Test Drive Unlimited

Volgens Atari moet Test Drive Unlimited ons een geheel nieuw genre brengen. Ja, dat lees je goed, dit is niet zomaar een doorsnee racegame, maar een heel nieuw genre. Hoe dan? Door alle racerij te integreren met een complete online wereld; een racing-MMO dus. Je ziet dus tijdens het rijden andere mensen door de wereld heen rijden, die je vervolgens kan uitdagen voor een race, of gewoon even een flinke beuk kan geven. De wereld, of eigenlijk het eiland, waar je doorheen rijdt is het eiland Oahu dat bij Hawaii hoort. Het hele eiland is prachtig neergezet en heeft een behoorlijke grootte. De sfeer spat ook echt van het scherm af. Het is duidelijk een exotisch oord met bijbehorende groene bossen en palmbomen, gecombineerd met exotische auto\'s die over de wegen crossen. Wat wil je nog meer?

In het begin van de game kies je op een erg originele manier een personage uit. Je ziet een rij mensen op het vliegveld die allemaal naar Hawaii vliegen en jij mag in de huid kruipen van één van die mensen. Het is een kleinigheidje dat je waarschijnlijk maar één of twee keer meemaakt in de game, maar het laat zien hoe goed de sfeer in de game wordt neergezet. Je krijgt even een leuke cutscene van een vliegtuig boven het eiland dat zo in een brochure van een reisburo zou kunnen staan en dan kan je aan de slag. Je mag beginnen met een auto huren voor een aantal minuten om naar een makelaar te rijden. Daar aangekomen mag je een huis uitkiezen waarin je meteen je eerste vier auto\'s kwijt kan. Niet dat je daar geld voor hebt, maar met de 50,000 dollar die je nog over hebt kan je toch een redelijke wagen uitkiezen. Hiermee kan je dan in de eerste paar makkelijke races gaan rijden om wat geld te verdienen zodat je die garage vol kan gaan stouwen met allerhande snelle bakken.

De besturing van de auto\'s is, vooral in het begin, behoorlijk wennen. Mijn eerste ervaring met het spel was dat ik alle auto\'s maar vreemd over de weg vond zwabberen. Zelfs bij de lichtste beweging in een hele flauwe bocht raakte ik al de controle over het stuur kwijt. Echter, na een tijdje raak je gewend aan de eigenlijk gewoon realistische controls en ga je als een speer over de weg heen. Auto\'s zijn er in allerlei soorten en maten. De bolides zijn ingedeeld van klasse A tot en met G. A-klasse auto\'s zijn de betere Lamborghini\'s en Ferrari\'s, waar klasse G auto\'s klassiekers zijn die je alleen bij bepaalde auto dealers zult vinden. Later in de game kun je ook nog motoren unlocken, maar die spelen maar een heel kleine rol in de game.

Races zijn er in veel verschillende vormen. Er zijn natuurlijk traditionele races tegen een aantal computertegenstanders, maar er zijn ook time trials, speed challenges waar je een bepaalde snelheid moet zien te halen of waar je zo snel mogelijk langs een aantal flitspalen moet rijden, en er zijn nog aparte missies. In deze missies moet je dan bijvoorbeeld een lifter meenemen of een topmodel naar een bestemming rijden binnen een bepaalde tijd. Je krijgt ook een metertje in beeld dat aangeeft hoe tevreden de persoon die je meeneemt is. Zo gauw je van de weg af gaat of tegen andere auto\'s aanbotst wordt de persoon minder tevreden, en als je het te bont maakt stapt hij uit. Ook bij andere single-player races verschijnt er wel eens een schademeter in beeld die niet leeg mag lopen. Dit zorgt ervoor dat een race die je anders makkelijk binnen de tijd zou halen toch erg moeilijk kan worden omdat het bijvoorbeeld heel druk is op de weg. Dit is echt een hele leuke toevoeging en zorgt dat je behalve snel ook secuur en voorzichtig leert te rijden.

Erg lucratief zijn nog andere single player missies waar je iemand anders zijn auto een stukje mag gaan rijden. Er komt dan een metertje in beeld met een startbedrag van meestal iets minder dan 100,000 dollar. Bij elke schade gaat er een behoorlijk bedrag van de meter af. Meestal zijn deze races een kilometer of 20 en er is geen tijdslimiet. Natuurlijk ga je niet saai 100 kilometer per uur rijden als je een of andere exotische wagen mag vervoeren en dus ga je al snel fouten maken. Hoe frustrerend het ook is, het is gewoon erg geniaal dat het spel je zo\'n gevoel van snelheid geeft in zo\'n prachtige auto dat je het niet kan weerstaan om flink te planken.