Super Street Fighter IV Arcade Edition

Gespeeld op de: PS3
Ook beschikbaar voor: Xbox 360 en pc
logo

Capcom beloofde Street Fighter IV niet zo uit te melken als Street Fighter II, maar stiekem begint het daar nu toch een beetje op te lijken met alweer de derde toevoeging aan de serie. Het grote verschil met vroeger is dat de uitbreiding nu voor een schappelijke prijs (€15) als DLC wordt aangeboden. Heb je nog helemaal geen Street Fighter IV dan kun je de complete set oppikken voor nog geen dertig euro.

De vraag blijft of deze add-on zijn geld waard is. Dat hangt waarschijnlijk af van hoe fanatiek je speelt met Ryu, Ken en de rest van de vechtersbazen. De Arcade Edition breidt het aantal strijders uit van 35 naar 39, voegt wat tweaks toe aan de balans tussen de vechters en breidt de mogelijkheden van de online replay channels uit. Voor deze review gaan we ervan uit dat je de nodige Street Fighter voorkennis hebt, zo niet lees dan de Street Fighter IV-review.

SSIV1
De belangrijkste toevoegingen zijn natuurlijk de vier nieuwe vechters, bestaande uit Evil Ryu, Oni, Yun and Yang. Evil Ryu is een kruising tussen Ryu en Akuma met een stoer uiterlijk. Hij is gehuld in donkere vlammen en heeft een indrukwekkend arsenaal aan aanvallen zoals vuurballen, shoryuken uppercuts, Akuma's teleport move en een Ultra fireball. Ongetwijfeld een geduchte en imponerende tegenstander. Minstens zo indrukwekkend is Oni, die veel weg heeft van Akuma. Net als Evil Ryu leent hij aanvallen van Akuma, maar heeft daarnaast genoeg eigen trucjes in huis. Zo heeft Oni twee verschillende vuurballen, één die je kunt opladen en één die de tegenstander meerdere malen raakt. Daarnaast kan hij vanuit de lucht op de grond slaan waardoor je opponent valt. Zijn Ultra's zijn daarbij erg gevaarlijk, zoals een vuurbal die hij kan afschieten vanuit de lucht, omhoog of recht vooruit. Verder is Oni een imposante verschijning, net als Evil Ryu, met zijn gloeiende haar en aura van energie.
SSIV2SSIV4

Yun and Yang verschenen eerder al in Street Fighter III. Hoewel het tweetal visueel minder imponerend is dan de twee andere toegevoegde vechtersbazen, zijn ze zeker formidabele tegenstanders. Volgens sommige hardcore spelers behoren ze zelfs bij de beste vechters uit het spel. Beiden flitsen snel over het scherm met snelle aanvallen. Het kost wel de nodige tijd om de twee onder de knie te krijgen. Vooral bij Yang vergt het inspanning om de betere combo's te beheersen. Ondanks dat Evil Ryu en Oni een scala aan special moves hebben, weten de echte pro's dat dit lang niet alles bepaalt. De effectiviteit van een vechter zit hem in de nuances, zoals de tijd van de animatie die een move in beslag neemt en de raakvlakken van de aanval.

Naast de extra vechters bevat de Arcade Edition verbeteringen voor de online replays. Deze kent nu een soort Twitter-achtige volgfunctie waarmee je gemakkelijk replays aan je kanaal kunt toevoegen en laat je verder replays bekijken van de elite spelers. Daarnaast kun je switchen tussen de Arcade Edition en de normale Super Street Fighter IV-versie, zodat je tegen iedereen kunt spelen.
SSIV3

De Arcade Edition is een leuke uitbreiding op Super Street Fighter IV. Capcom heeft de balans verder geoptimaliseerd, al beweren sommige fanatieke spelers dat ze de balans hebben verstoord. Hier had ik echter geen probleem mee. De vier extra vechters zijn waardige toevoegingen en de extra replay-functies zijn leuk. Toch is deze uitbreiding meer gericht op de fanatieke spelers. Als de nuances van het vechten je niet interesseren, dan is de Arcade Edition wellicht een wat overbodige uitbreiding. Ben je nog niet in het bezit van Super Street Fighter IV en wil je toch eens kennis maken met één van de beste vechtspellen ooit, dan kun je Super Street Fighter IV Arcade Edition voor nog geen dertig euro bijna niet laten liggen.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ 4 waardevolle vechters erbij - Meerwaarde alleen
voor hardcore spelers
8,0
+ Leuke replay functies
-

+ Complete versie voor
nog geen 30 euro

-