EyeToy: Kinetic

De EyeToy-camera is een bijzonder apparaat. Bedoeld om de luie gamers van hun kont af te krijgen en om een meer casual publiek aan te spreken, is het iets wat veel die-hards niet echt zien zitten. Bovendien zijn de games die eerder voor het apparaat zijn uitgegeven meestal niet echt denderend te noemen. De minigames had je vaak na een uurtje of twee wel gezien en bovendien waren er problemen wat betreft de reacties van de game op de bewegingen van de speler. Vaak waren er \'dode plekken\' op het scherm waar bijvoorbeeld niet genoeg licht was, maar met teveel licht reageerde het spel ook niet meer op die plek. Het was altijd dus een hele klus om de game eindelijk fijn te laten werken. Velen zullen dus sceptisch naar deze nieuwe EyeToy-game kijken. Nou ja game, EyeToy: Kinetic is een workout-programma bedoeld om die luie spieren eens lekker te laten bewegen. Gemaakt met medewerking van Nike Motion Works, een bedrijf dat ook professionele atleten helpt fit te blijven en hun fysieke kunnen te verbeteren, zou dit wel eens de perfecte training kunnen zijn voor de gamer die te lui is om naar de sportschool te gaan.

De game is opgedeeld in twee delen, namelijk de personal trainer, waar je de meeste tijd zult doorbrengen, en de routine builder. De personal trainer stelt een workout-programma voor van maarliefst twaalf weken. Je begint door drie keer per week enkele oefeningen te doen en naarmate je vordert zul je dit opbouwen tot vijf keer per week vier of vijf oefeningen. Let dus op, als je dit programma echt wilt volgen zul je veel tijd in de game moeten stoppen. Voor een workout hoort natuurlijk een warming-up en deze wordt dan ook verzorgd door één van de twee instructeurs die je kan kiezen. Nadat je spieren lekker zijn opgewarmd kan het echte werk beginnen en moet je oefeningen doen. Er zijn verschillende soorten oefeningen die verschillende dingen proberen te verbeteren. Zo heb je combat om je reactiesnelheid te verhogen, Toning om je algemene conditie te verbeteren, Cardio om je door verschillende soorten bewegingen flink te laten zweten en Mind and Body voor evenwicht en ademhaling. Terwijl je deze oefeningen uitvoert zal je trainer, als je dit wenst, aanwijzingen geven. Helaas zijn deze aanwijzingen niet gebaseerd op wat jij doet, dus soms heb je liever dat die trainer zijn mond nou eens houdt. De opdrachten die je krijgt (simpele dingen als bepaalde vlakken in het scherm aanraken terwijl je een stuiterende bal ontwijkt of naar links of rechts slaan als een bepaald vlak oplicht) zijn leuk om te doen en gevariëerd. Bovendien, en dit is natuurlijk het belangrijkste voor dit spel, maken ze je behoorlijk aan het zweten. Na elke oefening komt een cooling down waarin je je spieren strekt en dan krijg je een waardering van E (slecht) tot A (zeer goed). Ook geeft het programma je elke week een weekscore. Tijdens het trainen kan je elke keer kiezen uit twee muziektracks die je wilt draaien. Over het algemeen passen deze tracks erg goed bij de game.

Als je de standaardtraining even zat bent, of je wilt nog extra trainen, kan je naar de routine builder. Je kan daar zelf een setje oefeningen samenstellen, kiezen of je een warming up wilt, wat voor muziek je wilt horen, enzovoorts. Hoewel het een kleine toevoeging is, is hij toch welkom, want het programma laat je niet meer in de personal-trainer mode spelen als je je workout voor de desbetreffende dag al hebt uitgevoerd. De game wordt geleverd met een speciale groothoeklens die je makkelijk aan de EyeToy vast kan maken. Deze lens zorgt dat je hele lichaam in het scherm getoond kan worden, in plaats van alleen je bovenlichaam. Zo kunnen ook je beenspieren meedoen aan de workout. De graphics in de game zijn niet bijzonder. De trainers zijn soepel geanimeerd, maar verder is er op dit vlak niet veel te melden. Natuurlijk is dit niet erg, omdat het grootste deel van alle animaties toch van de camera komt.

Er zitten helaas wel enkele nadelen aan de game. Allereerst is deze game niet geschikt voor mensen die gewoon eens een leuke game voor de EyeToy willen hebben. Hij is echt specifiek gericht op mensen die hun conditie willen verbeteren of willen afvallen. Een tweede nadeel dat we bij veel EyeToy games zien, en dat hier helaas weer terugkomt, ligt niet aan de game zelf, maar is wel hinderlijk. Het is namelijk weer zo dat het een heel geklooi met licht is voordat de game fijn werkt. Een lamp of raam dat in beeld is, is zo fel dat hand- of voetbewegingen in dat deel van het scherm niet worden geregistreerd, maar er zit ook al gauw een donker hoekje in het scherm waardoor het spel je bewegingen daar niet ziet. Verder zitten er in de game nog enkele kleine foutjes, die door veel mensen misschien niet eens opgemerkt zullen worden. Zo was ik begonnen aan de training van een bepaalde dag, maar bedacht ik me dat ik nog een optie wilde veranderen. Ik brak de warming-up af met de intentie om later verder te gaan, maar toen bleek dat ik van het spel een “E”, de slechtste rating had gekregen en ik de workout niet overnieuw kon doen. Dit is uiteraard erg frustrerend, maar het zal de meeste mensen gelukkig niet opvallen.