Botanicula

Gespeeld op PC
Tevens verkrijgbaar voor Mac

Na de mechanische wereld van het uiterst vermakelijke Machinarium, slaat Amanita Design nu de organische weg in met Botanicula. Met originele puzzels en een betoverende wereld neemt Botanicula je mee op een reis die je niet snel vergeet.
botanicula

Gevaar in paradijs
Er dreigt een groot gevaar in de wereld van Botanicula. Kwaadaardige zwarte spinnenwezens zuigen het leven uit alle levende dingen die ze tegenkomen.  Ze hebben al twee kleinere bomen helemaal verzwolgen en nu is het de beurt aan de laatste grote boom. Maar er is hoop,  want een groepje van vijf dappere insecten gaat op pad om het kwaad in hun boom te verdrijven.

Een sprookjesboom
Wat meteen opvalt is hoe sfeervol de wereld in Botanicula is. Op ieder scherm zie je kleine (of grote) beesten vliegen, beweegt er van alles en bloeit het geheel bij iedere muisklik meer en meer op. Het designteam heeft duidelijk geen gebrek aan fantasie en inspiratie. De insecten die je tegenkomt zijn vaak tegelijkertijd vreemd en schattig en maken de raarste geluiden. Ieder scherm is daarbij een ware ontdekkingstocht. Het is altijd weer spannend om te zien wat er gebeurt wanneer je op iets klikt. Soms komt er een beestje tevoorschijn en doet een raar kunstje en een andere keer gebeurt er iets essentieels om een puzzel op te lossen. Naast de prachtig ontworpen beelden speelt het geluid een grote rol. De muziek zuigt je helemaal op in de wereld en de rare, grappige en soms enge geluiden van de insecten die je tegenkomt weten vaak een glimlach op te wekken.
botanicula

Een vreemde bende
Onze vijf helden zijn een raar groepje. We hebben een wandelende tak, een paddestoel, een klein vliegend ding en twee beestjes die ik niet kan benoemen. Ieder van hen heeft zijn eigen specialiteit, die weer nodig is om de puzzels op te lossen. Wanneer je hun kwaliteiten moet gebruiken mag je zelf selecteren wie je inzet. Er is altijd maar één insect die het probleem kan oplossen. Bij een verkeerde keuze is het meestal hilarisch om te zien hoe je insect faalt en probeer je simpelweg de volgende. De oplossing is niet altijd zo voor de hand liggend. Vaak gebeurt er iets onverwachts, waardoor je toch een andere actie moet kiezen. Zo zou je denken dat wanneer een object te ver is om te pakken, je er met het vliegende beestje naar toe kunt vliegen. Je zult dan net zien dat er dan onverwachts een insect opduikt of er iets uit de lucht komt vallen waardoor je toch via een omweg het object moet bereiken.

Een wereld verkennen
De puzzels zijn daarbij erg divers en soms moet je de raarste dingen doen.  Zo moet je een beest dronken voeren en hem in een soort slak laten kotsen, die vervolgens weer gasbellen blaast waarmee je ander beest moet laten schrikken. meestal is er een grote opdracht en moet je kleinere puzzels oplossen om uiteindelijk weer verder te kunnen. Zo begint het spel met een groot insect dat je weg blokkeert. Aan jouw de taak om drie veren te vinden, zodat het geval zich kan verplaatsen. Wie Machinarium heeft gespeeld zal de opzet bekend voorkomen. Los kleine puzzels op om objecten te verzamelen om zo de grotere problemen op te lossen. Verwacht trouwens geen hersenbrekende taferelen.
botanicula

Botanicula is vooral meer een ervaring dan een hardcore puzzelgame. Mensen die een echte uitdaging zoeken kunnen dit wat teleurstellend vinden. Het spel is echter zo luchtig en vrolijk, dat het moeilijk is om een negatief gevoel over te houden aan een speelsessie. Tijdens je reis verzamel je verder kaarten met daarop alle insecten die je tegenkomt. Om ze allemaal te vinden moet je echt ieder hoekje en gaatje verkennen. De kaarten zijn niet alleen leuk om de beestjes nog eens in alle rust te bekijken, maar ze leveren je bonussen op aan het einde van de game.

Conclusie
De wereld van Botanicula is vreemd, prachtig en muzikaal. Je komt de raarste insecten tegen. Sommige zullen voor je dansen, andere voor je zingen en een enkele probeert je op te eten. Allemaal zullen ze in ieder geval een glimlach op je gezicht toveren. Amanita Design levert wederom een heerlijke puzzelervaring af, die wellicht niet al te moeilijk is, maar wel een enorm plezierige en luchtige. Een echte aanrader, zeker voor de mensen die hun eerdere games konden waarderen.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Uiterst sfeervol - Wellicht iets te gemakkelijk 9.0
+ Humor en luchtigheid  
+ Originele puzzels en wereld