Battlefield 2

Teamplay
In Battlefield 2 kun je de eenzame Rambo uithangen, maar het meest effectief blijkt toch altijd de teamplay. Goed, spelers zijn al ingedeeld in Team A en Team B, maar het gaat nog een stapje verder in dit spel. Je kunt nu ook een squad aanmaken en andere mensen kunnen jouw squad dan joinen. Als een speler sterft kan hij of zij respawnen bij de squad leader; is wel zo handig als je goed samenspeelt. Bovendien kan de squad leader weer orders krijgen van de Commander die hij weer door kan geven aan zijn squadleden.

Nu moet ik wel zeggen dat dit idee, samen met de Commander Mode, weer iets ideaals voor clans is. Op publieke servers zul je regelmatig mensen tegenkomen die proberen samen te spelen, maar over het algemeen wordt er niet veel gebruik gemaakt van deze optie. Aan de andere kant kunnen clanleden samen in een squad op publieke servers wat tactieken oefenen.

<\/center>

Ook in voertuigen kan er uitermate goed samengewerkt worden. De bestuurder vuurt vaak met het grote kanon, maar spelers die meerijden kunnen vaak als boordschutter flink wat schade aanrichten. Ik ben vast niet de enige die het vaak benauwd krijgt als boordschutter, het blijft toch een kwetsbare plek. In straaljagers is het wel erg tof dat de co-piloot een raket kan afvuren en vervolgens via een camera in de raket het projectiel naar het doelwit kan sturen. Als piloot kan dat weer niet!

Controls
Een sterk punt van de game zijn de simpele controls. Met een druk op de knop zit je in elk voertuig en met de standaard WSAD-toetsen (of andere knoppen voor wie het speciale Battlefield 2 toetsenbord bezit) scheur je weg. Verder werken de controls zoals bij elke andere shooter, dus veel is er niet aan te leren. Wie zich er echt niet in kan vinden kan de controls natuurlijk nog altijd veranderen.

In Battlefield Vietnam was het nog een hele klus om vliegen met helikopters en straaljagers onder de knie te krijgen en dat is in Battlefield 2 ook zo. Hoewel, vliegen leer je wel snel, maar effectief je team helpen is een ander verhaal. Ik heb echter al veel vliegkunstenaars mogen aanschouwen die werkelijk niet zouden misstaan op de volgende vliegstuntshow bij de Erasmusbrug.

<\/center>

Zoals ik al eerder zei kan het spel te voet doorlopen nogal saai zijn. Er is dan wel een sprintknop ingebouwd, maar het sprinten zelf houd je niet lang vol en kom je dus ook niet snel vooruit. Van mij had de duur van het sprinten wel iets langer gemogen.

Rangen en Standen
Als je online wilt spelen zal je direct iets opvallen, namelijk de icoontjes bij sommige servers. Dit zijn gerankeerde servers. Op de gerankeerde servers wordt je score opgeslagen in een wereldwijde ranglijst. Of je hier iets mee kan winnen is nog niet bekend, maar het is wel verdomd handig voor clans om spelers uit de lijst te pikken met een hoge score. Nog handiger is de nationale vlag bij elke spelersnaam, zodat men snel kan zien waar de goede spelers vandaan komen. Naast deze ranglijst is er nog veel meer. Op de gerankeerde servers wordt ook bijgehouden hoe lang je bepaalde maps hebt gespeeld, hoeveel potjes je gewonnen en verloren hebt, hoe accuraat je schiet met elk wapen, hoeveel punten je hebt gehaald met teamwork, kills en het veroveren van vlaggen, et cetera. Daarnaast kun je ook nog stijgen in rang, want je begint als soldaat en je kunt opklimmen naar officier. Deze vorm van promotie maken kan door veel punten te scoren, op die manier speel je speciale wapens vrij die voor de lager gerankeerde mensen nog niet speelbaar zijn. Het is dan wel aan de servers zelf om de optie aan te vinken dat mensen deze speciale wapens kunnen gebruiken, want anders heb je er nog weinig aan. Tenslotte kun je ook verschillende soorten medailles en lintjes winnen voor prestaties op het slagveld.

<\/center>

Er zit echter wel een punt van kritiek op de server browser. In de demo was deze al aardig brak, maar in de volledige versie is het verre van goed. De lijst met servers hangt af en toe als je naar beneden of naar boven wilt scrollen. Als je wilt sorten op ping (verbinding) dan komen of de hoogste pings bovenaan te staan, of de laagste en dat is nul. Een server met een ping van nul werkt niet. Daarnaast kun je ook geen spelers opzoeken of servers in een favorietenlijst zetten. Ook is het nog zo dat gerankeerde servers vaak vol zitten of een te hoge ping hebben. Wie graag voor een hoge rang speelt kan zich daar aan ergeren.

Graphics en Geluid
Battlefield 2 ziet er werkelijk prachtig uit. Van het weerspiegelende water tot de animaties van de spelers. Alles komt realistisch en indrukwekkend over. Vooral het zicht vanuit een straaljager of helikopter is erg mooi, je merkt dan pas echt hoe groot de maps wel niet zijn en hoe mooi ze zijn ontworpen.

Soms zijn er nog wel wat schoonheidsfoutjes aanwezig. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat toen een vijandelijke soldaat een vlag aan het veroveren was, zijn been door de muur te zien was. Als iemand zich verstopt en hij is gezien, dan is hij er vaak ook geweest, zo ook in dit geval. Maar het is wel lullig dat je door dat soort kleine fouten zo afgestraft kunt worden. Een ander grafisch effect dat ik niet zo mooi vind zijn de explosies. Ze komen nogal duf over; het voertuig staat even in brand en explodeert. Als je dichtbij staat krijg je een piep door je speakers te horen en een vervaagd beeld te zien, maar als je ziet hoe de rest van het spel eruit ziet dan had daar meer werk ingestoken kunnen worden.

<\/center>

Dan is er ook nog de performance. Op mijn middelmatige PC draait het spel uitstekend op Medium Settings, maar mensen met een Geforce 4 kaart kunnen het vergeten dit spel te spelen. Hetzelfde kan ik mensen aanraden met minder dan 512 MB geheugen, want het spel vreet je RAM op. Aangezien aankomende PC games er alleen maar beter en mooier uit gaan zien kan ik de mensen die dolgraag willen spelen maar één ding aanraden: upgraden.

Er is niet veel muziek aanwezig in het spel, maar tijdens het laden van een map pik je nog wel eens een deuntje op. Deze liedjes klinken wel lekker. Het geluid is ook erg goed. Met name in de 64-speler maps is het een genot om alleen maar te luisteren naar de geluiden van het slagveld, zoals ratelende machinegeweren, overvliegende straaljagers, exploderende tanks, schreeuwende teamleden: tof gewoon.