TrackMania Nations

Vorig jaar in april verscheen TrackMania Sunrise. Een paar maanden later was ook TrackMania Original te koop: de originele TrackMania in de engine van Sunrise. Nu heeft Nadeo een gratis deel in de serie gereleased: TrackMania Nations. In de game strijden de verschillende landen van de wereld online om de titel van het best racende land in de wereld te krijgen. Bovendien kan je met de game meedoen aan de ESWC: de Electronic Sports World Championships. Hierin zijn geldprijzen van vele duizenden dollars binnen te halen.

De gameplay is in essentie hetzelfde gebleven als in voorgaande delen. Met absurde snelheden race je door absurde tracks met loopings, half pipes en andere toffe stunts. Dit maal zit je wel in een iets andere auto die bijzonder fijn rijdt. De nadruk ligt iets meer op handling en minder op snelheid. Dit is erg fijn; het zorgt namelijk dat er iets meer strijd ontstaat online, aangezien het niet meer alleen gaat om het gas ingedrukt houden. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het spel nog net zo razendsnel is. Online komt de game dan ook het beste tot zijn recht. Het online racen is eigenlijk gewoon in één woord te vatten: fun. De game is gewoon pure fun. Je kan er voor kiezen om met een stel Hollanders te gaan racen, of je kan juist op een buitenlandse server gaan zitten zodat als jij wint zij allemaal het Wilhelmus uit hun PC zullen horen komen. De tracks die Nadeo bij de game levert zijn soms erg tof, maar leuker nog zijn de custom tracks die nu al zijn gemaakt door fanatieke spelers. Je zal altijd weer verrast worden door nieuwe stunts die je moet doen in verschillende tracks die je tegen komt. Bovendien bevat de game een tof rating systeem waardoor je kan zien hoeveelste van de wereld en hoeveelste van jouw land jij bent.

Maar ook offline is er een speelmogelijkheid. Hoewel dit in het niet valt bij de online modus is het een leuk tijdverdrijf als je even geen zin hebt in andere mensen of als je gewoon even rustig wilt racen. Er zijn 90 challenges waar je een bronzen, zilveren of gouden medaille kan halen door een snelle tijd neer te zetten. In het begin gaat het erom dat je één mooie bocht maakt, later zul je tracks van meer dan een minuut bijna perfect af moeten leggen om die gouden medaille binnen te slepen.

Een van de bijzondere dingen aan de game is dat het op elke pc goed lijkt te draaien. De kwaliteit van de graphics is zodanig aanpasbaar dat pc\'s die niet zijn gemaakt voor gaming het spel toch nog kunnen draaien. Dit betekent overigens niet dat het spel er heel lelijk uit ziet op snellere pc\'s; ook daar worden nog hele aardige graphics tevoorschijn getoverd.

Voor de bezitters van TrackMania Sunrise zitten er nog een paar leuke extra\'s in de game: de twee vertrouwde editors uit TM:S zijn dan namelijk ook in Nations beschikbaar zodat je je eigen auto visueel kan pimpen en zodat je je eigen tracks kan ontwerpen. Dit is nog altijd even leuk en simpel. Het is toch wel nét even toffer om in je eigen auto te rijden in plaats van in de standaard oranje auto die je krijgt toegewezen als je uit Nederland komt. Toch kan je je afvragen of dit wel de slimste zet van Nadeo is geweest. Voor Sunrise bezitters zijn er eigenlijk relatief weinig extra\'s, dus zal die game niet vaak meer verkocht worden nu er een gratis versie van is verschenen.

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan de game? Nou, Nadeo heeft op het online gebied wel een paar kleine misstappen gemaakt. Ze lijken zich te hebben vergist in hun eigen populariteit. In de afgelopen dagen hebben de servers met aardig wat downtime te maken gehad. Dit betekende dat de game geheel niet meer online speelbaar was, en dat is toch wel het centrale deel van de game. Bovendien is de ladder, het ranking systeem, de laatste tijd vaak uit de lucht. Niets is frustrerender dan een race winnen en dan te zien krijgen dat de ladder down is zodat je dus niet beloond wordt voor je overwinning in de vorm van punten voor de ladder. Buiten deze kleine dingetjes om is TrackMania Nations een hele puike racegame die ook nog eens gratis is! Klik hier om de game ook te downloaden. Kijk ook eens in het topic op het forum of kom eens kijken op de [FOK!]Dedicated Linux server in de game.