Boek: Tessa Stimson - De Nieuwe Nanny

De nanny, anno 2010 hebben we er op tv al voldoende voorbij zien komen. Tijd om er maar weer eens een boek over te schrijven, moet ook Tess Stimson gedacht hebben toen zij De Nieuwe Nanny schreef. Met als quote op de omslag 'Is zijn een geschenk uit de hemel? Of de nagel aan hun doodskist?' lijkt de toon meteen gezet. Déze nanny wil je wel even leren kennen...

De Nieuwe Nanny

Clare en Marc zijn al jaren gelukkig. Ze hebben alles wat hun hartje begeert. Marc is knap, heeft financieel goed geboerd en is daarbij nog eens 10 jaar jonger dan Clare, kan ze het slechter treffen? Hun liefde wordt bekroond met de geboorte van een tweeling. Al snel blijkt echter dat Clare niet echt de moederschapskwaliteiten in huis heeft die ze zou moeten hebben. Marc lijkt hier meer over te beschikken, maar ja, die heeft het te druk met andere zaken en kan die taak dus niet op zich nemen. Tijd voor een nanny, want dat is helemaal 'in'. Wanneer het paar Jenna in dienst neemt, lijkt de opvoeding in goede handen te zijn... of is dit maar schijn?

Zoals de titel misschien doet vermoeden speelt de nanny de hoofdrol in het verhaal. Toch krijg je tijdens het lezen meer voorgeschoteld over het leven van Marc en Clare, waarvan Jenna deel uitmaakt. De titel is dus een klein beetje misleidend. Stimson weet met haar verhaal wel meteen de lezer in het boek te trekken. Er zijn veel herkenbare situaties, zeker voor moeders met jonge kinderen. Het goochelen met tijd en aandacht om je kids op te voeden en ook nog een goede vrouw en werkneemster te zijn, de meesten zullen het wel kennen. De nanny biedt dan uitkomst, al is deze in Nederland misschien niet zo groot als in de VS. De vlotte schrijfstijl draagt bij aan de betrokkenheid bij de personages. Je voelt de onmacht van Clare, de drang van Jenna en het gevecht dat tussen deze twee woedt. Dit is ook meteen de kracht van het boek, de betrokkenheid bij de karakters. Stinsom slaagt er erg goed in deze tot stand te brengen en vast te houden.

Tess StimsonMinpuntje is wel dat het verhaal op sommige punten iets te langdradig is, dit kan afschrikken. Toch is het niet dermate vervelend dat het leidt tot een slecht boek dat je niet uit wilt lezen. Het is ondergeschikt aan de sterke punten zoals eerder genoemd. De plus- en minpunten zorgen voor een mooie balans, die eindigt in drie sterren.

Tess Stimson woont in Vermont in de VS, is getrouwd en heeft drie kinderen, het moederschap is haar niet vreemd dus. Ook de combinatie van kinderen en werken kent zij maar al te goed. Naast moeder zijn schrijft ze namelijk geregeld in The Daily Mail en voor verschillende vrouwentijdschriften. In haar beginjaren werkte ze ook nog als televisieproducer. Een bezig bijtje kun je wel stellen. Van haar hand zijn meerdere boeken verschenen zoals Beat the Bitch en One Good Affair, deze zijn echter nog niet in vertaling verkrijgbaar.