Formula One 2006

Het Formule 1 seizoen van dit jaar nadert inmiddels alweer zijn eind. Opdat je toch nog lekker door kan blijven racen als het seizoen voorbij is, heeft Sony de game Formula One 06 gemaakt. Of je nou een hele carrière door wil spelen of alleen even een paar rondjes wil rijden in de Ferrari van Michael Schumacher, het is allemaal mogelijk.

Over vorige delen van de Formula One-serie klaagt men nog wel eens dat deze te makkelijk zijn. Gelukkig hoeven die-hard formule 1 fans zich daar ditmaal geen zorgen over te maken. De game is op easy heel goed te doen, maar op de moeilijkheidsgraden normal en hard wordt het je toch best moeilijk gemaakt. Voor de beginnende speler zijn er nog wel genoeg hulpmiddelen beschikbaar om je te op weg te helpen. Zo kan er een automatische hulp in sturen en remmen aangezet worden. Deze laatste zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd op het goede moment automatisch op de rem drukt. Hoewel dit voor de allereerste beginners misschien even makkelijk is, is deze optie wel erg overdreven makkelijk gemaakt. Met een beetje sturen kom je al een heel eind, de game remt grotendeels gewoon zelf voor jou. Gelukkig kunnen dit soort hulpmiddelen ook uitgezet worden, maar het was wel leuk geweest als er iets dergelijks in de game had gezeten dat je ten minste nog iets zelf had laten doen. Wel handige hulpmiddelen voor beginners zijn de mogelijkheid om de ideale racelijn in beeld te krijgen en een systeem dat zorgt dat je niet om de haverklap in de spin raakt.

De races duren in de game natuurlijk niet allemaal twee uur zoals in het echt (tenzij je dat echt wilt) en dus heeft Sony ervoor gekozen om de pit-stoptechnieken op schaal na te maken zodat je, ook al rijd je maar zes rondjes, toch altijd nog een keertje door de pits moet. Eenmaal aangekomen zul je op knoppencombinaties die in beeld verschijnen moeten drukken om bijvoorbeeld banden te wisselen of te tanken. Een kleinigheidje, maar toch een leuke toevoeging.

De game kent zoals gewoonlijk een mogelijkheid om in single player een snelle race te starten of een heel seizoen te rijden. Nieuw is de career-modus waarin je begint als coureur bij een minder goed team zoals Midland F1 of Super Auguri, en je je vervolgens door seizoenen goed te presteren opwerkt naar teams als Ferrari of Renault. Vergelijkbaar met het systeem van DTM Race Driver krijg je tijdens het seizoen af en toe nog eens e-mailtjes van je team om je aan te moedigen of om te zeggen dat je het beter kan. Er is ook een uitgebreide nieuwssectie waar je leuke artikeltjes kunt lezen over jezelf en andere coureurs. Dit wordt snel oud, maar is toch best grappig om af en toe eens naar te kijken.