Film: Extract

Wie verzint het om over smaakstoffen een film te maken? En waar moet zo'n verhaal dan precies over gaan? Het zijn zomaar twee vragen die in je opkomen bij het zien van de filmposter van Extract. Troost je... het hele gegeven van de smaakstoffen speelt geen rol van betekenis in de film, het is gewoon een setting, niets meer en niets minder. Waar gaat deze komedie dan wel over?

Extract

Joel (Jason Bateman) is eigenaar van een fabriek die smaakstoffen maakt. Hij is getrouwd, maar zijn huwelijk zit behoorlijk in een dip. De tekenen zijn duidelijk aanwezig dat het paar niet meer de passie kent van de beginjaren. Bij thuiskomst hangt zijn vrouw op de bank in haar joggingbroek, Joel weet meteen dat 'het' er dan niet meer van zal komen. Elke dag is een race tegen de klok; is hij op tijd thuis voordat zijn vrouw de gevreesde joggingbroek heeft aangetrokken. Zo ja, dan zit er misschien nog seks in het vat, zo nee, dan wordt het weer 'zelfservice' voor Joel. Zijn overmatig aanwezige en praatgrage buurman helpt hem er niet bij om die tijdslimiet te halen. Ook in zijn fabriek loopt het niet op rolletjes. Met een werknemersbestand dat karikaturen aan elkaar hangt, probeert hij de boel zo draaiende te houden dat hij de zaak wellicht voor een mooi bedrag kan verkopen.  

Aan de bar van het café van zijn vriend Dean (Ben Affleck, haast onherkenbaar met lang haar!) doet hij zijn beklag en enige oplossing die Dean steevast aandraagt is drugs, drank en gigolo's. Joel laat zich verleiden en wordt behoorlijk high, met alle gevolgen van dien. Zijn alertheid is weg en het leidt ertoe dat hij zich vrij gemakkelijk door een nieuwe werkneemster te grazen laat nemen. Cindy (Mila Kunis) liegt, bedriegt, steelt en verleidt en brengt daarmee Joel behoorlijk in de problemen. Die troubles worden nog groter wanneer Step (Clifton Collins Jr.), een werknemer van Joel, gewond raakt en een schadeclaim eist. Zal het Joel met al die ongeluk nog lukken om zowel zijn huwelijk als zijn bedrijf te behouden?

Extract

Extract is duidelijk niet zo sterk als de smaakstoffen die de fabriek in de film produceert. Het is een voortkabbelende komedie die echte hilarische lachmomenten ontbeert. Wanneer je het moet hebben van klassieke 'komische' scènes waarbij een lopende band overloopt van de flessen en die vervolgens op de grond vallen, dan is het niveau niet echt hoog te noemen. We hebben zowel Bateman als Affleck weleens in sterkere rollen gezien, en ook Kunis kan beter. De verhaallijn is voorspelbaar, weinig diepgaand en niet bijster interessant. Wat uiteindelijk aan het eind nog de meeste lach heeft losgekregen is het absurde uiterlijk van Affleck. Als langharige 'jezus-imitator' moet hij doorgaan voor een drugs- en drankgebruikende bareigenaar. Deze verschijning laat je nog wel even lachen, maar ook dat ebt snel weg.

Extract

Extract komt hier niet verder dan één ster, voor de moeite van het maken zullen we maar zeggen. Maar ben je op zoek naar een leuke komedie om in de bioscoop te bezoeken, laat deze film dan aan je voorbij gaan.