DVD: Volcanoes of the deep sea / Journey into amazing caves

Imax geeft een extra beleving aan een film. Toch zijn de op dit formaat gemaakte films ook zeer goed thuis te bekijken. Zeker met de standaard uitrusting die de meeste Nederlanders vandaag de dag in huis hebben: een LCD-tv en een goed surround geluidssysteem. Omniversum heeft, met dit in het achterhoofd, een zestal films op dvd en blu-ray uitgebracht. Twee hiervan zullen we in deze review bespreken: Volcanoes of the deep sea en Journey into amzing caves.

 

ImaxDuo

Volcanoes of the deep sea

 In deze documentaire duiken we de diepte in, op zoek naar een zeldzame plekken op ruim drieënhalve kilometer onder de oppervlakte. De beelden zijn vrij uniek, nog niet eerder werd er op deze diepte zulk onderzoek vast gelegd. De kraters die onder water gevonden worden, maken duidelijk dat alles wat wij boven water hebben maar een minuscuul deel is ten opzichte van wat zich onder de oppervlakte herbergt. In de kraters is het ontstaan van onze aarde te herkennen en herleiden. Volcanoes of the deep sea geeft hierin meer inzicht.

De beelden die op je scherm verschijnen stralen een ware pracht uit. Enig minpuntje van deze documentaire dat genoemd mag worden, is de ietwat irriterende voice-over. Deze had bij tijd en wijle net even wat minder gekund. Toch doet het niets af aan de inhoud van de film. De beelden zijn haarscherp en vol kleur. De muziek begeleidt het verhaal goed. En als extra noemenswaardig element van deze dvd-versie (de film is ook op blu-ray verkrijgbaar) mogen we het bonusmateriaal niet vergeten. De 'making of' is zeer de moeite waard en met een lengte die niet onder doet voor de hoofdfilm krijg je eigenlijk een tweevoud aan materiaal voor de prijs van één film.

Volcanoes

 

Journey into amazing caves

Deze dvd neemt je mee naar een aantal opmerkelijke grotten die onze wereld rijk is. Nancy Aulenback en dr. Hazel Barton zijn je gids tijdens deze reis. Zij bezoeken onder andere ijsgrotten, onderwatergrotten en de wereldberoemde Grand Canyon grotten. Hun passie voor dit natuurfenomeen straalt van hun verhaal af en werkt aanstekelijk. De beelden versterken deze passie alleen nog maar meer. De bezoeken die dit duo brengt hebben als doel micro-organismen te ontdekken die in deze grotten leven. De reden van deze zoektocht ligt in het feit dat deze kleine 'wezentjes' kunnen worden gebruikt om medicijnen te ontwikkelen en dus een grotere betekenis lijken te hebben dan alleen in de donkere grotten te verblijven.

Ook hier is de kracht van de film gelegen in de beelden. Deze grijpen om zich heen en doen je meteen beseffen dat onze wereld nog veel mooie, onontdekte plaatsen kent, maar meteen realiseer je je dat we deze wel zullen moeten koesteren. Het is de morele boodschap die de documentaire in zich meedraagt, zonder belerend over te komen en een Al Gore-boodschap te willen prediken. Het geluid dat is toegevoegd past goed bij de beelden en maakt het geheel af.

Wat betreft extra's zit je bij deze dvd net zo goed als bij de eerder besproken dvd uit dezelfde serie. Met een speelduur die nagenoeg gelijk is aan die van de hoofdfilm is er voldoende bonusmateriaal om van te genieten. Hoofdfeature van het bonusmateriaal is de 'making of', die een goede inkijk geeft in hoe Journey into amazing caves tot stand is gekomen.

DeepSea

Bij beide dvd's valt op te merken dat Imax waarschijnlijk wel nét iets meer toevoegt aan de beleving, maar deze versies wel een uitermate geschikt alternatief zijn om thuis de beleving nog eens dunnetjes over te doen. Voor de natuurliefhebber en wetenschapsgeinteresseerden zijn deze films een heuse aanrader. Vier sterren is dik verdiend.