TV: Word Ik Rijk?

Hoe verantwoord je een programma als Word Ik Rijk? in tijden dat de economie er niet echt rooskleurig voor staat, menigeen zijn baan verliest en mensen hun beetje bij elkaar gesprokkelde spaargeld moeten aanspreken om dagelijkse boodschappen te doen? SBS6 lijkt zich deze vraag niet echt te stellen en schroomt niet om een programma op de buis te brengen waarin openlijk wordt getoond hoe de rijken der rijken leven. Een soort van Bij ons in de P.C. of toch een totaal ander concept?


Oud Geld, Nieuw Geld
Henk-Jan Smits is in ieder geval géén Jort Kelder, dat scheelt wel. Al komt Smits wel duidelijk eerder over als een olifant in een porseleinkast en is Kelder meer onderdeel van het establishment. Word Ik Rijk? volgt elke aflevering een aantal miljonairs. Presentator Henk-Jan Smits volgt een bepaald persoon of enkele personen in hun dagelijkse rijke leven. Door wat korte vraaggesprekjes 'graaft' hij naar de herkomst van het geld. Diepgang wordt er in het gesprek niet echt gebracht, het blijft nogal oppervlakkig. Of dit nu aan de rijken ligt die niet meer prijs willen geven, of aan Smits die niet in staat is meer boven te krijgen, is niet duidelijk.

Het onderdeel 'Voor één dag miljonair' biedt gewone Nederlanders de kans om te ervaren hoe het is om even miljonair te zijn. Maar kun je dat wel in één dag bereiken? Nee, dit is gewoon een dagje uit. Het stel kreeg de kans te gaan golfen, maar dat is iets dat ze ook zonder Henk-Jan wel hadden kunnen realiseren en is dus niet écht miljonairsgedrag.


Bij de buren is het gras altijd groener
De indruk die je krijgt bij het kijken van een programma als Word Ik Rijk? is vooral dat het gras bij de buren meestal groener is/lijkt. Henk-Jan Smits is vooral op zoek naar geld en glamour, het bevestigt wel een beetje het beeld dat de man al vaker oproept... een materialistisch ingesteld persoon. Brengen de afleveringen nu echt iets interessants in beeld? Nee, volmondig nee. Impertinentie vragen als 'Wat doen jullie met je geld?' zijn toch vooral om te pochen met wat de rijken der rijken zoal doen. In de uitzending van 9 mei gaat het over vier zussen die samen een hotel runnen en in de kunst zitten. Kunst, het blijft een apart wereldje.

Smits geeft nog wat tips voor de miljonairs, alsof die dat nodig hebben en zelf niet weten wat ze met al dat geld doen. In periodes van crisis waarin menig doorsnee Nederlander de eindjes aan elkaar moet knopen, is het een beetje wrang om te zien hoe de rijken met geld strooien, hoe hard ze er ook voor werken. Dit is ook wel een beetje de makke van ons land. Ben je in Amerika rijk, dan mag je dat ook laten zien. Hier is het toch een beetje 'not-done'.

Word Ik Rijk? kun je als programma gerust links laten liggen. Het brengt weinig nieuws, is voor de doorsnee Nederland niet echt interessant en biedt ook niet echt vermaak. Een misser van SBS6.

Voor de liefhebbers, de afleveringen kun je hier bekijken.

Zender: SBS6 Gezien op: zaterdag 9 mei Waardering:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.