Gadget Review: MPIO FY200 MP3 Speler

Geluid

Om het geluid te testen van de MP3 afspeelfunctie heb ik de volgende cd's getest: ID&T presents the Darkraver (Hardcore), Queen Greatest Hits II (Rock) en Square Vocal Collection (Klassiek). Dit om te kijken of de FY200 elke muzieksoort aankan. Tevens heb ik twee verschillende koptelefoons gebruikt, de meegeleverde necklace earphones en mijn eigen Philips koptelefoon.

Waar ik het meest over verbaasd was, is de kwaliteit van de meegeleverde oordopjes. Dit zijn misschien wel de beste oordopjes die ik ooit gehoord heb. Ze kunnen de bass goed aan, klinken helder, zitten goed en het necklace ontwerp is superhandig! Mijn complimenten ervoor.
Feit blijft wel dat ze niet opkunnen tegen een gewone koptelefoon natuurlijk, dat blijft toch mijn eerste keuze (en die van vele andere muziekliefhebbers).

Nu de FY200 zelf. Hier kan ik op zich redelijk kort over zijn. De FY200 klinkt goed en hij kan hoge en lage tonen allebei goed weergeven (bij sommige muzieksoorten eventueel de equalizer aanpassen in het menu). Ik ben er uitermate tevreden over!

Naast de MP3 afspeel functie heeft de FY200 ook een FM radio. Om deze te testen stem ik af op mijn favoriete radio station, ID&T-radio. Helaas hoor ik alleen maar ruis als ik op de betreffende frequentie heb afgestemd. Vreemd.
Dan maar de wat sterkere frequenties opzoeken, radio 538 en 3FM bijvoorbeeld. Deze kan ik wel vinden, maar ook hier een hoop ruis (teveel om fatsoenlijk radio te luisteren). Lijkt me dus dat de ontvanger niet sterk genoeg is. Dit geldt trouwens voor binnen en buiten.

Als laatste de record functie. Voice recorden gaat gewoon goed. Hier kan verder ook niet veel over verteld worden, hij werkt, en je kan jezelf goed terug horen. Wat wil je nog meer?
De record functie via de line-in is een ander verhaal. Je kan hier vanaf een willekeurige audio bron direct MP3'tjes opnemen in drie verschillende formaten: 33kbps, 45kbps of 89kbps. Dit is wat karig als je het mij vraagt. Ik heb zelf het liefst MP3'tjes in 192 kbps, en dit is maar de helft. Nu klinkt het niet onaardig, maar als het volume harder gaat hoor je toch zeker een groot verschil met het origineel. Deze functie is dus best aardig, en aangezien er nog niet zo heel veel MP3 spelers deze functie hebben is het wel een pluspuntje.

Bediening

Alle extra functies van de FY200 zijn beschikbaar via het menu. Je begint standaard in de MP3 speel mode, en via de menu-knop kom je dan in het hoofdmode selectie scherm (MP3, Record, Radio), welke allemaal weer een submenu hebben. Ook hier geldt weer bij dat het even wennen is in het begin, maar dat is met bijna alle apparaten zo. De handleiding die meegeleverd wordt op de cd-rom is erg duidelijk en als je die dus even leest moet het helemaal geen probleem opleveren.