FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 mei 2012

Van Persie tevreden over voorbereiding Oranje

Robin van Persie maakt zich geen zorgen over het spel van het Nederlands elftal. "Het gaat om die wedstrijd straks tegen Denemarken", reageert hij op de kritiek die Oranje kreeg na de voorbije oefeninterlands. "We zijn nu in voorbereiding om ons daar zo goed mogelijk voor klaar te stomen. Daar ben ik wel tevreden over."

Van Persie kreeg woensdag tegen Slowakije (2-0) in de spits de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar. Hij kwam echter niet tot scoren. Zaterdag speelt Oranje het laatste oefenduel in aanloop naar het EK. Noord-Ierland is in de Amsterdam ArenA de tegenstander.

Nieuwe Planet of the Apes-film in 2014

Rise of the Planet of the Apes krijgt een vervolg. De sequel van de Apes-prequel krijgt de titel Dawn of the Planet of the Apes. De film moet over twee jaar in de bioscopen gaan draaien.

In Rupert Wyatts Rise of the Planet of the Apes werd het verhaal verteld van Caesar, die een revolutie onder de apen veroorzaakte en de weg vrij leek te maken voor de verhalen uit de Apes-filmserie. Er is echter nog meer te vertellen en Rise was succesvol genoeg voor een vervolg. De film, die wederom door Wyatt wordt geregisseerd, verschijnt op 23 mei 2014. Voor het scenario is voorlopig Scott Z. Burns aangesteld, die eerder al verantwoordelijk was voor Contagion en The Bourne Ultimatum. Andy Serkis, in Rise verantwoordelijk voor de motion capture van Caesar, is weer van de partij. Onduidelijk is of James Franco's personage een plek heeft in dit vervolg.

Van Planet of the Apes verschenen tussen 1968 en 1973 vier films, waarvan de eerste in 2001 een remake kreeg. Rise of the Planet of the Apes, uit 2011, dient als een reboot van de serie of een prequel voor de oorspronkelijke films, afhankelijk van hoe Dawn of the Planet of the Apes (en diens vervolgfilms) zullen verlopen.

'Bestuursvoorzitter VUmc aangemerkt als verdachte'

Het hoofd van de spoedeisende hulp en de bestuursvoorzitter van het VUmc worden door justitie als verdachte gezien in het strafrechtelijk onderzoek naar het televisieprogramma 24 Uur: Tussen Leven en Dood. Dat heeft advocaat van gedupeerde patiënten Peter Plasman donderdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Volgens Plasman heeft de officier van justitie hem laten weten dat momenteel nog volop verdachten en getuigen worden verhoord. Het ziekenhuis, bestuursvoorzitter Elmer Mulder en hoofd van de spoedeisende hulp Jaap Bonjer zouden als verdachte zijn aangemerkt. Het Openbaar Ministerie was donderdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

De advocaat denkt dat het onderzoek nog een paar weken zal duren. Daarna beslist het OM of vervolging wordt ingesteld.

De raadsman liet verder weten dat zijn cliënten vooral gerechtigheid willen. Geen van de patiënten zou het vooralsnog hebben gehad over een schadevergoeding.

'Lindsay Lohan scharrelt met fotograaf'

Lindsay Lohan is weer verliefd. De 25-jarige actrice heeft een romance met professioneel fotograaf Gavin Doyle. Dat schrijft paparazziagentschap X17, dat Lohan en Doyle verschillende keren op de gevoelige plaat vastlegde, op zijn website.

"Ze doen er alles aan om hun relatie buiten de media te houden", vertelt een ingewijde. "Lindsay wil deze relatie beschermen omdat ze vindt dat de media haar relatie met Samantha kapot hebben gemaakt." Lohan had tot april 2009 een relatie met dj Samantha Ronson.

Lohan en Doyle zouden al een paar maanden samen zijn. Zo werden ze in april gespot op het Amerikaanse festival Coachella en gaan ze geregeld op stap in Doyle's woonplaats New York. "Lindsay is eindelijk weer gelukkig. Ze heeft echt een maatje nodig en Gavin is geweldig voor haar", aldus de ingewijde.

Zoetermeer wil Aptroot als nieuwe burgemeester

De gemeenteraad van Zoetermeer draagt Tweede Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) voor als de nieuwe burgemeester van de gemeente. Aptroot brengt volgens de gemeenteraad een groot bestuurlijk netwerk mee. "Hij kent de hoofdrolspelers in de regio en heeft een ruime bestuurlijke ervaring."

De huidige burgemeester van Zoetermeer Jan Waaijer legt 1 september zijn functie neer. De 62-jarige Aptroot is volgens de gemeenteraad een 'goede opvolger'.

Aptroot is sinds 2003 lid van de Tweede Kamer, waar hij onder meer woordvoerder op het gebied van verkeer en vervoer is voor de VVD. Eerder was hij onder meer gemeenteraadslid en wethouder in Wassenaar, ondernemer en leraar.

Speelgoed verklapt Dark Knight Rises-spoiler

Een advertentie voor Dark Knight Rises actiefiguurtjes heeft mogelijk een tot noch toe onaangeraakte spoiler onthuld. Dit bericht zal deze spoiler bespreken, dus wees gewaarschuwd.

Christopher Nolans derde en afsluitende Batman-film is, net als de eerdere delen, in grote lijnen en met veel filmmakers-vrijheid, gebaseerd op diverse verhaallijnen uit de Batman comics. De aanwezigheid van Bane als centrale bad guy in het bijzonder lijkt te duiden op een overeenkomst met de verhaallijn Knightfall.

In dit verhaal streeft Bane, een tot op dat moment nog niet heel bekend personage, ernaar om Gotham in totale chaos te storten en Batman uit te schakelen. Na de donkere ridder eindeloos uitgeput te hebben door hem te laten jagen op een reeks uit Arkham Asylum ontsnapte criminelen, leidt een man-tot-man gevecht tussen Bane en Batman ertoe dat Bruce Waynes rug gebroken wordt. Wayne, vanzelfsprekend uitgeschakeld door deze verwonding, laat het toe dat Jean-Paul Valley, een bondgenoot van Batman en zelf actief als misdaadbestrijder onder de naam Azrael, het stokje van hem overneemt. Valley wordt hiermee, zij het tijdelijk, Batman. Bane is vanaf dit punt (de comic verscheen in 1993) berucht als de schurk die Batmans rug brak.

Er is geen Jean-Paul Valley aanwezig in Nolans verhaal, maar wat het personage John Blake, gespeeld door Inception's Joseph Gordon-Levitt, voor rol heeft in The Dark Knight Rises is tot nu toe nog steeds onduidelijk. Een theorie van filmredacteur John Gholson (Movies.com) was dat Blake de Nolan-versie van Azrael is, en Bruce Waynes rol als Batman overneemt nadat deze de strijd tegen Bane verliest. Gholson theoriseert zelfs dat Blake als Batman het loodje legt, zodat Wayne een spectaculaire terugkeer kan maken.

Maar dit alles is slechts theorie. The Dark Knight Rises is echter een grote film, met veel commerciële randzaken. Hier hoort speelgoed bij en zoals dat gaat hebben speelgoedmakers iets meer toegang tot vooralsnog geheime informatie, om actiefiguren en andere zaken op tijd te kunnen produceren. Informatie over deze actiefiguren is reeds uitgelekt, en een afbeelding toont een alternatieve versie van Batmans outfit:

The Dark Knight Rises actiefiguurtjes
The Dark Knight Rises actiefiguurtjes. Bron: io9.

Rechts van de ons bekende Batman is duidelijk een andere Batman-outfit dan we tot nu toe gezien hebben in Batman Begins en The Dark Knight. Gezien de ervaringen in deze films is het aannemelijk dat dit alternatieve uiterlijk ook voor een alternatieve Batman is; ook al hoeft de naam Azrael niet langs te komen in de film, wanneer een John Blake eventueel de Batman-rol overneemt zou dit zijn outfit kunnen zijn.

Aangezien er tot nu toe totaal niets gemeld is over John Blake en zijn verschijningen in de trailers beperkt zijn tot die van een bovengemiddeld betrokken politieagent, is het waarschijnlijk dat er over de theorie geen duidelijkheid komt totdat de film uit is. Dat betekent geduldig wachten tot 20 juli.

[RG] Isner onderuit in recordpartij

John Isner heeft twee jaar na zijn marathonpartij op Wimbledon opnieuw een record gebroken op een grandslamtoernooi. De Amerikaan verloor in de tweede ronde van Roland Garros van Fransman Paul-Henri Mathieu, maar daar waren wel 76 games voor nodig: 7-6 (2), 4-6, 4-6, 6-3 en 16-18. Dat was sinds de invoering van de tiebreak in 1973 nog nooit gebeurd.

De partijen Fabrice Santoro - Arnoud Clément (2004) en Ronald Agenor - David Prinosil (1994) namen ooit 71 games in beslag. Het prehistorische record van Robert Mark en Antal Jancso blijft gewoon staan. Hun partij werd in 1957 pas beslist na 83 games, maar dat had mede te maken met het feit dat een tiebreak toen nog geen uitkomst kon bieden.

Isner gaat na zijn partij op Wimbledon 2010 tegen Nicolas Mahut als marathonman door het leven. Hij klopte de Fransman toen na ruim elf uur met 6-4, 3-6, 6-7 (7), 7-6 (3) en 70-68, de langste tennispartij ooit.


Isner breekt ook record op Roland Garros (Foto: Novum)

Bolt toont goede vorm met toptijd in Rome

Usain Bolt heeft donderdag aangetoond op tijd in vorm te zijn voor de Olympische Spelen. De 25-jarige Jamaicaan was bij de Diamond League in Rome met afstand de snelste op de 100 meter. Met 9,76 seconden liep hij bovendien de snelste tijd van het seizoen.

Asafa Powell finishte op gepaste afstand van zijn landgenoot (9,91) als tweede. De Fransman Christophe Lemaitre werd derde in een tijd van net boven de tien seconden (10,04).

Bolt was vorige week in Ostrava nog blijven steken op een tijd van 10,04 seconden. In Londen hoopt de wereldrecordhouder (9,58) deze zomer zijn olympische titel te prolongeren.

Leers: geen ontslagvergoeding Albayrak

Nurten Albayrak krijgt bij haar ontslag als directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geen vergoeding mee. In haar contract was wel een ontslagvergoeding opgenomen, maar die gold niet bij verwijtbaar handelen.

Daar is volgens minister Gerd Leers (Asiel) en het COA bij Albayrak sprake van, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdagavond na berichtgeving van RTL Nieuws.

Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Michiel Scheltema stelde na maandenlang onderzoek vast dat Albayrak niet de waarheid heeft verteld over privégebruik van haar dienstauto en haar salaris. Daarnaast was er volgens de commissie onder Albayraks leiding een verdeel-en-heerscultuur bij het COA.

Leers: geen ontslagvergoeding Albayrak
Leers: geen ontslagvergoeding Albayrak (Foto: ANP)

Asielzoekers Ter Apel bereiden schadeclaim voor

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in het vorige week ontruimde tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel zaten, bereiden een schadeclaim voor. Een woordvoerder van een aantal asielzoekers bevestigt donderdagavond een bericht hierover van RTV Noord. Hoe hoog de schadeclaim wordt, is nog onduidelijk.

Geprobeerd gaat worden zowel letselschade als materiële schade vergoed te krijgen. Volgens de zegsvrouw heeft een van de asielzoekers bijvoorbeeld een whiplash opgelopen bij de ontruiming, omdat hij in zijn nek zou zijn getrapt. Andere asielzoekers zouden tanden kwijt zijn.

Bij de ontruiming zijn verder onder meer een portemonnee en papieren kwijtgeraakt. "En natuurlijk zijn we heel veel tenten kwijt." Advocaat van enkele uitgeprocedeerde asielzoekers Marcel Schuckink Kool heeft tegen RTV Noord gezegd dat zijn cliënten op zijn minst hadden moeten worden gewaarschuwd dat de ontruiming er aan zat te komen.

Burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier besloot vorige week het kamp te laten ontruimen. Na de ontruiming oordeelde de rechtbank in Groningen dat de ontruiming niet had mogen plaatsvinden.

Jongen gepakt met nepwapen tijdens schoolopdracht

Een 16-jarige jongen uit Oss die voor een schoolopdracht met een stel andere jongens bezig was een 'maffia-achtig' filmpje te maken, is donderdagmiddag opgepakt. De jongen werd aangehouden wegens verboden wapenbezit.

De jongen had een nepwapen bij zich dat gebruikt kan worden om mensen te bedreigen. Een passant waarschuwde de politie dat een aantal jongens met een vuurwapen op zak in de buurt van een tankstation in Oss stond. De politie vermoedde dat de jongens mogelijk een overval wilden plegen en greep in.

Uiteindelijk bleek dat de jongens bezig waren met een schoolopdracht. De jongen met het wapen op zak, moest desondanks mee naar een politiebureau voor verhoor. Het wapen is in beslag genomen.

Witwasverdachte moet Porsche en Mercedes inleveren

Een 37-jarige Limburger heeft woensdag zijn Porsche en Mercedes afgevoerd zien worden. Justitie legde ook beslag op een scooter, een aantal bankrekeningen en de overwaarde op zijn woning. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van witwaspraktijken en hoopt een deel van zijn illegaal verkregen geld terug te vorderen.

Opsporingsdienst FIOD kwam de man op het spoor doordat hij veel uitgaven deed, waar weinig legale inkomsten tegenover stonden. Justitie vermoedt dat de Limburger met crimineel geld onder meer auto's kocht en investeerde in drugs en verbouwingen van zijn huis.

De FIOD doorzocht woensdag de woning van de man in de omgeving van Roermond. Daarbij werd de hulp van enkele landmachtteams ingeroepen, die gespecialiseerd zijn in het traceren van verborgen ruimtes. In de woning werd een wapen gevonden.

De man werd vorig voorjaar al aangehouden voor cocaïnebezit. Daarvoor zit de Limburger in voorlopige hechtenis en moet hij binnenkort voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Het witwasonderzoek kwam uit deze zaak voort.


Witwasverdachte moet Porsche en Mercedes inleveren (Foto: Novum)

Fernandes erg blij met tiende plaats in kampioenschap

De dertiende plaats van Heikki Kovalainen in de Grand Prix van Monaco werd bij het Caterham F1 Team met gejuich ontvangen. Het betekende dat de Maleisische renstal doorschoof naar de tiende plaats in het constructeurskampioenschap, een plaats die aan het eind van het seizoen geld waard is.

Team-eigenaar Tony Fernandes is dan ook erg blij. "Ik ben nog steeds aan het nagenieten van Monaco. Dat we weer tiende staan, is heel belangrijk, maar er zijn nog veertien races te gaan, dus we kunnen nog niet achterover leunen. Heikki's dertiende plek en zijn gevechten tonen echter aan dat al het werken van de afgelopen jaren zijn vruchten begint af te werpen. Vitaly had de laatste paar races niet zoveel geluk, maar ik weet zeker dat het vanzelf wel goed komt met hem."

"Ik ben reliastisch over wat we bereikt hebben en realiseer me heel goed dat Monaco een uniek circuit is. Maar ik weet ook dat we gedurende het seizoen kleine maar zekere stappen vooruit blijven zetten. Tijdens de race in Monaco kregen we nog goed nieuws uit de fabriek over een update die voor Silverstone staat gepland en om zoiets door te krijgen terwijl we aan ons beste race van het seizoen bezig zijn, is voor mij nog een bewijs dat we dit jaar erg goed bezig zijn."

Fernandes hoopt dat in Canada weer een stuntje kan worden uitgehaald, omdat het traditioneel een race is waar redelijk wat uitvallers zijn.

Echte games spelen op je Samsung-tv

Binnenkort wordt het mogelijk om games via een cloud service te spelen vanaf je Samsung Smart TV. Door een samenwerking met Gakai kun je direct games kiezen en spelen, zonder dat er een pc, console en disc aan te pas komt.

Samsung gaat de games via een eigen service aanbieden, Samsung Cloud Gaming genaamd. Deze service is 'powered by' Gakai wat betekent dat het niet direct op de servers van Gakai zelf draait. Huidige Smart TV's zijn al geschikt voor deze service en hebben enkel een nieuwe firmware update nodig.

Qua besturing zijn er verschillende mogelijkheden. Onder andere usb-controllers (zoals de Xbox 360-controller) als tablets (zoals de Wikipad) worden ondersteund. Wanneer de service precies verschijnt, en wat de kosten gaan worden, is op dit moment nog niet bekend. LG heeft eerder dit jaar aangekondigd ook een vergelijkbare samenwerking met Gakai te hebben.

Gakai

Cuenca mist Spelen en voorbereiding BarÁa

Isaac Cuenca heeft een flinke domper te verwerken gekregen. De 21-jarige middenvelder van Barcelona staat vier maanden buitenspel.

Cuenca had al geruime tijd last van zijn rechterknie. Om zijn klachten te verhelpen ging hij donderdag onder het mes. Maar na afloop bleek dat hij minimaal vier maanden nodig heeft om te herstellen.

Hierdoor ziet de zomer van de Spanjaard er een stuk anders uit. Hij had zich gericht op de Olympische Spelen in Londen, maar die zal hij moeten laten schieten. Ook de voorbereiding op het nieuwe seizoen zal hij vanuit het revalidatiecentrum moeten meemaken.

Cuenca brak het afgelopen seizoen definitief door bij Barcelona onder trainer Josep Guardiola. Hij speelde tot op heden derig wedstrijden voor Barça en scoorde daarin vier keer.

Korver: spijt Robert Mikelsons nu heel ongeloofwaardig

De spijtbetuiging van hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert Mikelsons wordt wel heel ongeloofwaardig nu hij hoger beroep aantekent. Dat vinden ouders van slachtoffers van Mikelsons, laat hun advocaat Richard Korver donderdagavond weten.

Volgens de ouders moet iemand die echt spijt heeft en zegt de pijn van ouders en hun kinderen te begrijpen, de consequenties van zijn daden aanvaarden. "Hij zou hun lijden niet nog moeten verlengen door de procedure nu weer in zijn geheel opnieuw te laten voeren", aldus Korver.

Een hoger beroep kan een jaar duren, aldus de raadsman. "Ouders hoopten de kwestie Robert Mikelsons deze zomer, of althans dit jaar, af te kunnen sluiten." In hoger beroep moet alles opnieuw worden behandeld, stelt de advocaat. "Daardoor zullen ouders nog minstens een jaar indringend met deze zaak worden geconfronteerd. Dat is traumatiserend."

Daarbij vermoeden de ouders dat Mikelsons slachtoffers monddood wil maken, aangezien zijn advocaten onder meer het door de rechtbank toegekende mondelinge spreekrecht aan ouders als reden geven voor het hoger beroep. De ouders zijn van plan het hoger beroep aan te grijpen om aan te tonen dat ouders wel degelijk ook slachtoffer zijn. Ook gaan ze proberen materiële schade, zoals aan Mikelsons betaalde oppasgelden, vergoed te krijgen.

Frankrijk vraagt bonus terug van oud-ceo Air France

De Franse minister van financiën heeft voormalig directeur van Air France-KLM, Pierre-Henri Gourgeon, donderdag persoonlijk verzocht een vertrekbonus van vierhonderdduizend euro terug te betalen. De minister, Pierre Moscivici, zei tegen radiozender France Inter dat de bonus tegen het 'onfatsoenlijke' schuurt.

Frankrijk heeft 15,9 procent van de aandelen in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij in handen. Volgens minister van financiën Pierre Moscovici past de uitbetaling aan Gourgeon niet in het beleid van de Franse regering om salarissen van bestuurders bij staatsbedrijven te beperken.

De vertrekbonus werd donderdag ook besproken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM. Bij de niet-bindende stemming gaf 79 procent van de aandeelhouders aan tegen de vertrekbonus te zijn.

Salarismatiging was een belangrijk verkiezingsthema voor Hollande. Hij beloofde dat onder zijn presidentschap het hoogste salaris in de publieke sector niet meer dan twintig keer zo hoog mocht zijn als het laagste. Zijn premier Jean-Marc Ayrault zei eerder deze week tegen een Frans nieuwsmagazine dat dit zelfs ging gelden voor zittende bestuursleden.

In Nigeria ontvoerde Duitser gedood

Een Duitse ingenieur die vijf maanden geleden in Nigeria werd ontvoerd is om het leven gekomen bij een mislukte poging om hem te bevrijden. Dat hebben de Nigeriaanse autoriteiten donderdag gezegd.

Politiecommissaris Philemon Ibrahim Leha zei dat de operatie om Edgar Fritz Raupach te redden donderdagochtend plaatshad. Volgens een bron bij het leger kwamen naast Raupach vijf anderen, onder wie een vrouw, om het leven.

Raupach werd in januari ontvoerd in Kano, de tweede stad van Nigeria, waar hij werkzaam was voor een bouwbedrijf. Volgens de politie werd hij op een bouwplaats ontvoerd. In maart liet Al-Qaida in de Islamitische Maghreb weten Raupach in handen te hebben.

Rutten hoorde nog niets van Vitesse

Nu John van den Brom van Vitesse is vertrokken naar Anderlecht, moet men in Arnhem op zoek naar een nieuwe trainer. Fred Rutten werd gelijk genoemd als opvolger. De voormalige trainer van FC Twente, Schalke 04 en PSV werd gebombardeerd tot topkandidaat. "Voorlopig is er nog niks. We zijn niet benaderd", zegt zaakwaarnemer Kees Ploegsma sr. tegenover Omroep Gelderland.

Rutten wilde zelf niet reageren op de geruchten. De trainer werd vorig seizoen ontslagen door PSV vanwege tegenvallende prestaties. Sindsdien zit de trainer zonder club. Philip Cocu was de opvolger van Rutten, maar deed het niet veel beter. De Eindhovenaren grepen naast de landstitel en moeten genoegen nemen met de Europa League.

Ook Vitesse komt komend seizoen uit in de Europa League. Van den Brom leidde de Arnhemmers naar Europees voetbal. Maar na een succesvol seizoen bij Vitesse kiest hij voor de stap naar Anderlecht. Daar werd hij woensdag gepresenteerd.

VVD-kiezer ziet VVD als verliezer Kunduz-akkoord

De VVD is de grote verliezer van het Kunduz-akkoord en heeft van alle partijen het meest moeten inleveren. Dat vindt 57 procent van de VVD-kiezers, blijkt donderdag uit een peiling van EenVandaag. Toch staat 76 procent van de kiezers nog achter het akkoord dat afgelopen maand werd gesloten.

Eerder deze week uitte partijprominent Hans Wiegel kritiek op onder meer de belasting op de vergoeding van woon-werkverkeer. Uit de peiling blijkt dat Wiegel bijval krijgt van 61 procent van de kiezers die ook bezwaar heeft tegen afschaffing van de belastingvrije reiskostenvergoeding. Ondanks bezwaren toont 82 procent toch begrip voor compromissen die in het akkoord gesloten zijn.

Van de VVD-kiezers overweegt twintig procent tijdens de verkiezingen in september op een andere partij te stemmen. De PVV maakt de meeste kans op die stem, gevolgd door D66.


VVD-kiezer ziet VVD als verliezer Kunduz-akkoord (Foto: Novum)

'Rebellen hebben schuld aan bloedbad Houla'

Het bloedbad in het Syrische Houla, waar afgelopen vrijdag 108 mensen omkwamen, was het werk van achthonderd rebellen. Dat heeft de Syrische regering donderdag gezegd.

Het Syrische regime had nog niet eerder een uitgebreide reactie gegeven op de slachting in de regio Houla, een gebied van onderling verbonden verarmde plattelandsdorpjes.

Een woordvoerder van het regime ontkende met klem dat het regime iets met het bloedbad te maken had. Strijders van de oppositie, die eerder op de dag controleposten van de regering aanvielen, zouden de burgers in Houla hebben vermoord.

Volgens de Verenigde Naties zijn er sterke aanwijzingen dat de zogenoemde shabiha, milities die het regime steunen, ten minste deels verantwoordelijk waren voor de doden in Houla. Onder de slachtoffers waren tientallen vrouwen en kinderen, die volgens de VN standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

Houla werd donderdag opnieuw bestookt met mortieren en machinegeweren. Daarbij kwam zeker één persoon om het leven, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

[RG] Rus weer naar derde ronde

Arantxa Rus heeft net als vorig jaar de derde ronde op Roland Garros bereikt. De 21-jarige Nederlandse won met 6-3 en 7-6 (3) van de Française Virginie Razzano, die dinsdag nog voor een stunt had gezorgd door Serena Williams uit te schakelen. Rus treft in de volgende ronde de Britse Heather Watson of de als 25e geplaatste Duitse Julia Görges.

Rus begon uitstekend aan de partij en sleepte via een dubbele break eenvoudig de eerste set in de wacht. Langzaam maar zeker kwam Razzano wat beter in haar spel, maar de 29-jarige Française kon tot twee keer toe een break voorsprong niet vasthouden. In de tiebreak sloeg Rus snel een beslissende kloof. Op haar tweede matchpoint was het raak.

Door de uitschakeling van Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens is Rus de enige Nederlandse die nog over is in het hoofdtoernooi. Bij de mannen is er na het verlies van Robin Haase en Igor Sijsling geen Nederlandse inbreng meer.


Arantxa Rus bereikte op het Franse gravel de derde ronde. (Foto: Pro Shots)

'Red en Step Up worden tv-series'

De filmreeksen van Red en Step Up krijgen beide een eigen tv-serie. Dat liet filmmaatschappij Lionsgate weten, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. In de film Red nemen enkele voormalige geheim agenten, onder wie Bruce Willis en Helen Mirren, de wapens op. De Step Up-films gaan steevast over een groep dansers.

Details over de serie zijn nog schaars, Lionsgate houdt de lippen stijf op elkaar. Dat is niet geheel verwonderlijk, aangezien van beide reeksen nog een nieuwe film in de bioscopen verschijnt.

Step Up Revolution, de vierde in de reeks, verschijnt op 26 juli in de Nederlandse bioscopen. Red 2 is al aangekondigd maar de productie moet nog van start gaan. Een releasedatum is nog niet bekend.

Lionsgate heeft al een succesvolle tv-show die is gebaseerd op een bioscoopfilm. Anger Management, met Charlie Sheen in de hoofdrol, is gebaseerd op de gelijknamige film van Adam Sandler uit 2003.


'Red en Step Up worden tv-series' (Foto: Novum)

Geblesseerde Lampard moet EK missen

Het Engelse voetbalteam moet het op het komende EK in Polen en Oekraïne stellen zonder Frank Lampard. De Chelsea-speler liep gisteren tijdens de training een dijbeenblessure op. Een scan wees uit dat de ervaren prof, die negentig keer voor zijn land uitkwam, enige tijd uit de roulatie zal zijn.

Bondscoach Roy Hodgson is niet blij het de tweede klap die hij in korte tijd te verwerken heeft gekregen. Hij heeft Jordan Henderson als vervanger opgeroepen. "Het is een enorme klap voor het team, vooral omdat eerder al in de vorm van Gareth Barry een ervaren speler was afgehaakt. De arts kon niet garanderen dat Frank deel zou kunnen nemen aan de groepswedstrijden, waardoor we hem centraal op het middenveld moesten vervangen."

"Behalve dat het een klap voor het team is, is het ook erg teleurstellend voor Frank zelf. Hij was de laatste tijd erg goed in vorm en keek uit naar het toernooi. Hij heeft in de kwalificatie een grote bijdrage geleverd, dus het is wrang dat hij nu door een blessure niet aan het toernooi deel kan nemen."

Man moet als Hulk door het leven

Een 35-jarige Braziliaan zal zich niet meer zo snel als superheld vermommen. En al helemaal niet als Hulk.

Tijdens een deelname aan een hardloopwedstrijd in Rio de Janeiro dacht Paolo Henrique dos Santos dat hij wel wat extra, vrouwelijke aandacht kon gebruiken. Om dit te bewerkstelligen wilde hij zich als Hulk vermommen. Dit inclusief de welbekende groene huidskleur. Enkel gekleed in een korte, gescheurde broek rende hij na het verven van zijn lichaam met ontbloot bovenlijf door Rio. Toen dos Santos na afloop van de wedstrijd onder de douche stond merkte hij dat hij niet-afwasbare verf had gebruikt.

"Ik vermoed dat de verf in mijn huid is ingetrokken en ik kan nu al enkele weken niet naar mijn werk" aldus Santos. De onfortuinlijke Hulk-wannabee overweegt om de winkel die hem de groene verf verkocht heeft aan te klagen.

Samaras: geen nieuwe belastingen

Als de conservatieve Griekse partij Nea Dimokratia volgende maand de verkiezingen wint zal de partij geen nieuwe belastingen of bezuinigingen voorstellen. Dat heeft Antonis Samaras, de leider van Nea Dimokratia, donderdag gezegd.

Samaras beloofde tevens 'onproductieve' belastingen deels of geheel te schrappen en stimuleringsmaatregelen te treffen om banen te creëren.

Nea Dimokratia won de verkiezingen eerder deze maand. De radicaal-linkse partij Syriza werd nipt tweede. Het vormen van een coalitie bleek onmogelijk, waardoor de Griekse kiezers 17 juni opnieuw naar de stembus moeten.

De partij van Samaras steunt de bezuinigingen die Griekenland moet doorvoeren in ruil voor noodleningen van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Samaras zei dat het mogelijk is de bezuinigingen aan te passen zonder terug te komen op de beloftes aan de EU en het IMF. "Door onze maatregelen zal het land weer kunnen ademhalen", aldus Samaras.

'Grootste seriemoordenaar Zweden onschuldig'

De grootste seriemoordenaar in de Zweedse geschiedenis is mogelijk geheel onschuldig. Sture Bergwall zit sinds 1994 in de cel voor acht moorden. Onder zijn slachtoffers is een Nederlands echtpaar, dat in 1984 werd omgebracht in het noorden van Zweden. De advocaat van Bergwall zal nog deze zomer vragen het vonnis in die zaak te vernietigen.

Dat zei de raadsman donderdag tegen het ANP. De kans op vernietiging is groot. Het Zweedse hooggerechtshof sprak Bergwall namelijk al vrij voor vijf van de acht veroordelingen. Er bleek geen enkel fysiek bewijs dat Bergwall de moorden heeft begaan.

Bergwall bekende aanvankelijk nog 22 andere moorden, maar ook daar was geen bewijs voor. Hij trok die bekentenissen in 2008 in.

Bergwall zegt dat hij als kind is misbruikt door zijn ouders en daardoor leugenaar is geworden. Maar Bergwalls therapeute zei dat hij het misbruik waarschijnlijk heeft verzonnen.

Leers ontkent bemoeienis met Ter Apel

Demissionair minister van Asiel Gerd Leers (CDA) zegt zich op geen enkele manier bemoeid te hebben met de ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel. Dat zei hij donderdag tegen de Tweede Kamer. Hij benadrukte dat het de verantwoordelijkheid van uitgeprocedeerde asielzoekers is om terug te keren naar hun land van herkomst.

Burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier (PvdA) besloot vorige week om het tentenkamp, waar honderden Somalische en Iraakse uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeerden, te ontruimen. De rechtbank in Groningen oordeelde achteraf dat het noodbevel disproportioneel was en dat de ontruiming niet had mogen plaatsvinden.

Leers zei dat hij geen druk op Kompier heeft gezet om haar tot ontruiming te laten overgaan. "Ik ga daar ook niet over, openbare orde valt onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester. Zij heeft haar eigen afwegingen gemaakt."

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi noemde dit 'schijnheilig'. Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft Leers bewust aangestuurd op escalatie. Leers ontkende dit. Hij kon er niets aan doen dat de uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugkeerden naar Irak of Somalië, maar kozen voor de illegaliteit, zei hij. Leers mag ze niet gedwongen uitzetten. Hij heeft de Irakezen wel tijdelijk onderdak aangeboden.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma vond het juist goed dat Leers niet was gezwicht voor 'een chantagepoging met een soort Occupy-kamp'. Hij kreeg bijval van CDA'er Raymond Knops. "Acties van uitgeprocedeerde asielzoekers zoals in Ter Apel kunnen geen aanleiding vormen om opvang of een verblijfsvergunning te verlenen", zei hij. "Evenmin kunnen zij aanleiding vormen om het asielbeleid te wijzigen."

Leers zegde wel toe binnenkort met zijn Somalische ambtsgenoot te gaan praten over de veiligheid in dat land en de mogelijkheden voor asielzoekers om terug te keren. Vorige week kondigde hij al aan met de Iraakse minister Dindar Najman Shafiq Duski over hetzelfde onderwerp te spreken. Tot die tijd zorgt hij voor onderdak voor de uitgeprocedeerde asielzoekers.


Leers ontkent bemoeienis met Ter Apel (Foto: Novum)

[RG] Haase: "Er zat meer in"

Robin Haase wist vandaag niet de derde ronde te bereiken van Roland Garros. De Hagenaar verloor in drie sets van Michail Yoezhny, maar hij vond dat er wel meer voor hem in had gezeten.

"Er zat vandaag zeker meer in", zei Haase tegen Telesport. "Ik voelde me goed, het is zuur dat ik niet eens een set heb gewonnen. In tennis gaat het soms maar om een paar puntjes. Als ik die tweede set had weten te winnen, was het meteen een heel ander verhaal."

"Ik moet nog wat constanter spelen, dat is het belangrijkste aspect. Ik kan goed serveren, mijn forehand is goed en verdedigend doe ik het ook goed. Maar ik moet zorgen dat al die aspecten elke partij goed zijn. Ik heb een paar wedstrijden 'close' verloren de laatste tijd, van Wawrinka, Ferrero en nu tegen Yoezhny. Als ik net wat constanter word, ga ik wedstrijden tegen dat kaliber spelers wel winnen. Dat is de volgende stap."

Humble Bundle V van start

De vijfde editie van de Humble Indie Bundle is van start gegaan. Voor een zelf gekozen bedrag kun je vijf games kopen en helpen aan een goed doel. De grootste game van de bundel is dit keer Bastion.

De andere games zijn de enge game Amnesia: The Dark Descent, de bizarre game Psychonauts, het zwart/witte avontuur van LIMBO en de pas uitgekomen Sword & Sworcery. Je kunt de games voor een zelfgekozen bedrag hier aanschaffen. Let wel op dat je meer betaalt dan het huidige gemiddelde want alleen dan krijg je Bastion erbij.

bundle

Doden bij vijf bomaanslagen in Bagdad

Bij een reeks bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad en een schietpartij in de noordelijke stad Mosul zijn donderdag zeker achttien mensen gedood en 53 gewond geraakt. In Bagdad waren onder meer een druk restaurant en een politiepatrouille het doelwit. Het was de bloedigste dag in meer dan een maand.

In de sjiitische wijk Shula ontplofte een bomauto vlak voor een vol restaurant. Dertien mensen werden gedood en 37 raakten gewond. "Ik was in mijn winkel toen ik een krachtige explosie hoorde. Iedereen rende naar de plek van de ontploffing", zei Naseer Ali, die vlakbij het getroffen restaurant een winkel bestiert. "Een deel van het restaurant was beschadigd en de ramen van nabijgelegen winkels waren gesprongen. We zagen meerdere gewonden om hulp schreeuwen."

Ali, met een T-shirt dat besmeurd is met bloed, vreest dat het geweld weer zal toenemen. Na een golf van sektarisch geweld in 2006 en 2007 is het de laatste jaren relatief rustig. "De politici houden zich alleen bezig met hun persoonlijke ambities en de opstandelingen maken hier gebruik van."

Op een andere plek in Bagdad ontplofte een bomauto bij het huis van Jamal-Din Mohammed, adviseur van premier Nouri al-Maliki. Een burger werd gedood en vier mensen raakten gewond, onder wie twee beveiligers van Mohammeds huis.

Eerder donderdag waren twee belendende huizen van politieagenten in de soennitische wijk Amariyah het doelwit van een bomaanslag. Twee mensen, onder wie een van de agenten, werden gedood en negen personen raakten gewond. De vijfde aanslag was gericht tegen een politiepatrouille. Hierbij kwam één agent om het leven.

In Mosul, 360 kilometer ten noordwesten van Bagdad, openden gewapende lieden het vuur op de auto van een politiechef. Die vond daarbij de dood.

FOK!filmtip van de dag: High Crimes

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag tips voor de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het hier op FOK!film.

High Crimes 01 

Vanavond gaan we weer eens voor een fijne thriller. Op Net5 is om 20.30 uur de militaire thriller High Crimes te zien. In de film met onder meer Morgan Freeman, Ashley Judd en Jim Caviezel draait het om het gelukkig getrouwde stelletje Tom en Claire Kubik. Totdat opeens blijkt dat Tom eigenlijk Ron Chapman heet en wordt beschuldigt van een zware oorlogsmisdaad. Claire is echter advocate en met behulp van Charles W. Grimes gaat ze de strijd aan met het militaire apparaat.

 High Crimes 02

High Crimes is een zeer aangename thriller van regisseur Carl Franklin, die eerder naam maakte met onder meer One False Move en Devil in a Blue Dress. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Joseph Finder van wie momenteel ook het boek Paranoia wordt verfilmd. Sterke film die geen enkel moment saai wordt. Iets wat er nog wel eens in wil sluipen bij rechtbankfilms.

High Crimes 03

Voor degenen die geen zin hebben in een thriller is er op Veronica om 20.30 uur I Am Legend. Heb je zin in een echt heel erg slechte film dan heeft RTL5 om 20.30 uur de film Superhero Movie in de aanbieding. Op RTL7 op datzelfde tijdstip het avontuurlijke Sahara met Matthew McConaughey, Steve Zahn en Penélope Cruz.

Om 22.20 uur op Veronica het derde deel van de succesvolle Terminator-reeks Terminator 3: Rise Of The Machines. Ook leuk om te zien als je de eerste twee delen, om één of andere reden, nog niet hebt gezien. Op RTL7 om 23.00 uur de remake uit 2006 van The Hills Have Eyes, die weer eens bewijst dat een remake niet altijd slechter is dan het origineel. Voor de nachtbrakers heeft BBC1 tenslotte om 00.45 uur nog de ijzersterke komedie A Fish Called Wanda op het programma staan.

 High Crimes 04

Veel filmkijkplezier.

Lady Gaga bereikt mijlpaal op Twitter

Lady Gaga is de populairste twitteraar. De blonde zangeres wordt door ruim 25 miljoen mensen gevolgd. "25 miljoen twittermonsters. Ik ben officieel de gelukkigste mens op aarde", reageerde Gaga, die haar fans monsters noemt, via Twitter.

De 26-jarige zangeres wordt op de voet gevolgd door Justin Bieber. Het Canadese tieneridool is goed voor ruim 22 miljoen mensen die zijn perikelen lezen. Ook Katy Perry is populair op het sociale medium, de zangeres heeft ruim twintig miljoen volgers.

Rihanna zit vlak onder Katy Perry, haar tweets worden door ruim negentien miljoen mensen in de gaten gehouden. De top vijf van gebruikers met de meeste volgers wordt gecompleteerd door Britney Spears, die wordt gevolgd door ruim zeventien miljoen mensen.

Dalende lijn aantal Halt-straffen zet door

Het aantal werkstraffen dat jongeren opgelegd krijgen via bureau Halt is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Vorig jaar werden zo'n zeventienduizend straffen uitgedeeld. Twee jaar eerder waren dat er nog vierduizend meer. Dat blijkt uit jaarcijfers die adjunct-directeur Ineke Sleutjes donderdag presenteerde in het radioprogramma Dit is de Dag.

De afgelopen jaren blijft het aantal straffen dat Halt uitdeelt dalen. In 2010 kregen achttienduizend jongeren tussen de 12 en 18 jaar een werkstraf via bureau Halt. Het jaar ervoor waren dat er nog 21.100.

De daling hangt volgens Sleutjes samen met de afname in criminaliteitscijfers onder minderjarigen. Cijfers uit het jaarverslag van het OM bevestigen dit. Vorig jaar daalde het aantal rechtszaken waarbij minderjarige verdachten betrokken waren met 7,6 procent. Sinds 2007 is deze daling zichtbaar bij zowel jongens als meisjes.

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die kleine criminele vergrijpen plegen, kunnen voor een straf terechtkomen bij bureau Halt. Naast werkstraffen zijn gesprekken met ouders, het terugbetalen van schade en leeropdrachten vaste onderdelen. De rechter hoeft er daardoor niet aan te pas te komen.

Bos brak ruggenwervel in Giro d'Italia

Naar wat nu blijkt heeft Theo Bos al tijdens de tweede etappe van de afgelopen Giro d’Italia een ruggenwervel gebroken. De sprinter van Rabobank hoorde dag vandaag na onderzoek in het ziekenhuis.

Tijdens de tweede etappe viel hij tijdens de voorbereiding op de sprint. De wielrenner bleef meedoen in de Italiaanse wielerronde, maar besloot alsnog in de zestiende etappe af te stappen.

"Ook na de Giro bleef ik last houden. Ik had vooral pijn na het fietsen, niet zo gek dus naar nu blijkt. Nu moet ik twee weken rustig aan doen. De wervel kan met rust herstellen", aldus Bos.

Greipel sprint naar zege in Luxemburg

Sprinter André Greipel heeft de eerste rit in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Duitser van Lotto-Belisol bleef Davide Appollonio van Team Sky eenvoudig voor in de massasprint. Samuel Dumoulin (Cofidis) werd derde voor Vacansoleil-sprinter Romain Feillu. Koen de Kort (Argos-Shimano) werd op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Jimmy Engoulvent blijft ook na de 181 kilometer lange rit van Luxemburg stad naar Hesperange de klassementsleider. De Fransman van Saur-Sojasun won woensdag de proloog en kwam donderdag in het peloton binnen. Omdat er geen bonificatieseconden te verdienen waren, was dat voldoende.

Cheerleader is niet voor de poes

Warner Bros Interactive Entertainment heeft een trailer van Lollipop Chainsaw uitgebracht met daarin schedel-verpletterende combo’s, zware wapens en een reeks van vrij te spelen kostuums, moves en upgrades gebruikt om iedere ondode vijand te vernietigen.

In Lollipop Chainsaw speel je Juliet Starling en onderzoek je een kolossale zombie-uitbraak. Met de verwoestende kettingzaag in haar hand zaagt, hakt en splijt Juliet zich een weg door hordes zombies. Maar al snel realiseert zij zich dat deze uitbraak slechts het begin is van een invasie aan zombies, die vastbesloten zijn de cheerleader met rondzwaaiende kettingzaag te doden.

De game is op 14 juni 2012 beschikbaar voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Hertha in beroep tegen straffen spelers

Hertha BSC gaat in beroep tegen de straffen die de Duitse voetbalbond DFB aan zijn spelers wil opleggen. Vier spelers zouden scheidsrechter Wolfgang Stark fysiek en verbaal hebben aangevallen na de veelbesproken 2-2 in het promotie/degradatieduel tegen Fortuna Düsseldorf. Door die uitslag promoveerde Fortuna en degradeerde Hertha.

De DFB wil Levan Kobiashvili voor een jaar straffen. De Georgiër zou Stark met een vuist in zijn nek hebben geslagen. Thomas Kraft, Andre Mijatovic en Christian Lell hadden zich namens de Berlijners ook misdragen. Zij scholden Stark uit en worden daarom als het aan de bond ligt respectievelijk vier, vijf en zes wedstrijden geschorst.

Hertha had al twee keer protest ingediend tegen de degradatie. De wedstrijd in Düsseldorf werd diep in blessuretijd ruim twintig minuten stilgelegd omdat het veld door Fortuna-fans werd bestormd. Toen het veld weer leeg was, werd het duel uitgespeeld. Hertha betoogde dat de spelers zich onveilig voelden, maar kreeg beide keren nul op het rekest.

Chili Peppers komen met 'tsunami' van nieuwe songs

De Red Hot Chili Peppers zijn van plan het komende halfjaar achttien nieuwe nummers uit te brengen. "We zijn tijdens onze toer aan het schrijven geslagen", twitterde bassist Flea.

"We willen achttien nieuwe nummers binnen zes maanden uitbrengen, op vinyl en digitaal", vervolgt Flea, die eigenlijk Michael Balzary heet. De Amerikaanse funkrockband toert momenteel over de wereld naar aanleiding van de tiende studioplaat I'm With You, die vorig jaar verscheen.

De band, die naast Flea bestaat uit drummer Chad Smith, zanger Anthony Kiedis en gitarist Josh Klinghoffer, komt ook naar Nederland. De Peppers staan op 28 juni in het Goffertpark in Nijmegen.

Voormalig Peppers-gitarist John Frusciante komt deze zomer ook met nieuw werk. In juli komt een EP uit en in september een album. Dat kondigde Frusciante deze week aan op zijn website.

CryEngine3 nieuwe auto physics

De Crysis-serie is bekend geworden door de geweldige graphics en de CryEngine. Daarnaast kon er in Crysis veel vernietigd worden. Van voertuigen tot strandhuisjes, alles kon worden kapot. Nu doet BeamNG er nog een schepje bovenop met "Soft Body Physics".

BeamNG, de makers van Ring of Rods, heeft een "Soft Body Physics" gemaakt. Deze nieuwe aanwinst in de CryEngine3 zorgt ervoor dat objecten realistisch worden verbogen door een stoot of botsing met een ander object. De video laat zien hoe de nieuwe physics reageren als ze worden gebruikt op een pickup truck.  

BeamNG heeft aangegeven dat elk object deze physics kan gebruiken, dus niet alleen pickup trucks maar ook auto's, vrachtwagens, vliegtuigen, boten, treinen, kranen, tanks, helikopters en, niet te vergeten, de omgeving.

Matthew Vaughn verfilmt Lexicon van Max Barry

Matthew Vaughn gaat de thriller Lexicon verfilmen. Het volgend jaar te verschijnen boek van de Australiër Max Barry gaat over een eeuwenoude geheime organisatie die via een magische taal de mensheid kan manipuleren. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Vaughn is vooral bekend van de actiefilms Kick-Ass en X-Men: First Class.

De 41-jarige Britse filmmaker gaat de thriller regisseren en het scenario van Lexicon schijven. De hoofdpersoon is een jonge vrouw die een van de getalenteerdste agenten van de organisatie is. Ze komt echter in grote problemen als ze verliefd wordt en daarmee een hoofdregel overtreedt.

Het is nog te vroeg om over de cast en de premièredatum van Lexicon te spreken. Voorlopig is Vaughn bezig met Kick-Ass 2, die hij alleen gaat produceren. Hij is ook al getipt als regisseur en producent van een nog titelloos vervolg op X-Men: First Class. Die film staat gepland voor 2014.


Matthew Vaughn verfilmt Lexicon van Max Barry (Foto: Novum)

Aaron Sorkin twijfelde over Jobs-film

Aaron Sorkin heeft lang getwijfeld of hij wel een film wilde maken over Apple-baas Steve Jobs. "Het is toch een beetje alsof je over The Beatles schrijft", zegt de scenarist tegen technologiewebsite All Things D. "Zo veel mensen weten zo veel over hem, veel meer dan ik." Steve Jobs overleed vorig jaar op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

De scenarist van films als A Few Good Men en Social Network vreesde een 'mijnenveld van teleurstellingen'. Hij vindt dat het bioscooppubliek speelfilms die zijn gebaseerd op waar gebeurde verhalen moet beschouwen als een interpretatie. "Ze moeten het zien als een schilderij en niet als een foto", zegt de 50-jarige Sorkin.

Volgens geruchten gaat Ashton Kutcher de rol van Jobs vertolken in de film die Sorkin schrijft. De scenarist weet van niets. "Wie hem ook gaat spelen, het moet een heel goede acteur zijn."

De scenarist die ook achter de succesvolle tv-serie West Wing zat, zegt altijd over mensen te schrijven die slimmer zijn dan hij. "Iedereen in mijn familie is slimmer dan ik, net als de vrienden met wie ik ben opgegroeid." Wanneer de film over Steve Jobs uit moet komen, is nog niet bekend.


Aaron Sorkin twijfelde over Jobs-film (Foto: Novum)

[Upd] Error 37 teistert Diablo III-spelers

De problemen rondom error 37 blijven het spel Diablo III teisteren. Gisteren lagen de servers er weer voor lange tijd uit na introductie van patch 1.0.2. Er zijn zelfs gamers bij die aangeven dat hun hardcore-personage definitief dood zijn gegaan. Blizzard heeft nog niet gereageerd op het laatste probleem.

Over error 37 zegt Blizzard het volgende: "De login heeft op dit moment problemen door het aantal spelers die de patch hebben gedownload, de voorwaarden geaccepteerd hebben en nu proberen online te komen Helaas geven de extra stappen om te patchen en in te loggen veel 'error 37'-meldingen voor spelers. We werken op dit moment om dit op te lossen en willen dit zo snel mogelijk implementeren. We hopen dat toekomstige patches voor Diablo III dan moeiteloos gaan."

Vandaag kunnen spelers weer inloggen, het wordt afwachten of toekomstige patches minder problemen gaan geven.

Update:

En helaas, de werkende mens wordt ook weer vandaag getrakteerd op een, je raadt het al, error 37. Vanochtend leek het even goed te gaan, maar het wordt weer avond en men staart weer naar de beruchte foutmelding. De reden is nog onbekend, maar blijkbaar is dat niet het patchen dat de ontwikkelaar eerst dacht. Wanneer Blizzard de problemen onder controle heeft lijkt dus nog even te gaan duren.

Error 37

Gary Oldman speelt zieke geest in Monster Butler

Gary Oldman heeft een rol bemachtigd in de thriller Monster Butler. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De film gaat over het waar gebeurde verhaal van de Schot Archibald Hall, ook bekend als Roy Fotaine en bijgenaamd de Monster Butler en de Killer Butler.

Fontaine was een biseksuele juwelendief en seriemoordenaar die zijn levensverhaal optekende totdat hij werd ingerekend. Tijdens zijn leven werkte hij als butler bij meerdere leden van de Britse aristocratie maar was in zijn vrije uurtjes een doorgewinterde dief en moordenaar.

Oldman speelt Wiggy, een verknipte taxidermist die Fontaine gedurende enkele jaren bijstaat tijdens zijn criminele escapades. De 68-jarige Malcolm McDowell, bekend van onder meer A Clockwork Orange, neemt de rol van Fontaine op zich. Geestig detail is dat hij in de stomme film The Artist ook al de rol van De Butler speelde.

Oldman is vanaf 20 juli te zien als politiecommissaris Jim Gordon in de Batman-film The Dark Knight Rises.


Gary Oldman speelt zieke geest in Monster Butler (Foto: Novum)

Tom Cruise geŽerd door New Yorkse Friars Club

Tom Cruise krijgt de Entertainment Icon Award van de Friars Club. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De privéclub in New York, waarvan de leden voornamelijk bestaan uit stand-up comedians en beroemdheden, is vooral bekend van de harde 'celebrity roasts', waarbij een lid een avond lang stevig door de mangel wordt gehaald.

Naar eigen zeggen heeft de club pas driemaal eerder de prestigieuze prijs uitgereikt, aan Douglas Fairbanks, Cary Grant en Frank Sinatra. "Tom Cruise mag zich voegen bij een selecte groep van slechts drie andere entertainmentlegendes wiens werk een wereldwijde invloed heeft gehad op onze industrie en cinema heeft veranderd", zegt clubleider Jerry Lewis.

Ook voorzitter Joseph Zappala is erg te spreken over Cruise. "Deze fantastische avond zal voor altijd voortleven in de clubgeschiedenis. We zijn apentrots dat we Tom Cruise deze prijs mogen overhandigen. Hij is naast een fenomenaal acteur ook een grootheid in de wereld van de liefdadigheid."

Of Cruise zelf ook de wind van voren mag verwachten tijdens een roast, is nog niet duidelijk. De 49-jarige acteur krijgt de Icon Award op 12 juni tijdens het jaarlijkse feest van de Friars Foundation. De plechtigheid vindt plaats in het chique Waldorf Astoria in Manhattan.


Tom Cruise geëerd door New Yorkse Friars Club (Foto: Novum)

Milieudefensie: 80km-zones behouden

Milieudefensie tekent bezwaar aan tegen de voorgenomen verhoging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur voor vier van de vijf 80-kilometerzones. Het kabinet offert met de maatregel de gezondheid van omwonenden op, aldus de organisatie.

Op de A10 bij Amsterdam, de A12 bij Den Haag, de A12 bij Utrecht en de A13 bij Rotterdam mag met ingang van 2 juli 100 kilometer per uur worden gereden. Minister Schulz van Infrastructuur wil voor de A20 bij Rotterdam eerst de resultaten van onderzoek afwachten alvorens ook die 80-kilometerzone af te schaffen.

Volgens de minister zijn auto's de laatste jaren schoner geworden en rechtvaardigt dat een verhoging, maar Milieudefensie is het daar niet mee eens. Volgens de organisatie is de uitstoot van koolstof en ultafijnstof nog steeds te hoog. "Toename van de luchtvervuiling vergroot het risico op luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten en kanker. Mensen die vlak naast de snelweg wonen leven maanden of jaren korter."

Om die reden is de milieu-organisatie verschillende bezwaarprocedures gestart. Tevens laat Milieudefensie weten burgers bij te zullen staan die zelf bezwaar willen maken. "Het gaat om dichtbevolkte gebieden waar door deze maatregel de lucht onnodig viezer en ongezonder wordt", aldus een zegsman.

EC wil Duitsland voor rechter dagen

De Europese Commissie wil Duitsland voor het Hof van Justitie van de Europese Unie dagen omdat het land afwijkt van een EU-richtlijn voor opslag van digitale gegevens door terreurbestrijdingsinstanties. Dat maakte de Commissie donderdag bekend.

Het hooggerechtshof in Duitsland maakte in maart 2010 korte metten met een wet die Berlijn verplichtte de Europese richtlijn door te voeren. Volgens het hof maakte de wet grove inbreuk op de privacy en moest deze opnieuw worden geformuleerd.

Het conservatieve blok van bondskanselier Angela Merkel streefde sindsdien een afgeslankte versie van de wet na, die de richtlijn wel grotendeels zou implementeren. De Vrije Democraten, Merkels coalitiegenoot, plaatsten echter hun vraagtekens bij de noodzaak van dergelijke uitvoerige opslag van telefoon- en e-mailverkeer en denkt dat het volstaat hiertoe over te gaan als er gegronde reden voor verdenkingen is.

De Europese Commissie wil Duitsland nu voor het Hof van Justitie slepen en een boete eisen.

Schultz komt met alternatief verlenging A15

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft donderdag een nieuw alternatief op tafel gelegd voor het verlengen van de A15 bij Arnhem. Dat moet de overlast voor de inwoners van het plaatsje Groessen verminderen, zei de bewindsvrouw tijdens een debat over de weg.

Aanvankelijk zou de weg vlak langs een woonwijk van Groessen komen te liggen, maar Schultz ziet nu mogelijkheden om de weg niet alleen een stuk te verleggen, maar ook om hem geheel verdiept aan te leggen. Dat kost wel zo'n veertig tot tachtig miljoen euro extra. Dit zou kunnen worden gefinancierd uit aanbestedingsmeevallers.

Over het doortrekken van de A15 naar de A12 wordt al vijftig jaar gesproken. Het rijk en de provincie werden het vorig jaar eens over de verlenging. Dat plan voorziet in een brug over het Pannerdensch Kanaal en de weg komt tussen Duiven en Zevenaar half verdiept in de grond te liggen.

Onder meer GroenLinks, D66 en SP probeerden het wegproject woensdag nog tevergeefs controversieel te verklaren. Een meerderheid van PvdA, VVD, CDA en PVV liet niettemin weten door te willen gaan met de behandeling van het dossier. Wel pleitten ook deze partijen voor een alternatief waarbij Groessen wordt ontzien.

De oppositiepartijen grepen het debat aan om opnieuw een tunnel te bepleiten in plaats van een brug. Ook de PvdA en CDA vroegen om bij de aanbesteding niet voor te sorteren op een tunnel. Schultz antwoordde dat een tunnel niet alleen honderden miljoenen duurder is, maar ook leidt tot een aantal jaren uitstel. Ook wees zij erop dat de Kamer eerder heeft besloten tot de aanleg van een brug. "Ik zou het zelf dus afraden."

Het debat wordt op een later moment voorgezet, zodat de Kamer het nieuwe alternatief kan bestuderen. De bedoeling is dat de weg in 2018 in gebruik kan worden genomen. Schultz heeft een budget van een miljard euro voor de verlenging, waarvan het rijk 385 miljoen, de provincie 360 miljoen en de stadsregio 12,5 miljoen bijdragen. De rest van het bedrag moet met tol worden opgebracht.

Strontvlieg vernoemd naar Maastrichtenaar

Een pas in Thailand ontdekte soort strontvlieg is vernoemd naar een Maastrichtse bioloog. Volgens omroep L1 voelt bioloog Paul Beuk zich hierdoor geëerd.

Beuk, conservator aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht, is een drijvende kracht achter een website voor biologen die zich gespecialiseerd hebben in vliegen en muggen. Daarom werd de vlieg, die zich voedt met uitwerpselen van olifanten, naar hem vernoemd: Azelia beuki.

Maastrichtenaren klagen volop over drugsoverlast

Het aantal meldingen van drugsoverlast bij de gemeente Maastricht blijkt een maand na invoering van de wietpas sterk gestegen. Het gaat bijna om een verviervoudiging. In de maand mei werd 619 keer melding gemaakt bij een speciaal meldpunt, vorig jaar werd dit gemiddeld 166 keer per maand gedaan, meldt de gemeente.

Ondanks het hoge aantal meldingen zegt burgemeester van Maastricht Onno Hoes tevreden te zijn over de invoering van de wietpas. Volgens Hoes is het aantal coffeeshopbezoekers uit het buitenland in Maastricht beduidend afgenomen en blijkt de aanpak van softdrugshandel op de Maastrichtse straten 'beheersbaar'.

Hoes zegt juist blij te zijn met de meldingen van drugsoverlast door de Maastrichtenaren. De toename geeft volgens hem aan dat burgers hun steentje bijdragen in het terugdringen van de problemen. De meldingen zijn volgens hem cruciaal, omdat de politie zo gerichter kan optreden.

In mei werden 101 aanhoudingen verricht voor drugsgerelateerde zaken zoals drugsbezit en drugshandel. In voorgaande maanden ging het volgens een gemeentewoordvoerder om zo'n vijf aanhoudingen per maand. Deze stijging wordt onder meer verklaard door de verhoogde politie-inzet op drugsoverlast.

Ondanks dat exacte cijfers ontbreken, denkt de gemeente Maastricht dat zich beduidend minder buitenlandse drugskopers in en rond de stad ophouden. Zo zouden er minder buitenlandse jongeren in het centrum rondhangen en zijn er minder auto's met buitenlandse kentekenplaten in de stad. Dat zou onder meer de daling van het aantal parkeerboetes met bijna twintig procent verklaren.

Ook uit controles aan de landgrenzen en in de trein tussen Luik en Maastricht blijkt dat het aantal buitenlandse bezoekers sterk is afgenomen. De voorlichtingscampagne die de politie in het zuiden van het land in mei voerde, wordt daarom de komende tijd afgebouwd. De verhoogde inzet voor handhaving blijft hetzelfde.

Om het lidmaatschap bij een coffeeshop voor inwoners van Nederland makkelijker te maken, is in Limburg deze week afgesproken dat het inleveren van een uittreksel van de Gemeentelijke Basisadministratie niet meer verplicht wordt voor een aspirant-lid. Een Nederlands identiteitsbewijs voldoet.

Schultz: 'Geen mening over trein'

"Het is niet aan de minister om een mening te hebben over de kwaliteit van het reizigersvervoer per trein." Dat schrijft minister Schultz van Haegen aan de Europese Commissie.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV is ronduit verbijsterd over deze mededeling. De minister is juist de eerstverantwoordelijke voor de kwaliteit van het reizigersvervoer: zij geeft aan de NS immers het alleenrecht om treinreizigers te vervoeren op het overgrote deel van ons spoorwegnet.

Voor Beter OV heeft de minister meermalen uitspraken horen doen als 'ik ben de baas op het spoor' of 'de reiziger moet met een hoofdletter R worden geschreven'. Met de mededeling aan de Europese Commissie over het niet hebben van een mening over de kwaliteit die treinreizigers wordt geboden verwijst de minister haar praatjes voor de vaak naar het Rijk der Fabelen. Dat komt ook tot uiting in de zeer gebrekkige kwaliteit die de treinreiziger wordt geboden, aldus de reizigersclub.

Voor Beter OV roept de Tweede Kamer op, aan de bewindsvrouwe tekst en uitleg te vragen over haar mededeling aan de Europese Commissie. Desnoods zou de Kamer -in afwachting van de komst van een nieuw kabinet na de verkiezingen- de regie over het spoor naar zich toe moeten trekken. Al eerder vroeg Voor Beter OV de voortgang van de nieuwe spoorwegconcessie controversieel te verklaren. Naar aanleiding van de uitspraak van de minister herhaalt de reizigersclub deze oproep.

[RG] Nadal veel te sterk voor Istomin

Rafael Nadal is donderdag eenvoudig doorgedrongen tot de derde ronde van Roland Garros. De Spaanse nummer twee van de wereld had geen kind aan de Oezbeek Denis Istomin: 6-2, 6-2 en 6-0. De 25-jarige titelhouder vervolgt de jacht op zijn zevende titel op het Parijse gravel met een partij tegen de Duitser Florian Mayer (32) of Eduardo Schwank uit Argentinië.

Juan Monaco sloeg zich langs de Tsjech Lukas Rosol. De als dertiende geplaatste Argentijn was met 7-6 (4), 6-0 en 7-6 (5) te sterk. Ook Milos Raonic plaatste zich voor de derde ronde. De Canadees (19) won met 6-4, 7-5 en 6-2 van de Amerikaan Jesse Levine.

Voor Viktor Troicki (28) en Bernard Tomic (25) was de tweede ronde het eindstation. Zij verloren respectievelijk van de Italiaan Fabio Fognini (2-6, 6-3, 6-4, 3-6 en 6-8) en de Colombiaan Santiago Giraldo (4-6, 1-6 en 3-6).

Bij de vrouwen rekende de als negende geplaatste Wozniacki af met de Australische Jarmila Gajdosova: 6-1en 6-4. Voor de Deense, die vorig jaar in de derde ronde strandde, wacht een treffen met de Estse Kaia Kanepi (23) of Irina Camelia Begu uit Roemenië.

De Duitse Angelique Kerber (10) won eenvoudig met 6-3 en 6-2 van Olga Govortsova uit Wit-Rusland. Voor Maria Kirilenko viel het doek. De Russin (16) was niet opgewassen tegen de Tsjechische Klara Zakopalova: 4-6, 6-3 en 3-6.


Nadal veel te sterk voor Istomin (Foto: Novum)

L. de Jong blijkt bacteriŽle infectie te hebben

Luuk de Jong blijkt een bacteriële infectie te hebben. De aanvaller van FC Twente zei dat donderdag in Hoenderloo tegen Novum Nieuws. De infectie is goed te behandelen. De 21-jarige spits heeft nieuwe medicijnen gekregen en voelt zich al beter. "Ik ga er straks op de training vol tegenaan." Maandag moest hij de training nog voortijdig afbreken.

De Jong kampte al weken met een keelontsteking. Omdat vier antibioticakuren geen soelaas hadden geboden werd hij nogmaals onderzocht. Daarbij kwam de bacteriële infectie aan het licht.

Twee verdachten gepakt voor moord Roermond

Twee mannen zijn donderdagmiddag in Amsterdam opgepakt voor betrokkenheid bij de moord op een 47-jarige man uit Roermond. De politie kwam de 22- en 26-jarige verdachten zonder vaste woon- of verblijfplaats op het spoor na recherchewerk.

Het lichaam van het slachtoffer werd vrijdagavond gevonden in zijn woning aan de Bredeweg. De politie vermoedde meteen al dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen. Sectie heeft dat inmiddels bevestigd.

De verdachten worden naar een politiebureau gebracht om te worden verhoord. De politie wil op dit moment geen mededelingen doen over het motief, de achtergronden van de moord en de relatie van de verdachten met het slachtoffer.

Chaos door gratis Bieber-show veroorzaakt gewonden

Justin Biebers gratis optreden in Oslo zorgde woensdag voor zo veel chaos dat 49 mensen gewond zijn geraakt. Veertien Noorse 'beliebers' zijn afgevoerd per ambulance. Dat schrijft entertainmentsite TMZ.

De burgermeester van Oslo wil een onderzoek starten om te kijken wat er precies is gebeurd. "Ik heb al een team ingeschakeld om het hele evenement te onderzoeken, van hoe het is gepland tot de uitvoering ervan", vertelt burgermeester Fabian Stang. Volgens Stang was het op een punt zo druk met hordes meisjes dat hij zich achter een boom moest verschuilen om niet omver te worden gelopen.

Bieber zelf riep de opgewonden meisjes woensdag via Twitter op om rustig te blijven. "Luister alsjeblieft naar de politie. Ik wil niet dat er gewonden vallen", zei de 18-jarige Canadees. "Ik wil dat alles gaat volgens plan, veiligheid gaat boven alles."

Bieber speelde vier nieuwe nummers in het Opera House in Oslo naar aanleiding van een televisiedocumentaire, waarbij de zanger tijdens zijn wereldtournee wordt gevolgd door camera's. De documentaire wordt op 21 juni in de Verenigde Staten uitgezonden.

Robert Mikelsons berust niet in vonnis

Robert Mikelsons, de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, gaat in hoger beroep. Hij legt zich niet bij de achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging die de Amsterdamse rechtbank hem een kleine twee weken geleden oplegde. Dat hebben de rechtbank en M.s advocaten donderdag laten weten.

Het Openbaar Ministerie volgt de verdediging van Mikelsons en gaat ook in hoger beroep tegen het vonnis, laat het in een reactie weten.

Mikelsons raadslieden Tjalling van der Goot en Wim Anker hebben uitvoerig met hem gesproken en laten weten zes redenen te hebben om de zaak aan het gerechtshof in Amsterdam voor te leggen.

Een daarvan is dat de rechtbank oordeelde dat de doorzoeking van Mikelsons woning rechtmatig was en het daar gevonden bewijsmateriaal dus mag worden gebruikt. Verder is het feit dat misbruik in zaken waarbij geen ondersteunend beeldmateriaal was bewezen werd geacht een reden om in beroep te gaan, evenals de toekenning van mondeling spreekrecht aan ouders.

Daarnaast is de combinatie van tbs en een lange celstraf dubbelop, 'verfoeid en onwenselijk'. De celstraf kan volgens van der Goot lager. Ook zou de ingangsdatum van de tbs-behandeling moeten worden vervroegd. Omdat Mikelsons grotendeels heeft geweigerd mee te werken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum, zou het onderzoek niet volledig zijn geweest.

Op de dag van de uitspraak werd al bekend dat Mikelsons echtgenoot en medeverdachte Richard van O. in beroep ging tegen zijn veroordeling. Hij werd door de rechters veroordeeld tot zes jaar cel en verplichte behandeling. Het Openbaar Ministerie stelde vervolgens ook beroep in.

De 28-jarige Mikelsons werd veroordeeld voor het seksueel misbruik van 67 kinderen. Hij heeft bekend 87 zeer jongere kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Ook werd hij veroordeeld voor het maken en verspreiden van kinderporno.

Wanneer het hof de zaak behandelt is nog niet bekend.

Amsterdamse raad tegen criminelen op billboards

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is tegen het VVD-plan om beelden van gezochte criminelen op billboards te plaatsen. De PvdA, D66 en Groenlinks vinden onder meer dat je zo een 'enge maatschappij' creëert en dat het niet thuishoort in een beschaafde stad, blijkt uit een rondgang.

VVD-fractievoorzitter Robert Flos vindt dat de huidige opsporingsresultaten onder de maat zijn. "We moeten alles uit de kast halen. Het heeft bovendien een preventief effect, kijk maar naar Rotterdam", zegt de VVD'er. "Toen daar werd aangekondigd dat de criminelen op billboards te zien zouden zijn, meldden sommige zich bij de politie nog voordat de beelden te zien waren."

Flos wil dat alleen criminelen die worden verdacht van zware vergrijpen als mishandeling of geweld tegen de politie worden vertoond.

Groenlinks noemt het een terugkeer in de tijd. "Het is als het oude volksgericht", zegt fractievoorzitter Marieke van Doorninck. "Het gaat bovendien niet om daders maar om verdachten." D66-fractievoorzitter Jan Paternotte onderschrijft dat. "Dit zijn flink stappen terug", vindt hij. "Bovendien maakt het nou niet bepaald een mooie indruk op toeristen. Bedenk eens wat ze zien als ze het Centraal Station uitkomen."

De PvdA, met vijftien zetels verreweg de grootste partij, vindt ook dat het plan te ver gaat en bovendien niet bijdraagt aan de veiligheid. "Het haalt het veiligheidsgevoel van de Amsterdammers alleen maar omlaag", zegt een woordvoerder. "We hebben bovendien alternatieven als Burgernet."

Het VVD-plan wordt donderdagmiddag in de gemeenteraad besproken.

Sports Champions 2 verschijnt deze herfst

Sony heeft een vervolg op Sports Champions voor de PlayStation 3 aangekondigd: Sports Champions 2. Het vervolg op de in 2010 uitgebrachte launchgame voor de PlayStation Move biedt enkele nieuwe sporten zoals: skiën, boksen, tennis, golf, bowlen en "een volledig nieuwe ervaring als het gaat om boogschieten".

Sony Worldwide Studios-producent Jeremy Ray liet op het PS Blog weten dat "Sports Champions 2 enkele favoriete elementen herintroduceert, zoals de verrassend diepe en uitdagende singleplayer Cup Play en aanpasbare Free Play mode. Daarnaast kent elk event nu ook leuke arcade uitdagingen."

"We hebben ook een hoop verbeterd", legt Ray uit. "Zo zijn de drie calibratiepunten voor de PS Move niet meer nodig (zonder dat dit ten koste gaat van de gameplay), avatars kunnen nu per event gemaakt en aangepast worden en een nieuw profielsysteem zorgt ervoor dat iedereen die speelt in huis, dat kan doen met zijn of haar eigen avatars en instellingen. Ook kent de photobooth meer opties en is het gebruik ervan makkelijker."

Ook beschreef Ray een nieuwe Party Game Mode: "Je kan wedstrijden spelen door meerdere events te combineren (inclusief Challenge Rounds) en de scores optellen om te kijken wie de partykampioen is. Ook is het mogelijk om een eigen speellijst te maken, de foto's en stemmen van de andere spelers tijdens het spelen te zien en te horen en om iets beschamends (of leuks) te tekenen richting de verliezer."

Sports Champions 2 wordt ontwikkeld door de Sony San Diego Studio en Zindagi Games en zal deze herfst nog verschijnen. 

Abidal heeft goede kans op rentree

Eric Abidal lijkt niet te hoeven vrezen voor het einde van zijn voetballoopbaan. De 32-jarige verdediger van Barcelona herstelt voorspoedig van een levertransplantatie, die hij vorige maand onderging. "Het hangt helemaal van hem af wanneer hij weer volledig is hersteld", zei zijn arts Juan Carlos Garcia Valdecasas tegen het Spaanse TV3.

Bij de Fransman werd vorig jaar maart een levertumor verwijderd. Hij maakte twee maanden na die ingreep zijn rentree, maar moest in april toch opnieuw onder het mes. "Abidal is ontzettend gretig in zijn herstel", aldus Garcia Valdecasas. "Beetje bij beetje maakt hij vorderingen."

Abidal, die dit seizoen 22 competitieduels speelde voor Barcelona, kwam eind februari voor het laatst in actie. Hoe lang hij nog aan de kant staat, is niet duidelijk. Volgens Garcia Valdecasas kan het herstel tussen de drie maanden en een jaar in beslag nemen.


Abidal heeft goede kans op rentree (Foto: Novum)

Blessure van Bouma valt mee

Wilfred Bouma heeft aan zijn botsing met John Heitinga in het oefenduel met Slowakije alleen een pijnlijke kaak overgehouden. De 33-jarige verdediger van het Nederlands elftal moest voor een scan naar een ziekenhuis, maar daar was niets bijzonders op te zien. Hij lijkt op tijd fit voor het vriendschappelijke treffen met Noord-Ierland op zaterdag.

Bouma botste woensdag al vroeg in de wedstrijd, die Oranje met 2-0 won, met zijn hoofd tegen dat van Heitinga. De PSV'er speelde door tot de rust, maar liet zich toen vervangen. Heitinga maakte wel de negentig minuten vol.

Joris Mathijsen viel zaterdag tegen Bulgarije al uit met een verrekte linkerhamstring. Bondscoach Bert van Marwijk verwacht volgende week tijdens de eerste wedstrijd op het EK tegen Denemarken over hem te kunnen beschikken.

De kwetsuur van Wesley Sneijder valt mee, liet Van Marwijk weten. De spelmaker van Internazionale werd tegen Slowakije gewisseld met een enkelblessure.

Fingle krijgt iPad-update

Het spel Fingle, afkomstig uit het in Utrecht gesitueerde Game Oven, is voorzien van een grote update voor iPad. Nieuwe graphics, voor het Retina-scherm, en twee levelpakketten blazen het spel nieuw leven in.

De twee pakketten heten Disco en Confusion. Waar het Disco-pakket volgens medeoprichter Adriaan de Jongh de 'groov' terug in 'groovy' stopt, introduceert Confusion nieuwe gameplay. Grijze stenen worden toegevoegd en die kunnen door beide spelers opgepakt worden. Om de update binnen te halen, ga je naar iTunes.

Fingle is een co-operatief spel voor twee spelers, waar elkaars handen niet te ontwijken zijn. Het is de bedoeling om alle vakjes op het scherm aan te raken met je vingers. Die vakjes zullen bewegen en jij moet hen proberen vast te houden met je vingertoppen. Simpel bedacht, maar uitdagend in gameplay. Fingle is de eerste game van de Nederlandse spelontwikkelaar Game Oven en was eerder dit jaar onder andere speelbaar op het Tweetakt Fesitval in Utrecht.

Politie ontmantelt drugslab Bergen op Zoom

De politie heeft woensdagnacht een drugslaboratorium aangetroffen in een loods in Bergen op Zoom. Bij de grootscheepse actie, waarbij vijf adressen in Bergen op Zoom en Roosendaal werden binnengevallen, zijn twee mannen van 51 en 48 jaar uit Bergen op Zoom aangehouden.

In het lab aan de Halsterseweg werden chemicaliën om synthetische drugs te maken aangetroffen. Machines om de drugs te produceren werden gevonden in een nabijgelegen loods aan de Vermuidenweg. In de woning van de 48-jarige man werden een vuurwapen en contant geld aangetroffen.

Bij de politieactie werden 35 rechercheurs ingezet. De twee verdachte mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.

Dortmund bindt beoogde eerste doelman tot 2016

Borussia Dortmund heeft het contract met reservedoelman Mitch Langerak verlengd. De 23-jarige Australiër blijft tot de zomer van 2016 bij de Duitse landskampioen. Hij moet zich de komende jaren tot eerste doelman ontwikkelen.

Langerak is sinds 2010 voor Borussia actief en kwam tot drie wedstrijden in de Bundesliga. Hij speelde begin deze maand ook de gewonnen bekerfinale tegen Bayern München. Langerak moest voor rust de geblesseerde Roman Weidenfeller vervangen.

Patrick Owomoyela kreeg ook een nieuw eenjarig contract. De eenmalig Duits international kwam in 2008 over van Werder Bremen. Hij speelde tot dusver 76 competitiewedstrijden voor Dortmund en scoorde drie doelpunten.


Dortmund bindt beoogde eerste doelman tot 2016 (Foto: Novum)

[RG] Haase sneuvelt op Roland Garros

Voor Robin Haase is de tweede ronde van Roland Garros donderdag het eindstation gebleken. De Hagenaar ging in drie sets onderuit tegen Mikhail Youzhny: 3-6, 6-7 (5) en 4-6. Arantxa Rus, die later donderdag in haar tweederondepartij in actie komt tegen de Française Virginie Razzano, is de laatst overgebleven Nederlander in het enkelspel.

Haase kwam in de eerste set niet goed voor de dag. Youzhny, die met zijn 31e positie op de wereldranglijst acht posities hoger staat dan de Nederlander, liep vlot uit naar een 5-1 voorsprong. Haase pakte nog een break terug, maar bleef op 6-3 steken.

In het tweede bedrijf wisselden de kemphanen vroege breaks uit, waarna een tiebreak de beslissing moest brengen. De Rus pakte daarin de eerste kans die hij kreeg. Ook in de derde set brak Youzhny eerst, maar kwam Haase direct terug. Bij 5-4 voor de Rus leverde de beste Nederlandse tennisser zijn opslagbeurt echter alsnog in.

Met zijn plek in de tweede ronde evenaart Haase zijn beste prestatie in Parijs. Ook vorig jaar overleefde hij een wedstrijd. Op de Australian Open en Wimbledon kwam Haase vorig jaar tot de derde ronde. Dat zijn nog altijd zijn beste prestaties bij een grandslamtoernooi.


Haase sneuvelt op Roland Garros (Foto: Novum)

Terrein Ter Apel mag afgesloten blijven

Het terrein in Ter Apel waar uitgeprocedeerde asielzoekers hun kamp opsloegen, mag afgesloten blijven. Dat oordeelde de rechtbank in Groningen donderdag. Advocaat Marcel Schuckinck Kool stelde dat de plaatsing van het hekwerk bij het asielzoekerscentrum onrechtmatig was en dat het hek verwijderd moest worden.

Burgemeester Leontien Kompier besloot eerder het kamp te laten ontruimen. Na de ontruiming plaatste het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hekken rond het terrein, om zo te voorkomen dat er een nieuw kamp kon worden opgeslagen. Toen het grasveld afgesloten was, trok de gemeente de noodverordening die het kamp verbood, in.

De rechtbank stelt dat het recht van het COA om vrij over het terrein te beschikken, zwaarder weegt dan het recht op manifestatie. De asielzoekers kunnen volgens de rechter ook op een andere locatie binnen de gemeente Vlagtwedde protesteren.

Ook de gemeente Vlagtwedde was partij in het geding. Schuckink Kool voerde aan dat de gemeente en het COA actief samenwerkten om de manifestatie te beëindigen, maar ook dit acht de rechtbank niet bewezen. De gemeente kan volgens de rechtbank ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor het hekwerk, aangezien het hek door het COA werd geplaatst.

De afgelopen weken zetten een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, onder wie Irakezen, Somaliërs en Iraniërs hun tent op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Zij demonstreren tegen hun aanstaande uitzetting.

Familie zet huis Amy Winehouse te koop

De familie van Amy Winehouse heeft haar huis in Londen te koop gezet. De nabestaanden van de vorig jaar overleden zangeres vragen 2,7 miljoen pond voor de woning waar Winehouse haar laatste adem uitblies.

"Het is niet praktisch om het huis leeg te houden en kosten te betalen voor het onderhoud", vertelt een woordvoerder van de familie. Volgens de zegsman was het een moeilijke beslissing om het huis op de markt te zetten.

Het pand ligt in de wijk Camden, in het noordwesten van Londen. Het stulpje beslaat ruim 230 vierkante meter. Fans van Winehouse komen sinds haar dood regelmatig naar het huis om bloemen achter te laten en hun idool te herdenken.

Volgens de makelaar hebben de fans veel interesse in een rondleiding. "Maar we proberen om de sensatiezoekers er meteen uit te plukken, we willen alleen mensen spreken die oprecht in het huis geïnteresseerd zijn." Amy Winehouse overleed vorig jaar juli op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van alcoholmisbruik.

'Final Fantasy versus XIII wordt FF XV'

Er is een video online gevonden waaruit blijkt dat Final Fantasy Versus XIII hernoemd is naar Final Fantasy XV. De video lijkt uit de E3-prebriefing te komen. Of het nu echt is of niet is niet bekend.

Een ander 'feitje' dat naar voren komt in de video is dat het spel uitkomt voor PlayStation 3 en Wii U. Een Xbox 360-versie wordt niet genoemd. In maart gaf Tetsuya Nomura aan dat hij bijna klaar is om meer informatie te geven. Maar zal het dit zijn?

Wetsvoorstel minimumstraffen controversieel

Het wetsvoorstel om minimumstraffen in te voeren wordt niet meer door dit kabinet behandeld. Een Kamermeerderheid besloot donderdag om het wetsvoorstel controversieel te verklaren.

Het invoeren van minimumstraffen was afgesproken in het gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV sloten. Het plan stuitte op veel weerstand. Niet alleen de oppositie in de Kamer is fel tegen, maar ook de Raad van State, de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming en de Vereniging voor Rechtspraak adviseerden het kabinet de wet niet in te voeren.

De Tweede Kamer moet nog formeel stemmen over het controversieel verklaren van het voorstel, maar de VVD en het CDA gaven donderdag al aan zich neer te leggen bij de wens van de oppositie. Dat betekent dat het plan tot na de verkiezingen de ijskast in gaat.

New York wil einde aan grote bekers frisdrank

New York wil grote eenheden frisdrank en andere zoete dranken verbieden. Onder de regeling, een poging om obesitas tegen te gaan, zouden zoete dranken in fastfoodrestaurants, bioscopen, sportclubs en straatstalletjes in eenheden van maximaal 0,47 liter verkocht mogen worden.

Onder burgemeester Michael Bloomberg is de stad een agressieve campagne gaan voeren tegen obesitas, onder meer door een verbod op transvetten in restaurantvoedsel en door fastfoodrestaurants te verplichten aan te geven hoeveel kilocalorieën er in de menu's zitten.

De maximale maat geldt niet voor lightdranken, vruchtensappen, zuiveldranken en alcoholische dranken. Ook geldt het niet voor dranken die in supermarkten worden verkocht. Op overtreding komt een boete van tweehonderd dollar (omgerekend 161 euro) te staan. Bloomberg zei te denken dat 'dit is wat de bevolking wil dat de burgemeester doet'.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de commissie volksgezondheid van New York, wat waarschijnlijk gebeurt omdat de leden ervan zijn benoemd door Bloomberg.


New York wil einde aan grote bekers frisdrank (Foto: Novum)

Schippers: geen onderzoek naar omkoping voetbal

Minister Edith Schippers (VVD) van Sport ziet niets in een onderzoek naar omkoping in het Nederlands voetbal. Dat schrijft zij in antwoord op Kamervragen van Tjeerd van Dekken en Jeroen Recourt van de PvdA. Die hadden daarom gevraagd na een artikel in Voetbal International.

Schippers kan "niet helemaal uitsluiten" dat er in Nederland spelers uit arme landen worden misbruikt voor matchfixing, maar ze kent er geen voorbeelden van. Onderzoek wordt er daarom ook niet gedaan. Wel houdt de KNVB bij iedere transfer de spelersmakelaars in de gaten, stelt de bewindsvrouw.

Schippers blijft bij het standpunt dat het "vooral de verantwoordelijkheid van de spelers is om niet toe te geven aan de verleidingen om veel geld te verdienen door mee te werken aan frauduleuze praktijken." Ook de KNVB heeft volgens de minister een verantwoordelijkheid om de voetbalsport integer te houden. De regering kan wel op Europees en mondiaal niveau kennis delen.

Stolen Couch Games werkt aan derde game

Het Nederlandse Stolen Couch Games heeft bekendgemaakt bezig te zijn met de game met de werktitel The Village. Na Kids. vs. Goblins en Ichi is dit het derde spel waar de Utrechtse ontwikkelaar aan werkt.

Het spel is een soort hybride van Animal Crossing, Harvest Moon en The Legend of Zelda en bevat eenzelfde soort missiestructuur. In The Village leef je als één van de bewoners op een eiland en krijg je te maken met de meest maffe eilandbewoners.

Je kunt allerlei dingen doen. Je kunt het boerderijleven opzoeken, vissen, het eiland versieren, insecten verzamelen, geld verdienen, met bewoners praten en dingen verzamelen. Omdat het spel in real time wordt gespeeld, gebeuren er ook verschillende dingen op verschillende dagen en momenten.

Elk personage op het eiland heeft zijn eigen verhaal en geeft je persoonlijke missies. En elk eilandbewoner heeft ook zijn eigen persoonlijkheid, zoals boos, blij, normaal en super. De game staat gepland om op iOS, Android, pc en Mac uit te komen.

Busstation Eindhoven ontruimd om verdachte tas

Het busstation achter het station van Eindhoven wordt donderdagmiddag ontruimd vanwege een verdachte tas. De politie laat weten geen risico te willen nemen. Met de ontruiming werd rond 14.30 uur begonnen. De politie laat een bomverkenner komen om de tas te onderzoeken.

De ontruiming betreft alleen het busstation. Het treinverkeer van en naar Eindhoven ondervindt geen hinder.

Cel en tbs geŽist voor martelen met boor

Tegen een 21-jarige Vlaardinger die ervan wordt verdacht vorig jaar een jongen van 17 jaar in zijn armen te hebben geboord en zout in zijn wonden te hebben gewreven, is donderdag tweeënhalf jaar cel en tbs geëist. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Een 23-jarige medeverdachte hoorde dezelfde celstraf tegen zich eisen, maar dan zonder tbs.

Het slachtoffer werd in februari vorig jaar uren opgesloten in het washok van een woning aan de Roerdomp in Vlaardingen. De man werd volgens justitie niet alleen bewerkt met een boormachine, maar ook geslagen met een zweep, met een mes gestoken, geschopt en geslagen.

Na de mishandeling werden vorig jaar in totaal vijf arrestaties verricht. Het ging om vijf jongemannen in de leeftijd van destijds 15 tot 21 jaar. De politie zocht de reden voor de mishandeling in het criminele circuit. In januari werden twee andere verdachten in de zaak veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk twee jaar plus tbs en zestien maanden.

De rechter doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Britse politie arresteert relschoppers

De Britse politie heeft zes mensen gearresteerd op verdenking van het aanzetten tot de rellen die vorige zomer in Londen plaatsvonden. De verdachten werden donderdagochtend in Londen opgepakt bij invallen die waren gericht tegen bendeleden.

De verdachten waren betrokken bij onlusten in Noord-Londen die 'duidelijk een katalysator waren' voor de rellen die later uitbraken. Vier nachten lang was het zeer onrustig in Londen en andere Britse steden, omdat straatbendes en door de bendes geïnspireerden winkels plunderden en vernielingen aanrichtten.

Een 19-jarige vrouw werd gearresteerd op verdenking van openbare geweldpleging en inbraak. Vijf mannelijke bendeleden, tussen de 17 en 19 jaar, werden opgepakt op verdenking van gelijksoorting misdrijven.

Elm: "We kunnen iedereen verslaan"

Rasmus Elm denkt dat Zweden ver kan komen op het komende EK. Met de AZ-speler in de gelederen won de ploeg woensdag van IJsland. Zweden mag het volgende maand gaan opnemen tegen Frankrijk, Engeland en als eerste gastland Oekraïne.

Elm heeft er alle vertrouwen in. "We hebben tegen Nederland laten zien dat we iedereen kunnen verslaan", zegt de middenvelder tegen FIFA.com, refererend aan de 3-2 zege op Oranje waarmee Zweden zich plaatste voor de eindronde.

"Onze mentale kracht en teamgeest zijn onze belangrijkste wapens", gaat de 23-voudig international verder. "De coach weet dat en hij zegt altijd dat we van daaruit moeten voetballen. We moeten ook tactisch en intelligent spelen, anders hoef je niet te hopen dat je op het hoogste niveau kunt meekomen."

Voor de 24-jarige Elm wordt dit zijn eerste grote eindtoernooi met Zweden. "Ik zie het vooral als een prachtige manier om ervaring op te doen. Ik zal er veel van leren en ondertussen hoop ik op en basisplek, op wat voor positie dan ook. Het is een fantastische uitdaging."

Dragon keert huiswaarts

Het commerciële ruimtetoestel Dragon heeft het internationale ruimtestation ISS donderdagochtend verlaten voor zijn terugreis naar de aarde. Daar zal het donderdagmiddag in zee plonzen, op zo'n negenhonderd kilometer voor de kust van Los Angeles.

De Dragon is het eerste ruimtevaartuig dat door een particulier bedrijf, SpaceX, is ontworpen om het ISS te bevoorraden. Op de terugweg neemt het vrachtschip ruim zeshonderd kilo aan oud materieel mee, evenals enkele wetenschappelijke monsters. Niks waardevols, want het gaat om een testvlucht en NASA wil geen onnodige risico's nemen.

Fietser redt moeder en kind uit brandende woning

Een 47-jarige fietser uit Hoorn heeft woensdag kordaat actie ondernomen toen hij langs een huis in Zwaag kwam waar brand was uitgebroken. De 39-jarige bewoner en haar zoon van 10 jaar oud hadden zich boven verschanst en schreeuwden. De benedenverdieping stond vol rook. De man wist de twee naar buiten te praten.

Het incident gebeurde aan het begin van de middag aan de Paardenweide. De redder bekommerde zich niet alleen om moeder en kind, hij verwijderde ook twee gasflessen uit de woningen om te voorkomen dat die zouden ontploffen.

Moeder en zoon hadden rook ingeademd en moesten naar een ziekenhuis. De brandweer kon de brand blussen. Vermoed wordt dat de brand is ontstaan in een luchtfilteringsapparaat. De woning is voorlopig onbewoonbaar.

Walvis gespot bij Texel

Een zeiler heeft woensdag een walvis gespot bij Texel. Het gaat vermoedelijk om een bultrug, meldt natuurcentrum Ecomare. Het dier kon worden geïdentificeerd aan de hand van foto- en videomateriaal.

De zeiler voer met zijn gezin naar Vlieland toen hij vreemde woelingen in het water zag. Niet veel later kwam er een kop boven gevolgd door de rug. De man schakelde daarna Ecomare in.

Walvissen worden vaker gezien in de zeeën rond Nederland. Vorig jaar juni zwom er een enkele dagen rond het Marsdiep bij Texel. Ook in 2009 en in 2007 werden walvissen gespot bij het Waddeneiland. Bultruggen komen voor in alle wereldzeeën en kunnen zich prima redden in de Noordzee.

[RG] Murray ondanks rugblessure door

Andy Murray heeft op Roland Garros de derde ronde bereikt. De Schot versloeg de Fin Jarkko Nieminen met 1-6, 6-4, 6-1 en 6-2.

In de eerste set kon Murray zich maar amper bewegen vanwege een rugblessure die hem eerder deze maand ook al parten speelde. Opgave van de Schot leek nabij, maar nadat hij zich een aantal keer liet behandelen ging hij zich na de eerste set soepeler bewegen.

Nieminen raakte door de wederopstanding van Murray van slag. In de tweede set verspeelde hij een voorsprong van 4-2 en in de rest van de partij was de Fin kansloos.

Epic Games wint rechtszaak tegen Silicon Knights

De Amerikaanse gamestudio Epic Games heeft de rechtszaak tegen de Canadese gamestudio Silicon Knights gewonnen. Dat heeft studiobaas Mark Rein van Epic Games donderdag bekendgemaakt. De twee bedrijven lagen sinds 2007 met elkaar in de clinch toen het Canadese bedrijf beweerde dat afspraken niet werden nagekomen.

De jury van het Hooggerechtshof heeft de Amerikaanse gamestudio in het gelijk gesteld nadat Silicon Knights een aanklacht had ingediend tegen zijn beleid. Het Canadese bedrijf moet een schadevergoeding van 4,5 miljoen dollar betalen.

Silicon Knights had een licentie afgenomen voor het gebruik van de Unreal Engine 3. Volgens de gamestudio heeft Epic Games niet de technische ondersteuning geboden die het had moeten bieden. De Amerikanen, die vooral bekend zijn dankzij de Gears of War-reeks, zouden informatie hebben achtergehouden.

Het Canadese bedrijf maakte sinds de rechtszaak alleen de actiegames Too Human in 2008 en X-Men: Destiny in 2011. Ondertussen verrichte het nog werkzaamheden aan het actieavontuur Darksiders in 2010 en het rollenspel Marvel: Ultimate Alliance 2 in 2009.


Amsterdam onderzoekt demonstratieverbod op Dam

Het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam wordt misschien verboden terrein voor kortdurende manifestaties. Burgemeester Eberhard van der Laan laat onderzoeken of dat mogelijk is naar aanleiding van een demonstratie van Sharia4Holland vrijdag.

Van der Laan vindt dat iedereen het recht heeft om te demonstreren, maar op de trappen van het Nationaal Monument gaat dat hem te ver. "Een manifestatie die tot wanordelijkheden kan leiden verdraagt zich niet met de waardigheid van het monument", licht hij toe in een brief aan de gemeenteraad. Amsterdam, politie en justitie onderzoeken of een verbod mogelijk is.

Vrijdag kwamen aanhangers van Sharia4Holland bijeen op de Dam, waar ze leuzen riepen over onder anderen Geert Wilders. De PVV-leider werd vergeleken met een hond van de Romeinen. Een van hen werd later aangehouden voor bedreiging aan het adres van Wilders.

Sankt Moritz organiseert WK skiŽn 2017

Het Zwitserse Sankt Moritz is in 2017 gastheer van het WK skiën. Dat heeft de internationale skifederatie FIS vandaag besloten. Sankt Moritz had concurrentie van het Zweedse Åre en Cortina d'Ampezzo in Italië. In 1934, 1948, 1974 en 2003 was het WK ook in Sankt Moritz. In 1948 waren dat de Olympische Spelen, die ook als WK golden.

Volgend jaar moeten de alpineskiërs naar Oostenrijk voor het WK. Dan is Schladming de plaats van handeling. Twee jaar later vindt het WK plaats in de Amerikaanse plaatsen Vail en Beaver Creek. Vorig jaar werd het laatste WK gehouden in Garmisch-Partenkirchen in Duitsland.

Hollandse Nieuwe is 'lekker vet'

De Hollandse Nieuwe is dit jaar 'lekker vet'. Dat meldt de Scheveningse visboer Albert Simonis donderdag aan Novum Nieuws. Simonis verkocht vorig jaar volgens de AD Haringtest de lekkerste haring van het land.

Zijn haringinkoper heeft woensdag in de Noorse havenstad Stavanger de eerste aan land gebrachte Hollandse Nieuwe geproefd en spreekt van een uitstekende kwaliteit. Lekker vet betekent dat de haring een vetgehalte heeft van minimaal zestien procent.

Simonis denkt dat het mooie weer op de Noordzee heeft bijgedragen aan de uitstekende kwaliteit haring. "Zonnig weer betekent warmer zeewater waarin meer plankton aanwezig is. De haring heeft meer voedsel gehad en is snel vetter is geworden.

De visboer kijkt uit naar de allervetste haring, ook wel de koninginneharing genoemd, die een vetpercentage heeft van twintig procent."Deze wordt midden juni verwacht als de vis volop tijd heeft gehad om zich te goed te doen aan het plankton."

Het haringseizoen gaat op woensdag 6 juni van start met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel, dit jaar het Jeugdsportfonds. Een woordvoerder van het fonds geeft aan dat het geld wordt gebruikt voor de contributie van sportverenigingen voor kinderen wier ouders daar geen geld voor hebben. Vorig jaar bracht het vaatje 67.750 euro op, wat werd overgemaakt naar Jantje Beton.

Drie dagen na de veiling hijst demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager de Scheveningse vlag, waarmee hij Vlaggetjesdag aftrapt, het traditionele haringfeest in de haven van Scheveningen.

Volgens het Nederlands Visbureau mag alleen een haring die op een traditionele wijze is bereid en een vetgehalte van minstens zestien procent heeft, een Hollandse Nieuwe worden genoemd. De vis wordt vers aan land gebracht, daar gekaakt en gepekeld en vervolgens ingevroren. Het invriezen van de haring doodt de voor de mens ongezonde haringwormparasiet.

Hollandse Nieuwe wordt ook maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing, omdat de jonge haring nog geen kuit bevat.

In de wintermaanden is de haring mager. Als de lente aanbreekt, eet de haring zich vol met plankton wat het vetgehalte verhoogt. Dit leidt ertoe dat het gewicht van de haring tot een kwart uit vet kan bestaan. In mei is de haring voldoende vet en start de vangstperiode tot juli, waarin vooral Noorse, Deense en Nederlandse vissers op haring jagen.

Vorig jaar werd ruim vijftien procent van haring verwerkt tot maatjesharing. Daarvan ging de helft naar Duitsland, ruim 43 procent naar Nederland en de rest naar België. De overige 85 procent van de gevangen haring werd verwerkt tot onder meer rolmops of gerookte haring.


Hollandse Nieuwe is 'lekker vet' (Foto: Novum)

Excuses na pijnlijk tv-moment Martin Short

Presentatrice Kathie Lee Gifford heeft haar excuses aangeboden aan Martin Short, nadat ze hem live op televisie in een zeer ongemakkelijke situatie had gebracht. De komiek werd in het programma Today gevraagd hoe hij en zijn vrouw hun liefde voor elkaar levende houden. Zijn vrouw overleed twee jaar geleden echter aan de gevolgen van kanker.

"Hoe lang zijn jullie nu al getrouwd?", vroeg Gifford. Short besloot haar te sparen en deed alsof zijn neus bloedde. "We zijn 36 jaar getrouwd", antwoordde hij. "Jullie zijn nog steeds verliefd op elkaar. Hoe kan dat?", vervolgde de presentatrice. "Ik ben gewoon zo knap", deed de Three Amigos-acteur de pijnlijke situatie af met een grap.

"Mijn welgemeende excuses gaan uit naar Martin Short en zijn familie", liet Gifford na afloop van de uitzending weten via Twitter. "Hij ging met een enorme klasse en goedaardigheid om met de situatie en daar ben ik hem heel dankbaar voor."

Vacansoleil met vier Nederlanders naar Dauphinť

Het team van Vacansoleil start komende zondag met vier Nederlanders aan het Critérium du Dauphiné. De ploegeleiding wees Lieuwe Westra, Rob Ruijgh, Pim Ligthart en Bert Jan Lindeman aan voor de Franse rittenkoers.

Daarnaast staan namens Vacansoleil de Italiaan Matteo Carrara, de Oostenrijker Stefan Denifl en de Belgen Stijn Devolder en Frederik Veuchelen aan de start van het Critérium du Dauphiné dat wordt gezien als één van de belangrijkse voorbereidingskoersen voor de Tour de France.

Spy Hunter racet op Vita en 3DS

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt Spy Hunter aan, het vervolg op de vecht-racegame serie, dat door TT Fusion speciaal ontwikkeld wordt voor de PlayStation Vita en Nintendo 3DS. De game zal deze herfst verschijnen.

Bijna dertig jaar na het origineel, racet de Spy Hunter opnieuw rond. Je kruipt in de huid van 'Agent', de bestuurder van de high-tech G-6155 Interceptor superauto. De auto is zwaar bewapend met geavanceerde wapens en klaar om het op te nemen tegen een wereldwijde terroristische organisatie die uit is op wereldheerschappij.

De Interceptor transformeert naadloos van een supersnelle auto in een off-road aanvalsvoertuig of speedboat, waardoor spelers in de game overal op missie kunnen gaan. Spelers kunnen ervoor kiezen om in de loop van het spel de Interceptor uit te rusten en te upgraden met een van de vele wapens en hightech gadgets. Nieuw is de extra ondersteuning in de vorm van een onbemande vliegende drone die spelers in staat stelt om vijandelijke bolwerken te vernietigen. Spy Hunter bevat daarnaast een camerasysteem die de actie in slow motion weergeeft, zodat spelers kunnen genieten van de vernieling die zij aanrichten.

"Spy Hunter's klassieke gameplay is aangepast om PlayStation Vita en 3DS spelers een nieuwe game-ervaring te bieden waarbij de adrenaline door hun lichaam giert", aldus Samantha Ryan, Senior Vice President, Production and Development, Warner Bros. Interactive Entertainment. "Gamers hebben met deze game meer mogelijkheden voor personalisering en het doen van aanpassingen door de betere controls, briljante graphics en verbeterde cameratechnieken."

Nijmeegse huisbaas huisjesmelker van het jaar

De Nijmeegse verhuurder Emmy van der Tol is uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar. Dat heeft SP-jongerenafdeling Rood donderdag bekendgemaakt, die de dubieuze verkiezing jaarlijks organiseert.

Volgens Rood is de vrouw een 'klassiek voorbeeld'. Van der Tol doet nauwelijks iets aan onderhoud, vraagt te hoge servicekosten voor diensten die ze niet levert en intimideert haar huurders regelmatig. Rood noemt het 'schandalig' hoe zij met haar huurders omgaat.

De SP-jongeren willen dat huisjesmelkers hard aangepakt worden. Rood pleit voor een landelijk vergunningstelsel. Verhuurders die in de fout gaan moet de vergunning worden afgepakt. De SP gaat de kwestie in de Tweede Kamer aan de orde stellen.

De jongerenafdeling roept sinds 2005 jaarlijks de huisjesmelker van het jaar uit. Huurders kunnen hun huisbaas via internet opgeven. Dit jaar kwamen er ruim tweehonderd nominaties binnen. Vorig jaar sleepte de Utrechtse Betty Chang de eer voor de tweede keer in zeven jaar binnen.

Stallone en De Niro terug in de boksring

Sylvester Stallone en Robert De Niro willen samen in de komedie Grudge Match spelen. De twee acteurs overwegen de hoofdrollen van de komedie over twee gepensioneerde boksers die nog een laatste wedstrijd willen spelen. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Het wordt niet de eerste keer dat Stallone en De Niro samen in een film te zien zijn. De twee speelden samen in de misdaadthriller Cop Land uit 1997. Zowel de 65-jarige Stallone als De Niro hebben ook bekende boksrollen op hun naam staan. Stallone is beroemd als bokser Rocky Balboa en de 68-jarige De Niro speelde Jake La Motta in boksfilm Raging Bull.

Peter Segal, bekend van komedies als Anger Management en Get Smart regisseert de komedie waarvoor de acteermastodonten in onderhandeling zijn. Doug Ellin, die de tv-serie Entourage heeft bedacht, legt de laatste hand aan het scenario van de komedie.

De opnamen van Grudge Match gaan naar verwachting volgend jaar van start. Wanneer de film uit moet komen, is nog niet bekend.


Stallone en De Niro terug in de boksring (Foto: Novum)

Kristen Stewart geÔnspireerd door Adele

Kristen Stewart heeft voor haar rol in de film Snow White and the Huntsman veel gehad aan Adele. "Tijdens opnamen heb ik continu naar haar cd 21 geluisterd", vertelt de actrice. Stewart haalde veel inspiratie uit de muziek.

De actrice weet goed wat ze zo fantastisch vindt aan de Britse zangeres. "De extremen van haar emoties", vertelt ze aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "Als ze gelukkig is, is alles licht. En als ze down is, is dat hartverscheurend. Ik vind haar geweldig."

De 22-jarige Twilight-actrice speelt in de film de rol van Sneeuwwitje. Stewart vond tijdens opnames het paardrijden 'doodeng'. "In de film zie je mijn oprechte ongemak en angst. Maar ik vind dat veel cooler dan dat mensen het faken." Snow White and the Huntsman is vanaf volgende week donderdag in de bioscoop te zien.


Kristen Stewart geïnspireerd door Adele (Foto: Novum)

[RG] Kvitova eenvoudig door

Zonder problemen heeft Petra Kvitova de derde ronde bereikt op Roland Garros. De nummer vier op de wereldranglijst was de Poolse Ursula Radwanska met 6-1 en 6-3 de baas.

Kvitova, die vorig jaar in Parijs de achtste finales bereikte, kende gedurende de hele partij geen problemen tegen Radwanska. De Poolse moest op het tweede matchpoint van haar opponente capituleren toen ze een backhand uitsloeg.

Boerkaverbod en dubbel paspoort niet controversieel

De wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit worden gewoon nog door het zittende demissionaire kabinet behandeld. Een meerderheid in de Tweede Kamer besloot donderdag de twee onderwerpen niet controversieel te verklaren.

Behalve CDA, VVD en PVV koos ook de PvdA om de twee omstreden punten voor de volgende verkiezingen op 12 september te behandelen. D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dit onbegrijpelijk. "De PvdA had dit tegen kunnen houden, maar wilde liever nog een keer een debat over het gevoelige onderwerp. Met als risico dat het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit wel gewoon door de Kamer komt."

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam ziet dat anders. "De kwestie rond het boerkaverbod is een hele principiële discussie, die toch een keer gevoerd moet worden. De minister moet nog schriftelijke vragen hierover beantwoorden, dus of het Kamerdebat nog voor de verkiezingen kan plaatsvinden is maar zeer de vraag."

Voor demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies liggen de twee onderwerpen gevoelig. Vorige week zei ze in een debat dat ze de twee wetsvoorstellen niet van tafel haalt. Toen ze streed voor het lijsttrekkerschap van het CDA nam ze afstand van de twee plannen, die ze als minister moet verdedigen.

Volgens Schouw wil de PvdA met de verkiezingen op komst deze lastige spagaat nogmaals blootleggen. "Leuk hoor, nog een keer zo'n debat, maar de PvdA had er beter voor kunnen kiezen om de onderwerpen controversieel te verklaren. Dan waren ze waarschijnlijk voorgoed van tafel."

Van Dam erkent dat hij benieuwd is of Spies zich 'nogmaals te kijk wil zetten door voorstellen te verdedigen waar ze niet achterstaat'. Maar dat is niet de enige reden waarom hij tegen het controversieel verklaren is. "Het boerkaverbod kan altijd nog worden teruggedraaid. En wat betreft de dubbele nationaliteit, dat is een onderwerp dat zo snel mogelijk van tafel moet. Zo'n anderhalf tot twee miljoen mensen zitten in onzekerheid over of ze een van hun paspoorten moeten inleveren. Zij verdienen snel duidelijkheid."


Boerkaverbod en dubbel paspoort niet controversieel (Foto: Novum)

Noren met Hushovd en Boasson Hagen op Spelen

Thor Hushovd en Edvald Boasson Hagen zijn de belangrijkste troeven van Noorwegen in de wegrace op de Olympische Spelen in Londen. Het tweetal krijgt op 28 juli steun van Alexander Kristoff (Katusha) en Lars Petter Nordhaug (Sky), maakte de Noorse wielerbond vandaag bekend.

BMC-renner Hushovd is als kopman geselecteerd voor de wedstrijd, maar dat wil niet zeggen dat hij wordt uitgespeeld. "Dat hangt van de vorm af", laat sportief directeur Steffen Kjaergaard weten. "Daarnaast hebben wij het voordeel dat alle vier de renners de koers in ons voordeel kunnen beslissen."

Boasson Hagen van Sky kreeg het enige Noorse startbewijs voor de tijdrit. Die wordt 1 augustus verreden. Na de Tour de France belegt de ploeg een trainingskamp in België om zich voor te bereiden op zowel de wegrace als de tijdrit.

Raboploeg wil Keizer aantrekken

De Rabobank-wielerploeg wil voor komend seizoen Martijn Keizer aantrekken. De 24-jarige Nederlander genoot zijn opleiding bij de bankiersformatie, maar komt tegenwoordig uit voor Vacansoleil-DCM.

Contact tussen beide ploegen was er in de Giro d'Italia waarin Keizer liefst zesmaal in ontsnappingen zat. De Nederlandse wielrenner werd twee jaar geleden Nederlands tijdritkampioen bij de beloften en maakte vorig jaar zijn profdebuut bij Vacansoleil.

Turkije verbiedt stakingen luchtvaartsector

Het Turkse parlement heeft woensdagavond een wet aangenomen die stakingen in de luchtvaartsector verbiedt. Volgens de bond van luchtvaartpersoneel is de wet echter in strijd met het stakingsrecht en zal de Turkse president er daarom waarschijnlijk zijn veto over uitspreken.

Premier Reçep Tayyip Erdogan zei dat de wet is bedoeld om onderbrekingen in het vliegverkeer te voorkomen. Dinsdag moest Turkish Airlines ruim honderd vluchten annuleren wegens een staking en langzaamaanactie van het personeel op de luchthaven Atatürk bij Istanbul.

KNMI zag zachte, zonnige en droge lente

Door een warme, droge maand maart en een zonnige tweede helft van mei betitelt het KNMI de lente van dit jaar als zacht, droog en zonnig. Met een gemiddelde lentetemperatuur van 10,4 graden in De Bilt was deze lente een graad warmer dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

Ook bleef het dit voorjaar relatief droog, met 135 millimeter neerslag tegenover een gemiddelde van 172 millimeter. Het aantal uren zon, 535 uur, oversteeg het gemiddelde van 517 zonuren voor deze periode.

De temperatuur liep op tussen 20 en 28 maart. In Limburg werden op 22 en 23 maart zelfs temperaturen boven de 20 graden gemeten, volgens het KNMI uitzonderlijk voor die tijd van het jaar. Het mooie weer werd tussen eind maart en begin mei echter verstoord door een tijd met koud, wisselvallig weer.

Pas in de tweede helft van mei werd het opnieuw zonnig lenteweer, met 22 mei als officiële eerste zomerdag in De Bilt. Het totaal aantal zomerdagen liep deze lente op tot zes, waar het normaal bij vier blijft. Op 23 mei werd het in het oosten van het land zelfs tropisch. In het Gelderse Hupsel werd het dit voorjaar met 30,8 graden het warmst.

Charlize Theron sluit plastische chirurgie niet uit

Charlize Theron weet niet of ze ooit aan zichzelf zal laten sleutelen. "Ik zie het nu niet voor me, maar ik ben pas midden in de dertig. Wie weet hoe het is als ik zestig ben", vertelt de actrice aan het Amerikaanse tijdschrift Interview.

"Ik weet het nog niet, dus ik wil geen dingen roepen over iets wat ik misschien pas over dertig jaar weet", gaat Theron verder. De actrice merkt wel dat haar gezicht verandert nu ze ouder wordt. "Ik heb van die dagen dat ik in de spiegel kijk en denk: ik moet op zoek naar een goede crème."

Theron vindt het moeilijk dat uiterlijk heel belangrijk is in haar vak. De 36-jarige actrice trekt zich daar ook iets van aan. "Ik ben niet dapper genoeg om te denken: wat maakt het ook uit, ik accepteer alle lijnen in mijn gezicht."

Toch weet Theron, die vanaf volgende week donderdag te zien is in de film Snow White and the Huntsman, dat ze de tijd niet terug kan draaien en dat ouder worden bij het leven hoort. "Je gezicht verandert, dingen veranderen, dat gebeurt nou eenmaal."

Amsterdammers storen zich aan Zwarte Piet

Amsterdammers hebben in het afgelopen jaar een stuk meer geklaagd over discriminatie. Vooral 'het fenomeen' Zwarte Piet en het gebruik van het woord 'neger' werd als storend ervaren, blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

Het aantal klachten over ras, afkomst of huidskleur verdubbelde bijna. In 2011 kwamen daarover 635 meldingen binnen, een jaar eerder nog 334. Behalve over de knechten van Sinterklaas werd er ook geklaagd over het feit dat de 'discriminerende' goedheiligman officieel werd ontvangen door de burgemeester. Het MDRA heeft de gemeente gevraagd of Zwarte Piet er in de toekomst anders uit kan komen te zien.

Het totale aantal klachten bij het MDRA ging omhoog van 966 naar 1107 vorig jaar.

Movistar: Valverde en Cobo in voorselectie Tour

Movistar heeft zoals verwacht Alejandro Valverde en Juan Jose Cobo opgenomen in de voorselectie voor de Tour de France. De Spaanse formatie selecteerde ook de sprinter Jose Joaquin Rojas. Er moet nog één renner afvallen in de definitieve groep voor de Ronde van Frankrijk.

Valverde lijkt na een dopingschorsing van twee jaar terug te keren in de Tour. Hij bekroonde zijn rentree dit jaar met ritzeges in de Tour Down Under, Ruta del Sol en Parijs-Nice. De 32-jarige Valverde liet al weten dat de Tour één van zijn belangrijkste doelen zou zijn dit seizoen.

Voor Cobo kan het zijn eerste deelname in Frankrijk worden sinds 2008. De 31-jarige coureur behaalde vorig jaar het grootste succes in zijn loopbaan met de eindoverwinning in de Vuelta a Espana.

Movistar rekent naast Valverde, Cobo en Rojas op hun Spaanse landgenoten David Arroyo, Ruben Plaza, Imanol Erviti en Jose Ivan Gutierrez. Ook de Portugees Rui Costa, de Rus Vladimir Karpets en de Wit-Rus Vasil Kiryienka zijn geselecteerd. De Tour begint op 30 juni in Luik.


Movistar: Valverde en Cobo in voorselectie Tour (Foto: Novum)

[Video] Ruzie op Roland Garros

Gisteren vond er op Roland Garros een ordinaire scheldpartij plaats. De Portugees Joa Sousa en de Spanjaard Marcel Granollers vlogen elkaar in de haren.

Tijdens hun partij verdacht Sousa zijn opponent ervan een toneelspeler te zijn. De Spanjaard zou een blessure hebben voorgewend terwijl er niets aan de hand zou zijn. Granollers was niet blij met de verdachtmakingen van Sousa en tijdens het wisselen van speelhelft kwam het tot een woordenwisseling.

Overigens won Granollers uiteindelijk de wedstrijd. De twee spelers weigerden elkaar aan het net, zoals gebruikelijk na afloop van een partij, de hand te schudden.

Beloning voor gouden tip Friese verdwijningszaak

Justitie looft een beloning uit in het onderzoek naar een vermiste man uit het Friese Burum. De gouden tipgever krijgt tienduizend euro, zo laat het Openbaar Ministerie in Leeuwarden donderdag weten.

De man, Michael Karel de Vrieze, wordt sinds april 2010 vermist. De politie vermoedt dat hij om het leven is gebracht. In december werd een verdachte aangehouden in Moskou, maar de politie is nog geen stap verder gekomen. Zo is het lichaam van de man nog niet gevonden.

De verdachte, een 35-jarige Turk, werd in maart uitgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij was vermoedelijk op de dag van de verdwijning bij De Vrieze in het huis van diens toenmalige vriendin in Groningen.

Verdenking zaak flitspaalbom afgezwakt

Twee mannen die vorig jaar in Voorschoten een vuurwerkbom op een flitspaal vastmaakten, worden niet vervolgd voor poging doodslag of poging moord. De verdenking tegen beide mannen is nu zware mishandeling met voorbedachten rade.

De rechtbank in Den Haag heeft ingestemd met een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) de verdenking aan te passen. De advocaten maakten geen bezwaar.

De bom werd in de vroege ochtend van 23 oktober ontdekt aan een flitspaal aan de Voorschoterweg. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) meende het explosief onschadelijk te hebben gemaakt en had het sein veilig gegeven, maar het ding ging alsnog af. Een medewerker van de EOD verloor zijn hand toen de bom ontplofte. Een andere EOD'er en een rechercheur raakten eveneens gewond, zij het minder ernstig.

Verdenking zaak flitspaalbom afgezwakt
Verdenking zaak flitspaalbom afgezwakt (Foto: ANP)

Anderlecht-preses kende Van den Brom niet

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock legde vier ton neer om John van den Brom los te weken bij Vitesse, maar kende de trainer tot voor kort niet eens.

Pas toen manager Herman van Holsbeeck zich sterk ging maken voor de komst van Van den Brom, ging de preses zich verdiepen in de coach. "Eerlijk, ik kende hem niet", zegt Vanden Stock in Belgische media.

"Van Holsbeeck heeft me overtuigd van Van den Broms kwaliteiten. Ik wilde een jonge hongerige trainer. Normaal geef ik niet graag geld uit aan een trainer, maar 400.000 euro wilde ik graag aan Vitesse betalen", aldus de voorzitter.

Van den Brom is na Ron Jans (Standard Luik), Mario Been (Racing Genk), Adrie Koster (Germinal Beerschot) en Dennis van Wijk (Charleroi) de vijfde Nederlandse trainer in de Belgische competitie. Ook Harm van Veldhoven - tot Belg genaturaliseerde Nederlander - is trainer in de hoogste divisie. Hij leidt KV Mechelen.

'Splinter Cell: Blacklist aankondiging op E3'

Het is al een tijdje bekend dat er een nieuwe Splinter Cell-game in de maak is bij Ubisoft Toronto. Tijdens de aankomende E3 komt Ubisoft mogelijk met een aankondiging voor Splinter Cell: Blacklist. Splinter Cell: Blacklist moet in januari 2013 uitkomen op Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.

Splinter Cell: Blacklist is de eerste grote game van Jade Raymond's team en is een directe vervolg op Splinter Cell: Conviction. Sam Fisher is volgens de informatie die is vrijgegeven terug in zijn donkere outfit en zijn bekende night goggles. Daarnaast ziet Sam er een stuk jonger uit in de game en zijn de grijze haren verdwenen. Het is afwachten op een bevestiging van de geruchten, waarvan Ubisoft ongetwijfeld meer vrij geeft tijdens haar conferentie op de E3 aanstaande dinsdag.

SC

F1-teambazen blij met onvoorspelbaarheid

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner en McLaren-teambaas Martin Whitmarsh hebben er geen enkele moeite mee dat de winnaar van een Formule 1-race op dit moment lastig te voorspellen is. In 2012 hebben zes races zes verschillende winnaars opgeleverd.

Ondanks dat McLaren door de huidige situatie minder kans heeft om te zegevieren is Whitmarsh toch bij, omdat de onvoorspelbaarheid voor de sport goed is. "Als mensen hier over zouden klagen, zou dat compleet haaks staan op wat men enkele jaren geleden aangaf, toen men klaagde over het feit dat de sport juist te voorspelbaar zou zijn. Ik denk dat de fans elke race in willen gaan, zonder te kunnen voorspellen wie er zal winnen. Wat dat betreft hebben ze dit jaar zes mooier races kunnen zien."

Zijn Red Bull-collega Horner had dit seizoen met twee zeges iets meer succes dan McLaren dat één overwinning heeft geboekt. De teambaas van de Oostenrijkse renstal denkt dat zowel de banden als de sterkte van het deelnemersveld een rol spelen in de onvoorspelbaarheid. "Red Bull is nu het eerste team dat er in is geslaagd twee overwinningen te boeken. Dat is een prestatie op zich, aangezien het dringen is vooraan."

Meer klachten over Amsterdamse politie

Het aantal klachten over de politie Amsterdam-Amstelland is vorig jaar flink toegenomen. Er kwamen er 528 binnen, 10 procent meer dan in 2010. In dat jaar was er juist een fikse afname van het aantal klachten.

Dat blijkt uit het donderdag verschenen jaarrapport van de Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland. Het aantal klachten dat gegrond is verklaard, daalde vorig jaar. In 2010 was dat 23 procent, vorig jaar 20 procent.

Veel klachten gaan over uitlatingen van of bejegening door agenten, de manier waarop een aangifte werd afgehandeld of een gebrek aan dienstverlening door de politie.

PVV'er beledigen goed voor boete

Het beledigen van politica Joyce Kardol (PVV) gaat een 34-jarige man uit Veghel waarschijnlijk 550 euro kosten. De blonde politica stuitte op berichten op Facebook waarin ze in verband werd gebracht met nazisme en deed in september aangifte.

Een in Veghel gelegerde militair bleek verantwoordelijk voor de beledigingen. Kardol besloot vorig jaar aangifte te doen met als resultaat dat de man deze week werd veroordeeld tot het betalen van een boete. Of de man de boete accepteert of in beroep gaat is nog niet bekend.

Prometheus

Wanneer de twee archeologen Elizabeth Shaw en Charlie Holloway in een grot in Schotland een vreemde rotstekening ontdekken, komen ze erachter dat het gaat om een afbeelding van een planeet in een ver sterrenstelsel, iets wat ze eerder hebben gezien op objecten gevonden over de gehele wereld. Ze vatten de tekening op als een uitnodiging, maar wanneer ze samen met een team van de Weyland Corporation mee mogen op expeditie naar dit verre oord, verandert de uitnodiging al snel in een verschrikkellijke nachtmerrie.

'Verrassing bij Tomb Raider-trailer'

Square Enix kwam vorige week met een teaser voor de aankomende E3-trailer die morgen moet verschijnen. Vandaag geeft Karl Stewart, manager van Crystal Dynamics, aan dat gamers een zeer grote verrassing te zien krijgen tijdens de trailer. Meer informatie is tot dusver niet bekend.

Tomb Raider moet in 2013 verschijnen en is een reboot van de bekende franchise. In de reboot krijgen we een andere Lara te zien die een stuk jonger is. De onzekere en lijdende Lara is verwikkeld in een duister ritueel op een verlaten eiland. Lara's grote doel is duidelijk: overleven.

TR

Twee Amerikanen door bedoeÔenen ontvoerd

Bedoeïenen hebben twee Amerikaanse toeristen op het Egyptische schiereiland Sinaï ontvoerd. Dit hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdienst donderdag gezegd.

De Amerikanen, beiden begin 30, waren per auto onderweg van Dahab naar Nuweiba, plaatsjes aan de Golf van Aqaba, toen zij donderdagochtend door bedoeïenen tot stoppen werden gedwongen en vervolgens meegevoerd, zeiden de bronnen.

In het gebied worden steeds vaker buitenlanders ontvoerd. De bedoeïenen kidnappen toeristen om de autoriteiten onder druk te zetten, soms om gevangen verwanten vrij te krijgen en soms om in hun woongebied betere dienstverlening van de overheid af te dwingen.

Syrische troepen bestoken Houla

Syrische regeringstroepen bestoken de plaats Houla, waar vrijdag een waar bloedbad werd aangericht onder de bevolking. Er vielen toen 108 doden, onder wie veel vrouwen en kinderen.

Donderdag werd Houla vooral met zwaar machinegeweervuur bestookt, zeiden het Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités. In het gebied werd een jongeman dodelijk door sluipschuttervuur getroffen.

EA: Duitsland wint het EK

En de winnaar van UEFA EURO 2012 is... Duitsland! Electronic Arts heeft vandaag Duitsland uitgeroepen tot winnaar van UEFA EURO 2012 via een toernooisimulatie inde FIFA 12-addon EA SPORTS UEFA EURO 2012. 

EA Sports heeft het UEFA European Football Championship 2012 gesimuleerd en alle zestien teams getest onder dezelfde omstandigheden als waaronder ze de komende weken zullen spelen. Uit de simulaties bleek dat Duitsland op 1 juli Nederland met 2-1 verslaat in het Olympisch Stadion in Kiev en daarmee de Henri Delaunay-trofee wint.

We hoeven niet meer te kijken, want volgens de uitgever komen de Duitsers eerst op achterstand in de finale door een goal van Robin van Persie. Hij maakt in de 24e minuut de 1-0 via een verwoestende uithaal met zijn linker van net buiten het strafschopgebied. Van Persie eindigt als topscorer van het toernooi met vijf doelpunten. De voorsprong van het Nederlands elftal is echter van korte duur. Mesut Özil scoort 12 minuten later de gelijkmaker, en maakt daarmee de weg vrij voor de winnende goal van Mario Gómez, zijn vierde van het toernooi. In de 78e minuut van de wedstrijd springt Gómez hoog op tussen twee Nederlandse verdedigers en kopt de bal uit de hoekschop van Bastian Schweinsteiger in het net. Daarmee bezorgt hij Duitsland zijn vierde UEFA EURO-overwinning.

EA SPORTS heeft een goede staat van dienst bij het voorspellen van winnaars met de game-engine in al hun sportsimulatiegames. De studio voorspelde correct dat Chelsea Liverpool met 2-1 zou verslaan in de FA Cup-finale en dat Spanje de 2010 FIFA World Cup in Zuid-Afrika zou winnen. Laten we hopen dat ze het dit keer geen gelijk hebben.

EA SPORTS UEFA EURO 2012, de officiële game van UEFA EURO 2012, is te koop als digitaal uitbreidingspakket voor EA SPORTS FIFA 12.

Verdere uitslagen:

Kwartfinale Uitslag       Doelpuntenmakers
Rusland 0 2   Nederland Van Persie, Huntelaar
Duitsland 3 1   Polen Gómez, Gómez, Schweinsteiger; Lewandowski
Spanje 2 2 (4-3) Engeland Llorente, Piqué; Rooney, Lampard
Frankrijk 1 2   Italië Benzema; Pirlo, Balotelli
Halve Finale Uitslag       Doelpuntenmakers
Nederland 3 1   Spanje Robben, Van Persie, Huntelaar; Silva
Duitsland 1 0   Italië Klose
Finale Uitslag       Doelpuntenmakers
Nederland 1 2   Duitsland Van Persie; Özil, Gómez

Noooooo

Geld verdienen met Diablo over twee weken

Over twee weken kunnen gamers hun virtuele schilden en zwaarden uit het actierollenspel Diablo 3 voor echt geld verkopen aan andere gamers. Gamestudio Blizzard heeft woensdagavond via een bericht in het spel bekendgemaakt dat de zogenoemde Real Money Auction House vanaf 12 juni beschikbaar is.

Via de veilingfunctie kunnen gamers hun wapens voor echt geld aanbieden. Het is de eerste keer dat Blizzard het betalen voor virtuele voorwerpen omarmt. In het online spel World of Warcraft, dat ook gemaakt is door Blizzard, strijdt het gamebedrijf juist tegen het verhandelen van virtuele goudstukken.

Gamers kledingstukken of wapens laten verkopen voor echt geld is een zeldzaamheid. Een handje vol bedrijven ondersteunt deze mogelijkheid, waaronder de CCP, de makers van EVE Online. Andere bedrijven, waaronder Turbine en Jagex, verkopen virtuele voorwerpen of goudstukken voor hun online spellen, maar laten spelers niet met echt geld handelen.

Diablo 3 verscheen twee weken geleden voor de pc en Mac. De game is in die tijd ruim zes miljoen keer verkocht. Nog altijd ondervinden spelers hinder van foutmeldingen. Woensdagavond hebben veel gamers hun ongenoegen geuit over de gevreesde Error 37-foutmelding via sociale media en het forum van Blizzard. Of de game hierdoor uit de handel genomen gaat worden is nog niet bekend.

'Nieuwe PlayStation komt volgend jaar'

De vierde PlayStation-spelcomputer verschijnt volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal volgend jaar op de markt. In tegenstelling tot eerdere berichten worden spellen voor de spelcomputer nog gewoon op disc geleverd. Dat schrijft de krant woensdagavond.

Gamebedrijven zijn bang dat de relatie met winkelketens verslechterd wanneer spellen alleen maar gedownload kunnen worden. Daarnaast zouden lang niet alle consumenten beschikken over een goede internetverbinding, een vereiste wanneer spellen alleen online worden aangeboden.

Woordvoerders van techgigant Sony weigeren elke vorm van commentaar. Het bedrijf heeft eerder aangegeven nog veel rek te zien in de PlayStation 3. De derde PlayStation verscheen begin 2007 in Europa op de markt met de belofte dat de spelcomputer tien jaar mee zou moeten gaan.

Herstel Schweinsteiger langzamer dan verwacht

Bastian Schweinsteiger herstelt langzamer dan verwacht van een kuitblessure. De eerste wedstrijd van het EK tegen Portugal komt niet in gevaar voor de middenvelder, maar de bondscoach van Duitsland, Joachim Löw, hoopte dat hij eerder weer over de international kon beschikken.

"Hij heeft nog steeds last en traint voorlopig niet met de bal", zo liet Löw weten. Schweini liep de blessure op tijdens de finale van de Champions League. Desalniettemin speelde hij gewoon door. "Dat maakt het erger dan we dachten," zo besloot de bondscoach.

CD Projekt Red werkt aan Cyberpunk-RPG

CD Projekt Red Studio, ontwikkelaar van de The Witcher-franchise, heeft tijdens hun Summer Conference aangekondigd dat ze op dit moment werken aan een Cyberpunk-game. Cyberpunk is een pen & paper RPG-systeem ontworpen door Mike Pondsmith.

Op de conferentie belooft CD Projekt mede-oprichter Marcin Iwinski dat dit spel de kenmerken van de The Witcher-serie zal bevatten. Hun aankomende RPG zal worden ontworpen voor de veeleisende spelers die verwachten dat ze serieus worden behandeld, en het spel zal gedetailleerd zijn, niet-lineair en met een complex en aangrijpend verhaal. Spelers maken hun eigen hoofdpersonage uit verschillende klassen zoals huurlingen of hackers die uit te rusten zijn met een ruime keuze aan cybernetische implantaten en wapens. Net als in The Witcher-serie wordt de speler geconfronteerd met morele keuzes: hun daden beïnvloeden gebeurtenissen in de wereld in het algemeen en het lot van de mensen die ze tegenkomen.

De ontwerper van het Cyberpunk-spel, Mike Pondsmith zegt: "Al meer dan twintig jaar ben ik er trots op dat Cyberpunk de gouden standaard is van wat het betekent om een echte cyberpunkgame te zijn. En het is al een groot succes voor mij en onze vele fans, met meer dan vijf miljoen spelers wereldwijd. Maar in al die tijd hadden we  nog niet het juiste team gevonden om onze cyberpunkwereld digitaal leven in te blazen. Tot nu. CD Projekt Red is het team waar we op gehoopt hebben. Hun ongelooflijke werk aan The Witcher en The Witcher 2 laat zien dat zij dezelfde toewijding en liefde delen voor grote games zoals we doen bij Talsorian. Ik ben vooral blij dat ze onze deelname vragen om dit spel een fantastisch project te laten worden, dat zal voldoen aan alles waar Cyberpunkfans (oude en nieuwe) op hebben gewacht. Geloof me, dit spel gaat rocken."

Voor welk platform en wanneer het nog naamloze spel uitkomt is niet bekend.

Concept art

Dark Souls komt naar Steam

PC-gamers konden eerder deze maand een vreugdesprongetje doen toen bekend werd dat Dark Souls met extra content naar de PC zou komen. Vandaag heeft Namco Bandai aangegeven dat de game ook via Steam te koop zal zijn.

Hiermee lijkt de uitgever geluisterd te hebben naar PC-gamers, die een massale petitie startten om de game naar Steam te krijgen. Daarnaast heeft Namco Bandai verklapt dat PS3- en Xbox 360-gamers ook kunnen genieten van de extra content die de PC-versie krijgt in de vorm van DLC. De DLC zal de naam Artorias of the Abyss dragen.

Dead Space 3 in eerste screenshots

Dead Space 3 is onderweg, dat is zeker. Na wat geruchten en wat artwork, kunnen we vandaag de eerste ingame beelden laten zien. Het zijn weliswaar maar zes kleine screenshots, maar deze bevatten voldoende informatie om tot aan de E3 zoet mee te zijn.

Protagonist Isaac Clarke maakt wederom zijn opwachting in Dead Space 3. Echter, de screenshots laten een tweede speler zien. Zou Dead Space 3 cooperatieve gameplay bevatten? Wellicht leren we meer tijdens de E3.

[NHL] LA Kings op voorsprong in Stanley Cup

De Los Angeles Kings hebben de eerste wedstrijd in de finale van de NHL gewonnen. De ijshockeyers uit het westen van de Verenigde Staten waren na verlenging met 2-1 te sterk voor New Jersey Devils. De Sloveen Anze Kopitar maakte in de extra speeltijd de winnende treffer.

Colin Fraser had LA in de eerste periode op voorsprong gebracht. De Rus Anton Volchenkov schoot de thuisploeg in het tweede kwart langszij. Zaterdag is de tweede wedstrijd in de best-of-sevenserie, opnieuw in New Jersey.

De Kings wisten de Stanley Cup nog nooit te winnen, ze haalden in 1993 voor het laatst de finale. De Devils wonnen de landstitel al drie keer. Het team uit Newark won de beker in 2003 voor het laatst.


LA Kings op voorsprong in strijd Stanley Cup (Foto: Novum)

Aegon komt woekerpolishouders tegemoet

Verzekeraar Aegon komt zijn klanten tegemoet die voor 1 januari 2008 bij het bedrijf een beleggingsverzekering hebben afgesloten. Het stort de volledige tegemoetkoming voor de extra kosten van de zogenoemde woekerpolissen direct in de polis van de klant en verlaagt de kosten voor de verzekeringen vanaf volgend jaar. Dat liet Aegon donderdag weten.

De directe tegemoetkoming volgt op een regeling uit 2009, waarin is afgesproken dat de vergoeding pas op de einddatum van de polis wordt uitgekeerd. Nu stort Aegon die vergoeding dus al direct. Aegon neemt voor deze uitbetaling een eenmalige last van 265 miljoen euro.

Daarnaast verlaagt de verzekeraar de kosten voor beleggingsverzekeringen naar een maximum van 1,25 procent van de poliswaarde per jaar. Dat kost Aegon nog eens 125 miljoen euro.

Harige beestjes in Quantum Conundrum

Square Enix heeft een E3-trailer uitgebracht van Quantum Conundrum. Deze Portal-achtige game bevat ook een harig beestje dat je helpt. Of probeert te helpen.

In het spel ben je een kind dat logeert bij je gekke oom. Hij is verdwenen en jij bent in zijn huis dat vol staat met rare puzzels en andere obstakels. Het wordt puzzelen, want het huis bestaat uit vijf dimensies, met natuurlijk de normale dimensie als de bekendste.

Quantum Conundrum komt deze zomer uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Transportsector is boetes truckers zat

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is het zat dat truckers al voor kleine overtredingen van de rij- en rusttijden torenhoge boetes krijgen. De controles schieten volledig door, vindt de brancheorganisatie. De transportondernemers willen terug naar de oude regeling.

Sinds de invoering van de digitale tachograaf kunnen overtredingen in heel de EU tot 28 dagen eerder worden teruggelezen. Dat moet de verkeersveiligheid verhogen en concurrentievervalsing tegengaan, maar volgens TLN wordt vooral in het buitenland misbruik van de regeling gemaakt om boetes te kunnen stapelen.

De organisatie start een campagne in een poging de oude regeling terug te krijgen. Voor de invoering van de digitale tachograaf mocht alleen gecontroleerd worden wat de chauffeur de lopende week en de laatste werkdag van de vorige week heeft gedaan.

Donderdag stemt het Europees Parlement over een update van de digitale tachograaf. TLN vindt het echter onbegrijpelijk dat niet wordt gepraat over een aanpassing van de regels. "Het is te gek voor woorden", aldus een woordvoerder van TLN.

Gemeente in beroep tegen verbod herdenken Duitsers

De gemeente Bronckhorst gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter waardoor tijdens de dodenherdenking in Vorden een aantal gesneuvelde Duitsers niet mocht worden herdacht. Dat laat de gemeente donderdag weten. De gemeente wil duidelijkheid over de rol van de rechter in maatschappelijke discussies.

Het hoger beroep is ingesteld op aansporing van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Wanneer het beroep dient, is nog niet bekend.

Tibetaanse steekt zich in brand

Een Tibetaanse moeder van drie kinderen is woensdag overleden nadat ze zich in brand had gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing. Dat hebben twee mensenrechtenorganisaties gezegd.

De vrouw stak zich in brand bij een boeddhistisch klooster in een Tibetaanse regio in de westelijke provincie Sichuan. Ze stierf ter plekke, aldus de in Londen gevestigde organisatie Free Tibet en de door de Verenigde Staten gesteunde Radio Free Tibet.

Het zou de 35e keer zijn sinds maart vorig jaar dat iemand zich in brand heeft gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing en onderdrukking van het boeddhisme.


Tibetaanse steekt zich in brand (Foto: Novum)

'Paris-SG heeft 150 miljoen over voor Rooney'

Paris Saint-Germain zal ook komende zomer de nodige euro's laten rollen om de selectie verder te versterken. De Spaanse krant Sport weet te melden dat de Franse ploeg een bod van ruim 150 miljoen euro wil uitbrengen op de Engelse spits Wayne Rooney.

De vraag is echter of Rooney een avontuur ziet zitten bij Paris Saint-Germain, dat afgelopen seizoen achter Montpellier als tweede eindigde in de Franse competitie. De ploeg plaatste zich daardoor wel voor de groepsfase van de Champions League en hoopt daarin mét Rooney een mooie prestatie neer te zetten.

Rooney heeft echter in Manchester nog een doorlopend contract en lijkt vooralsnog niet te willen vertrekken. Afgelopen winter tasste PSG ook al diep in de geldbuidel om enkele sterren naar Parijs te halen. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti wist Alex Rodrigo Dias da Costa (Chelsea FC), Thiago Motta (Inter Milaan) en Maxwell Cabelino Andrade (FC Barcelona) voor aanzienlijke bedragen over te nemen.

Duitse werkloosheid blijft maar dalen

De Duitse werkloosheid is in april verder gedaald naar 5,4 procent. 2,19 miljoen Duitsers zijn nu werkloos. Dat zijn er 294.000 minder dan in april vorig jaar, maakte het Duitse federale statistiekbureau donderdag bekend.

In vergelijking met maart dit jaar, daalde het aantal werklozen met 123.000. De Duitse werkloosheid is de afgelopen jaren snel afgenomen, en was sinds de Duitse hereniging in 1990 nog nooit zo laag. In 2005 lag de werkloosheid bijvoorbeeld nog boven de tien procent.

Vlaar vol vertrouwen: "Ik weet wat ik kan"

Ron Vlaar kwam tijdens de oefenwedstrijd tegen Slowakije (2-0) na rust het veld in als vervanger van de geblesseerde Wilfred Bouma.

De Feyenoorder vulde zijn rol met vertrouwen in. "Ik denk dat ik gewoon goed gespeeld heb. Geconcentreerd, dat is ook belangrijk. Verdedigend hebben we niets meer weggegeven", kijkt Vlaar tegen OnsOranje tevreden terug op zijn invalbeurt.

Door de klachten van Joris Mathijsen en Bouma is het niet uitgesloten dat Vlaar in de basis begint tijdens de openingswedstrijd tegen Denemarken op 9 juni. "Ik weet het niet. Ik wil gewoon zo goed mogelijk voor de dag komen. Op trainingen gaat het ook lekker. Ik voel me goed en fit. En de trainer weet wat hij aan me heeft inmiddels."

Inmiddels voelt hij zich een volwaardig lid van de spelersgroep van Oranje. "Dat voel ik absoluut zo. Dat geeft ook vertrouwen. En die jongens weten ook wat ze aan me hebben. Ik weet wat ik kan."

Recorder met vluchtgegevens Superjet terecht

Indonesische dorpelingen hebben de flight-data recorder van het Russische passagiersvliegtuig gevonden dat op 9 mei op de flank van de vulkaan Salak gecrashed is. Dat heeft de leider van de reddingsoperatie donderdag gezegd. De recorder werd aangetroffen in een diep ravijn.

De zwarte doos werd eerder al gevonden, maar daar zat alleen de voicerecorder met de geluidsopnames van de cockpit nog in. Het apparaat dat de vluchtgegevens registreert was spoorloos. Met die gegevens kan duidelijk worden waarom de Sukhoi Superjet-100 neerstortte. Bij de crash kwamen alle 45 inzittenden om het leven.

De Sukhoi Superjet-100 maakte vanaf de luchthaven van Jakarta een demonstratievlucht met vertegenwoordigers van potentiële afnemers en Indonesische journalisten toen het neerstortte. De Sukhoi Superjet-100 is het eerste nieuw ontworpen Russische passagiersvliegtuig sinds de val van de Sovjet-Unie ruim twintig jaar geleden.

Europa is getalm Hedwigepolder beu

De Europese Commissie is een procedure begonnen om de ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder af te dwingen. Dat meldt de NOS donderdagochtend. De lange procedure begint met een formele briefwisseling tussen de commissie en de Nederlandse regering en eindigt met een zaak voor het Europese Hof van Justitie. De kwestie sleept al sinds 2005.

De juridische procedure die eurocommissaris van milieu Janez Potocnik nu begint is bedoeld om natuurherstel af te dwingen ter compensatie voor de natuur die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde. Als Nederland in de zaak het onderspit delft, volgt een miljoenenboete. Europa liet eind vorige week al weten de procedure in gang te zetten, meldde de Volkskrant vrijdag.

Het demissionaire kabinet besloot vrijdag de kwestie laten rusten tot na de verkiezingen. De Tweede Kamer verwierp dinsdag het alternatieve plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), waarbij het grootste deel van de Hedwigepolder droog zou blijven. Dat plan kon rekenen op de instemming van de Europese Commissie.

De Europese procedure is de tweede die Nederland aan zijn broek krijgt voor het getreuzel rondom het onder water zetten van de polder op de Nederlands-Belgische grens. Vlaanderen startte vorige week een geschillenprocedure om de naleving van een verdrag uit 2005 af te dwingen.

[NBA] Miami langs Boston in verlenging

Miami Heat heeft in de finale van de Eastern Conference de tweede zege gepakt. De ploeg versloeg gisteren voor eigen publiek Boston Celtics met 115-111 na verlenging. De stand in de best-of-seven is nu 2-0.

LeBron James was met 34 punten topscorer bij de thuisploeg. Topscorer van het duel was echter Rajon Rondo van Boston. Rondo was goed voor 44 punten. Vrijdag is in Boston de derde wedstrijd.

In de finale in de Western Conference leidt San Antonio Spurs met 2-0 tegen Oklahoma City Thunder. Zij spelen vandaag de derde wedstrijd.

Meer Griekse studenten naar Nederland

Het aantal Griekse studenten op Nederlandse universiteiten is in het afgelopen collegejaar fors gestegen. In totaal kwamen er 1400 Grieken in Nederland studeren, ruim 33 procent meer dan in het jaar daarvoor. Ze proberen op die manier de crisis in eigen land te ontlopen. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Door de relatief lage kosten kiezen veel Grieken voor een Nederlandse studie. Het collegegeld ligt in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Engeland duizenden euro's lager. Ook geven veel Grieken aan dat het dagelijks leven hier goedkoper is. Daarnaast worden veel masters in het Engels aangeboden.

De meeste Grieken, zo'n zeshonderd, zitten op de TU Delft. Daarmee halen ze de grootste groep buitenlandse studenten, Chinezen, in. Ook onder meer de universiteiten in Utrecht, Maastricht en Leiden zien het aantal Grieken oplopen.

"Ook Stekelenburg heeft nooit op tien gespeeld"

Bert van Marwijk is moe van de discussie over de spitspositie van Oranje en alles wat daarmee samenhangt, zo liet de bondscoach gisteren blijken.

Na afloop van de interland tegen Slowakije (2-0 winst) ging het tijdens de persconferentie niet alleen over blessures of over bijvoorbeeld de positieve prestaties van Ron Vlaar en Ibrahim Afellay. Ook de spitspositie, Klaas-Jan Huntelaar of Robin van Persie, kwam uitgebreid aan bod en daar had de keuzeheer duidelijk geen zin in. “Ik ga die discussie echt niet meer aan”, sprak de keuzeheer.

Voor de zeventiende keer onder het bewind van Van Marwijk startte Van Persie als spits. Huntelaar, die onder Van Marwijk 21 keer mocht starten als centrale aanvaller, begon op de bank en kwam later wel als invaller in de ploeg. Of Huntelaar en Van Persie ook samen centraal kunnen spelen, blijft redelijk ongewis. Onder Van Marwijk begonnen de twee slechts twee keer als centrale partners, met Huntelaar als spits en Van Persie op tien.

Nederland-Schotland in maart 2009 (3-0) en Uruguay – Nederland in juni 2011 (1-1) waren de enige keren dat Van Persie centraal achter Huntelaar startte en ook de enige keren dat hij onder Van Marwijk mocht beginnen als tien. Op de vraag of Van Persie nog wel een optie is op tien, aangezien hij op die positie zo weinig heeft gespeeld, reageerde de bondscoach: “Dat geldt ook voor Maarten Stekelenburg. Die heeft daar ook nooit gespeeld.”

Ouders aangeklaagd voor moord om brand Derby

De ouders van zes Britse kinderen die op 11 mei bij een brand in hun huis omkwamen zijn aangeklaagd voor moord. De politie verdenkt de 55-jarige Mick Philpott en zijn 31-jarige vrouw Mairead ervan hun kinderen opzettelijk te hebben gedood.

De brand in de centraal gelegen stad Derby, die de kinderen van 5 tot 13 jaar het leven kostte, ontstond nadat een brandbare vloeistof door de brievenbus naar binnen was gegoten. Vijf kinderen kwamen direct om, het zesde kind overleed later in het ziekenhuis.

Kort na de tragedie prees de politie de vader voor zijn heldhaftige optreden. Hij zou hebben geprobeerd de kinderen, die boven lagen te slapen toen de brand in de vroege ochtend uitbrak, te redden.

Philpott heeft zeventien kinderen en was al eens het onderwerp van een Brits tv-programma over zijn abnormaal grote gezin.

Opnieuw record Casillas bij zege Spanje

Iker Casillas heeft een internationaal record gebroken. De doelman boekte gisteren met Spanje zijn 95e interlandzege door Zuid-Korea in een oefenduel met 4-1 te verslaan. Hij neemt het record over van de Franse verdediger Liliam Thuram.

Voor Casillas is het al zijn tweede record binnen een week. Afgelopen weekeinde hield hij voor de 73e keer in een interland de nul, één keer meer dan Edwin van der Sar.

Casillas kwam tegen Zuid-Korea overigens maar enkele minuten in actie. Hij verving Pepe Reina in de slotfase. Namens Spanje maakten in het Zwitserse Sankt Gallen Fernando Torres, Xabi Alonso, Santi Cazorla en Alvaro Negredo de doelpunten.

Zweden, dat net als Spanje naar het EK gaat, boekte ook een overwinning. In Göteborg werd IJsland met 3-2 verslagen. PSV'er Ola Toivonen scoorde voor Zweden, net als Zlatan Ibrahimovic. Ajacied Kolbeinn Sigthorsson was een van de IJslandse doelpuntenmakers.


Opnieuw record Casillas bij zege Spanje (Foto: Novum)

Van Marwijk rekent op Mathijsen tegen Denemarken

Bert van Marwijk denkt in de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK gewoon te kunnen beschikken over Joris Mathijsen. "Ik verwacht dat hij Denemarken gewoon gaat halen. Daarom neem ik ook geen extra maatregelen", zei de bondscoach na de overwinning op Slowakije (2-0) tegen SBS6.

Mathijsen viel zaterdag in de oefeninterland tegen Bulgarije geblesseerd uit. Hij kampt met een verrekte linkerhamstring. Oranje treedt volgende week zaterdag aan tegen Denemarken.

Over de enkelblessure die Wesley Sneijder opliep tegen Slowakije maakt Van Marwijk zich geen zorgen. De spelmaker moest zich kort na rust laten vervangen, maar volgens de bondscoach is het niet ernstig.

Wilfred Bouma botste vroeg in de wedstrijd met zijn hoofd tegen dat van John Heitinga. Hij bleef in de rust achter in de kleedkamer en moest voor een scan naar het ziekenhuis. De uitslag daarvan is nog niet bekend.

Weinig controle apotheken op medicijngebruik

Een op de drie klanten van apotheken krijgt geen of te weinig uitleg over het geneesmiddel dat wordt gekocht. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van zorgverzekeraar CZ.

Apothekers zijn contractueel verplicht om de eerste keer dat een patiënt medicijnen krijgt, uitleg te geven over de werking ervan en mogelijke bijwerkingen. Ze zijn bovendien in veel gevallen verplicht om na 2 weken te vragen of het medicijn goed gewerkt heeft. 68 procent van de 420 onderzochte apotheken blijkt dat niet te doen.

De meerderheid van de ondervraagde klanten zegt niet alle informatie te krijgen die een apotheker zou moeten geven. Van de apotheken was er maar één die zich hield aan de afspraken over controle op medicijngebruik.

Weinig controle apotheken op medicijngebruik
Weinig controle apotheken op medicijngebruik (Foto: ANP)

Engoulvent wint proloog in Luxemburg

Jimmy Engoulvent heeft voor de derde keer in zijn carrière de proloog in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Franse wielrenner van Saur-Sojasun legde het 2,6 kilometer lange parcours in de hoofdstad af in 3.43 minuten. Hij won de proloog in de rittenkoers eerder in 2007 en 2010.

Achter Engoulvent eindigden de Zwitser Grégory Rast en de Fransman Jonathan Hivert als tweede en derde. Beiden gaven drie seconden toe op de winnaar. Tom Dumoulin was op de zevende plaats, met een achterstand van zeven seconden, de beste Nederlander. Wout Poels werd veertiende.

De Ronde van Luxemburg duurt tot en met zondag.

George Bush dagje terug in Witte Huis

George W. Bush keert donderdag kortstondig terug naar het Witte Huis in Washington. Doel van zijn bezoek is de ceremoniële onthulling van zijn portret in de presidentiële villa. De huidige president Barack Obama zal zijn voorganger ontvangen.

Poltieke vrienden zijn de president en zijn voorganger allerminst. Obama wijst nog altijd met regelmaat op de economische en diplomatieke puinhoop die hij naar eigen zeggen van Bush heeft geërfd. Het ziet er echter niet naar uit dat de twee presidenten verhitte politieke discussies zullen gaan voeren tijdens het ceremoniële bezoek.

"Het is niet echt nodig om over hun verschillende standpunten te praten", zei een woordvoerder van het Witte Huis voorafgaand aan de onthulling van het portret, dat tussen de beeltenis van andere oud-presidenten zal komen te hangen.

George Bush dagje terug in Witte Huis
George Bush dagje terug in Witte Huis (Foto: ANP)

GGD wil energiedrankjes uit schappen

Energiedrankjes moeten voortaan alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn. Daardoor moeten kinderen ze minder snel kunnen kopen. Dat stelt de GGD donderdag in het AD. Directeur Laurent de Vries maakt zich zorgen om hun gezondheid en leerprestaties op school.

"Het loopt de spuigaten uit", aldus De Vries. "Ouders beseffen niet dat drankjes als Red Bull niet geschikt zijn voor kinderen. Je geeft een kind toch ook geen kop koffie te drinken?"

Kinderen krijgen door de energiedrankjes te veel cafeïne binnen, waar ze vaak nog niet tegen kunnen. Ze worden onrustig, misselijk en krijgen concentratie- en slaapproblemen. Toch zijn ze, mede door de lage prijzen, nog altijd populair. Verschillende basisscholen hebben al alarm geslagen.

De GGD ziet het liefst dat de drankjes alleen nog verkrijgbaar zijn tussen de voedingssupplementen in gespecialiseerde winkels. "Daarmee geef je ook aan dat deze drankjes voor volwassenen zijn", vindt De Vries.

The Ward

In ons land kun je - vooralsnog - met een gerust hart gestoord zijn. Je wordt dan in een gesticht geplaatst en moet daar gewoon een lange periode zitten totdat het beter gaat. Met wat medicatie en therapie wordt geprobeerd om je weer geschikt te maken voor de maatschappij. In Amerika lijkt dit - zoals zoveel - toch een stuk anders te gaan.

J. Edgar

Als acteur hoeft Clint Eastwood niet meer ingezet te worden; deze eens zo schietgrage cowboy is nu een man op leeftijd en dat is hem ook aan te zien. Als regisseur echter hoeven we hem nog lang niet af te schrijven. Na successen als Million Dollar Baby en Gran Torino voegt hij nu een film over de oprichter van de FBI aan zijn palmares toe. Met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.

Dialoog EU en Suriname eindigt in rel

Een overleg tussen de Europese Unie en Suriname is woensdag uitgelopen op een diplomatieke rel. EU-ambassadeur Robert Kopecky verwoordde tijdens de bijeenkomst de "ernstige verontrusting" van de Europese landen over de onlangs aangenomen amnestiewet, die de daders van de Decembermoorden mogelijk vrijwaart van straf.

Kopecky stelde dat de amnestiewet strijdig is met internationale verdragsverplichtingen om mensenrechtenschendingen te onderzoeken en de daders voor de rechter te brengen. De EU vreest dat de wet negatieve invloed zal hebben op het verloop van het strafproces. President Desi Bouterse is hoofdverdachte van de moorden die in 1982 werden gepleegd op politieke tegenstanders van het toenmalige militaire regime.

Aan het einde van de vergadering ontstond grote irritatie bij Suriname toen een vooraf door de EU opgesteld persbericht begon te circuleren. De Surinaamse delegatie noemde de inhoud daarvan "een verwrongen en incomplete weergave" van de besproken zaken. Er zou in de tekst onder meer te veel aandacht aan de amnestiewet zijn besteed. Minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin sprak van "bevoogding en misleiding" door de Europeanen.

Europese bronnen lieten geschrokken weten dat sprake was van een concept dat niet naar buiten gebracht had mogen worden. Aan een officiële reactie werd op dat moment nog gewerkt.

Dialoog EU en Suriname eindigt in rel
Dialoog EU en Suriname eindigt in rel (Foto: ANP)

Genoeg kogels om mensheid twee keer te doden

Wereldwijd worden jaarlijks ongeveer 12 miljard kogels gefabriceerd, schat ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een woensdag verschenen rapport over de handel in munitie. "Genoeg om bijna alle mannen, vrouwen en kinderen op de planeet twee keer om te brengen", concludeert de organisatie.

De handel in munitie groeit volgens Oxfam sneller dan de handel in wapens. Jaarlijks wordt wereldwijd voor 4 miljard euro aan munitie verhandeld.

De ontwikkelingsorganisatie pleit al langer voor een betere regulering van de wapenhandel. Een VN-verdrag inzake wapenhandel is nog in de maak. Landen onderhandelen daar in juli verder over. Oxfam noemt het noodzakelijk dat met het verdrag ook de handel munitie aan banden gelegd zal worden.

Genoeg kogels om mensheid twee keer te doden
Genoeg kogels om mensheid twee keer te doden (Foto: ANP)

Canadese porno-acteur verdachte bizarre moord

De Canadese politie verdenkt een porno-acteur ervan dat hij iemand heeft vermoord en vervolgens lichaamsdelen per post heeft verstuurd naar politieke partijen. Luka Rocco Magnotta (29) is de hoofdverdachte in de moordzaak, maakte de politie woensdag bekend. De man is nog voortvluchtig.

Op het kantoor van premier Stephen Harpers Conservatieve Partij in Ottawa kwam dinsdag een pakketje binnen met een menselijke voet erin. Dezelfde avond werd in een distributiecentrum van de posterijen een pakketje met een hand aangetroffen, met als bestemming de Liberale Partij.

In Montreal werd later een romp aangetroffen in een hoop vuilnis. Na onderzoek in het appartement van de porno-acteur, in de buurt van de vindplaats, maakte de politie bekend dat hij de hoofdverdachte is. Het slachtoffer was volgens de politie een mannelijke bekende van de nog voortvluchtige verdachte.

Heel verhaal

We kwamen langs een filiaal van een fastfoodketen.
'Trek?' vroeg de jongeman.
'Nee, ik heb voor het concert al goed gegeten.'
'Meer zin in een goedkope hoer?'
'Goedkoop is duurkoop,' zei ik. 'Zeker in het geval van hoeren. Voor je het weet zit je met een heel nare ziekte.'
'Daar weet jij alles van?' vroeg de jongeman.
Met een welgemikte vuist sloeg ik hem neer. Vanuit mijn ooghoek zag ik een auto aan komen rijden. Stik, het was een politiewagen. Snel rende ik een steegje in.

Ieren stemmen over euroverdrag

De Ieren stemmen donderdag in een referendum over het nieuwe begrotingsverdrag van de Europese Unie. Ierland is het enige EU-land dat een volksraadpleging houdt over het verdrag, waarbij de lidstaten zich verplichten tot een strengere begrotingsdiscipline.

De regeringsleiders van de EU-landen besloten in december tot het verdrag, dat leidt tot boetes voor landen met te hoge tekorten. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië doen niet mee.

Afgelopen maandag mochten de eerste kiezers al hun stem uitbrengen. Dat zijn traditioneel de ongeveer 800 inwoners van vijf eilandjes voor de kust van Donegal in het noordwesten van het land.

Het Ierse referendum hoeft niet te leiden tot een vertraging bij het in werking treden van het begrotingspact. In het verdrag staat dat het in werking treedt, als 12 landen het ratificeren. Volgens de peilingen zal de meerderheid van de Ieren het verdrag steunen.

Het is in Ierland gebruikelijk dat de burger meebeslist wanneer op grote schaal zeggenschap wordt overgedragen aan Brussel.

Ieren stemmen over euroverdrag
Ieren stemmen over euroverdrag (Foto: ANP)

Man schiet vier mensen dood in Seattle

Een schutter heeft woensdag vier mensen gedood in de Amerikaanse stad Seattle. Na zijn daad schoot de 40-jarige man zichzelf door het hoofd, maakte de politie bekend. Hij leeft nog en ligt in een ziekenhuis.

Volgens de politie opende de man het vuur in een café. Twee mannen en een vrouw werden fataal geraakt, twee andere slachtoffers overleefden de schietpartij. Ze zijn volgens lokale media naar hetzelfde ziekenhuis gebracht als de verdachte.

Na de moorden in de kroeg schoot de man elders in de stad een vrouw dood. Toen de politie hem op de hielen zat, sloeg hij de hand aan zichzelf. Over het motief van de moorden is nog niets bekend. De broer van de verdachte heeft verklaard dat de man psychisch gestoord is.

Man schiet vier mensen dood in Seattle
Man schiet vier mensen dood in Seattle (Foto: ANP)

CDA wil verbod op kopen alcohol onder 18 jaar

Het CDA wil de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar verbieden. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zegt dat donderdag in een interview in De Telegraaf.

"Ik ben me rot geschrokken", aldus Buma. "Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank." Nu is de leeftijdsgrens voor wijn en bier nog 16 jaar. Jongeren mogen vanaf 18 jaar sterke drank (meer dan 15 procent alcohol) kopen.

De Eerste Kamer ging vorige week nog akkoord met nieuwe wetgeving om het jongeren onder de 16 jaar te verbieden om alcohol in bezit te hebben en verkopers strenger te controleren.

CDA wil verbod op kopen alcohol onder 18 jaar
CDA wil verbod op kopen alcohol onder 18 jaar (Foto: ANP)

VN: geboeide lijken gevonden in SyriŽ

Waarnemers van de Verenigde Naties hebben in de Oost-Syrische provincie Deir el-Zour dertien lijken gevonden waarvan de handen achter de rug gebonden waren. De dertien leken te zijn geëxecuteerd, liet de waarnemersmissie woensdag weten.

De aankondiging volgt enkele dagen op het bloedbad in Houla, dat afgelopen vrijdag aan 108 mensen het leven kostte. Onder de doden daar waren tientallen vrouwen en kinderen, die volgens de Verenigde Naties standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

Het hoofd van de waarnemersmissie, generaal-majoor Robert Mood, zei 'diep geschokt te zijn door het verschrikkelijke en onvergeeflijke' geweld in Deir el-Zour. Sommige slachtoffers leken van dichtbij in het hoofd te zijn geschoten.


VN: geboeide lijken gevonden in Syrië (Foto: Novum)

'Relatie Kutcher en Moore definitief voorbij'

Ashton Kutcher en Demi Moore hebben hun relatie geen nieuw leven ingeblazen. Eerder gingen geruchten dat het acteurskoppel nog een poging ging wagen, maar een bekende van het stel vertelt dat hun relatie definitief voorbij is.

De twee werden vorige week samen gezien op een verjaardagsfeest. "Ze deden vriendelijk tegen elkaar", vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse tijdschrift People. "Ashton haalde koffie voor Demi en ze lachten naar elkaar. Ze voelden zich duidelijk op hun gemak bij elkaar."

Toch gaan de twee, die in november na een huwelijk van zes jaar uit elkaar gingen, het niet nog een keer proberen. "Het gaat goed met de hele familie, maar Demi en Ashton komen zeker niet meer bij elkaar", vertelt een andere bron. "Maar Ashton zal altijd deel blijven uitmaken van het leven van Demi, hij is erg close met haar dochters."

FARC laat Franse journalist vrij

De Franse journalist Roméo Langlois, die eind april door de FARC werd ontvoerd, is woensdag vrijgelaten. Hij zegt dat de rebellen hem nooit hebben geboeid, hem met respect hebben behandeld en hem genoeg te eten hebben gegeven.

De 35-jarige Langlois werd op 28 april ontvoerd toen hij mee was met een missie van het leger om een drugslaboratorium te vernietigen. De FARC viel de patrouille aan en doodde drie militairen en een politieagent. Langlois raakte gewond aan zijn linkerarm. Van die verwonding leek hij woensdag weinig hinder te ondervinden.

Langlois werd vlakbij het Zuid-Colombiaanse San Isidro overgedragen aan een comité met onder meer afgevaardigden van het Rode Kruis en de Franse regering, en de Colombiaanse oud-senator Piedad Cordoba. De overdracht had plaats op slechts enkele kilometers afstand van de plaats waar Langlois was ontvoerd. De zuidelijke regio waar San Isidro ligt is een bolwerk van de FARC.


FARC laat Franse journalist vrij (Foto: Novum)

Marijnissen geen minister in kabinet met SP

Jan Marijnissen zal geen minister worden in een kabinet waar de SP deel van uitmaakt. Dat zei SP-fractieleider Emile Roemer woensdag in het KRO-televisieprogramma Oog in Oog.

Roemer zei op de vraag of hij al kandidaten voor ministerposten heeft "zeker". Maar oud-fractieleider Marijnissen, die nog wel partijvoorzitter is, hoort daar niet bij. "Hij wordt geen minister", aldus Roemer. "Hij is om gezondheidsredenen gestopt als fractievoorzitter. Dus ik ga het hem niet vragen."

Roemer liet ook nog weten dat als hij premier wordt hij ook een deel van zijn salaris zal afdragen aan de partij. Alle SP'ers die in gemeenteraad, provinciale staten of parlement zitten, moeten een deel van hun vergoeding inleveren bij de partij. Dat zorgt regelmatig voor problemen in de partij.

Jeugdzorg onderzoekt hulp aan gezin dode baby

Bureau Jeugdzorg doet intern onderzoek naar de hulpverlening aan het Nijmeegse gezin van een door een woningbrand overleden baby. De baby en een van de twee nog levende kinderen staat onder toezicht van Jeugdzorg.

Het tien maanden oude jongetje raakte donderdagnacht zwaargewond bij de woningbrand. Hij bezweek zondag aan zijn verwondingen. De William Schrikker Groep heeft het derde kind onder zijn hoede, laat een woordvoerder van Jeugdzorg woensdag weten.

De woning raakte bij de brand zwaar beschadigd. De oorzaak van de brand en wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Zo'n twintig rechercheurs zijn op de zaak gezet.

Rosenthal en Verhagen naar Midden-Oosten

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) brengen vanaf volgende week dinsdag een driedaags bezoek aan het Midden-Oosten. Verhagen bezoekt Israël, Rosenthal gaat ook naar Jordanië en de Palestijnse gebieden.

De reis staat onder meer in het teken van de politieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Israël. Zeventig ondernemers uit de sectoren agrofood, energie, hightech, logistiek en water gaan met Verhagen mee. Rosenthal spreekt daarnaast in Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden met bewindspersonen over lokale en regionale politieke ontwikkelingen, waaronder over het vredesproces voor het Midden-Oosten.

De ministers schudden onder anderen de hand van de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Verhagen ontmoet ook de Israëlische minister van energie en water Uzi Landau en de Israëlische minister van industrie, handel en arbeid Avi Simhon. Rosenthal praat daarnaast met zijn Israëlische en Palestijnse ambtgenoten, ministers Avigdor Lieberman en Riad al-Malki, over de noodzaak van het hervatten van de rechtstreekse vredesbesprekingen.

Brief Michael Jackson uit veiling teruggetrokken

Een wanhopige brief van Michael Jackson wordt niet meer geveild. In het handgeschreven bericht klaagt de King of Pop over zijn slaapgebrek. Lisa Mary Presley, aan wie de brief gericht is, zou een stokje hebben gestoken voor de veiling van de brief. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

"Lisa, ik heb mijn rust echt nodig. Ik heb al vier dagen niet geslapen", schrijft Jackson aan zijn toenmalige geliefde in de brief. "Ik moet weg van telefoons en zakenmensen, mijn gezondheid is nu het belangrijkst." De brief is tussen 1993 en 1996 geschreven.

Darren Julien, de eigenaar van het veilinghuis waar de brief onder de hamer zou gaan, vermoedt dat Presley de brief heeft teruggetrokken vanwege persoonlijke redenen. "Wij willen haar wens graag respecteren zodat we een goede relatie houden met mevrouw Presley."

Jackson stierf in juni 2009 op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van een overdosis propofol, een narcosemiddel. Zijn lijfarts Conrad Murray werd in november veroordeeld tot vier jaar cel vanwege zijn rol bij de dood van de zanger.

De brief zou 23 juni onder de hamer gaan tijdens de Music Icons-veiling van veilinghuis Julien's Auctions. Tijdens het evenement wordt onder meer de graftombe van Elvis Presley geveild, de ruimte waar de King of Rock and Roll na zijn overlijden twee maanden in lag.

DiRT Showdown

Gespeeld op Xbox 360. Ook beschikbaar op PlayStation 3 en Windows.

Wat gebeurt er als een rallyracer aan de drugs gaat en in zijn auto stapt? Met die vraag moeten de makers van DiRT Showdown zijn begonnen aan de ontwikkeling van het spel. Het bekende rallyracen uit de eerdere DiRT-spellen is ingewisseld voor een over-the-top racespel, waar je meer bezig bent met het slopen van je eigen auto en die van je tegenstanders dan dat je een serieuze race aan het rijden bent. Heeft het team van Codemasters ondanks deze verschillen toch een spel weten te maken dat DiRT-waardig is?

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
©FOK.nl e.a.