale mbo-scholieren kunnen zonder problemen stage gaan lopen. Het kabinet gaat dit mogelijk maken, zei minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur.

In zijn vorige functie als wethouder in Amsterdam kwam hij hard in aanvaring met de toenmalige minister van Sociale Zaken, Henk Kamp (VVD), over dit onderwerp. Asscher liet tegen de zin van de bewindsman illegale mbo-scholieren in de hoofdstad stage lopen. Kamp dreigde met boetes als hieraan geen einde zou komen, maar in een gerechtelijke uitspraak werd al gesteld dat een stageverbod in strijd was met het recht op onderwijs.

Dit artikel is door FOK! geredigeerd

Tienduizenden maken gratis ritje over Hanzelijn

Ongeveer 45.000 mensen hebben zaterdag een gratis ritje met de trein gemaakt over de Hanzelijn. In de trein kregen ze informatie over het nieuwe traject van Lelystad naar Zwolle, laat de NS zaterdagavond weten.

Belangstellenden konden zaterdag voor het eerst kennismaken met de trein over de Hanzelijn. De treinreizigers konden uitstappen op elk station, waar feestelijke activiteiten waren georganiseerd. Ook de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid werden aangedaan.

De Hanzelijn werd donderdag op station Lelystad officieel geopend door koningin Beatrix. De lijn wordt zondag, als de nieuwe dienstregeling ingaat, officieel in gebruik genomen.


Tienduizenden maken gratis ritje over Hanzelijn (Foto: Novum)

'EU faalt met religieuze problematiek'

De EU herkent en erkent problemen rond de religieuze diversificatie van het continent, maar heeft niet de wil noch de kracht om tot oplossingen te komen. Dat is de conclusie van een studie naar discriminatie tegen kleinere religies in Europa, die deze week gepresenteerd werd aan EU-officials.

De studie stelde vast dat volgers van minderheidreligies, met name islam, steeds vaker gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt en steeds vaker in de publieke sfeer tegen verboden aanlopen, zoals het zogenaamde 'boerkaverbod' in België en Frankrijk. Met name volgers van de islam, de tweede religie van Europa, eisen steeds vaker uitzonderingen op arbeidsregels, kledingsvoorschriften en wettelijke richtlijnen op basis van hun geloof.

Dit zou integratie vermoeilijken en de EU economische problemen geven. De leidster van het onderzoek, Marie-Claire Foblets van de Katholieke Universiteit Leuven, legt uit: "Als je het verlangen van deze mensen om hun burgerschap en werk met hun religieuze identiteit te combineren niet respecteert, sluit je ze buiten en verlies je hun mogelijkheden."

De onderzoekers pleiten er daarom voor om de Europese richtlijn tegen discriminatie op het werk te verruimen met het recht op redelijke accomodaties voor de religieuze noden van burgers. Andreas Stein, die namens de Europese Commissie belast is met gelijkheidswetten, ziet dat echter niet zitten: "Er zit een niet te negeren risico aan het opnieuw bespreken van deze richtlijnen. Een poging om ze te verbeteren kan uiteindelijk het tegenovergestelde teweeg brengen."

Ook Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, erkent de problemen: "Grondrechten als solidariteit, vrijheid en vrijheid van discriminatie worden betwist en overlappen elkaar vaak in hun toepassing. Alle publieke spelers, waaronder de Europese instituten, hebben modellen nodig die inzicht geven in hoe gemeenschappen kunnen handelen als eisen en rechten overlappen."

Het innemen van een 'neutraal', seculier standpunt is volgens het onderzoek geen goed idee, omdat het het christendom zou bevoordelen: "De neutrale norm bevoordeelt de christelijke meerderheid," zo zegt Lucy Vickers van de Oxford Brookes University: "Het christendom erkent al lang een scheiding tussen kerk en staat, en tussen de private en de publieke sfeer, die minder goed bij andere geloven past."

Het onderzoek wordt in de loop van het volgend jaar vervolledigd en dan officieel gepresenteerd.

Uitslag Ajax - FC Groningen

Om 20.45 uur begon in de Amsterdam ArenA het duel tussen Ajax en FC Groningen. De Amsterdammers wonnen het duel met 2-0.

AFC Ajax

2 - 0

FC Groningen

 42' Boerrigter
 53' Schøne(pen)
   
 
 Gele kaart: v. Dijk, Kwakman, Bakker, Ajilore(FC Groningen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Liesveld
Bijzonderheden: S.de Jong mist pen.(14)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S.de Jong
Schøne
Eriksen
Boerrigter (Lukoki/67)
Hoesen (Andersen/79)
Fischer
  Luciano
Kappelhof
v.Dijk
Kwakman
Bakker
Kieftenbeld (Sparv/74)
De Leeuw (Bos/77)
Ajilore
Bacuna
Texeira (Zivkovic/72)
Kirm

FC Groningen speler David Texeira in duel met Ajax speler Lasse Schone (Foto: Pro Shots)

Zeven doden bij botsing vliegtuigjes in Duitsland

Bij een botsing tussen twee vliegtuigjes zijn zaterdagmiddag in Duitsland zeven mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie gemeld. Het ongeluk gebeurde bij Wölfersheim, ten noorden van Frankfurt.

De twee toestellen zijn na de botsing neergestort op een akker en lagen ongeveer vierhonderd meter uit elkaar. Het is nog niet duidelijk waar de toestellen vandaan kwamen of waar ze naartoe gingen. De politie kon nog niets zeggen over de oorzaak van het ongeluk. Ook de identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

[Bundesliga] Eintracht vierde na zege op Werder

Eintracht Frankfurt heeft zaterdag goede zaken gedaan in de Bundesliga. De ploeg won met 4-1 van Werder Bremen en stijgt daardoor naar de vierde plaats. Met 27 punten doet de promovendus het net zo goed als nummer drie Borussia Dortmund. De titelverdediger heeft echter een beter doelsaldo. Eintracht verdringt Schalke naar plaats vijf. Werder blijft tiende.

Een helft lang bleef het treffen tussen Eintracht en Werder, waar Eljero Elia na 69 minuten zou worden gewisseld, doelpuntloos. Vlak na rust opende Alexander Meier echter de score, waarna Nils Petersen Werder weer langszij bracht. Pirmin Schwegler maakte in de 62e minuut de 2-1, een minuut later besliste Stefa Aigner het duel. In de slotminuut was ook Takashi Inui nog trefzeker voor de thuisploeg.

Wannabemodel doet tienerjochie

Fuck die losers die het met hun middelmatig uitziende leraressen doen: zij zijn amateurs vergeleken met het 15-jarig Amerikaans jochie dat het met een 28-jarig model heeft gedaan!

Tenminste, dat is wat Anna Welsh zelf beweerde in haar profiel op een modellensite. In werkelijkheid is Anna een 31-jarige voorzitter van de directie van een peuterspeelzaal. Haar voorliefde voor jonge kinderen strekte zich ook uit naar haar seksleven: ze deed een 15-jarig jochie en stuurde foto's van zichzelf naar twee anderen, een 15 jaren oud en de ander 16.

Anna kreeg de kriebels in haar vrouwendeeltjes voor jonge jochies toen haar huwelijk barsten begon te vertonen. Ze was getrouwd met ex-militair Jon, en had met hem al drie kinderen.

Haar profiel, dat nu verwijderd is, had plaatjes van haar in lingerie en de volgende beschrijving: "Mijn naam is Anna, ik ben een atleet en een beginnend fitnessmodel. Ik ben een promotiemodel voor AC Model and Talent. Ik heb ook slaapkamershoots gedaan, shoots in bikini, en ander soorten van modellenwerk."

Een fotograaf die graag anoniem wil blijven heeft MailOnline verteld dat Welsh hem honderden dollars heeft betaald voor drie fotoshoots. De foto's daarvan zijn nooit gepubliceerd. Tot nu.

Uitslagen Eredivisie 08/12/2012

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden ind e Eredivisie. ADO Den Haag en PEC Zwolle speelden tegen elkaar met 1-1 gelijk terwijl het duel tussen AZ en Willem II eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

ADO Den Haag

1 - 1

PEC Zwolle

 65' Toornstra    24' Achenteh 
 
 Gele kaart: v. Polen, Lachman, Pluim, (PEC Zwolle)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Omeruo (Malone/80)
Wormgoor
Beugelsdijk
Supusepa
Toornstra
Holla
Meijers
Vicento (Elbers/74)
Poepon
v.Duinen
  Boer
v.Polen
Lachman
v.d.Berg
Achenteh
Drost
Pluim
Broerse
Saymak (Mokhtar/60)
Avdic (Slot/74)
Benson

AZ speler Viktor Elm in duel met Willem II speler Aurelien Joachim R. (Foto: Pro Shots)

AZ

0 - 0

Willem II

 
 Gele kaart: Johansson, (AZ), Podevijn, Akouili, (Willem II)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.072
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Reijnen (Falkenburg/84)
Viergever
Wijnaldum
Maher
Henriksen
Elm
Beerens
Altidore
Gudmundsson (Berghuis/67)
  Meul
Akouili
Haastrup
Peters (v.Buuren/46)
Jallo
H.Mulder
Guyt
Vossebelt
Misidjan (Hocher/90+1)
Joachim
Podevijn (Snijders/55)

Tom Cruise als futuristische klusjesman

Tom Cruise's nieuwe film Jack Reacher komt bijna uit in de bioscoop, maar de kleine grote ster is alweer druk bezig met zijn volgende project, de science fiction thriller Oblivion, met ook Morgan Freeman en Olga Kurylenko. Hiervan is vandaag de internationale trailer (met Spaanse ondertitels) uitgekomen. 

Cruise speelt de rol van Jack Harper, een klusjesman die in een post-apocalyptische toekomst aan de inmiddels onbewoonbare oppervlakte van de Aarde robots repareert. Deze robots vergaren belangrijke grondstoffen voor de mensheid, die zich inmiddels teruggetrokken heeft hoog in de wolken. Dan vindt hij een jonge vrouw en verandert alles.

Oblivion komt 11 april uit in Nederland. De film wordt geregisseerd door Joseph Kosinski. 

KNMI kondigt code oranje af om ijzel

Het KNMI waarschuwt zaterdagavond in het grootste gedeelte van het land voor extreem weer. Behalve in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland is in alle provincies code oranje van kracht vanwege ijzel.

Met uitzondering van het westen en zuidwesten van het land is er zaterdagavond en -nacht kans op gladheid door winterse neerslag, aldus het KNMI. In eerste instantie kan wat sneeuw vallen. Dat gaat naar verwachting snel over in regen, wat op een bevroren ondergrond voor ijzel zorgt.

In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht geldt code geel, wat inhoudt dat gewaarschuwd wordt voor gladheid. In die provincies kan het glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten en sneeuwresten, maar is geen sprake van extreem weer. In Zeeland gelden geen waarschuwingen.

Morsi komt oppositie tegemoet

De Egyptische president Mohamed Morsi werkt aan wijziging van het decreet waarmee hij zich op 22 november meer macht toe-eigende. Het staatshoofd heeft hiertoe besloten na een ontmoeting met vertegenwoordigers van de oppositie.

Dit heeft premier Hisham Qandil zaterdagavond gezegd. Morsi overweegt tevens een voor 15 december gepland referendum over een nieuwe grondwet uit te stellen. Volgens critici hadden islamisten te veel invloed op de inhoud van de nieuwe constitutie.

Mursi komt oppositie tegemoet
Mursi komt oppositie tegemoet (Foto: ANP)

Advocaat Rasmussen wil vier getuigen horen

De advocaat van oud-wielrenner Michael Rasmussen wil op 18 december, wanneer de rechtszaak van de Deen tegen de Rabobank wielerploeg hervat wordt, vier getuigen gaan horen. André Brantjes wil in ieder geval oud-coureur Max van Heeswijk en Rasmussen zelf onder ede verhoren. De twee andere namen moeten nog goedgekeurd worden.

Rasmussen eist een bedrag van vijf miljoen euro van de Raboploeg omdat hij in 2007 onterecht ontslagen zou zijn. De rechter in Utrecht kende hem in eerste instantie 700.000 euro toe, maar de Deen vond dat niet genoeg. De Raboploeg zegt door Rasmussen bedrogen te zijn over diens verblijfplaatsen in de aanloop naar de Tour van 2007. Hij is in het geel uit de Tour gehaald en ontslagen vanwege het liegen over de whereabouts. Rasmussen stelt op zijn beurt dat de ploeg ervan op de hoogte was dat hij niet in Mexico maar in Italië trainde.

Vorige maand was de Raboploeg aan het woord in de rechtszaal. Toen werden oud-ploegleider Erik Breukink en voormalig teambaas Theo de Rooij gehoord.

De enge zeemeermin

Het sprookje van de Kleine Zeemeermin is dankbaar inspiratievoer voor filmmakers. Natuurlijk is er de Disney-klassieker met dezelfde naam, maar ook Splash uit 1984 is (losjes) gebaseerd op de klassieke vertelling. Lichtvoetige films met veel vaart en humor. En toen was er... deze versie.

Filmstudenten aan de Vancouver Film School hebben een korte film gemaakt zonder zingende kreeft, maar met een veel naargeestiger versie van het sprookje. Hierin is de zeemeermin een attractie in een reizende freakshow. Het filmpje begint met een korte introductie en wat beelden van achter de schermen, waarna de huiveringwekkende vertelling start. 

'Steeds meer kinderen aan antipsychotica'

Steeds meer kinderen gebruiken zware medicijnen om psychiatrische problemen te dempen. Gebruikten in 2007 nog dertienduizend kinderen antipsychotica, dit jaar zijn dat er ruim drieduizend meer. Ook het gebruik per kind neemt toe, blijkt zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling, omdat nog onvoldoende onderzoek is gedaan naar de bijwerkingen van de medicijnen. Antipsychotica zijn vooral getest op volwassenen, maar er is weinig onderzoek gedaan naar eventuele schadelijke effecten bij kinderen.

Volgens farmaco-epidemioloog Rob Heerdink worden kinderen dik van de medicijnen en kunnen ze daardoor diabetes ontwikkelen. Ook verstoren de antipsychotica de groei, zegt Heerdink. Hij denkt dat de medicijnen bovendien schadelijk zijn voor de hersenen.

Tien nieuwe stations in 2012

Op het spoor gaat zondag 9 december de nieuwe dienstregeling in. Tegelijkertijd worden zeven nieuwe stations in gebruik genomen. Dat betekent dat er in 2012 in totaal tien nieuwe stations bij zijn gekomen, meldt ProRail in een persbericht.

Met ingang van zondag kunnen reizigers gebruikmaken van de stations Dronten, Kampen Zuid, Hoevelaken, Halfweg Zwanenburg, Almere Poort, Hengelo Gezondheidspark en Groningen Europapark. Eerder in 2012 opende ProRail al drie stations aan de MerwedeLingelijn: Sliedrecht Baanhoek, Hardinxveld Blauwe Zoom en Boven Hardinxveld.

In 2013 komen er nog eens twee stations bij: Leidsche Rijn en Maastricht Noord. ProRail investeerde de afgelopen vier jaar (2009 , 2010, 2011, 2012) ongeveer 1,5 miljard euro in het verbouwen van bestaande stations en hun omgeving en nieuwe stations. Dat doet ProRail met name in opdracht van het ministerie van infrastructuur & Milieu en regionale overheden. In 2013 staat er een investering van ongeveer 450 miljoen euro gepland.

Omdat het treinverkeer al jaren toeneemt en een aanhoudende groei van het aantal reizigers wordt verwacht, is er behoefte aan nieuwe stations en zijn bestaande station uit hun jasje gegroeid. ProRail werkt daarom aan de grootste stationsverbouwing sinds het bestaan van de spoorwegen. Grote centrale stations als Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Arnhem worden moderner, ruimer en toegankelijker gemaakt. Ook tal van kleinere stations worden opgeknapt met bijvoorbeeld liften en extra fietsenstallingen.

Uitslag RKC Waalwijk - N.E.C.

RKC Waalwijk - N.E.C. was het eerste duel op de zaterdagavond van de zestiende speelronde in de eredivisie. De thuisclub won met 2-0 van de club uit Nijmegen. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd.

RKC Waalwijk

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 45' Martina
 80' Jozefzoon
   
 
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost
v.Mosselveld
v.Peppen
Najah (Stans/85)
Braber
Duits
Jozefzoon
Chevalier (Lieder/84)
Boukhari (Sneijder/89)
  Babos
Will
v.Eijden
Breuer
Conboy
Pálsson
Foor (Amieux/60)
Koolwijk
George (Wattamaleo/60)
Platje
Ten Voorde (Rieks/60)

[Upd] FOK! wat een weer...Koude zaterdag, toch opletten

Goedemorgen! Boven een sneeuwdek is het de afgelopen nacht ijskoud geweest met plaatselijk strenge vorst. Langs de kust en in de gebieden met weinig sneeuw was er slechts sprake van lichte vorst. Later op de dag is het tóch weer even opletten geblazen, want er komt weer wat neerslag aan en dit keer is dat niet uitsluitend sneeuw.

De dag begint op veel plaatsen heel aardig met vrij veel zon, maar in de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het westen weer toe en dan kan er dus die neerslag vallen. In het westen lijkt dit vooral regen te gaan worden met hooguit wat natte sneeuwvlokken, maar daar lopen de temperaturen vrij snel op en verwacht ik weinig tot geen problemen. Dit kan echter gaan veranderen als de neerslag verder het binnenland in gaat trekken.

Er is namelijk een mogelijkheid op ijzel. Omdat de bovenlucht wat gaat opwarmen is de kans aanwezig dat de neerslag ook in het binnenland als regen gaat vallen. Op de bevroren ondergrond kan dit dus aanleiding geven tot ijzel. Dit is een heel scherp aandachtspunt!

In het binnenland blijft het waarschijnlijk de hele dag vriezen vandaar dus de kans op ijzel, maar langs de kust zal het bijna bloedheet worden met +4 graden. De wind draait naar het zuidwesten, maar dat is even niet zo belangrijk.

Update 20.30:

De komende uren neemt de kans op gladheid door ijzel toe en op sommige plaatsen is dit al gemeld. Waarschijnlijk is de kans op gladheid alléén aan zee niet zo groot. Er zijn wat neerslagplukjes op de radar te zien in het noorden- en noordwesten en dit trekt langzaam verder het land in.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Sneeuwballengevecht KazerneGhost Knifes had op de kazerne een sneeuwballengevecht. Winterpret!

Winter in de trein
Monopoly reed met de trein door het winterse landschap.


Tyfoon Bopha dreigt terug te keren naar Filipijnen

De tyfoon Bopha die eerder deze week bijna zeshonderd dodelijke slachtoffers maakte in de Filipijnen dreigt terug te keren. De tyfoon heeft een u-bocht gemaakt en dreigt nu in het noordwesten aan land te komen. Dat hebben meteorologen zaterdag gezegd. Mogelijk komt Bopha zondag opnieuw aan land.

Volgens de Filipijnse meteorologische dienst is het ook mogelijk dat de storm blijft draaien en boven de Zuid-Chinese Zee blijft hangen. Het is in ieder geval zeker dat de storm dichter bij de kust komt. Er wordt gewaarschuwd dat de storm zware regenval en hoge windsnelheden met zich meebrengt.

Een nieuwe ramp in het noorden van de Filipijnen zou tot grote problemen leiden bij de nooddiensten en het leger. Die zijn met man en macht aan het werk in het zuiden van het land, waar Bopha dinsdag verwoestend huishield.

De Filipijnse president Benigno Aquino III heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen om zo het reddingswerk en de wederopbouw te versnellen. Met het uitroepen van de noodtoestand komt automatisch geld vrij uit een noodfonds.

Jeroen Willems herdacht in Amsterdam

Vrienden, betrokkenen en bewonderaars hebben zaterdag in De Duif in Amsterdam afscheid genomen van Jeroen Willems. In het kerkgebouw aan de Prinsengracht konden ze de laatste eer bewijzen aan de acteur, die eerder in de week onverwacht op 50-jarige leeftijd overleed.

Willems wordt maandag in besloten kring begraven. Daarvoor vindt in de Stadsschouwburg Amsterdam nog een bijeenkomst plaats voor genodigden.

De AVRO zendt zaterdagavond een 12 minuten durend eerbetoon uit aan Willems. Het eerbetoon komt voorafgaand aan een special van het tv-programma Opium. De acteur was de afgelopen jaren regelmatig te gast in het programma. Bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam vertoont zondag eenmalig de film Nynke ter nagedachtenis aan Willems. In de film speelde hij een van zijn beste rollen, stelt de bioscoop.

Willems overleed afgelopen maandag aan een hartstilstand nadat hij tijdens repetities onwel was geworden. Hij zou die avond optreden tijdens het 125-jarige jubileumgala van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Dit feestelijke evenement werd uitgesteld.

Jeroen Willems herdacht in Amsterdam
Jeroen Willems herdacht in Amsterdam (Foto: ANP)

[Premier League] Chelsea zet druk op City met zege

Chelsea blijft meedoen in de strijd om de Engelse titel. De ploeg won zaterdag in de Premier League met 3-1 bij Sunderland en verkleint daardoor de achterstand op nummer twee Manchester City naar vier punten. City speelt zondag de Manchester derby tegen United. Arsenal won de subtopper tegen West Bromwich Albion: 2-0.

Voor Chelsea scoorde Fernando Torres tegen Sunderland twee keer. De Spanjaard schoot ook nog tegen de lat en de rebound werd door Juan Mata tot 3-0 verwerkt. Adam Johnson scoorde voor de thuisploeg.

Arsenal won thuis met 2-0 van seizoensverrassing West Bromwich Albion. Mikel Arteta schoot in beide helften een strafschop raak. De eerste penalty kwam nadat Santi Cazorla in het strafschopgebied neerging. Alex Oxlade-Chamberlain was na rust slachtoffer van een overtreding waardoor Arteta opnieuw van elf meter mocht aanleggen.

Queens Park Rangers haalde ook in zijn tweede duel onder Harry Redknapp een punt. De Londense hekkensluiter speelde uit bij Wigan Athletic, de ploeg van Ronnie Stam, met 2-2 gelijk. James McCarthy zette Wigan op 1-0, maar Ryan Nelsen maakte gelijk. In het tweede bedrijf stond QPR dankzij Djibril Cissé zelfs even op voorsprong, maar McCarthy scoorde zijn tweede voor de thuisploeg.

Swansea kwam thuis tegen Norwich 3-0 achter. De Welshe ploeg kwam mede dankzij een treffer van Jonathan de Guzman twee goals terug, maar Robert Snodgrass stelde de zege van Norwich veilig. Door een late treffer van de thuisploeg werd het uiteindelijk nog wel 4-3. Southampton, met Jos Hooiveld op de bank, won met 1-0 van Reading. Aston Villa en Stoke City scoorden niet: 0-0.


Chelsea zet druk op City met zege (Foto: Novum)

Rogier Pelgrim wint Grote Prijs van Nederland

Zanger Rogier Pelgrim heeft de Grote Prijs van Nederland gewonnen in de categorie singer-songwriter. De nationale prijs voor livemuziek werd zaterdag voor de 27e keer uitgereikt in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Pelgrim krijgt de zaal volgens de jury met zijn 'van God gegeven stem' muisstil, om het publiek vervolgens weer net zo makkelijk op te zwepen. De zanger liet Lieve Bertha, Please Be Frank, Clean Pete, Oh Brave Wide Eyes en Tim van Doorn achter zich. Hij kreeg een beker en een cheque van vijfduizend euro.

Vorig jaar sleepte Yori Swart de prijs in de wacht. Later zaterdagavond vinden de finales plaats in de categorieën bands en hiphop.


Rogier Pelgrim's 'Mind's Eye Tramp' (uit De Beste Singer-Songwriter van NL)

Spuitende medaillewinnares geschorst

Discuswerpster Darya Pishchalnikova, zilveren medaillewinnares op de Olympische Spelen in London, is door de internationale atletiekunie IAAF voor onbepaalde tijd geschorst. Dat meldt de Russische anti-dopingwaakhond RUSADA zaterdag. Een monster dat 20 mei werd afgenomen bleek later verboden middelen te bevatten.

De schorsing ging volgens RUSADA al op 31 oktober in. Mocht Pishchalnikovas dopinggebruik definitief worden bewezen dan verliest ze haar zilveren medaille aan de Chinese Yanfeng Li. Yarelis Barrios uit Cuba mag dan de bronzen medaille omhangen. De Kroatische Sandra Perkovic ging er in Londen met het goud vandoor.

De Russische werd vier jaar geleden al betrapt op geknoei met haar urinemonsters. Ze mocht haar land toen niet vertegenwoordigen op de Spelen in Peking en werd bovendien voor twee jaar geschorst. Door dat eerdere vergrijp hangt Pishchalnikova nu een levenslange uitsluiting boven het hoofd.


Zilveren medaillewinnares geschorst voor doping (Foto: Novum)

Drie ontsnapte gedetineerden snel weer gepakt

Drie gedetineerden hebben zaterdag geprobeerd te ontsnappen uit een gevangenis in het Drentse Veenhuizen. Twee werden nog op het complex in de kraag gevat door personeel van de inrichting en de derde werd enkele minuten later buiten de poort van locatie Norgerhaven door de politie opgepakt.

De drie namen de benen toen ze vanuit het complex naar een andere locatie van de gevangenis werden gebracht. De Dienst Justitiële Inrichtingen onderzoekt hoe dat heeft kunnen gebeuren. Tegen de gevangenen zijn maatregelen getroffen. Ook in de gevangenis zijn maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat niet nog eens gedetineerden ervandoor gaan.

Een woordvoerder van de dienst wil niet zeggen waarvoor de drie in de gevangenis zitten.

Veel gemeenteraadsleden bezorgd om integriteit

Veel raadsleden van Nederlandse gemeenten zijn bezorgd over de bestuurlijke integriteit. Dat blijkt zaterdag uit een enquête van de NOS onder lokale politici. Tientallen raadsleden noemen de situatie in hun gemeente matig tot slecht.

De NOS hield de enquête naar aanleiding van integriteitskwesties in de gemeenten Roermond, Lansingerland en Lingewaard in het afgelopen jaar. Bestuurders van die gemeenten worden verdacht van belangenverstrengeling, verkeerd declaratiegedrag of corruptie. Zesduizend raadsleden werd gevraagd hoe het is gesteld met de bestuurlijke integriteit in hun gemeente, van wie 437 reageerden.

De meeste raadsleden gaven aan dat de integriteitsvoorschriften in hun gemeente goed worden nageleefd, maar tien tot vijftien procent van de respondenten geeft aan dat dit niet het geval is. 56 raadsleden vinden dat er in hun gemeente een onderzoek moet komen naar integriteitsvraagstukken. Deze politici hebben hun twijfels over declaratiegedrag van ambtenaren of vermoeden belangenverstrengeling.

Beroepsvereniging Raadslid.nu vindt het schokkend dat tientallen raadsleden twijfels hebben over de integriteit van het bestuur. Volgende week publiceert het ministerie van Binnenlandse Zaken een eigen onderzoek naar integriteit onder ambtenaren, raadsleden en bestuurders van gemeenten.

Baas ziekenhuis klaagt na Kate-stunt

De directeur van het ziekenhuis waar Kate Middleton lag heeft geklaagd bij radiostation 2Day FM, waarvan twee dj's een grap uithaalden met twee verpleegsters. Een van de zusters zou zelfmoord hebben gepleegd nadat de dj's dankzij haar informatie over de zwangere vrouw van prins Williams wisten los te krijgen.

De directeur van het King Edward VII-ziekenhuis dringt er bij het radiostation op aan dit soort dingen niet nog eens te laten gebeuren. Hij spreekt van een 'vernedering van twee toegewijde verpleegsters die gewoon hun werk deden en voor hun patiënten zorgden'.

"De consequentie op lange termijn is de hele wereld over gegaan en is tragischer dan woorden kunnen beschrijven." De 46-jarige Jacintha Saldanha werd vrijdag in de buurt van het Londense ziekenhuis gevonden. De lijkschouwer onderzoekt nog de exacte oorzaak van haar dood.

Saldanha werd dinsdag gebeld door de dj's die zich voordeden als koningin Elizabeth en prins Charles. De zuster verbond ze door naar een collega die de dj's informatie gaf over Kate, die met acute ochtendmisselijkheid was opgenomen. De grap ging de hele wereld over. Het Australische radiostation 2Day FM bood excuses aan en stelde de dj's voorlopig op non-actief.

Kyoto-protocol verlengd tot 2020

Op de klimaattop van de Verenigde Naties in Qatar hebben bijna tweehonderd landen zich geschaard achter verlenging van het Kyoto-protocol tot 2020. Het Kyoto-protocol stamt uit 1997 en regelt de hoeveelheid broeikasgassen die rijke landen mogen uitstoten.

Onderhandelaars hebben de hele nacht gewerkt aan de laatste details van de overeenkomst. Japan, Canada, Rusland en Nieuw-Zeeland gaan niet akkoord met verlenging, waardoor het verdrag uiteindelijk maar vijftien procent van de wereldwijde uitstoot regelt. De Verenigde Staten hebben het Verdrag van Kyoto nooit willen ondertekenen, deels omdat China en andere snelgroeiende ontwikkelingslanden zich ook niet aan het verdrag hebben gecommiteerd.

De bedoeling is dat in 2015 een nieuw verdrag wordt aangenomen dat gaat gelden voor alle landen. Dat verdrag moet van kracht worden als het Kyoto-protocol in 2020 afloopt.

Van ochlocratie naar optimocratie

Twee weken geleden vertelde ik over PESI: the Principle of Enlightened Self-Interest. Over het succes dat daarmee werd geboekt in de industrie. In ieder bedrijf dat volgens dat principe werd gerund, werd een optimum gevonden waarbij alle betrokkenen de beste inkomsten genoten. Binnen enkele jaren begon de filosofie achter dit principe ook op andere terreinen door te dringen. In de hele samenleving begon men kritisch naar allerhande zaken te kijken.

[Bundesliga] Bayern profiteert van winnende goal Dost

Bayern München heeft zaterdag goede zaken gedaan in de Bundesliga. Op bezoek bij FC Augsburg wonnen de Zuid-Duitsers met 2-0 door doelpunten van Thomas Müller en Mario Gomez. Tegelijkertijd verspeelden zowel Borussia Dortmund als Schalke 04 punten in hun duels. Bayern komt daardoor op veertien punten van Dortmund, dat dankzij een goal van Bas Dost ten onderging, en zestien van Schalke.

Dost produceerde in het Westfalenstadion de winnende goal voor VfL Wolfsburg: 3-2. De uitploeg streed toen al lange tijd tegen tien man, nadat Marcel Schmelzer na ruim een halfuur een discutabele rode kaart had ontvangen. De vleugelverdediger kreeg op de doellijn een inzet van Dost via zijn knie tegen zijn hand. Diego trok de stand in de daaropvolgende strafschop gelijk, nadat Marco Reus Dortmund op voorsprong had gezet. Naldo en Jakub Blaszczykowski vonden daarna nog het net.

Schalke, met Klaas-Jan Huntelaar negentig minuten lang op het veld, werd op bezoek bij VfB Stuttgart geveld door een hattrick van Vedad Ibisevic: 3-1. De twee ploegen staan nu allebei op 25 punten. FC Nürnberg versloeg op eigen veld Fortuna Düsseldorf met 2-0. SC Freiburg was in eigen huis met 1-0 te sterk voor Greuter Fürth, dat nu al vijf wedstrijden op rij het net niet heeft weten te vinden.

Bayer Leverkusen is de enige ploeg die Bayern nog enigzins kan bedreigen. Wanneer het zondag op bezoek bij Hannover 96 zegeviert komt het op acht punten van de koploper.

N.E.C. verrast door kritiek Sno op Pastoor

N.E.C. is verrast door de kritiek van Evander Sno op de club en trainer Alex Pastoor. Dat laat de Nijmeegse eredivisionist zaterdag weten. Volgens technisch directeur Carlos Aalbers is N.E.C. voorzichtig geweest met de speler vanwege zijn hartritmestoornissen. Sno onderging deze week een ingreep om hem van die problemen af te helpen.

"Evander had hier soms moeite mee en vond dit soms minder leuk en dat is begrijpelijk, omdat hij zo snel mogelijk weer wilde voetballen", laat Aalbers weten op de website van N.E.C. De directeur stelt dat de afspraak was dat maandag naar buiten zou worden gebracht dat Sno weer mag trainen en spelen.

"Daarom zijn wij ook verrast door het interview van Evander. Niet alleen over het moment, maar ook over de inhoud. Als club hebben we complimenten van de specialisten ontvangen voor onze zorg en betrokkenheid en hierin was juist Alex Pastoor één van de drijvende krachten", aldus Aalbers. "We richten ons eerst op de wedstrijd tegen RKC Waalwijk en zullen de komende dagen met elkaar in gesprek gaan omdat we bij N.E.C. zaken altijd samen bespreken."

De 25-jarige Sno had in de Telegraaf gezegd dat Pastoor hem liever kwijt dan rijk is. De 'relatie met Pastoor kan niet erger', liet de middenvelder optekenen. Volgens Sno had hij in de drie maanden durende periode van zijn afwezigheid had hij naar eigen zeggen slechts één SMS van Pastoor ontvangen. De middenvelder wil dolgraag weer aan de slag, maar N.E.C. houdt dit tegen. Hij wil snel met de Nijmeegse club in gesprek om de zaak opgehelderd te krijgen.

Nelson Mandela in ziekenhuis

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is zaterdag in een ziekenhuis in Pretoria opgenomen. Dat heeft president Jacob Zuma gezegd. Mandela ondergaat enkele onderzoeken, maar volgens Zuma gaat het goed met de oud-president en is er geen reden tot zorg.

De 94-jarige Mandela heeft een broze gezondheid en is al enkele jaren niet meer in het openbaar verschenen. Mandela woont in Qunu, zijn geboortedorp op het platteland in het zuidoosten van Zuid-Afrika.

Golfster Schreefel eindigt als tweede in Dubai

Golfster Dewi Claire Schreefel is bij de Dubai Ladies Masters op de tweede plek geëindigd. De 27-jarige Nederlandse hoefde na vier ronden alleen de Chinese Shanshan Feng voor zich te dulden. Ze mag iets meer dan een halve ton op haar rekening bijschrijven, meldt de organisator van het vrouwengolf.

De in Diepenveen geboren Schreefel had vrijdag in de derde ronde slechts 63 slagen nodig, een toernooi-record. Ze kon Feng echter niet meer achterhalen. De Chinese had in vier ronden 267 slagen nodig, vijf minder dan de Nederlandse.

Het prijzengeld bij het toernooi in het oliestaatje bedraagt 500.000 euro, een van de hoogste bedragen in het vrouwengolf. Feng ontvangt daar 75.000 euro van.


Golfster Schreefel eindigt als tweede in Dubai (Foto: Novum)

Messi kan weer jacht maken op record

Lionel Messi kan zondag bij Real Betis weer op jacht naar het doelpuntenrecord van Gerd Müller. De nummer tien van Barcelona is door de medische staf fit verklaard, nadat hij woensdag in de Champions Leaguwedstrijd tegen Benfica geblesseerd uitviel. Trainer Tito Vilanova heeft besloten hem in de selectie op te nemen voor de wedstrijd in Sevilla, meldt de club zaterdag.

De Argentijn viel woensdag een halfuur voor tijd in en kwam vervolgens in botsing met Benfica-doelman Artur. Hij moest met een kneuzing aan zijn linkerknie het veld per brancard verlaten, maar de blessure bleek uiteindelijk mee te vallen. Zaterdag trainde hij weer mee met de groep.

Messi staat dit kalenderjaar op 84 doelpunten, een minder dan Müller er in 1972 maakte. Koploper Barcelona treft met Betis de nummer vier van de ranglijst. Na de wedstrijd in Sevilla heeft de dribbelaar tegen Cordoba (beker), Atletico Madrid en Valladolid nog kans om het record van Müller af te pakken.


Messi kan weer jacht maken op record (Foto: Novum)

Voetbalclub bedreigd om dood grensrechter

Bij voetbalvereniging Nieuw Sloten zijn verschillende dreigementen binnengekomen nadat spelers van de club vorig weekeinde een grensrechter dusdanig mishandelden dat hij overleed. Dat zei een van de oprichters van de Amsterdamse amateurclub zaterdag tegen RTV Noord-Holland.

Wim Snoeks zei tegen de omroep dat hij 's nachts meerdere keren gebeld is. Ook andere bestuursleden, trainers, spelers en vrijwilligers zijn via e-mail en social media bedreigd vanwege de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van voetbalclub Buitenboys uit Almere. Jeugdspelers van Nieuw Sloten worden volgens Snoeks uitgescholden en belaagd.

Het bestuurslid zegt het verschrikkelijk te vinden wat er is gebeurd, maar vindt het niet terecht dat de club wordt zwartgemaakt. Hij wil graag in gesprek met de ouders van de spelers die vastzitten voor de fatale mishandeling, maar de politie staat dat nog niet toe.

Berlusconi wil weer premier worden

Oud-premier van Italië Silvio Berlusconi is van plan terug te keren in de politiek. Hij zei zaterdag zich verkiesbaar te stellen als premier. Berlusconi vertrok vorig jaar, nadat hij niet in staat was gebleken Italië te behoeden voor de economische crisis.

Donderdag trok de partij van Berlusconi, de PDL, haar steun aan het zakenkabinet van premier Mario Monti in. De stabiliteit van de Italiaanse regering kan daardoor in gevaar komen. Monti noemde de politieke crisis die door het intrekken van de steun is ontstaan echter 'beheersbaar' en zei dat zijn regering Italië heeft gered van een economische ramp.

Berlusconi verklaarde zaterdag dat de 'campagne is begonnen' en dat hij zich verkiesbaar heeft gesteld uit 'een gevoel van verantwoordelijkheid'.

Volgend jaar loopt het mandaat van Monti af en worden nieuwe verkiezingen gehouden. Tenzij president Giorgio Napolitano besluit dat de regering onvoldoende steun geniet in de volksvertegenwoordiging en een vervroegde stembusgang uitschrijft.

Man dreigt met geweer bij sneeuwballengevecht

Een 26-jarige man heeft vrijdagavond bij een sneeuwballengevecht in Vught kinderen bedreigd met een geweer. De man is aangehouden, meldt Omroep Brabant.

De kinderen waren sneeuwballen aan het gooien tegen het appartementencomplex waar de man woont. De man werd dat beu, en dreigde met een paintballgeweer naar de kinderen. Een van hen waarschuwde de politie.

Agenten troffen in de woning van de man aan de Wolfsmelkstraat in de Brabantse plaats meerdere paintballgeweren aan. Deze zijn in beslag genomen. De man werd naar het politiebureau gebracht.

Arrestaties Spanje om kinderporno

De Spaanse politie heeft 28 mensen opgepakt die mogelijk banden hebben met een internationaal kinderpornonetwerk dat actief is in Europa en Canada. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zaterdag gezegd.

Het onderzoek naar de betrokkenen werd ingezet toen Interpol de Spaanse autoriteiten op de hoogte stelde van het kinderpornonetwerk, dat in het Canadese Toronto zijn hoofdkwartier had en zich vooral richtte op de verkoop van video's. In de video's is vooral misbruik te zien van kinderen in Oekraïne, Roemenië en Duitsland. De video's werden verkocht via drie websites in 94 landen. Jaarlijks haalde de organisatie daar naar schatting 1,2 miljoen euro mee binnen, aldus het ministerie.

Koning van Katoren

In de nacht dat de Koning van Katoren sterft wordt Stach (Mingus Dagelet) geboren. Zijn moeder overlijdt op het kraambed en aan zijn vaders leven komt ook nog diezelfde nacht een einde als hij van de toren valt waarin hij de vlag halfstok wil hangen vanwege het overlijden van de koning. Stach wordt liefdevol opgevoed door zijn oom Gervaas (Hans Leendertse) terwijl het land Katoren onder het bewind van de ministerraad steeds soberder en somberder wordt. Als Stach 17 is besluit hij koning te willen worden, de ministers geven hem vijf opdrachten die hij moet vervullen om koning te kunnen worden.

Megan Fox wil niet langer sexy zijn

Megan Fox, die deze naam geheel terecht draagt, is klaar met haar sexy imago nu ze een kind heeft. De 26-jarige actrice beviel eind september van haar zoon Noah. "Nu ik een baby heb, denk ik anders over 'te sexy' zijn in een film", zegt Fox tegen de Britse krant Daily Mirror.

"Ik word voorzichtiger met het uitkiezen van films", vertelt de actrice, onder meer bekend van de film Transformers. "Want als mijn zoon straks op school zit en zijn vrienden laten foto's van mij in bikini zien, dat zal hij verschrikkelijk vinden."

Fox is er niet mee bezig om weer in topvorm te komen. De actrice is nu vijf kilo zwaarder dan voor haar zwangerschap. "Ik ben te verliefd op Noah en ik wil niet bij hem weg. Ik wil niet in de sportschool zijn, maar thuis."

Patch maakt PlayStation All-Stars onspeelbaar

Bij het downloaden van een nieuwe patch is PlayStation All-Stars Battle Royale onspeelbaar. Je kunt de game opstarten maar meer ook niet. Indien je online gaat spelen krijg je een foutmelding en bij een gevecht tegen de computer blijf je hangen in het laadscherm.

Wat de oorzaak is van deze fout is nog niet bekend, wel heeft SuperBot aangegeven dat ze hard werken aan het verbeteren van de problemen. Je kunt de patch verwijderen om weer offline te spelen maar voor online is er voorlopig nog geen oplossing.

PSY zegt sorry voor anti-Amerikaanse rap

PSY heeft zijn excuses aangeboden voor een anti-Amerikaans nummer waarmee hij in 2004 optrad. De 34-jarige Gangnamstyle-rapper zong over het vermoorden van 'Yankees' die Irakese gevangenen en families 'langzaam en pijnlijk' hebben gemarteld.

"Ik ben dankbaar voor de vrijheid om je te uiten, maar ik heb geleerd dat er grenzen zijn voor wat gepast is. Sorry voor de manier waarop deze teksten geïnterpreteerd kunnen worden", laat de Zuid-Koreaan weten in een verklaring. "Ik zal altijd spijt hebben van de pijn die deze woorden hebben veroorzaakt."

De zanger zegt dat het protest een 'zeer emotionele' reactie was op de oorlog en de dood van twee Koreaanse meisjes die om het leven kwamen toen ze werden aangereden door een voertuig van het Amerikaanse leger. "Ik hoop dat alle Amerikanen mijn excuses kunnen aanvaarden", aldus PSY.

Barack Obama lijkt PSY te hebben vergeven, vrijdag bevestigde het Witte Huis dat de Amerikaanse president het liefdadigheidsconcert Christmas in Washington bijwoont. PSY is een van de artiesten tijdens het evenement dat over twee weken plaatsvindt.

PSV denkt aan verhuur Ritzmaier

Marcel Brands, technisch directeur van PSV, heeft vandaag aan het Algemeen Dagblad laten weten dat Marcel Ritzmaier in aanmerking komt voor verhuur. De Oostenrijker komt in Eindhoven nauwelijks aan spelen toe, waardoor nu voor deze optie wordt gekozen.

Brands reageert hiermee op de uitspraken van trainer Dick Advocaat. De Kleine Generaal is namelijk van mening dat spelers, die nauwelijks in de hoofdmacht in actie komen, elders speelminuten moeten maken.

Toch geldt dit niet voor alle voetballers, die tot de selectie van PSV behoren. Zo wil Brands Peter van Ooijen en Mathias 'Zanka' Jørgensen graag bij de groep houden. "Van Ooijen zit pas een paar maanden bij de selectie, vindt nog alles mooi. Zanka hebben we nodig als er centrale verdedigers wegvallen. Bij Ritzmaier zou ik me verhuur wel kunnen voorstellen."

Vonn boekt 57e wereldbekerzege

Lindsey Vonn heeft in het Zwitserse Sankt-Moritz de 57e wereldbekerzege in het carrière geboekt. De Amerikaanse bleef er de Sloveense Tina Maze en haar landgenote Julia Mancuso voor.

Vanwege de mist besloten de organisatoren het startpunt van de wedstrijd te verlagen. Op het moment dat Vonn van start ging verdween echter de mist, wat een groot voordeel voor haar was. Uiteindelijk was Vonn 0,37 seconde sneller dan de vlak voor haar gestartte Maze. In het wereldbekerklassement gaat Maze nog wel aan de leiding, Vonn mistte namelijk het begin van het seizoen wegens ziekte.

Door de zege is Vonn nog maar vijf zeges verwijderd van het record van de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll. Die won in haar carrière 62 wereldbekerwedstrijden.

VN: leger Congo schuldig aan verkrachtingen

Er zijn aanwijzingen dat het Congolese leger zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachtingen, plunderingen en andere mensenrechtenschendingen toen het zich terugtrok uit de provinciehoofdstad Goma. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Congo.

De VN-vredesmissie heeft berichten dat in de plaats Minova, ongeveer zestig kilometer ten zuiden van Goma, 72 verkrachtingen hebben plaatsgehad niet kunnen bevestigen. Wel is uit een verkennend onderzoek gebleken dat er diverse mensenrechtenschendingen, waaronder plunderingen en verkrachtingen, zijn begaan door militairen, aldus VN-woordvoerder Eduardo del Buey. VN-medewerkers gaan verder onderzoek doen en hebben hun zorgen kenbaar gemaakt aan de Congolese autoriteiten.

Ook de strijders van rebellenbeweging M23 worden ervan beschuldigd de mensenrechten te hebben geschonden. De VN hebben sinds juni meldingen gekregen dat de M23-rebellen burgers verwonden of vermoorden, plunderen en kinderen rekruteren voor de strijd. Het onderzoek naar deze aantijgingen loopt nog.

Brama: "Ajax en Feyenoord meer krediet"

Wout Brama vindt dat men kritischer is geworden richting FC Twente. De captain van de Tukkers merkt op dat Ajax en Feyenoord meer krediet hebben dan Twente en PSV.

"Het verwachtingspatroon in Eindhoven en Enschede is veel hoger dan bij de concurrenten", zegt Brama in De Volkskrant. "Er wordt een beeld geschetst van bij elkaar gekochte teams die niet mogen verliezen. Wij worden harder aangepakt. Ajax en Feyenoord hebben meer krediet, omdat ze veel spelers uit de jeugd opstellen. Vitesse heeft nu de sympathieke uitstraling die wij vier jaar geleden hadden als opkomende topclub. Bij Feyenoord zeggen ze: we zijn vier spelers kwijtgeraakt en zijn dit seizoen al blij met Europees voetbal", aldus de middenvelder van Twente. Brama gaat zondag met de Tukkers op bezoek bij concurrent PSV in Eindhoven.

"Van ons wordt het niet meer geaccepteerd. De supporters willen meer, al moeten we waken voor extreme verwachtingen. Ze reageren soms alsof we zesde staan, al geef ik toe dat de fans thuis niet erg zijn verwend. Alles bij Twente wordt positief of negatief uitvergroot. Ik heb geleerd dat de waarheid in het midden ligt."

Voetbaljeugd ziet weinig respect voor arbitrage

Bijna de helft van de voetballende jeugd zegt dat respect voor scheids- en grensrechters vaak ver te zoeken is. Twee derde heeft zelf wel eens agressie tegen de arbitrage meegemaakt. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van Eenvandaag onder vierhonderd jongeren die bij een amateurclub spelen.

Volgens de voetballers die wel eens agressie hebben meegemaakt, gaat het meestal om verbale agressie. Regelmatig komen ook bedreigingen voor en soms ook geweld.

Bijna zestig procent van de ondervraagden vindt dat er bij de eigen vereniging te weinig aandacht wordt besteed aan het tegengaan van agressie op het veld. Vanwege de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen vorig weekeinde in Almere riep de KNVB riep verenigingen op dit weekend met leden stil te staan bij wat er is gebeurd en te praten over hoe geweld in de toekomst voorkomen kan worden.

Ook vroeg de voetbalbond om ideeën en initiatieven tegen geweld. Volgens de KNVB gaven veel verenigingen en voetballiefhebbers gehoor aan die oproep.

Jorritsma verwacht tienduizenden bij stille tocht

Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) verwacht dat er op de stille tocht zondag voor de doodgetrapte grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere tienduizend tot twintigduizend mensen zullen afkomen. Dat zei ze zaterdagochtend in het radioprogramma Kamerbreed.

De gemeente Almere heeft allerlei maatregelen genomen om de tocht niet uit de hand te laten lopen. De mars is in eerste instantie alleen bedoeld voor Almeerders en genodigden. Jorritsma roept andere mensen op om daarom niet te komen.

Jorritsma zegt niet bang te zijn voor 'het onverwachte', zoals een oproep via sociale media. Ze benadrukt dat het adres van de familie van het slachtoffer ook nog niet circuleert. Ook denkt Jorritsma niet dat er mensen vanuit voetbalclub Nieuw Sloten komen, de club van de jongens die Nieuwenhuizen mishandelden. "Het zal toch niet zo zijn dat er ook bij de stille tocht misdragingen komen", zei ze.

In het programma hamerde Jorritsma samen met PvdA-voorzitter Hans Spekman en voorzitter van het CDA Ruth Peetoom erop dat er maatregelen moeten worden genomen nu de kwestie nog niet vergeten is. De drie waren het er over eens dat er strenger moet worden opgetreden tegen geweld rondom de voetbalvelden. Daarnaast moeten opvoeders, zoals ouders, leraren en coaches jongeren beter in de hand houden.

Regels moeten daarnaast gehandhaafd worden, zei Jorritsma. "Nu gebeurt dat niet altijd. Daar word ik zo boos over. Bij geweld moeten clubs bijvoorbeeld altijd aangifte doen. En scheldende toeschouwers moeten direct worden weggestuurd."

Spekman opperde dat de regels in het voetbal wellicht moeten worden aangepast. "De scheidsrechter moet meer gezag krijgen", zei hij. Ook moeten profvoetballers beter kijken naar hun gedrag omdat zij een voorbeeldfunctie hebben. Jorritsma beaamde dat. Volgens haar kan het in het rugby wel.


Jorritsma verwacht tienduizenden bij stille tocht (Foto: Novum)

Spiegelgladde wegen verwacht door ijzel

De wegen kunnen zaterdagavond spiegelglad worden door ijzel. Daarvoor waarschuwt weeronline.nl zaterdagmiddag. Vanaf 18.00 uur gaat het vanuit het noordwesten regenen. Er ontstaat dan op veel plekken ijzel doordat de temperatuur van het wegdek nog onder nul is. Plaatselijk valt ook natte sneeuw.

De weerdienst verwacht dat met uitzondering van een smalle kuststrook het hele land met ijzel te maken krijgt. Het KNMI heeft vooralsnog geen waarschuwing voor extreem weer afgekondigd. Momenteel is in het hele land nog code geel van kracht, maar dat wordt mogelijk nog bijgesteld naar code oranje.

Zondag verloopt bewolkt en regenachtig. Er staat een stevige wind en 's middags vallen regelmatig buien. Het wordt 4 tot 8 graden.

Platini wil de Europa League niet afschaffen

UEFA-voorzitter Michel Platini wil niet af van de Europa League. Volgens verschillende media had de voormalig topvoetballer gezegd de Champions League te willen uitbreiden, eventueel ten koste van de minder prestigieuze Europa League.

"Ik zei slechts dat we nadenken over hoe de Europese competities er tussen 2015 en 2018 uit moeten komen te zien", licht hij toe tegenover Reuters. "We bediscussiëren het en zullen in 2014 een beslissing nemen. Voorlopig is er nog niets beslist", laat Platini weten. "En dan lees ik in de kranten dat we gaan stoppen met de Europa League. Zoiets heb ik nooit gezegd."

Vooral de Engelsen hebben kritiek op de Europa League. "Ik kan niet spreken voor een of twee landen, ik moet spreken voor 53 landen", weerlegt de Fransman die kritiek. "Het is een competitie voor topclubs overal uit Europa en iedereen heeft een kans om te winnen. We moeten kijken wat we kunnen verbeteren en blijven daarover discussiëren."

Platini reageerde ook nog op kritiek dat de UEFA te veel waarde hecht aan commerciële belangen. "Ik ga nooit een competitie organiseren vanwege het geld, ik ga alleen een competitie organiseren die het voetbal vooropstelt."


Platini wil de Europa League niet afschaffen (Foto: Novum)

Commotie om zware overtreding Deekman

Dit voetbalweekend staat volledig in het teken van de slogan 'Zonder respect geen voetbal'. Bij de Rotterdamse derby tussen Sparta Rotterdam en Excelsior leek men hier echter niet voortdurend aan te denken.

Donovan Deekman, uitkomend voor Sparta Rotterdam, beging tijdens de wedstrijd een schandalige overtreding door op de buik van een tegenspeler te gaan staan. De arbiter van dienst kon niet anders dan de rode kaart trekken.

Na afloop van de wedstrijd werd in de studio van Eredivisie Live vol afschuw op het incident gereageerd. Daarbij ging het met name over de reactie van trainer Michel Vonk: "Hij probeert over de speler heen te springen. Het is geen speler die zoiets moedwillig doet. Iedereen was verrast door de rode kaart."

Jan van Halst was het hier absoluut niet mee eens en legde tijdens de uitzending zijn microfoon demonstratief neer. "Dit is het moment om een statement te maken als spelers, als hele bedrijfstak om te zeggen: Wij willen dit niet mee'. Als je de beelden ziet en je durft dit nog te zeggen; Ik zou me schamen als ik bij Sparta hoorde", was zijn gevatte reactie niet veel later.

"Als je juist in deze week niet door hebt dat je dit niet kan maken. Dan kun je van bovenaf wel keiharde straffen gaan geven. Maar dit moet van binnenuit komen. Deze overtreding, schors hem maar voor tien wedstrijden. Het gaat erom wat erna komt, wat trainer Vonk zegt. Die moet je ook kunnen straffen."

De overtreding van Deekman en de reacties van zowel Vonk als Van Halst staan op de website van Eredivisie Live.

Spekman: gedrag Verdaas was oerstom

PvdA-voorzitter Hans Spekman is blij dat Co Verdaas deze week is afgetreden als staatssecretaris van Economische Zaken. Hij noemde het gedrag van Verdaas in het radioprogramma Kamerbreed 'oerstom'.

"Ik vind het niet goed dat je dingen declareert die je niet gebruikt. Het is goed dat hij is gestopt", zei Spekman. Volgens hem heeft Verdaas de moraal van de partij geschonden maar is zijn gedrag ook schadelijk voor de gehele politiek. Van een royement binnen de partij is echter geen sprake.

"Royeren doen we eigenlijk zelden", aldus Spekman. Hij zei dat hij het in het verleden wel eens heeft gesuggereerd maar dat het in dit geval niet op zijn plaats zou zijn.

Verdaas (PvdA) trad maandag af als staatssecretaris. Hij lag onder vuur vanwege zijn declaraties als gedeputeerde in Gelderland. Hij was een maand en een dag staatssecretaris.


Spekman: gedrag Verdaas was oerstom (Foto: Novum)

Aanhangers Hamas bijeen voor 25-jarig bestaan

Duizenden Palestijnen zijn zaterdag in Gaza-Stad bijeengekomen voor de viering van het 25-jarig bestaan van Hamas. De verwachting is dat Hamas-leider Khaled Mashaal, die vrijdag in Gaza aankwam, de menigte gaat toespreken. Sommigen hebben spandoeken meegebracht en enkele ouders hebben kinderen gekleed in legeruniformpjes meegebracht.

Twee weken geleden kwam er met een wapenstilstand een einde aan gevechten tussen Hamas en Israël. Hamas ziet zichzelf als winnaar van het conflict, omdat Israël instemde met een staakt-het-vuren en niet, zoals Israël had gedreigd, een grondoffensief in Gaza inzette.


Aanhangers Hamas bijeen voor 25-jarig bestaan (Foto: Novum)

Pool te dronken voor blaastest

De politie in Emmen heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een Poolse automobilist van de weg gehaald die veel te veel alcohol had gedronken. Dat kon de politie pas na enkele uren vaststellen, aangezien de 32-jarige man te dronken was voor een blaastest. Uiteindelijk blies de man 880 ugl, wat gelijk staat aan vier keer de toegestane hoeveelheid.

Agenten controleerden op de Kapitein Nemostraat een auto met daarin twee mannen. De passagier lag laveloos in de auto en was niet wakker te krijgen. De bestuurder was niet veel helderder. De man uit Przytoczna werd meegenomen naar het bureau en beledigde daar ook nog eens twee agenten, waarna hij achter tralies werd gezet.


Hier een eerder, vergelijkbaar geval...

V/H/S krijgt limited edition release op VHS

Sta je op het punt je oude videorecorder naar de milieustraat te brengen om hem met een welgemeende zwaai in de container der vergetelheid te laten verdwijnen? Stop! V/H/S gaat er namelijk voor zorgen dat het beestje nog wat nut heeft. De horrorfilm komt namelijk uit op het aloude VHS formaat.

Het gaat om een sterk gelimiteerde editie, er worden namelijk maar 300 exemplaren van gemaakt. In januari zal een speciaal evenement georganiseerd worden door uitgever Momentum, waarbij de videoband te bemachtigen is. Meer details worden tezijnertijd hier bekend.

De dvd- en blurayversie van V/H/S zal in januari uitkomen. Er is nog steeds niets bekend over een Nederlandse release.

Pim Korver (75) overleden

Documentairemaker en cameraman Pim Korver is overleden. Dat meldt de NOS op haar website. Korver is 75 jaar geworden. Hij heeft 40 jaar voor de NOS gewerkt als cameraman voor onder andere het NOS Journaal en Sport in Beeld (het latere Studio Sport).

Korver had echter ook veel succes als documentairemaker. Als huisfilmer van de reddingsorganisatie KNRM maakte hij meerdere films over bergingswerkzaamheden van scheepswrakken. Zo maakte hij in 2000 een documentaire over de gezonken veerboot Herald of Free Enterprise.

Vijf van Korvers films werden onderscheiden met een Gouden Camera op het International Film & Video Festival in Californië. Korver was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Jongen mishandeld na gooien sneeuwbal

Een 10-jarige jongen is vrijdagmiddag in Hilversum door een nog onbekende automobilist mishandeld. De jongen had samen met een vriend sneeuwballen naar passerende auto's gegooid tot woede van een van de doelwitten.

De automobilist stopte even nadat hij was bekogeld op de Kamerlingh Onnesweg maar reed daarna verder. Een halfuur later kwam de man alsnog terug, meldt de politie. Hij stapte uit en rende op de jongen af en gaf hem vervolgens een aantal klappen. De jongen raakte daarbij gewond aan zijn gezicht.

Volgens de jongen ging het om een donkere bestelauto met aan de zijkant een grote rode letter c. De politie is op zoek naar getuigen.

Leger Egypte waarschuwt voor 'consequenties'

Het leger van Egypte heeft zaterdag gewaarschuwd voor 'desastreuze consequenties' als de politieke crisis in het land niet middels een dialoog wordt opgelost. In een verklaring zei het leger dat een serieuze dialoog de 'beste en enige' manier is om het geschil te beslechten.

De afgelopen week zijn bij protesten en confrontaties tussen voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi doden gevallen. Honderden mensen zijn gewond geraakt en diverse kantoren van de Moslimbroederschap, waartoe ook Morsi behoort, zijn in vlammen opgegaan.

Morsi heeft opgeroepen tot een dialoog, maar zijn tegenstanders eisen dat hij eerst de decreten ongedaan maakt waarmee hij zich de macht heeft toegeëigend. Ook eisen ze dat hij een referendum over een nieuwe grondwet, dat voor 15 december gepland staat, opschort.

De geestelijk leider van de Broederschap heeft de Egyptische bevolking opgeroepen het geweld af te zweren. Volgens Mohammed Badie is een gang naar de stembus de beste manier om de crisis in het land te bezweren. Hij zei tevens dat de Moslimbroeders niet als eerste geweld hebben gebruikt bij een betoging eerder deze week bij het presidentieel paleis in Caïro.

Faillissement dreigt voor AGOVV

De belastingdienst heeft het faillisement aangevraagd van de Apeldoornse voetbalclub AGOVV. De club zit in de schulden en heeft een acuut probleem van drie tot vierhonderdduizend euro. Dinsdag wordt de zaak behandeld door de rechtbank.

AGOVV kan op het moment ook de salarissen niet meer betalen. Volgens de club komt het dat teveel sponsoren afhaken door de economische crisis. Veel sponsoren zouden alleen maar diensten aanbieden en geen geld. Een faillissement betekent nog niet automatisch dat de KNVB de proflicentie intrekt. De KNVB zou er alles aan doen om de Blauwen het seizoen te laten afmaken.

Andy Serkis over apen en andere beesten

In een interview met ComingSoon.net heeft acteur en regisseur Andy Serkis verteld over de projecten waaraan hij werkt naast de Hobbit-films. Zo werkt hij aan het vervolg op de verrassingshit Rise of the Planet of the Apes uit 2011 en gaat hij een nieuwe versie maken van Animal Farm.

Dawn of the Planet of the Apes zal de draad oppakken waar deel één stopte. "Het wordt interessant om te zien hoe Caesar zich staande gaat houden in de wereld, na het uitbreken van het virus aan het einde van de eerste film," aldus Serkis. "Wat gebeurt er met het akkoord wat Caesar gesloten heeft met de apen en de overlevende mensen? Het wordt leuk om te zien waar dat heen gaat." Serkis heeft al een eerste ontmoeting gehad met regisseur Matt Reeves. De productie start in het eerste kwartaal van 2013.

Serkis heeft ook een eigen performance capture-studio in Londen, The Imaginarium genaamd. Hier vinden ook de eerste technische tests plaats voor Dawn of the Planet of the Apes. Maar Serkis broedt nog op een ander project: Animal Farm, het bekende verhaal van boerderijdieren die in opstand komen tegen de mensen. Dit project verkeert nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. Men zal eind 2013 beginnen met filmen.

Andy Serkis maakte furore als de motion capture-speler die leven gaf aan Gollum in de Lord of the Rings-trilogie. Sindsdien is hij zo'n beetje de goeroe geworden van de techniek die inmiddels performance capture genoemd wordt. Hierbij worden de bewegingen van een acteur digitaal vastgelegd en gebruikt als referentie voor (computer)geanimeerde personages.

Andy Serkis in een 'mocap-suit'
Andy Serkis in een 'mocap-suit'

Paus heeft nieuwe auto

Paus Benedictus XVI rijdt zaterdag in Rome in een nieuwe pausmobiel. De baas van het autoconcern Daimler, Dieter Zetsche, heeft de speciale versie van een Mercedes uit de M-klasse aan het hoofd van de rooms-katholieke kerk gegeven.

Het speciale witte voertuig heeft achterin een verhoogde zitplaats en uitzicht rondom. Volgens Zetsche is de auto comfortabeler en ruimer dan de vorige pausmobiel. Ook is het in- en uitstappen voor de 85-jarige paus eenvoudiger geworden.

Het nummerbord is zoals gebruikelijk SCV 1 (Stato della Città del Vaticano 1).

Decembermoorden dertig jaar geleden

De Decembermoorden, die dertig jaar geleden plaatsvonden, worden zaterdag in Suriname en Nederland herdacht. Bij de moorden in Suriname werden vijftien tegenstanders van het regime, onder leiding van toenmalig legerleider Bouterse, omgebracht.

Net als ieder jaar zijn er zowel in Suriname als in Nederland herdenkingen. In Suriname is om 19.00 uur (lokale tijd) een dienst bij Fort Zeelandia in Paramaribo, waar de moorden op 8 december 1982 werden gepleegd.

In Amsterdam wordt er vanaf 17.15 uur bij het Surinaamse consulaat een stil protest gehouden. Daarna is er een herdenking in het kerkgebouw Mozeshuis.

"Het is speciaal omdat het dertig jaar geleden is, maar natuurlijk ook omdat de amnestiewet dit jaar is aangenomen", zegt nabestaande Romeo Hoost tegen Novum Nieuws: "Onze leus is dan ook: Geen amnestie voor moordenaars".

Het proces rond de moorden, dat in 2007 van start ging, wordt geplaagd door vertragingen. In april werd de zogenoemde amnestiewet aangenomen door het Surinaamse parlement. Hierdoor kan Bouterse, die inmiddels president is, vrijuit gaan.

De militaire rechtbank liet destijds weten zich niet bevoegd te achten een uitspraak te doen over de invloed van de amnestiewetwet op de voortgang van het proces. Het OM kreeg de opdracht uit te zoeken of de amnestiewet in strijd is met de grondwet. Er zou een constitutioneel hof moeten worden opgericht om de amnestiewet te toetsen. Hier zou inmiddels een concept voor klaarliggen.

Woensdag 12 december staat er een nieuwe zitting gepland. Verwacht wordt dat de rechtbank ingaat op de visie van de aanklager op de impasse. Een medewerker van aanklager Roy Elgin, bevestigde vrijdag dat hij nog geen uitnodiging heeft gekregen van de rechtbank voor de zitting van woensdag. Nabestaande Hoost verwacht niet veel van de zitting: "Waarschijnlijk wordt het proces weer verdaagd."

De diplomatieke relatie met Nederland is na het aannemen van de amnestiewetwet bekoeld.

Ryptsjerksterpolder weer beschaatsbaar

De eerste schaatsers op natuurijs zijn los. Traditioneel stonden Jochum de Vries (73), Leo Schuil (74) en Herman van der Geest (48) zaterdagochtend om kwart over acht op de schaats om de eerste slagen te maken op de Ryptsjerksterpolder, onder de rook van Leeuwarden.

De Vries verklaarde tegenover Omrop Fryslân dat het drietal vanochtend 'gewoon even ging kijken'. Tot hun verbazing was het ijs al sterk genoeg, waarna de ijzers uit het vet werden gehaald en de eerste rondjes werden gemaakt. Schuil was vrijdag al iets zekerder van beschaatsbaar ijs. "Ik heb de hele nacht niet geslapen van de spanning", aldus de 74-jarige.

De ondergelopen Ryptsjerksterpolder (Rijperkerkerpolder) is menig winter een van de eerste plekken in Nederland waar op echt natuurijs kan worden geschaatst. Mede door het ondiepe water en de strenge vorstpiek in het gebied kan er vaak na één nacht strenge vorst al worden geschaatst.

Ryptsjerksterpolder weer beschaatsbaar
Ryptsjerksterpolder weer beschaatsbaar (Foto: ANP)

Cheryl Cole eist miljoenen van Amerikaanse X Factor

Cheryl Cole heeft de Amerikaanse versie van X Factor aangeklaagd. Cole tekende vorig jaar voor een baan als jurylid van de talentenjacht, maar nog voordat het eerste seizoen werd uitgezonden werd ze de laan uitgestuurd. De Girls Aloud-zangeres eist nu ruim twee miljoen dollar als schadevergoeding.

In het contract zou staan dat Cole gegarandeerd 1,8 miljoen voor het eerste en twee miljoen dollar voor het tweede seizoen zou krijgen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ op basis van rechtsdocumenten. De zangeres zou het geld voor het eerste seizoen al hebben ontvangen, maar ze wacht nog steeds op de overige twee miljoen plus nog een bedrag dat ze zou krijgen voor onder meer kleding en een styliste.

Vlak voor het eerste seizoen werd uitgezonden, werd Cole ontslagen omdat producenten bang waren dat Amerikanen de Britse niet konden verstaan. Ze werd vervangen door zangeres Nicole Scherzinger, die op haar beurt weer werd weggestuurd. Voor haar kwam Britney Spears in de plaats.

Marine draagt bevel antipiraterijmissie over

De marine heeft vrijdag het commando over de NAVO-antipiraterijmissie voor de kust van Somalië overgedragen aan Italië. In Djibouti gaf commandeur Ben Bekkering het commando aan opvolger Antonio Natale, meldt het ministerie van Defensie zaterdag.

Bekkering voerde sinds januari het bevel over de operatie. Onder zijn leiding werd geen enkel koopvaardijschip gekaapt. Twee aanvallen op een koopvaardijschip en een vissersschip werden voortijdig door de NAVO verstoord. Het Nederlandse fregat Hr. Mr. Rotterdam, van waaraf Bekkering in de laatste maanden het bevel voerde, keert binnenkort terug naar Nederland.

Vrijdag werd bekend dat Nederland nog tot eind volgend jaar meedoet aan de antipiraterijmissies voor de kust van Somalië. De Nederlandse deelname zou eind dit jaar ophouden, maar is opnieuw verlengd. De marine doet sinds 2009 mee aan de EU-missie Atalanta en de NAVO-operatie Ocean Shield.

Alleen acteren geeft Tygo Gernandt rust

Alleen acteren geeft Tygo Gernandt rust in zijn hoofd. "Dat is heel vervelend, maar het is zo", zegt de 38-jarige acteur zaterdag in De Telegraaf Weekeinde.

"Als ik acteer, kom ik in een soort niemandsland terecht: daar is geen pijn, geen liefde, geen verdriet", vertelt Gernandt. Soms gaat hij met flinke hoofdpijn een toneel of filmset op. "Maar als ik speel, is het weg. Ook als ik me heel verdrietig voel en ik ga spelen, dan is dat gevoel weg."

De acteur geeft toe dat hij heel ver gaat om de beste te zijn. "Om maar iets te noemen: ik hoef niet te eten en te drinken als ik aan het spelen ben. Als ik speel, ben ik zo vervuld van wat ik doe, dat ik geen andere behoeftes voel."

'Middelbare scholen het best in Noord-Brabant'

Middelbare scholen in de provincie Noord-Brabant halen het meest uit hun leerlingen. Dat concludeert de Volkskrant zaterdag uit een jaarlijks onderzoek naar de resultaten op middelbare scholen. De lijst verscheen in de afgelopen jaren steeds in dagblad Trouw.

De vwo's, havo's en vmbo-b's scoren in Brabant allemaal zeer goed, blijkt uit berekeningen van de Maastrichtse hoogleraar en onderwijssocioloog Jaap Dronkers. Hij stelt de lijst jaarlijks samen op basis van bijvoorbeeld de examenresultaten van leerlingen. Ook is er in verwerkt of de school iets toevoegt aan de kwaliteit van een leerling door te kijken naar adviezen van de basisschool.

Behalve Brabant scoorde Limburg ook goed met zeer goede vwo's en havo's. Wel zijn er in tegenstelling tot Brabant vmbo's die onder de maat presteren. In de kop van Noord-Holland wordt gemiddeld ook hoog gescoord in alle schooltypes. In de Gooi en Vechtstreek werden de meeste onvoldoendes genoteerd. Een vmbo-school in Delfzijl haalde als enige de maximale score.

'Onjuist beeld over schietincident Ondiep'

De nabestaanden van de door een agent doodgeschoten Utrechter Rinie Mulder hebben een onjuist beeld over het incident geschetst. Dat stelt de politie zaterdag in een verklaring over recente berichtgeving over de schietpartij in het AD. Volgens de politie is het beeld beschadigend voor de politie en de betrokken agent.

De politie reageert voor het eerst inhoudelijk op het schietincident in de wijk Ondiep in maart 2007. De familie maakte vorige maand bekend dat ze een civiele procedure tegen de politie beginnen omdat er voldoende bewijs zou zijn dat het korps en de agent fouten hebben gemaakt. De familie wil dat de politie dit ook toegeeft.

Mulder werd doodgeschoten omdat hij op de bewuste motoragent afrende met een mes. Justitie besliste eerder dat de agent handelde uit noodweer en dat hij niet werd vervolgd. Het gerechtshof in Amsterdam en het Europese Hof bevestigden dat het OM de juiste beslissing had genomen.

De nabestaanden twijfelen onder meer aan het feit of Mulder de agent überhaupt aanviel met een mes. Volgens de politie hebben meerdere getuigen en de rechter dit bevestigd en stelt verder dat de agent in enkele seconden moest handelen. Hij had bijvoorbeeld geen tijd om pepperspray te pakken in plaats van zijn vuurwapen.

Ook was in deze verdedigingssituatie geen tijd om gericht te schieten, stelt de politie. "De agent moest wegduiken voor de aanstormende Mulder. Het enige wat je dan rest, is met het wapen het beoogde doel proberen 'aan te wijzen' en afdrukken. Zo wordt dit ook getraind", staat in de verklaring.

Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat Mulder met een dertig centimeter lang mes op de agent afrende. Toen hij schoot bevond Mulder zich nog op vijftig tot 150 centimeter afstand van het vuurwapen.

Districtschef Johan van Renswoude van Utrecht blijft volledig achter de agent staan. "In dit geval is door de agent volkomen juist gereageerd met een noodlottig gevolg dat niemand, en hij al helemaal niet, wilde. Toch was zijn beslissing juist. Dat vind ik als zijn leidinggevende. Belangrijker nog, dat was het oordeel van de rechter", legt hij uit.

De politie wil op korte termijn in gesprek met de nabestaanden om de zaak uit te praten.

Gasten onwel op Nederlands cruiseschip

Tientallen mensen zijn vrijdag tegen middernacht plotseling onwel geworden op het Nederlandse cruiseschip Bellriva, op de Rijn in Wiesbaden. Ongeveer 20 van de ruim 50 slachtoffers moesten zaterdag naar een ziekenhuis gebracht. Het gaat volgens Duitse media om mensen die ouder zijn dan 60 jaar.

Het gaat naar het zich laat aanzien om het agressieve en zeer besmettelijke Norovirus. Het virus veroorzaakt een maag- en darminfectie en leidt tot overgeven en diarree. De symptomen zouden afnemen na ongeveer 48 uur. Voor erg jonge en oude mensen kan het gevaarlijk zijn.

Rechter beslist over brononderzoek AIVD

De rechter beslist voortaan of de AIVD bijzondere bevoegdheden mag inzetten om bronnen te achterhalen van journalisten die een beroep doen op bronbescherming. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister reageert daarmee op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over het afluisteren en gijzelen van twee journalisten van De Telegraaf in 2006. Het hof oordeelde eind vorige maand dat dat onterecht was gebeurd.

De Telegraaf publiceerde in 2006 artikelen waaruit zou blijken dat informatie over de voormalige AIVD, de BVD, in de Amsterdamse onderwereld zou circuleren. De dossiers bevatte informatie over topcrimineel Mink K., en zouden door een oud AIVD'er zijn verkocht.

Plasterk zegt zaterdag in De Telegraaf dat het 'achteraf gezien anders had gemoeten'. "En in de toekomst zullen we het anders gaan doen", belooft hij. De minister zegt de uitspraak als onherroepelijk te beschouwen en de conclusies over te nemen.

Disney wil vervolg op Alice in Wonderland

Disney is van plan om een vervolg te maken op het succesvolle Tim Burton's Alice in Wonderland, dat meldt Variety. 

Verschillende bronnen melden dat Disney Linda Woolverton heeft ingehuurd om mee te werken aan het script. Woolverton, die haar sporen verdiend heeft met Beauty and the Beast en The Lion King is voor Disney een oude bekende. Het vervolg moet gaan over een oudere Alice die aan de werkelijkheid wil ontsnappen en daarom terug wil keren naar Wonderland. Er is verder nog weinig bekend over dit vervolg. In elk geval is wél duidelijk dat de drie producers die verantwoordelijk zijn voor het eerste deel zullen terugkeren. 

Disney heeft alle reden om een vervolg te maken: de 3D film uit 2010 met Mia Wasikowska en Johnny Depp in de hoofdrollen bracht wereldwijd 1 miljard dollar op en won twee Oscars.

[CT] Australië is finalist na zege op India

Net als Nederland heeft ook Australië zich geplaatst voor de finale van de Champions Trophy. Het gastland won in de andere halve finale vrij simpel van India: 3-0. Jamie Dwyer wees de Aussies weer eens de weg. De meervoudig wereldspeler van het jaar scoorde twee keer, Kieran Govers nam de derde treffer voor zijn rekening.

De finale tussen Nederland en Australië wordt zondagochtend om 6 uur Nederlandse tijd gespeeld. Eerder op de ochtend strijden India en Pakistan om het brons.

Duitser Fürste gekozen tot beste hockeyer

Moritz Fürste is zaterdag in Melbourne uitgeroepen tot hockeyer van het jaar. De aanvoerder van het Duitse nationale team kreeg de voorkeur boven onder anderen Robert van der Horst. Beide spelers behoorden tot de vijf genomineerden voor de belangrijkste individuele prijs van het hockey.

De 28-jarige Fürste leidde Duitsland afgelopen zomer naar de olympische titel in Londen. Daarnaast won hij met zijn club Uhlenhorster HC de Euro Hockey League. De andere genomineerden waren de Duitser Tobias Hauke, de Australiër Jamie Dwyer en Sandar Singh uit India.


Duitser Fürste gekozen tot beste hockeyer (Foto: Novum)

[WB] Lee opnieuw de beste op 500 meter

Sang-hwa Lee heeft zaterdag in Nagano ook de derde wereldbekerwedstrijd over 500 meter gewonnen. De Zuid-Koreaanse scherpte het baanrecord aan tot 37,63 seconden. Daarmee troefde ze thuisschaatsster Nao Kodaira (37,96) af. Het brons ging naar de Amerikaanse Heather Richardson in 38,01, voor de Duitse Jenny Wolf (38,29).

Thijsje Oenema was op de vijfde plaats de beste Nederlandse in 38,33. De andere Nederlanders speelden geen rol van betekenis. Marrit Leenstra werd in 38,63 twaalfde, nog voor Laurine van Riessen (veertiende in 38,73), Margot Boer (vijftiende in 38,81) en Anice Das (achttiende in 39,14).

Lee, die eerder in Heerenveen beide 500 meters op haar naam schreef, gaat riant aan de leiding in de stand om de wereldbeker. De regerend olympisch kampioene heeft een voorsprong van zeventig punten op Richardson.


Lee opnieuw de beste op 500 meter (Foto: Novum)


# naam land punten verschil
1 Sang-Hwa Lee ZKo 37,63  
2 Nao Kodaira Jap 37,96 0,33
3 Heather Richardson VS 38,01 0,38
4 Jenny Wolf Dui 38,29 0,66
5 Thijsje Oenema Ned 38,33 0,70
12 Marrit Leenstra Ned 38,63 1,00
14 Laurine van Riessen Ned 38,73 1,10
15 Margot Boer Ned 38,81 1,18
18 Anice Das Ned 39,14 1,51

 Klassement

# naam land punten
1 Sang-Hwa Lee ZKo 300
2 Heather Richardson Jap 230
3 Nao Kodaira VS 186
4 Jenny Wolf Dui 180
5 Hong Zhang Ned 120
8 Margot Boer Ned 91
13 Thijsje Oenema Ned 79
15 Marrit Leenstra Ned 51
17 Laurine van Riessen Ned 50
18 Anice Das Ned 41

[WB] Koskela wint ook 500m, M. Mulder pakt zilver

Michel Mulder heeft zaterdag in het Japanse Nagano naast de wereldbekerzege op de 500 meter gegrepen. De 26-jarige schaatser van Beslist.nl pakte het zilver in 34,95. Het was de tweede keer dit seizoen dat Mulder onder de 35 seconden dook, maar het was niet genoeg om Pekka Koskela van de zege af te houden.

De Fin, die in Heerenveen al de eerste wereldbekerwedstrijd won en vervolgens geblesseerd raakte, snelde naar een baanrecord van 34,64. De Amerikaan Tucker Fredricks maakte het podium compleet met een tijd van 35,10.

Jan Smeekens moest genoegen nemen met de zevende plaats in 35,23. Hein Otterspeer was drie honderdsten langzamer en werd negende, terwijl Ronald Mulder niet verder kwam dan de zestiende tijd in 35,47.

Smeekens blijft op de derde plaats de beste Nederlander in het wereldbekerklassement. Hij heeft een achterstand van tien punten op Koskela, die vooralsnog aan de leiding gaat. Joji Kato staat tweede.


Michel Mulder pakt zilver in Nagano (Foto: Novum)

# naam land tijd verschil
1 Pekka Koskela Fin 34,64  
2 Michel Mulder Ned 34,95 0,31
3 Tucker Fredricks VS 35,10 0,46
4 Dmitry Lobkov Rus 35,16 0,52
5 Tae-Mo Bum ZKo 35,18 0,54
7 Jan Smeekens Ned 35,23 0,59
9 Hein Otterspeer Ned 35,26 0,62
16 Ronald Mulder Ned 35,47 0,83

Klassement 

# naam land punten
1 Pekka Koskela Fin 200
2 Joji Kato Jap 195
3 Jan Smeekens Ned 190
4 Tae-Bum Mo ZKo 180
5 Artur Was Pol 158
6 Michel Mulder Ned 131
11 Hein Otterspeer Ned 90
17 Kjeld Nuis Ned 50
18 Ronald Mulder   46
33 Jasper Hospes   6

[CT] Oranjemannen naar finale na zege op Pakistan

De Nederlandse hockeymannen hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van de Champions Trophy. In een spectaculaire halve finale  tegen Pakistan waarin beide ploegen veel kansen kregen won Oranje uiteindelijk ruim: 2-5.

De wedstrijd in het snikhete Melbourne begon met een akelige botsing tussen Valentin Verga en Rizwan Senior. De twee liepen keihard met hun hoofden tegen elkaar en bleven even groggy op het veld achter. Beide spelers konden na enkele minuten gelukkig lopend richting de dug-out en kwamen even later weer gewoon het veld in.

Maar voordat ze terug waren had Billy Bakker Nederland al op een 1-0 voorsprong gezet. De sterke spits sloeg de bal van dichtbij met zijn backhand achter de Pakistaanse goalie: 0-1. Nederland kreeg kansen op meer, maar het duurde nog tot de twintigste minuut voor er weer gescoord werd.

Seve van Ass frommelde de bal in drie instanties achter doelman Imran Butt en zorgde met zijn allereerste interlanddoelpunt voor de belangrijke 2-0. Die marge van twee was echter snel weer verdwenen toen Sander Baart de bal ongelukkig in eigen doel werkte: 1-2.

Vanaf dat moment was Oranje de controle even kwijt en kreeg Pakistan enkele grote kansen. Zo was Shakeel Abbasi dicht bij de gelijkmaker en maakte ook Balkestein bijna een eigen goal, maar keeper Jaap Stockmann redde fraai.

Vlak voor rust maakte Bakker een einde aan deze onrustige fase door snoeihard de 3-1 tegen de plank te timmeren: 1-3. Na de pauze bleef de wedstrijd aantrekkelijk, maar toen Valentin Verga op fraaie wijze de 4-1 in de kruising schoot, was de wedstrijd gelopen.

Pakistan kon de afstanden op het veld steeds minder goed belopen en Kemperman tilde de score naar 5-1. In de allerlaatste minuut deed Abbasi nog wel wat terug door de bal hard achter doelman Pirmin Blaak – die tien minuten voor tijd Stockmann had vervangen – te slaan: 2-5, maar daar bleef het bij.

Nederland staat voor het eerst sinds 2006 weer in de finale van de Champions Trophy. Destijds werd in Terrassa gewonnen van Duitsland. In de huidige Oranje-selectie zit geen enkele speler die er toen in Spanje bij was

[WB] Koskela wint 1000m in Nagano, Nuis vijfde

Pekka Koskela heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Nagano een dubbelslag geslagen. De Fin wist na zijn zege op de 500 meter ook de 1000 meter winnend af te sluiten. Hij klokte een tijd van 1.09,52 minuten. Daarmee versloeg hij de verrassende nummer twee Samuel Schwarz uit Duitsland, die 1.09,69 noteerde.

Het brons ging in 1.09,85 naar de Zuid-Koreaan Kyou-hyuk Lee. Kjeld Nuis was de beste Nederlander op de vijfde plaats in 1.10,07. Pim Schipper zette met 1.11,07 de elfde tijd op de borden, terwijl Hein Otterspeer niet verder kwam dan de zeventiende plaats in 1.51,54.

Koskela gaat met 180 punten aan de leiding in het wereldbekerklassement. De Canadees Denny Morrison, die zesde werd, volgt met 145 punten.

# naam land tijd verschil
1 Pekka Koskela Fin 1.09,52  
2 Samuel Schwartz Dui 1.06,69 0,17
3 Kyou-Hyuk Lee ZKo 1.09,85 0,33
4 Tyler Derraugh Can 1.09,98 0,46
5 Kjeld Nuis Ned 1.10,07 0,55
11 Pim Schipper Ned 1.11,07 1,55
17 Hein Otterspeer Ned 1.51,54 42,02

 Klassement

# naam land punten
1 Pekka Koskela Fin 180
2 Denny Morrison Dui 145
3 Kjeld Nuis ZKo 120
4 Samuel Schwartz Can 108
5 Kyou-Hyuk Lee Ned 106
6 Pim Schipper Ned 84
10 Hein Otterspeer Ned 60
15 Sjoerd de Vries Ned 15
26 Rhian Ket   6

[WB] Brons Van Beek, zege Richardson op 1000 meter

Lotte van Beek is zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Nagano als derde geëindigd op de 1000 meter. De 20-jarige schaatsster van Team Van Veen noteerde een tijd van 1.16,15. De zege ging naar de Amerikaanse Heather Richardson, die Christine Nesbitt aftroefde met 1.15,24. De Canadese stopte de klok op 1.15,45.

Marrit Leenstra moest zich in Japan tevreden stellen met de vijfde plaats. Zij noteerde een tijd van 1.16,24. Laurine van Riessen werd in 1.17,10 achtste, terwijl Boer als dertiende finishte in 1.17,41. Anice Das stelde teleur met de negentiende plaats in 1.18,29.

Richardson gaat met tweehonderd punten aan de leiding in het wereldbekerklassement. Van Beek, die in Heerenveen al knap brons pakte, klimt naar de tweede plek met 140 punten. Leenstra staat derde met 110 punten.

# naam land tijd verschil
1 Heather Richardson VS 1.15,24  
2 Christine Nesbitt Can 1.15,45 0,21
3 Lotte van Beek Ned 1.16,15 0,92
4 Olga Fatkulina Rus 1.16,24 1,00
5 Marrit leenstra Ned 1.16,24 1,00
8 Laurine van Riessen Ned 1.17,10 1,88
13 Margot Boer Ned 1.17,41 2,17
19 Anice Das Ned 1.18,29 3,05

 Klassement

# naam land punten
1 Heather Richardson VS 200
2 Lotte van Beek Ned 140
3 Marrit Leenstra Ned 110
4 Christine Nesbitt Can 108
5 Brittany Bowe VS 90
6 Laurine van Riessen Ned 86
19 Anice Das Ned 20
21 Margot Boer Ned 18
25 Diane Valkenburg   6

'Criminele jongere verplichten tot onderwijs'

Het kabinet wil rechters de mogelijkheid geven om veroordeelde jongeren te dwingen onderwijs te volgen. Dat blijkt uit het wetsvoorstel adolescentenstrafrecht dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zaterdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De plicht onderwijs te volgen wordt ondergebracht in de zogenoemde tbo-maatregel (terbeschikkingstelling aan het onderwijs) en kan als bijzondere voorwaarde worden opgelegd bij een jeugdstraf.

Met het wetsvoorstel wil Teeven sneller en effectiever kunnen ingrijpen in de ontwikkeling van jongeren en jongvolwassenen tussen de 15 en 23 jaar. Het wetsvoorstel biedt rechters flexibiliteit bij het opleggen van straffen en maatregelen rond de leeftijdsgrens van 18 jaar. Maatwerk wordt daardoor mogelijk.

Het adolescentenstrafrecht geeft de mogelijkheid om een jongvolwassene een straf uit het jeugdstrafrecht op te leggen. Bij ernstige misdrijven blijft het mogelijk om jongeren vanaf 16 jaar een straf of maatregel uit het volwassenenstrafrecht op te leggen. De maximale duur van de jeugddetentie wordt 2 jaar.

Verder worden de mogelijkheden om een taakstraf aan jeugdigen op te leggen in het wetsvoorstel beperkt. Zo kan een zwaar zeden- of geweldsmisdrijf niet meer met alleen een taakstraf worden bestraft.

Grote brand in centrum Amsterdam

In een pand in het centrum van Amsterdam heeft zaterdagochtend een grote brand gewoed. Niemand raakte gewond, wel is de schade aanzienlijk, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak even na 08.30 uur uit in het pand aan het Damrak. De brandweer rukte met groot materieel uit omdat het risico op overslaan groot was. Brandweerlieden wisten dat te voorkomen. Rond 09.30 uur was de brand zo goed als onder controle.

Om wat voor pand het precies gaat, kan de woordvoerder niet zeggen. Mogelijk gaat het om een restaurant. Bewoners van bovengelegen panden zijn tijdelijk opgevangen.

NS-topman wil toch geen fusie met ProRail

Een fusie tussen de NS en ProRail is nu niet verstandig. Dat zegt NS-topman Bert Meerstadt zaterdag in een interview in NRC Handelsblad. Eerder dit jaar wekte hij nog de suggestie dat de twee bedrijven juist wel moeten kijken naar een samengaan.

Meerstadt stuurde in juni een brief aan alle politieke partijen dat hij de nadelige effecten van de splitsing, die in 1995 werd doorgevoerd, wil onderzoeken. Hij zei destijds dat de strikte scheiding tussen de twee bedrijven de aanpak van de vele problemen, zoals chaos tijdens winterweer of bij het verhelpen van technische storingen, belemmert.

Meerstadt zegt nu dat hij nooit bedoelde dat de NS en ProRail moeten fuseren. "We moeten kijken waar het beter kan, dat stond er in mijn brief", zegt hij. "Daar is helemaal geen structuurwijziging voor nodig. We zijn een decennium bezig geweest om de effecten van de splitsing weg te nemen. Als je de boel nu weer bij elkaar gooit, ga je opnieuw dat pad op."

De NS-topman benadrukt wel dat NS en ProRail veel intensiever moeten samenwerken. "Uit onze analyse van de afgelopen winter blijkt bijvoorbeeld dat de bijsturing na verstoringen een stuk beter kan. Dat loopt dwars door de twee organisaties heen: medewerkers, materieel, rails, seinen."

In de Tweede Kamer gaan al langer stemmen op om de NS en ProRail anders te organiseren. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wilde eind vorige maand geen discussie over een mogelijke fusie. Die komt volgens haar vanzelf aan bod als wordt gesproken over de Lange Termijn Spooragenda.


NS-topman wil toch geen fusie met Prorail (Foto: Novum)

Buitenboys: Schippers moet zich dood schamen

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) moet zich dood schamen om te durven zeggen dat niemand van voetbalclub sc Buitenboys heeft ingegrepen toen grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd aangevallen. Dat stelt de club in een reactie op uitspraken van de minister vrijdagavond in Pauw en Witteman.

Schippers reageerde naar aanleiding van een foto van het incident op de voorpagina van De Telegraaf waarop lijkt dat er niemand iets doet. "Verbijsterend", zei ze daarover. "Deze man is niet te hulp geschoten. Sterker nog, het is twee keer achter elkaar gebeurd zonder dat er is ingegrepen."

Volgens Buitenboys is dat pertinent niet waar. "Als je geen kennis van zaken hebt, geen politiedossier gelezen en speculeert op een foto, dan is de opmerking 'dat niets is gedaan' misplaatst", zegt de club in een reactie op Twitter.

Schippers zat aan tafel om te praten over het fatale incident afgelopen zondag toen de 41-jarige Nieuwenhuizen werd doodgeschopt door voetballers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. De minister maakte in het programma bekend dat er begin volgende week een topberaad komt over het geweld rondom de voetbalvelden.

Behalve minister Schippers schuiven minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs aan. Het overleg staat onder leiding van Schippers. Ook de burgemeesters en sportwethouders van de grote voetbalsteden, de KNVB, NOC*NSF en politie en justitie zijn uitgenodigd.

Buitenboys vindt het goed dat vele partijen zijn uitgenodigd voor het overleg maar vindt het jammer dat er geen enkele amateurvoetbalclub tussen het rijtje staat.

'Rutte onbereikbaar tijdens onderhandelingen'

Premier Mark Rutte (VVD) was in het afgelopen jaar vaak onbereikbaar voor andere politieke leiders op cruciale momenten tijdens onderhandelingen. Hij zou bovendien nauwelijks met eigen oplossingen komen voor politieke problemen. Dat zeggen de betrokkenen zaterdag in NRC Handelsblad.

De krant sprak met Geert Wilders (PVV), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). Zo was Rutte tijdens onderhandelingen over het Lenteakkoord drie dagen vrijwel onbereikbaar. Volgens Buma kwam hij pas na een halve week 'even luisteren' naar de afgesproken maatregelen. Pechtold en Slob hadden die dagen vergeefs contact met hem gezocht, zeggen ze.

De premier liet verder tijdens de drie onderhandelingsrondes waarbij hij dit jaar betrokken was steeds met groot gemak gevoelige VVD-standpunten vallen. Zo was hij in het Catshuis bereid veel verder te gaan met bezuinigen op woon-werkverkeer dan het CDA voor mogelijk hield.

Rutte liet het CDA daarnaast al na twee dagen na de val van het kabinet weten niet meer te willen samenwerken met de partij. Volgens Pechtold stuurde Rutte toen al aan op 'een nieuwe coalitie'. Rutte zou daarvoor, in de zomer van 2011, al tegen het CDA hebben gezegd dat hij na zijn eerste kabinet 'nooit meer' met de PVV wil samenwerken. Hij vond de houding van Wilders niet constructief.


'Rutte onbereikbaar tijdens onderhandelingen' (Foto: Novum)

Onderzoek naar machtsmisbruik Buma/Stemra

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijk machtsmisbruik van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Dat zeggen betrokkenen zaterdag tegen de Volkskrant.

Het onderzoek, dat al in april werd ingesteld, richt zich vooral op de contracten die Buma/Stemra met zijn leden afsluit. De organisatie zou een 'alles-of-niets-systeem' hanteren dat in het nadeel werkt van veel auteurs. Als ze lid willen worden zijn ze verplicht al hun auteursrechten over te dragen. Dat geldt ook voor werken die zijn gemaakt voor de aanmelding.

Een woordvoerder van Buma/Stemra zegt tegenover de krant dat de organisatie volledig meewerkt aan het onderzoek. Volgens hem zijn tijdens de laatste ledenvergadering voorstellen gedaan om tot flexibilisering van de contracten te komen. "Die zijn toen door een meerderheid van de aanwezigen afgewezen", benadrukt hij.

De belangenorganisatie kwam in de afgelopen jaren vaker negatief in het nieuws. Zo werd een bestuurslid beschuldigd van corruptie en was er kritiek op de hoogte van de bestuurssalarissen.

Bedenk een bijschrift

Vorige week is Epic Mickey: The Power of Two in de winkels is verschenen. Deze game hadden we al eerder in onze review bekroond met een mooi cijfer. Daarom hebben we deze week een leuke screenshot gekozen van deze game.  

In de screenshot hieronder zie je Oswald zeer geïnteresseerd naar de rode knop kijken, wat zal er gebeuren? Aan jou nu de taak om hier een bijschrift bij te verzinnen.

Epic Mickey 2

Het begin in Gears of War: Judgment

Tijdens de Video Game Awards 2012 is er een nieuwe gameplaytrailer opgedoken van de Gears of War-spinoff Gears of War: Judgment.
 

In de sciencefiction shooter is er heel wat te beschieten. De mensen van de planeet Sera denken dat ze het kunnen opnemen tegen de Locust. Rambo had misschien een kans gemaakt, maar als speler zul je beschutting moeten zoeken, komen beesten uit de grond en moeten er natuurlijk veel slachtoffers onder het Locust-gepeupel gemaakt worden.

Gears of War: Judgment komt maart 2013 uit op Xbox 360. Bekijk de trailer hieronder, rond 8:00.

Winnaars VGA 2012

De VGA-awards zijn vanacht uitgereikt en dus zijn de winnaars uit alle categoriëen bekend. Grote winnaars zijn Journey, Borderlands 2 en Telltale Games met hun The Walking Dead: The Game. De Game of the Decade is Half-Life 2. Het gehele lijstje ziet er als volgt uit:

Game of the Decade  Half-Life 2
Game of the Year  The Walking Dead: The Game
Studio of the Year Telltale Games
Best Xbox 360 Game Halo 4
Best PS3 Game Journey
Best Wii/Wii U Game New Super Mario Bros. U
Best PC Game XCOM: Enemy Unknown
Best Shooter Borderlands 2
Best Action Adventure Game  Dishonored
Best RPG Mass Effect 3
Best Multi-payer Game Borderlands 2
Best Individual Sports Game Everybody's Golf (PS Vita)
Best Team Sports Game FIFA 13
Best Driving Game Need for Speed Most Wanted
Best Song in a Game Cities door Beck (Sound Shapes)
Best Original Score Journey
Best Graphics Halo 4
Best Independent Game Journey
Best Fighting Game Persona 4 Arena
Best Handheld/Mobile Game Sound Shapes
Best Performance
by a Human Female

Melissa Hutchin als Clementine
(The Walking Dead: The Game)

Best Performance
by a Human Male
Dameon Clarke als Handsome Jack
(Borderlands 2)
Best Adapted Video Game The Walking Dead: The Game
Best DLC Dawnguard: The Elder Scrolls V: Skyrim
Best Downloadable Game The Walking Dead: The Game
Best Social Game You Don't Know Jack
   
Most Anticpated Game Grand Theft Auto V
Character of the Year Clap Trap (Borderlands 2)
   
   

[Upd] Dark Souls II aangekondigd

Totaal onverwacht, maar niet ongewild, werd er een trailer getoond van de zojuist aangekondigde game Dark Souls II. In deze opvolger van de zeer moeilijke game Dark Souls, zullen we het weer tegen grote en onmogelijke monsters moeten opnemen. De kans is dat we weer vaak zullen sterven.

Update: Inmiddels heeft FROM Software iets meer informatie vrijgegeven. Het spel gaat gewoon voor PS3, Xbox 360 en pc uitkomen. Dark Souls II speelt zich af in een nieuwe open wereld. Ten slotte gaat FROM over naar dedicated servers voor de multiplayer.

Bekijk Jessica Alba vanaf 1:10. Door haar verschijning vergeet je snel op welk tijdstip de trailer van Dark Souls II start.

Dark Souls II

Dark Souls II

Dark Souls II

Dark Souls II

Ploumen ontmoet indianenleider

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft vrijdag een gesprek gehad met indianenleider Raoni Metuktire, die een bezoek aan Nederland brengt. Metuktire is leider van vijfduizend Kayapó indianen en vraagt aandacht voor behoud van het Amazonewoud en de daar levende inheemse volkeren.

Ploumen laat in een persbericht weten dat de handels- en investeringskansen in de Amazone groot zijn. Nederlandse bedrijven spelen in het gebied een grote rol met de handel van hout, soja en vlees. "Tegelijk moet het unieke Amazonegebied behouden blijven. Nederlandse bedrijven kunnen dat prima combineren".

Nederland onderhoudt volgens Ploumen intensief contact met ngo's over de volkeren in de Amazone. De regering kaart de rechten van de inheemse bevolking met regelmaat bij de Braziliaanse regering aan.


Ploumen ontmoet indianenleider (Foto: Novum)

'The Phantom Pain is Metal Gear-game'

De users van het NeoGAF-forum hebben vele ontdekkingen gedaan in de trailer van de zojuist aangekondigde game The Phantom Pain. Zo lijkt het hoofdpersonage zeer veel op een van de beide Snake's uit de Metal Gear-serie. Zouden er verschillende hints in de trailer zitten naar de Metal Gear-game en zou ook de studio erachter hitns bevatten.

De studio achter de game is namelijk het voorheen onbekende Moby Dick Studios. De oprichter heet Joakim, wat een anagram van Kojima is. Zijn achternaam schijnt 'Mogren' te zijn. Het middenstuk van die naam bevat het woord 'Ogre', wat onlosmakelijk verbonden is aan Hideo Kojima. 

Fans denken dat de blaadjes in de trailer een verwijzing zijn naar The Boss, ook nemen ze aan dat Psycho Mantis in het ziekenhuis opduikt aan het einde van de trailer. Wat hier allemaal waar van is, zullen we binnenkort waarschijnlijk horen. Voor nu blijft het raden.

Celstraffen geëist voor nepbrieven KvK

Het OM in Zwolle heeft tegen vijf mannen uit Nederland en België celstraffen en een werkstraf geëist omdat zij honderden ondernemers oplichtten door zich voor te doen als de Kamer van Koophandel, afgekort KvK. Per brief vroegen zij 149 euro over te maken naar de KvK, dat in werkelijkheid stond voor Kantoor voor Klanten. Volgens het OM vormden de mannen een criminele organisatie.

Begin december 2008 kwamen er bij het fraudemeldpunt van justitie meldingen binnen over brieven die werden verstuurd namens het bedrijf Kantoor voor Klanten. De brief wekte echter de indruk van de Kamer van Koophandel te komen, door de gebruikte afkorting, het gebruikte logo en de lay-out, en het kleurgebruik.

Bij de brief zat een acceptgiro om 149 euro mee over te maken. In de brief stond dat dit bedrag betaald moest worden voor de vermelding van de bedrijfsgegevens in het KvK handelsregister. In de brief werd verder gedaan alsof de ondernemers al bekend waren bij de organisatie door zinnen als 'momenteel staat u geregistreerd' en 'een nieuw wachtwoord en toegangscode'. Daarnaast stond in de brief dat het rekeningnummer gewijzigd was, mogelijk om te voorkomen dat het geld naar de echte Kamer van Koophandel ging.

In totaal trapten 530 ondernemers in de frauduleuze brief, ze maakten het bedrag over. In totaal ontvingen de verdachten zo bijna 79 duizend euro. Nog eens 1255 ondernemers maakten de 149 euro over aan de echte Kamer van Koophandel, waarschijnlijk omdat dit bankrekeningnummer al bij hen in het betalingssysteem zat.

Een 57-jarige man uit het Belgische Clinge en een 38-jarige man uit Heerhugowaard worden gezien als leiders. Tegen hen werd een jaar cel geëist. Dezelfde straf werd geëist tegen een 47-jarige man uit Winschoten, die nog voortvluchtig is. Tegen twee andere mannen van 45 jaar uit Winschoten eiste justitie zeven maanden cel en een werkstraf van 240 plus een halfjaar voorwaardelijke celstraf.

De rechter doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Hooggerechtshof VS pakt zaken over homohuwelijk op

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich uitspreken over het verbod op het homohuwelijk in Californië en over de federale wet DOMA, die het huwelijk definieert als zijnde tussen een man en een vrouw. Dat heeft het Hooggerechtshof vrijdag bekendgemaakt.

Het homohuwelijk is momenteel legaal in negen Amerikaanse staten: Connecticut, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont, Washington en het district Columbia. In Maine, Maryland en Washington werd het homohuwelijk vorige maand gelegaliseerd. Daarnaast hebben 31 staten een verbod op het homohuwelijk opgenomen in hun grondwet.

De rechters zeiden te zullen kijken naar een besluit van een hof van beroep in Californië, dat bepaalde dat het recht om te trouwen voor stellen van hetzelfde geslacht niet kan worden teruggenomen aangezien het hooggerechtshof van Californië dat recht eerder had bevestigd. Door de beslissing van de Californische beroepsrechter zou Proposition 8, het referendum waardoor het homohuwelijk werd verboden, worden teruggedraaid. Zolang het beroep tegen de beslissing, dat nu dus bij het Hooggerechtshof ligt, loopt wordt ze echter niet van kracht.

Bij de zaak in Californië kijkt het hof mogelijk of de garantie op gelijke bescherming onder de wet, die is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet, betekent dat het recht om te trouwen niet alleen kan gelden voor heteroseksuele stellen. Als het hof deze beslissing neemt zou dat betekenen dat de verboden op het homohuwelijk die nu in 31 staten van kracht zijn niet rechtsgeldig zijn.

Het hof gaat ook kijken naar de Defense of Marriage Act (DOMA) en of de regering getrouwde homoseksuele stellen bepaalde rechten kan ontzeggen die heteroseksuele stellen wel hebben. Een deel van DOMA beperkt rechten over gezondheidszorg en pensioenen die heteroseksuele stellen wel hebben voor homoseksuele stellen. Ook bepaalde belastingvoordelen die getrouwde stellen genieten wordt homoseksuele stellen in DOMA ontzegd.

De specifieke zaak waarover het hof zich gaat uitspreken aangaande DOMA draait om de 83-jarige Edith Windsor, wier echtgenote Thea in 2009 overleed. Thea liet al haar bezittingen na aan Edith, die op haar beurt een belastingaanslag van 363 duizend dollar kreeg voorgeschoteld. Als Windsor met een man was getrouwd zou ze nooit een aanslag voor erfbelasting hebben gekregen. Windsor begon een rechtszaak tegen de aanslag, die nu dus bij het Hooggerechtshof terecht is gekomen. Een rechtbank en een hof van beroep in New York bepaalden eerder dat het recht op gelijke bescherming uit de grondwet Windsor is ontzegd door DOMA.

De voor- en tegenstanders van het homohuwelijk houden in maart hun betoog voor de negen rechters van het Hooggerechtshof. De beslissing van het hof wordt eind juni verwacht.

Jan Terlouw stopt met schrijven van kinderboeken

Jan Terlouw gaat geen jeugdboeken meer schrijven. Dat zei de 81-jarige schrijver vrijdag in het televisieprogramma Hallo?! van Omroep Gelderland.

In het programma zegt de schrijver uit Twello dat hij zich niet meer goed genoeg kan inleven in de jeugd van tegenwoordig. "Hun wereld is gevuld met computerspelletjes, twitteren en mobiele telefoons. Dat staat te ver van mij af. Als ik daarover moet schrijven komt het gekunsteld over."

Terlouw blijft wel voor volwassenen schrijven. De afgelopen jaren schreef hij vooral samen met zijn dochter Sanne. Het laatste jeugdboek van de hand van Terlouw is Zoektocht in Katoren uit 2007. Dat boek is het vervolg op de klassieker Koning van Katoren uit 1971.

Maak kennis met de handyman in Bioshock Infinite

In de nieuwe trailer van Bioshock Infinite komen we twee situaties tegen. De eerste situatie is wanneer we onze vrouwelijke tegenspeler voor het eerst tegenkomen. Ze ziet er inmiddels iets anders uit dan eerder. In het tweede gedeelte zien we meer actie en komen we uiteindelijk de 'Handyman' tegen. Een belangrijke vijand uit de game.

De trailer is rond 8:30 te bekijken.

Vader Vaatstra wil levenslang voor Jasper S.

De vader van Marianne Vaatstra wil dat Jasper S. levenslang krijgt. Dat zei hij vrijdagavond in RTL Boulevard. Bauke Vaatstra noemde een levenslange celstraf 'een wens' voor hem. De 45-jarige S. heeft bekend de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999 te hebben verkracht en vermoord.

"Hij heeft dit met voorbedachten rade gedaan, dat kan niet anders", liet Bauke Vaatstra verder weten. "Anders loop je niet met iemand honderd meter het land in."

Vaatstra laat weten nog steeds in gesprek te willen met de Friese veeboer. "Ik wil hem in levende lijve zien. Ik heb vragen voor hem."

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in 1999 aangetroffen in een weiland in het Friese Veenklooster. De 45-jarige Fries hield dertien jaar lang zijn mond, maar deed mee aan een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek omdat hij betrapt wilde worden, verklaarde zijn advocaat.

Ook Rolling Stones bij benefietconcert Sandy

Ook The Rolling Stones treden op voor de slachtoffers van superstorm Sandy. De rockers zijn toegevoegd aan de line-up van het benefietconcert dat woensdag plaatsvindt in New York.

Ook onder anderen Paul McCartney, Bruce Springsteen en The Who klimmen op 12-12-'12 op het podium voor de slachtoffers van de storm. Sandy trok eind oktober over het Caribische gebied en het oosten van de Verenigde Staten. De gouverneurs van New York en New Jersey zeiden deze week dat de superstorm voor zo'n geschatte tachtig miljard dollar aan schade heeft aangericht.

Producenten van het benefietconcert zeggen dat ze nu al dertig miljoen dollar op hebben gehaald. Het geld gaat, net als de opbrengst van het uitverkochte concert, naar de Robin Hood Relief Fund. Dat helpt slachtoffers in de staten New York, New Jersey en Connecticut.

Al ruim 55.000 kilo vuurwerk in beslag genomen

De politie en het Openbaar Ministerie hebben dit seizoen al 55.361 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt vrijdag uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie. Die hoeveelheid is minder dan vorig jaar, toen tot begin december 69.545 kilo vuurwerk werd onderschept.

Eind november werd een vuurwerkbende opgerold in Drenthe. Daarbij werd ruim 28.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De politie trof op verschillende locaties lawinepijlen, vlinders en flowerbeds aan. Een week eerder werd in Zuid-Holland al 3300 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk zat in twee busjes in Dordrecht en Rotterdam.


Al ruim 55.000 kilo vuurwerk in beslag genomen (Foto: Novum)

Onbekende wezens in The Phantom Pain

De eerste exclusieve onthulling op de Video Game Awards is de game The Phantom Pain. In deze game speel je een slachtoffer van een onbekende ramp. Na een beetje gestrompeld te hebben in het ziekenhuis, kom je erachter dat er meer is dan je op het eerste oog ziet. De beelden zijn allemaal in-engine volgens de ontwikkelaars. Een platform is nog niet bekendgemaakt al roept men iets over next-gen.

Bekijk de trailer vanaf 10:40. Vergeet niet je mond dicht te doen na het kijken. 

The Phantom Pain

The Phantom Pain

The Phantom Pain

Cartman gaat los in South Park: The Stick of Truth

Bij de Spike Video Game Awards van dit jaar is een wereldpremiére uitgebracht van nieuwe South Park: The Stick of Truth beelden. In deze beelden zien we meer van wat we van de game kunnen verwachten. De show opende met deze trailer en maakte daarmee een goede start.

Nee, de trailer die meteen start is niet de officiële versie, maar wel erg grappig. Rond 5 minuten start de echte trailer.

Stemming over olympische Europese Spelen

Europa krijgt mogelijk zijn eigen Spelen. Zaterdag stemt het Europees olympisch comité in Rome over een continentale variant van de Olympische Spelen. De eerste editie van het sportspektakel, waarvoor vijftien olympische en twee niet-olympische sporten gepland staan, moet al in 2015 plaatshebben. De Azerbeidjaanse hoofdstad Bakoe is de enige kandidaat om de Spelen te organiseren.

"Wij zijn het enige continent zonder Spelen", verklaarde EOC-voorzitter Patrick Hickey vrijdag. "Wat doen wij anders dan iedereen? Er is veel interesse in Europa om Europese kampioenen te zien. Laten we het doen. Laten we een poging wagen."

Er wordt al jaren over Europese Spelen gepraat, maar nog nooit is daadwerkelijk over het idee gestemd. Een van de grote struikelblokken tot nu toe was de al overvolle sportkalender. De grootste uitdagingen zijn het binnenhalen van de grote sporten als zwemmen en atletiek.

Welke twee niet-olympische sporten onderdeel uit zouden maken van de Spelen is nog niet besloten. "We willen vernieuwend zijn en geen kopie van de Olympische Spelen", laat Hickey weten. "En het is al in 2015 dus we moeten voortmaken." De eerste Spelen ziet Hickey als een test voor de tweede versie in 2019. "Mijn plan is dat die Spelen in sommige sporten een kwalificatiemoment worden voor de Olympische Spelen."

[Primera División] Espanyol kan net niet winnen van sevilla

Espanyol heeft vrijdag op het nippertje niet gewonnen. De Spaanse hekkensluiter gaf in de 91e minuut een voorsprong tegen Sevilla uit handen: 2-2. Via Joan Verdu en Simao Sabrosa kwam de ploeg uit Barcelona twee keer op voorsprong, maar Ivan Rakitic en Alvaro Negredo brachten de bezoekers terug op gelijke hoogte. Sevilla speelde ruim een helft met tien man na rood voor Jose Antonio Reyes.

Koploper FC Barcelona speelt zondag pas tegen Real Betis Sevilla. Nummer twee Atletico Madrid speelt eerder zondag tegen Deportivo la Coruña. Real Madrid komt zaterdag al in actie. De Koninklijke gaat dan op bezoek bij Real Valladolid.

[Bundesliga] Rudnevs helpt HSV langs Hoffenheim

Hamburger SV heeft vrijdag in de Bundesliga met 2-0 gewonnen van 1899 Hoffenheim. Artjoms Rudnevs scoorde beide doelpunten voor de thuisclub: een voor rust en een erna. Bij de Hamburgers ontbrak Rafael van der Vaart nog met een blessure, maar viel Jeffrey Bruma elf minuten voor tijd in. Bij Hoffenheim was er geen schokeffect na het wegsturen van trainer Markus Babbel maandag.

HSV klimt door de zege naar de zesde plaats in de Bundesliga. Hoffenheim staat tien plaatsen lager en bevindt zich in de gevarenzone.

Koploper Bayern München gaat zaterdag op bezoek bij FC Augsburg, terwijl titelverdediger Borussia Dortmund VfL Wolfsburg ontvangt. Schalke 04 gaat op bezoek bij VfB Stuttgart. Nummer twee Bayer Leverkusen komt zondag pas in actie in de uitwedstrijd tegen Hannover 96.

[EL] Labyad scoort voor Sporting

Zakaria Labyad heeft vrijdag in de Europa League gescoord voor Sporting Portugal. De oud-PSV'er opende de score in het met 2-1 gewonnen duel tegen Videoton. György Sandor maakte gelijk namens de Hongaren voordat Valentin Viola de ploeg uit Lissabon de zege bezorgde. In de slotfase werden Sandor en ploeggenoot Marco Caneira met rood weggestuurd.

Bij Sporting stond Khalid Boulahrouz ook in de basis. Ricky van Wolfswinkel bleef het hele duel op de bank. De wedstrijd in de groepsfase van de Europa League stond oorspronkelijk donderdag op het programma. Door wateroverlast was het veld in Lissabon toen echter onbespeelbaar.

Racing Genk en FC Basel hadden zich al verzekerd van het bereiken van de tweede ronde, waardoor het duel tussen Sporting en Videoton om des keizers baard was. Videoton eindigde met zes punten als derde. Sporting boekte de eerste zege van de Europese campagne en haalde vijf punten.

Topoverleg over geweld rond voetbalvelden

Op uitnodiging van minister Edith Schippers (Sport) komt een groot aantal betrokken partijen begin volgende week samen voor topberaad over het geweld op en rond de voetbalvelden. Schippers kondigde dat vrijdag aan in Pauw & Witteman.

Aan tafel zitten burgemeesters en wethouders uit grote voetbalsteden, de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, voetbalbond KNVB, sportkoepel NOC-NSF, vertegenwoordigers van de politie en maar liefst vier ministers. Behalve Schippers zijn dat Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Lodewijk Asscher (Integratie) en Jet Bussemaker (Onderwijs).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.