DVD: The Young Victoria

Films over de regeerperiode van de bekende Elizabeth I zijn er voldoende gemaakt. De Virgin Queen werd vaak beschreven als de saaie vorstin die nooit trouwde en daarom deze bijnaam kreeg. Bronnen vertellen ook dat zij binnenshuis wel van een aardig feestje hield, maar dit terzijde. Een andere vorstin van het Britse koninkrijk waar minder films over gemaakt zijn, is Victoria. Over haar gaat The Young Victoria

The Young Victoria dvd cover

De jonge koningin Victoria (Emily Blunt) past zich maar moeizaam aan aan de strenge etiquette van het Britse hof. Ze lijkt al snel te worden uitgehuwelijkt aan een voor haar niet aantrekkelijke echtgenoot en kiest het hazenpad. Niet letterlijk, want binnen de muren van het Britse koninkrijk zal een koningin niet zomaar vluchten. Ze heeft steeds meer moeite met de taken die zij als vorstin dient uit te voeren. Een bezoek van de Duitse prins Albert (Rupert Friend) lijkt al haar problemen als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen. 

Een stukje trots

Ook 'wij' hebben meegewerkt aan deze toch behoorlijke film. Niemand minder dan Michiel Huisman speelt de rol van Ernest, de broer van prins Albert. Huisman houdt zich sterk staande en zet een degelijke rol neer. Zelfs zijn Duitse accent komt goed uit de verf. Naast dat hij op de (Nederlandse) dvd cover staat, mag zijn rol niet veel meer voorstellen. Maar toch goed om te zien dat we na Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Willeke van Ammelrooy weer een Nederlandse naam in een grote internationale productie zien. Eentje die overigens mede is geproduceerd door niemand minder dan Martin Scorsese. 

Er is de Duitse familie van Prins Albert veel aan gelegen hem echtgenoot van de Britse koningin te laten worden. Zoals dat ging in die tijd waren er voldoende kandidaten om met Victoria te trouwen, zo ook een Nederlandse, maar koos ze voor de charmante Albert. Haar oom was in die tijd de Britse koning en omdat zijn broers en hij geen wettelijke nakomelingen hadden verwekt, werd zijn nichtje Victoria zijn troonopvolgster. Het drama hierachter wordt ook goed neergezet in de film.

The Young Victoria screenshot

Kostuumdrama's zijn vaak en misschien is dit typisch een mannen mening, wat aan de saaie kant. Een hoop dansen, opmaken en vooral veel vertoon van de pracht en praal van de kostuums. The Young Victoria is er niet 'zo een', je kunt hier als man ook prima naar kijken zonder je te ergeren aan de grote hoepelrokken en koetsen met paarden ervoor. Het verhaal zit goed in elkaar en na afloop van het verhaal wordt ook de rest van haar leven nog even kort benoemd, zodat het beeld over Queen Victoria, 'the grandmother of Europe' compleet is. The Young Victoria gaat namelijk alleen over de turbulente eerste jaren van haar leven. Dit verhaal over de langstregerende Britse monarch uit de geschiedenis verdient de drieënhalve ster met verve, die halve ster omdat  'onze' Michiel er in speelt.