Special: Roadrage 2003

Niet alleen het weer was compleet anders dan op die mooie zonnige dag in mei, toen ik Chimaira en Spineshank voor het eerst live zag. Ten eerste was het publiek duidelijk meer in vorm, ten tweede waren de bands een stuk beter en tot slot was het een specialere avond vanwege het feit dat dit optreden gefilmd werd voor een DVD die begin volgend jaar uit moet komen.

Chimaira opende net als in mei de avond. De setlist was dit keer echter een stuk gevarieerder. Vooral het feit dat ze 'Eye Of A Criminal' speelden was voor mij een hoogtepunt. Chimaira bevestigde weer eens dat ze hun goede live reputatie niet voor niets bezitten. Het geluid had wel wat beter afgesteld kunnen zijn, vooral de gitaar stond redelijk hard. Ik denk dat dit een beetje te maken had met de opnames en het was ook niet echt storend voor de rest. Je kon wel merken dat de band inmiddels alweer wat tourervaring rijker was, het klonk allemaal veel strakker, de band had er ook zichtbaar meer lol in. Zanger Mark Hunter heeft van de pers de bijnaam 'Metal Mozes' gekregen vanwege het feit dat hij vindt dat de 'echte' Metal weer terug moet komen. Om deze bijnaam recht te doen liet hij het publiek in tweeën opsplitsen. Op zijn commando vlogen de twee helften elkaar vervolgens weer in de haren. Dit is na de 'ga-zitten-en-spring-op-mijn-commando'-actie van Slipknot de gaafste publieksactie die ik op een concert heb gezien.

Na Chimaira was het de beurt aan Spineshank om het publiek op te jutten. Ik was niet echt bijster positief over hun nieuwste album, maar ik denk dat ik die plaat een tweede kans ga geven. Live klonk het zoveel overtuigender dan in mei. Ik dacht toen dat het wel meeviel met de stemproblemen van zanger Jonny Santos, het tegendeel bleek maandag. Ook deze band was een stuk beter dan in mei. De publieksparticipatie was dit maal een stuk beter, Jonny dook ook regelmatig het publiek in en spoorde ze meermalen aan voor een circlepit. Ongetwijfeld was dit allemaal voor de DVD, maar het publiek deed gretig mee, ik heb zelden zulke fanatieke pits gezien. Het leek een perfecte avond te worden, totdat Ill Niño opkwam.


Deze band trekt me niet; ik vind het op CD niet heel erg speciaal en ook live heeft het me niet kunnen overtuigen. Als je met zeven man (!) probeert te creëren wat Soulfly met vier man met twee vingers in de neus wel kan doe je in mijn ogen toch echt iets verkeerd. Nu had de band wel de moeilijke taak om Chimaira en Spineshank te overtreffen, maar toch. Ik snap sowieso het nut van die tweede percussionist niet. Vaak speelt hij hetzelfde als de 'normale' drummer en als hij dan wat anders speelt is het niet te horen omdat het geluid niet echt lekker staat afgesteld. Het kan ook zijn dat ik de hun teksten niet helemaal begrijp, maar als je zingt 'God Save Us' en vervolgens een pentagram onder je microfoon standaard hebt, kom je een beetje zielig over. Ik werd ook echt behoorlijk moe van al die anarchistische peptalk, het 'Fuck your government'-verhaal heb ik nu inmiddels wel gehoord en is te makkelijk scoren. Nee, dit was echt een domper op een voor de rest erg geslaagde avond. Ik ben ook erg benieuwd naar wat ze van de DVD gaan maken, aan het beeldmateriaal te zien kunnen ze echt wel wat leuks fabriceren. Misschien zie je jezelf nog terug! Was je er niet bij, dan kun je via onderstaande link de drie concerten alsnog beluisteren.

Links:
Het Roadrage 2003 topic op FOK!forum
Beluister Roadrage 2003 via 3voor12