Project Gotham Racing 3

Elke console heeft bij de launch een goede racegame nodig. De PS2 had Gran Turismo 2000, de Xbox had Project Gotham Racing en de Xbox 360 mag racefans nu verwennen met Project Gotham Racing 3. PGR2 is nog steeds één van de meest gespeelde games op Xbox Live en was populair bij zowel mensen die hielden van realistische racegames als bij mensen die hielden van arcade racegames. PGR3 volgt dezelfde lijn, alleen nu nog meer gefocust op het bezitten van de beste en de mooiste auto\'s. Waar je in PGR2 begon met een Ford Focus mag je nu meteen een mooie bak kiezen die al minstens de 250 km/h haalt.

Aan het begin van de career mode krijg je een bonk credits waarmee je een mooie wagen mag uitkiezen. Door races te winnen kun je nog meer geld verdienen om betere, mooiere of andere wagens te kunnen kopen. Echter, in principe is dit niet nodig. Hoewel je in het begin van het spel niet de beste auto\'s zal kunnen kopen, is het mogelijk de hele single player uit te spelen met één auto. De tegenstanders zullen zich namelijk aanpassen aan jouw auto. Rijd jij in een \"simpele\" DB9, dan zal de AI niet hun beste Ferrari uit de garage halen. Uiteraard is het wel leuk om auto\'s te kopen. Je zal dan steeds meer garages unlocken, zodat er altijd ruimte is om nieuwe auto\'s neer te zetten. Je kan door deze garages ook vrij rondlopen. Dit heeft niet heel veel nut, maar ziet er prachtig uit en het is een mooie gelegenheid om je auto\'s eens flink te bestuderen.

klikklik

Bij elke race die je moet rijden kan je kiezen uit één van de vijf moeilijkheidsgraden: easy, novice, medium, hard en hardcore. Door een race op één van deze moeilijkheden te winnen krijg je respectievelijk een stalen, bronzen, zilveren, gouden of platina medaille. Hoe hoger de moeilijkheid, hoe meer geld je ook zal verdienen. Races zijn op easy eigenlijk allemaal in 1x door te lopen, zelfs voor iemand die voor het eerst een racegame speelt. Novice is voor de beginners leuk en medium is goed te doen voor mensen die vaker racegames spelen. Op hard begint de game echt moeilijk te worden. Om een race op hard te winnen is het vaak best nog wel even oefenen. Hardcore races zijn echt voor de, je raadt het al, hardcore racefans. De meeste mensen zal het hoogst waarschijnlijk niet lukken om de game op hardcore uit te spelen. Medailles halen op dit niveau vergt erg veel geduld en training. Leuk voor de fans dus. Races in de single player zijn opgedeeld in drie delen: time, style en race. In de time-challenges moet je proberen binnen een bepaalde tijd een rondje te rijden of een race af te maken. In de style-events moet je een bepaald aantal kudos halen, bijvoorbeeld door te driften op verschillende manieren of andere moves te maken. Door combinaties van moves verdien je extra kudos. Het kan ook zijn dat je in een style-event een bepaald aantal tegenstanders in moet halen binnen bepaalde tijd. Als laatste zijn er nog traditionele races. Dit kan variëren van standaard races tegen een aantal tegenstanders tot \"eliminator\"-races. Dit houdt hetzelfde in als een lap-knockout in NFS: degene die het laatste over de finish komt in elk rondje valt af. Niet alleen in style-events draait het om Kudos; de hele single player door worden je Kudos bij elkaar opgeteld. Op deze manier zal je steeds hoger in rank stijgen. Hierdoor worden concept cars unlocked die je dan weer kan kopen en gebruiken. Het is dus nog een extra uitdaging om de single player niet alleen snel, maar ook stijlvol door te spelen. Tijdens de race kan je altijd de photo mode bereiken. Hierin kan je de camera besturen om een screenshot van de auto te maken zoals jij dat wilt. Achteraf kan je de foto bewerken. Je kan er bijvoorbeeld een sepia-effect overheen gooien, de focus aanpassen, of de sluitertijd verlengen.

klikklik

Grafisch ziet de game er absoluut fantastisch uit. Eigenlijk alles is prachtig nagemaakt: auto\'s, zowel van binnen als buiten, wegen, omgevingen, alles lijkt levensecht. Het publiek is geheel in 3D en zal reageren op wat jij uitvoert in de race (bijvoorbeeld terugschrikken als je de vangrail ramt). Hoewel je meestal te snel gaat om het publiek goed te kunnen bekijken, is dit toch een mooie toevoeging die de wereld er een stuk levendiger uit laat zien. In de game zitten vijf verschillende omgevingen: New York, Londen, Tokyo, Las Vegas en de Nürburgring. Al deze omgevingen hebben hun eigen kenmerken. Tokyo heeft een aantal zeer lastige bochten en een stuk waar je door een parkeergarage moet. Las Vegas heeft The Strip, een enorm lang recht stuk. De Nürburgring (green monster) is dan wel de hel dan wel het paradijs voor elke racefan. De track is ongelofelijk veeleisend, maar het geeft grote voldoening om de gehele track (waar je zelfs in de snelste auto nog een minuut of zes à zeven over doet) foutloos door te rijden.

De verschillende auto\'s in de game voelen allemaal zeer anders aan. Waar de langzaamste auto\'s meestal degelijke controle hebben, zul je in de snelste auto\'s snel de macht over het stuur verliezen. Leuke extra is dat alle interieurs van auto\'s nauwkeurig zijn nagemaakt. Als je de first-person view gebruikt zal je in een McLaren F1 bijvoorbeeld midden in de wagen zitten. Alles, van het stuur tot de kleine metertjes, werkt en kan je gebruiken in de race. Door de verschillende meters in de auto is de HUD dus eigenlijk haast overbodig. De handling van de verschillende auto\'s heeft altijd realistische kenmerken, maar als je daadwerkelijk achter het stuur van een auto kruipt rijd je toch nog in een arcade racer. Hoe agressief een auto ook aanvoelt en hoe wild hij ook stuurt, zonder al te veel moeite en oefening kan je toch prachtige drifts maken met de wagen. Hierdoor zullen wederom zowel fans van realisme als van arcade weer kunnen smullen van PGR3. De motoren klinken allemaal anders. Vanuit de verschillende camerastandpunten zul je goede verschillen horen tussen de geluiden. Van binnenuit een auto is het gebrom van de motor wat gedempter, vanaf de motorkap is het knalhard. De soundtrack die in de game zit is geweldig, met bekende artiesten als de Audio Bullys, LCD Soundsystem, The Prodigy en vele anderen. Voor iedereen zit er wel iets in de game, van rock tot electro tot zelfs klassieke muziek.