Wik: The Fable of Souls

In Wik: The Fable of Souls is het de bedoeling om Wik zoveel mogelijk Grubs (kleine beestjes) te laten opzuigen en vervolgens weer uit te laten spugen richting je vriendje Slotham. Ondertussen loopt Slotham langzaam uit het scherm. Zo gauw hij weg is, is het game over. Je moet een bepaald aantal Grubs zien te scoren door alleen te springen en te slingeren, lopen kan Wik niet. Je kan wel aangeven hoe hoog of ver Wik moet springen zodat je toch nog kunt mikken. Wik kan met zijn tong aan objecten gaan hangen om hier dan aan te slingeren. Zo kun je bijvoorbeeld over grote gaten in de grond komen.

De levels in de game bestaan meestal uit een aantal platformpjes met een boompje hier of daar. Af en toe kom je een bewegend platform tegen, maar dat is dan ook wel alles. Deze statische omgeving zorgt ervoor dat er niet heel veel afwisseling komt in de meer dan 100 levels. Het blijft springen, slingeren, beestje opzuigen, uitspugen en herhaal. Hoewel er variaties komen in de vorm van vogels die de Grubs proberen te stelen, giftige beestjes en enkele power-ups, moet je in essentie hetzelfde kunstje blijven herhalen. Bovendien is het bij deze game lang niet zo leuk om tegen vrienden te strijden via de Xbox Live Leaderboards omdat je alleen de score van de totale story of challenge mode kan vergelijken. De score op een bepaald level van iemand anders verbeteren zit er dus niet in.

Bovendien lijkt het of de developers niet heel goed hebben nagedacht over de visuals. Behalve dat deze eigenlijk gewoon niet mooi zijn is alles miniscuul klein afgebeeld. In de eerste paar levels zul je er moeite mee hebben om de Grubs, of zelfs Wik zelf, überhaupt te zien. Het was handiger geweest als deze een tikje groter waren geweest, want nu is het (op een SDTV) allemaal moeilijk te volgen. In de game zit een story mode waarin je langzaam aan alle kunstjes van Wik leert en die in moeilijkheid langzaam maar gestaag oploopt. Het verhaal stelt niet veel voor, maar omdat het een arcade game is hoef je dat ook eigenlijk niet te verwachten. Er is ook nog een challenge mode waarin je tegen de klok Grubs moet verzamelen. Lokaal kan je met maximaal vier personen multiplayeren in drie verschillende modi die allemaal best leuk zijn. In Fire Pit moet je bijvoorbeeld zo lang mogelijk blijven leven door op platforms te springen die uiteindelijk in lava vallen. Deze laatste modus kan je ook in singleplayer spelen.

Hoewel Wik: The Fable of Souls zeker niet zomaar een gemiddelde platformer is, blijft de game toch niet echt boeien. De game biedt in zijn grote hoeveelheid levels niet genoeg afwisseling om lang leuk te blijven. De online strijd via de leaderboards is in Wik ook lang niet zo spannend als in bijvoorbeeld Geometry Wars of Marble Blast. Hoewel de game wel zijn leuke momenten heeft, bijvoorbeeld als je de developers tijd weet te verslaan in de challenge mode, zijn er voor de 800 punten die je ervoor neer moet leggen op Xbox Live Arcade leukere games te vinden.