Mutant Storm Reloaded

Het doel in Mutant Storm Reloaded is eigenlijk maar één ding: knal op alles wat los en vast zit. Natuurlijk is het niet zo simpel, dus zul je je weg moeten zien te banen door 89 levels met een grote variëteit aan vijanden. In het begin zijn de mutants onschuldige lieve knuffelbare beestjes die een beetje rondhobbelen door de kamers waarin je je bevindt, maar later worden ze gemeen en gaan ze terugvechten. Uiteindelijk kom je terecht in kamers met gigantische beesten die je met allerlei soorten vuurkracht proberen te belagen, of beesten die je op één bepaalde plek moet raken. Met de linker analog stick kan je je eigen poppetje bewegen, met de rechter analog stick schiet je. Met de rechter trigger kan je een bom gebruiken.

De moeilijkheidsgraad loopt in de 89 levels behoorlijk steil omhoog, maar dit zorgt er wel voor dat de uitdaging in het spel blijft. In de Adventure Mode zal je beginnen met de white belt (makkelijkste niveau) en je zal moeten presteren om nieuwe belts te unlocken. Het moeilijkste van de 8 niveaus is (wie had dat gedacht?) de black belt. Om de game met die moeilijkheidsgraad uit te spelen, is een haast onmogelijke opgave, wat zorgt voor goede replay-waarde. Elke 10 levels kom je een checkpoint tegen. Later zal je dan vanaf dat level weer kunnen beginnen met drie levens. In de Tally Mode kan je een level uitkiezen en die dan met een geselecteerde moeilijkheidsgraad proberen. Zo kun je level één bijvoorbeeld meteen al op black belt niveau uitspelen.

De game ziet er prima uit. Hoewel er geen geavanceerde graphics op het scherm getoverd worden, hebben de omgevingen een kleurig, haast psychedelisch uiterlijk. De geluidseffecten in de game zijn leuk en weerspiegelen goed de verschillende soorten vijanden. De muziek is niet vervelend, maar is zeker ook niet om over naar huis te schrijven.

Als je Geometry Wars al gespeeld hebt, doet Mutant Storm Reloaded je meteen aan die game denken als je voor het eerst een game start. De controls zijn hetzelfde, het knalfestijn is hetzelfde, alleen de levelstructuur en de vijanden zijn anders. Eigenlijk blijft die gedachte het hele spel door hangen, ook al is Mutant Storm op zichzelf een goed spel. Vijanden zijn gevarieerd, er is een grote hoeveelheid levels in veel verschillende moeilijkheidsgraden en er is een mogelijkheid tot co-op actie, die Geometry Wars (nog) niet heeft. Mutant Storm is de tien euro zeker waard, maar tegen Geometry Wars kan het toch niet opboksen, zeker aangezien laatstgenoemde twee keer zo goedkoop is.