City of Villains

Na City of Heroes, de veelgeprezen MMORPG waarin je een superheld speelde, komt NCSoft nu met City of Villains. In deze nieuwe versie van de game zul je niet met superhelden, maar met superschurken allerlei opdrachten moeten voltooien. De game kan als uitbreiding voor City of Heroes gezien worden, aangezien mensen die deze game al in hun bezit hebben geen extra maandelijkse kosten hoeven te betalen, maar kan ook als stand-alone gebruikt worden. Je betaalt dan de normale maandelijkse kosten van vijftien dollar per maand (plus de aanschaf van de game).

Waarmee je je onderscheidt van de rest van de wereld in een MMORPG is natuurlijk je character. Dit is dan ook één van de belangrijkste aspecten van dit soort games en daar hebben de makers goed rekening mee gehouden. Net als in CoH kun je je character niet alleen andere eigenschappen geven, maar kun je ook hun postuur veranderen, hun kleding aanpassen, en een mooie eigen kleurencombinatie maken die past op het pak van jouw slechterik. Na het maken van jouw character word je de stad in gegooid en kan je leven als slechterik beginnen. Als nieuweling kan je de tutorial doorspelen, maar als je City of Heroes al kent is dit niet echt nodig. De tutorial legt kort de basis van de game uit, maar toch had ik het idee dat dit beter had gekund. Enkele basisbehoeften worden niet of erg kort besproken en soms is het niet geheel duidelijk wat je nou precies moet doen. Voor CoH-spelers dus niet zo\'n probleem, voor nieuwelingen misschien een tikje onhandig.

Zo gauw je de stad binnenloopt spat de sfeer er vanaf. Aan de donkere, grimmige locaties is te merken dat deze stad bewoond wordt door slechteriken, in tegenstelling tot City of Heroes, waar de vrolijkheid een stuk meer aanwezig was. De stad wordt bewoond door verschillende soorten monsters die sterker worden naarmate je andere delen van de stad vrijspeelt. Deze zijn te allen tijde te bevechten voor extra experience points. Gedurende de game zul je weer allerhande quests moeten uitvoeren waarbij je meestal een of ander hol of gebouw in moet duiken om daar de gehele populatie uit te moorden. In het begin kan je deze quests allemaal gemakkelijk zelf af, maar vanaf level zeven of acht zul je toch echt je vrienden erbij moeten roepen om een quest te kunnen uitvoeren. Gelukkig is het altijd makkelijk om mensen te vinden die dezelfde quest ook moeten doen en is het meestal een gezellige boel om met z\'n allen de vijanden er eens van langs te geven. Wel is het zo dat de quests op een gegeven moment vrij repetitief kunnen worden. Je leert wel steeds nieuwe abilties waarmee je je vechtkunsten kan verbeteren, maar in principe blijft het vechten het hele spel door min of meer hetzelfde. Zeker als je al City of Heroes hebt gespeeld zul je het misschien snel zat zijn om alsmaar weer min of meer hetzelfde te doen. Dit is natuurlijk voor mensen die nieuw zijn voor de serie niet zo\'n probleem.

Eigenlijk is bovenstaande het grootste minpunt van de game. Alles in de game is in principe prima, maar we hebben het al eerder gezien. Natuurlijk is de sfeer anders en speel je nu met slechteriken, maar het doet soms echt te veel denken aan City of Heroes. De HUD is min of meer hetzelfde, het vechten werkt hetzelfde, de quests lijken op elkaar. Het enige wat hier echt verandering in kan brengen is het PvP-systeem, waardoor je nu als schurk tegen een held uit City of Heroes kan vechten. Dit is leuk als toevoeging, maar iedereen met CoH kan nu dus ook al PvP spelen tegen mensen die City of Villains spelen. Voor de PvP-modus hoef je dus zeker deze game niet te kopen. Voor de mensen die City of Heroes nog veel spelen is deze add-on waarschijnlijk wel de moeite waard, aangezien het toch wel wat nieuwe content biedt (denk aan nieuwe classes, skills, etc...) waar vooral die-hards van zullen smullen. Echter, als je City of Heroes inmiddels in de kast hebt gelegd omdat je het wel gezien had is het waarschijnlijk geen goed idee om dan toch City of Villains te gaan kopen.