Tekken Hybrid

Volgend jaar verschijnt Tekken Tag Tournament 2. Om mensen alvast lekker te maken komt Namco met Tekken Hybrid, een pakket bestaand uit de film Tekken: Blood Vengeance, een HD-remake van Tekken Tag Tournament en een demo van Tekken Tag Tournament 2. Een niet alledaagse combinatie, maar is het totale pakket interessant genoeg voor de Tekken-liefhebber?
THTTT

Nostalgie
Tekken Tag Tournament was de eerste Tekken die verscheen op de PlayStation 2 en is het vierde spel uit de serie. Tekken Tag staat qua verhaal, al is er eigenlijk geen verhaal, los van de eerste drie spellen en is meer een compilatie van de voorgaande delen. Als speler heb je dan ook de keuze uit het indrukwekkend aantal van 39 vechters. Het grote verschil met de andere Tekken-spellen is dat je in Tekken Tag met (zoals de naam al zegt) duo's speelt, de strijd is dus telkens twee tegen twee. Je kunt tijdens de gevechten vrij wisselen tussen je gekozen vechters, maar als een van beide vechters is verslagen heb je de partij verloren. Dit geeft de gameplay een nog strategischer tintje.
THTTT

Het spelen van Tekken Tag Tournament brengt fijne herinneringen naar boven. Nachtenlang speelde ik met vrienden toernooitjes die we afwisselden met leuke potjes Tekken Bowl, wat precies is wat de naam zegt; bowlen met de Tekken-vechters. Bij het vechterskeuzescherm verschijnt er daarom al een kleine glimlach op mijn smoelwerk, alsof je een oude vriend weer ontmoet. Gevoelens van nostalgie leven dan ook helemaal op als ik met mijn team van Jin en Paul de vloer aanveeg met mijn tegenstanders.

Als een huis
Mooie herinneringen aan een spel kunnen er voor zorgen dat je het spel door een roze bril bekijkt en de dingen vaak mooier voorstelt dan ze werkelijk zijn, helemaal wanneer je fan bent van een gamereeks in het algemeen. Veel games die tien jaar geleden geweldig waren voelen nu vaak verouderd aan. Dat heeft verder niets met de kwaliteit van het spel te maken, we zijn simpelweg gegroeid. Dus is dit lot ook weggelegd voor Tekken Tag Tournament? Na mijn roze fanbril te hebben afgezet en de game grondig te hebben doorgespeeld kan ik deze vraag nog steeds opgelucht beantwoorden met nee. Na een paar potjes warmdraaien gingen alle moves weer als vanzelf en voelde ik me weer helemaal in mijn sas met het spel. Het is duidelijk waarom dit als een van de beste spellen uit de serie wordt genoemd want de basis gameplay staat nog steeds als een huis. De flow van de gevechten is heerlijk en de besturing reageert spot on.
THTTTTHTTT

Rimpels
Dat Tekken Tag altijd nog heerlijk speelt betekent niet dat het spel geen sporen van ouderdom vertoont. In veel nieuwere vechtspellen kun je gebruikmaken van de omgeving. Hier zijn de omgevingen nog totaal open en dat voelt toch een beetje ouderwets. Grafisch is het, ondanks de HD-remake, ook niet meer van deze tijd. De personages missen het detail dat we tegenwoordig gewend zijn en het mee schuiven van de achtergronden ziet er wat vreemd uit, al komen de omgevingen in HD wel goed tot hun recht. Namco maakt verder een flinke misser door geen online multiplayer toe te voegen. Zo ben je altijd genoodzaakt vrienden in de buurt te hebben die ook graag Tekken spelen voor echt uitdagende gevechten.
THTTT

Conclusie
Tekken Tag Tournament is geen verschrompeld oud mannetje geworden, maar nog steeds een oude fitte kerel die nog best kan sparren met de jonge knapen. Het ontbreken van een online multiplayer is zeker een gemiste kans, die Namco eigenlijk niet had mogen laten liggen. Ondanks dat en wat aspecten die verouderd aanvoelen blijft het een heerlijk vechtspel, helemaal wanneer je tegen iemand van niveau speelt.

Een voorproefje
Naast Tekken Tag Tournament heeft Tekken Hybrid een voorproefje van het Tekken Tag Tournament 2, genaamd in Gran Turismo-stijl Tekken Tag Tournament 2 Prologue. Een dure benaming voor een demo. In deze Prologue kun je kiezen tussen vier vechters, Alisa Bosconovitch, Ling Xiaoyu, Devil Jin en Devil Kazuya, die je tevens in de model-modus eens rustig kunt bekijken. Qua gameplay speelt het veel als zijn voorganger, met het verschil dat je de omgeving vaak kunt gebruiken en de mogelijkheid om coole combinatie aanvallen te maken met je partner.
THTTT2

De demo is wat mager, wanneer je niet van duivels of Japanse schoolmeisje houdt, zul je niet echt warm worden van de beschikbare personages. Grafisch wist het ook niet echt te overtuigen. Sommige achtergronden zien er gelikt uit, waar andere zo lijken overgezet uit de eerste Tekken Tag. De vechters zien er wel goed uit, maar niet uitzonderlijk veel beter dan bijvoorbeeld in Tekken 6. Wel geeft de demo een goed beeld van wat je kunt verwachten van de gameplay en dat smaakt zeker naar meer.