Viva Piñata

De sint in de persoon van Microsoft bracht ons dit jaar Viva Piñata, een originele game waarin het doel is om een mooie tuin te maken waarin zoveel mogelijk Piñata\'s komen te zitten. Deze moeten uiteraard vrolijk blijven en het liefst ook zoveel mogelijk kindjes creëren. Het klinkt allemaal verdacht simpel, maar in werkelijkheid is de game best diepgaand. Als je begint met tuinieren kan je nog niet zo veel. De eerste schep die je in de aarde mag zetten kan alleen de grond vlak maken zodat je gras kan planten. Bovendien heb je in de winkel nog maar een select aanbod aan zaadjes, wat betekent dat je niet zoveel planten tot je beschikking hebt. Dit leidt ertoe dat er maar een paar Piñata\'s naar jouw tuin zullen komen, omdat andere Piñata\'s eisen hebben waaraan jij niet kunt voldoen. Naarmate het spel vordert en jij een hoger level in tuinieren bereikt, kun je meer dingen doen, zoals vijvers graven, waarmee je dus ook waterpinata\'s aan kan trekken. Ook andere bloemen of bomen zorgen ervoor dat andere soorten Piñata\'s naar je tuin toe komen. Het \'gotta catch \'em all\'-gevoel is sterk vertegenwoordigd en dat is één van de factoren die de game zo ongelofelijk verslavend maakt.

Maar het leven voor een tuinier op Piñata-eiland is niet beperkt tot verschillende plantjes planten en vijvers graven. In de verschillende winkels is van alles te vinden wat je nodig zal hebben om je Piñata\'s vrolijk te maken. Eerst zul je echter chocoladegeld moeten verdienen om dit te kunnen betalen. In het begin krijg je een beetje geld door munten te vinden in voorwerpen die je kapot slaat. Later is het echter niet meer zo gemakkelijk en zul je keihard moeten werken voor je geld. Een manier om geld te verdienen is bloemen te laten groeien en ze dan te verkopen of bijvoorbeeld een appelboom neer te zetten en appels te verkopen. Als je helemaal geen ziel hebt kun je zelfs Piñata\'s verkopen voor chocolademunten. Met je zuurverdiende geld kan je vervolgens in verschillende winkels items kopen variërend van zaadjes tot meststof, van kant en klare Piñata\'s tot huizen die nodig zijn om Piñata\'s te laten paren. Dit paren gebeurt overigens niet op de traditionele manier met bloemetjes, bijtjes en de ooievaar, maar het gebeurt door een romantische dans. In een korte cutscene doen de desbetreffende Piñata\'s een leuk dansje en voor je het weet ligt er een ei buiten het huis. De verschillende Piñata\'s kun je uiteraard ook allemaal een naam geven waardoor je binnen de kortste keren de gehele FOK!crew of het Nederlands elftal door je tuin hebt lopen kuieren.

Ook als je de basis onder de knie hebt is er altijd nog wel een uitdaging te vinden in de game. Zo kan je proberen voor elke soort de \'master romancer\' te worden door ze zich helemaal suf te laten dansen, of kan je de uitdagingen van de Piñata Centrale voltooien. Af en toe zul je een uitnodiging krijgen voor zo\'n uitdaging en dan is het de bedoeling dat je binnen een bepaalde tijd bepaalde Piñata\'s zal moeten verzamelen. Vaak heb je deze al in je tuin rondlopen dus dan is dit een mooie manier om wat snoepjes voor je Piñata\'s te verzamelen (dat is de prijs voor de uitdaging). Het was leuk geweest als er wat variatie zat in de uitdagingen of als er een soort missies in de game verwerkt zouden zijn, maar gelukkig is er altijd wel iets te doen in de game, ook zonder een duidelijke doelstelling.

Af en toe komen er \'zure Piñata\'s\' naar je tuin die de boel komen verzieken. Ze maken jouw Piñata\'s ziek zodat je veel geld moet betalen aan de dokter, maar ze kunnen je Piñata\'s zelfs ook geheel vermoorden of je tuin een grote rommel maken. De toevoeging van de bad guys is soms bloedirritant, maar het zorgt er wel voor dat niet alles vrolijk en knuffelig is. Bovendien brengt het wat meer uitdaging in de game. Het zorgt ervoor dat je niet zomaar van je Xbox weg kan lopen. Dan zal er dus wel degelijk van alles verkeerd gaan in je tuin.

De hele game is in Nederlandse versie uitgebracht. Helaas is er in de winkels hier ook geen Engelse versie te vinden. Dit betekent dat je de hele game moet luisteren naar de verschrikkelijke Nederlandse voice-overs. Vooral de vrouw die de stem van \'Costolot\', de winkelmeid, heeft ingesproken, mag nooit meer werk krijgen op dit gebied. Er is gelukkig wel een manier om de Engelse taal te horen te krijgen maar dan moet je in je Xbox 360 zelf instellen dat je in Engeland woont. Het is nogal stom dat er niet een knopje is waarmee je in de game zelf van taal kan wisselen, maar in ieder geval hoef je niet altijd naar de Nederlandse taal te kijken/luisteren.

De game is zoals gezegd erg knuffelig en schattig. Voor de jongere spelers zal de game moeilijk zijn om te spelen, het spel is namelijk best ingewikkeld, maar het zal een groot plezier zijn om er naar te kijken. Alle Piñata\'s zien eruit alsof ze gemaakt zijn van pluche en alsof je ze zo uit de TV kan rukken om ze aan een klein kind te geven. De haren van verschillende dieren gaan mooi heen en weer in de wind en de kleuren spatten van je scherm. Tot nu toe is dit zonder twijfel de meest kleurige en vrolijke Xbox 360-game en dit ziet er prachtig uit.