CD: Damien Jurado - Maraqopa

Damien Jurado heeft een aantal tradities die hij in stand wil houden lijkt het wel, één daarvan is kleding (effen t-shirts of blokruiten overhemden) en de andere is jaarlijks een nieuwe plaat uitbrengen. Hij levert dit jaar zijn twaalfde album af, en alleen 2001 en 2007 moest hij albumloos doorbrengen deze eeuw. EP's kwamen er echter wel weer uit in die jaren. Een man die niet stil wil zitten en een heleboel inspiratie heeft en houdt. De wereld begint hem ook steeds beter te kennen. Er verschijnen van de nieuwe plaat Maraqopa behoorlijk veel recensies, ook in Nederland. Dat betekent dat al het touren, schrijven en opnemen hem nu eindelijk eens de verdiende aandacht oplevert.

 
 
Dat Jurado niet aan elke traditie even veel waarde hecht bewijst deze plaat dan ook weer, hij heeft het namelijk eens over een andere boeg gegooid, subtiel maar wel merkbaar. Jurado vermengt zijn gebruikelijke low-tempo liedjes-smederij ditmaal met psychedelische invloeden. Dat begint al bij de opener 'Nothing Is The News', twang-gitaartjes, diepe galm en een hypnotiserende basgitaar. Bij 'Life Away from the Garden' komt er, naast psychedelische toetsen, een klokkenspel en een kinderkoor om de hoek kijken. Wat overeind blijft op de plaat is de bekende folkrock, een melancholieke sfeer en vocalen, de zalvende warmte van Jurado en zijn overredingskracht, al zijn zijn teksten ook wat abstracter geworden.
 
 
Maraqopa klinkt een stuk diverser dan de voorgangers van de laatste jaren. Van psychedelica, naar roots, naar soul, naar folk, naar wereldse invloeden. Het is een mengeling die toch een coherente eenheid uitstraalt, en dat is vooral toe te dichten aan de rustgevende stem van Jurado zelf. Het onthaastende 'Maraqopa', het speelse Beach Boys-achtige 'toetoedoedoe' in 'This Time Next Year', het Simon & Garfunkel-geluid van 'Working Titles' of het falsettogeluid in 'Museum of Flight', het past allemaal bij hem en Jurado weet het hier erg overtuigend neer te zetten. Ik ben benieuwd wat deze uitstapjes voor zijn plaat van 2013 gaan betekenen... Tot die tijd is het in elk geval genieten van deze sterke en diverse plaat.