Boek: Remus van Hout - Moorddossier

Met een plof valt er een dikke envelop op de deurmat. Opgeschrikt van het geluid haal ik het van de grond. Spanning giert door mijn lijf. Deze envelop kan niets anders bevatten dan mijn eerste case, een heuse moordzaak! Zo ongeveer is het gegaan bij het ontvangen van dit unieke reviewmateriaal: Moorddossier van Remus van Hout is anders dan al het andere boekmateriaal dat we bij FOK! normaal reviewen. Tijd om eens helemaal in de zaak te duiken.

Moorddossier

Bij het openmaken van de dossiermap, de verschijningsvorm waarin Moorddossier ons is toegestuurd, valt meteen op dat dit geen normaal boek is. De map bevat allemaal losse documenten, heuse kattebelletjes van Remus van Hout zelf en diverse foto's. Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met een dossier. De bedoeling? Probeer aan de hand van het materiaal dat in de map zit de moord op de rijke Arnold Eijk op te lossen, de zaak die ook wel bekend is onder de codenaam 'De Oude Eijk'. Het bewijs- en onderzoeksmateriaal is afkomstig uit het privé-archief van Remus van Hout, Dit kwam in het bezit van zijn neef Koen toen Remus overleed. Uniek in boekenland besloot Koen samen met uitgeverij House of Knowledge om het dossier integraal uit te geven.

Om geen spoilers weg te geven, gaan we hier niet diep op de zaak in. Na het lezen hebben wij wel onze vermoedens wie de dader is, maar het zou 'not done' zijn dat hier uit de doeken te doen. Dit is een boek/dossier dat je toch helemaal zélf zult moeten doorploeteren. Laat je detectivehart spreken en probeer de aanwijzingen met elkaar in verbinding te brengen. Het is te doen, dat kunnen we wel vertellen.

Moorddossier1

Door de unieke verschijningsvorm is het misschien wat lastig het 'boek' zo even te lezen, wij hebben er een eettafel voor nodig gehad. Maar wanneer je vol in het verhaal zit en je tafel vol ligt met de diverse documenten, voel je je een heuse Inspector Morse, of misschien neig je meer naar De Cock (met cee-ooo-cee-kaa). Hoe dan ook: het is een hele leeservaring. Het heeft wel een beetje weg van het aloude bordspel Cluedo.

Moordossier is uniek in zijn soort, het brengt de detective in ieder van ons naar boven. Voor de liefhebber van de diverse Ruth Rendell-boeken of de Britse detectiveseries op tv is dit zeker een aanrader. Je zult een heel apart gevoel ervaren wanneer je je even waant in de wereld van de rijke Arnold Eijk. Je wilt de zaak gewoonweg oplossen... zal het je lukken? Wij horen het graag. Bij FOK! kijken we in ieder geval uit naar de volgende dossiers die worden vrijgegeven, House of Knowledge heeft een uniek en origineel concept in handen dat zeker gretig zal worden ontvangen bij de liefhebbers. Een mooie combinatie voor de fans van zowel lezen als detective-series.

Wil je kans maken op een exemplaar van Moorddossier. FOK! mag er enkele weggeven. Ga snel naar de actie toe die elders op FOK! te vinden is.