Resident Evil 4 HD

Gespeeld op PS3
Ook verkrijgbaar op Xbox 360

In 2005 verscheen Resident Evil 4 op de GameCube en blies de serie nieuw leven in. Het werd beschouwd als de beste uit de serie en één van de beste games van dat jaar. Om het vijftienjarig bestaan van de horrorserie te vieren heeft Capcom besloten om het vierde deel (en tevens Code Veronica) in HD uit te brengen. Kan Resident Evil 4 met opgepoetste graphics zich nog steeds meten met de games van tegenwoordig?

RE4hdlogo

In tegenstelling tot de eerste drie delen draait het vierde deel niet om Racoon City en zombies. Deze keer reizen we af naar een afgelegen dorpje in Spanje, waar Leon Kennedy (de hoofdrolspeler uit het tweede deel) de missies heeft de dochter van de Amerikaanse president te redden. De jongedame is namelijk ontvoerd door de sekte Los Illuminados en aan Leon de taak om haar weer veilig thuis te krijgen. Bij aankomst blijken de dorpelingen alles behalve vriendelijk en al snel wordt duidelijk dat er hier iets gruwelijk mis is. De sekteleider heeft een parasiet gebruikt om de lokale bevolking zijn wil op te leggen en zij doen er dan ook alles aan om je letterlijk een kopje kleiner te maken. Zoals gebruikelijk in Resident Evil-games is het script geen meesterwerk, maar leuk genoeg om alle vreemde gebeurtenissen aan elkaar te plakken.

RE4hd1

Het antwoord op de vraag of het spel nog steeds kan concurreren met de hedendaagse games is ja en nee, waarbij je tolerantie voor verouderde besturing doorslaggevend is. Het was al enige tijd geleden dat ik Resident Evil 4 speelde en in het begin voelde het allemaal wat onwennig aan. De camera is zo geplaatst dat je over de schouder van Leon kijkt, waardoor je soms de oriëntatie kwijtraakt. Verder kun je niet schieten terwijl je loopt, het is dus of stilstaan en schieten of wegrennen. Daarbij is de ontwijkfunctie uit Resident Evil 5 hier nog afwezig. Al deze factoren zorgen ervoor dat het geheel wat stijfjes aanvoelt en dit zal ongetwijfeld een reden zijn dat een aantal gamers al vroegtijdig afhaakt.

Bijt je echter door de zure appel heen en neem je de tijd om aan de besturing te wennen, dan staat je een heerlijke game te wachten vol spanning en intense momenten. De dorpelingen zijn geduchte tegenstanders en veel agressiever dan de zombies uit de eerste delen, ze gooien met wapens, rennen op je af (sommige zelfs met kettingzaag) en proberen je vaak te omsingelen. Om de vijanden van je af te houden heeft Leon een scala aan wapens tot zijn beschikking, al is het aantal items wat je mee kunt sjouwen beperkt. Leon heeft als het ware een koffer bij zich (niet zichtbaar) waar hij zijn wapens en andere items in meeneemt en vol is vol. Gelukkig is de koffer wel uit te breiden, alsook de wapens. Her en der kom je een handelaar tegen die je allerlei nuttige upgrades en wapens verkoopt.

RE4hd3

Ondanks de HD-upgrade zie je dat de graphics verouderd zijn. Zo zijn de animaties en gezichtuitdrukking wat stroef en missen de omgevingen het detail dat we tegenwoordig gewend zijn. Toch is Resident Evil 4 allerminst een lelijk spel. Capcom heeft zeker wel de moeite genomen het spel flink op te poetsen. Zo is niet alleen de resolutie verhoogd, de textures zijn tevens bewerkt waardoor de lugubere sfeer nog beter uit de verf komt. Vooral de grauwe stemming van het dorp en zijn omgeving, waarbij de muziek tevens een grote rol speelt, zorgen ervoor dat je constant alert blijft. De dorpelingen zien er dreigend uit met hun roodgloeiende ogen en de grote monsters weten nog altijd te imponeren.

Over content valt niet klagen, je bent de eerste keer zeker wel tien uurtjes zoet om het verhaal door te komen. Verder heb je nog extra missies met Ada Wong en kun je helemaal los gaan met het uitmoorden van dorpelingen in de Mercenaries-modus. Daarbij zijn er allerlei extra's vrij te spelen zoals speciale wapens en outfits.

RE4hd4

Conclusie:
De jaren zijn zichtbaar op Resident Evil 4, de HD-update zorgt dat het spel nog redelijk plezierig is op de ogen, maar kan zich niet meer meten met de standaard van tegenwoordig. De besturing voelt tevens wat stroef aan, al speelt het prima als je er eenmaal aan bent gewend. Ondanks dat blijft het een geweldige game. De sfeer weet je nog altijd te pakken en de actie, vooral als je bent omringd door hondsdolle dorpelingen, is nog altijd erg intens. Het vierde deel in de moeder der horrorgames blijft een aanrader voor iedereen die van actie en spanning houdt.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Nog altijd geweldige sfeer
- Gameplay voelt wat verouderd

+ Intense actie
- Graphics tonen hun leeftijd
8,5
+ Veel content en extra's