Warhammer 40k: Dawn of War 2 - Retribution

Exclusief voor PC

Retribution is alweer de tweede uitbreiding voor Warhammer 40k: Dawn of War II. Met deze uitbreiding wil THQ fans van de serie voorzien van nieuw voer en tevens nieuwe spelers naar de serie lokken. In tegenstelling tot Choas Rising, de eerste uitbreiding, is Retribution een stand-alone pakket. Je hebt dus niet het origineel nodig om deze uitbreiding te kunnen spelen.
Dowheader

Zes verhalen
Hoewel Retribution een uitbreiding is, biedt het genoeg content om als volledig spel te worden beschouwd. De single-player kent zes facties met ieder hun eigen campaign, wat al goed is voor een dikke vijftig à zestig uur aan gameplay. Daarnaast kun je met alle facties aan de slag in de multiplayer. Gezien de grootte van de single-player breng je daar waarschijnlijk de meeste tijd mee door.

De doorgedraaide Space Marine Azariah Kyras houdt de planeten in de sector van Aurelia in zijn ban. Daarbij heeft de Holy Imperial Inquistion besloten om de planeten te vernietigen. De betreffende facties zijn het hier natuurlijk niet mee eens en komen in opstand. Dat is het verhaal van Retribution in een notendop. Het hoofdverhaal draait om de Space Marines, maar iedere partij heeft zijn eigen plekje binnen het geheel. Het verhaal wordt dus van zes invalshoeken bekeken, met als resultaat een niet al te sterk plot en personageontwikkeling. Welke factie je ook kiest, de gebeurtenissen komen redelijk overeen waardoor je eigenlijk zes keer dezelfde storyline volgt met verschillende personages. Toch is het verschil tussen de facties groot genoeg om steeds weer opnieuw aan de slag te gaan en de campaign uit te spelen. Daarbij zijn de missies gevarieerd en krijg je de nodig bossfigths voor nog wat extra afwisseling.

dow1r

Keuzes maken
Wanneer je begint met een nieuwe campaign krijg je eerst een tutorial level, waarin de besturing en de verschillende aspecten van het spel worden uitgelegd. Na het doorlopen van deze introductie kies je met welke factie je aan de slag gaat. Je hebt de keuze uit de Space Marines, Tyrannids, Chaos, Orks, Eldar en de nieuwe Imperial Gaurd. In de basis speelt iedere factie hetzelfde. Je hebt de controle over kleine groepen met enkele hero-units die centraal staan. In tegenstelling tot veel andere RTS-games draait het er in Retrobution niet om zoveel mogelijk manschappen te creëren en de vijand te overdonderen, maar moet je op tactische wijze omgaan met een beperkt aantal troepen om de overwinning te behalen. Wat de gevechten van Retribution een extra dimensie geeft zijn de physics, die voor chaotische situatie zorgen. Zo veroorzaken grote explosies kraters waardoor vriend en vijand door de lucht vliegen. De rondvliegende mannetjes beschadigen andere troepen weer als zij op hun vallen.

Een beetje role playing

Retribution heeft verder RPG-aspecten die zorgen voor de nodige diepgang. Tijdens de missies verzamel je grondstoffen die je kunt gebruiken om nieuwe units te bouwen of om tijdelijk je helden te upgraden. Na iedere missie krijg je beloningen waarmee je jouw team versterkt, waarbij je vaak voor een tactische keuze staat. Kies je ervoor de heroes sterker te maken, door ze uit te rusten met sterkere wapens en meer levenspunten, of om je manschappen te versterken met nieuwe units.

dow3r

Waar je voor kiest ligt geheel aan je speelstijl, doe je graag aan micromanagement dan komen de heroes (helemaal na wat upgrades) het beste tot hun recht. Heb je liever meer manschappen ter beschikking, dan is het beter te investeren in nieuwe units. Voordat je aan missie begint kun je er voor kiezen om een deel van heroes thuis te laten zodat je meer eenheden kunt meenemen. De afwisselende missies, RPG-elementen en tactische keuzes, met daarbij de verschillende eenheden, heroes en upgrades per factie, zorgen ervoor dat het de moeite is om iedere campaign door te spelen.

Multiplayer
Heb je de single-player wel gezien dan is er altijd nog de multiplayer voor extra uurtjes plezier. Hierin zijn alle facties speelbaar en kun je de strijd aangaan in onder andere de skirmish-modus, waarin je op één van de dertig beschikbare mappen je tegenstander probeert te overwinnen. De nieuwe Imperial Guard-factie is een welkome toevoeging, met hun infanterie-eenheden die tanks kunnen repareren en heroes die in staat zijn bunkers te maken om extra dekking te bieden aan de manschappen. Naast skirmish is er de coöperatieve Last Stand-modus, hierin gaan spelers gezamenlijk vlagen van vijanden te lijf met hun gekozen helden. Door elkaar te helpen verdien je speciale wapenuitrusting, wat een extra stimulans is voor een goede samenwerking.

Alles mooi in beeld
Grafisch weet Retribution zeker te bekoren. De omgevingen zijn redelijk divers en vaak bezaaid met de restanten van tanks en uitgebrande gebouwen. De jungleplaneet Typhon steelt de show met haar watervallen en rivieren. Alles is grotendeels aan gort te schieten wat tevens voor een leuk grafisch beeld zorgt. De units zien er cool uit en zijn van dichtbij behoorlijk gedetailleerd met goede animaties. Het geluid is tevens dik in orde, met lekker dreunende explosies, goede muziek en over het algemeen uitstekend ingesproken stemmen.

dow2r

Conclusie
Dankzij de zes facties biedt het spel tientallen uren speelplezier, die nog eens worden aangevuld door de leuke multiplayer. Fans van de serie kunnen deze uitbreiding blindelings kopen om hun Dawn of War-honger te stillen, maar voor ieder die graag RTS-games speelt heeft Retribution wel iets te bieden. Voor dertig euro kun je Dawn of War II: Retribution bijna niet laten liggen.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Veel content voor weinig geld
- Verhaal is wat suf
8,5
+ Tactisch en hectische gevechten

+ Diepgang