FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 oktober 2003

Alkmaar in hoger beroep

Het college van B&W uit Alkmaar gaat zo goed als zeker in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak KooimeerPlaza.

De bodemprocedure die door de ondernemingsvereniging werd aangespannen, leverde een bouwverbod op voor het nieuwe stadion voor AZ. Burgemeester Van Rossen en wethouder Van Vliet uitten stevige kritiek op het vonnis. Zo zeiden ze onplezierig verrast te zijn door de onderbouwing van het vonnis.

In de bouwvergunning stond aangegeven welke vormen van detailhandel binnen de thema's sport, vrije tijd en recreatie bij het nieuwe KooimeerPlaza zijn toegestaan. Volgens de rechter had dit niet gemogen zonder het ruimtelijk te onderbouwen.

AZ zal zich pas na dit weekend uitlaten over de kwestie. Dirk Scheringa was teleurgesteld dat zoiets in Nederland mogelijk is, volgens Van Vliet.

Ontknoping EK kwalificatie

De kwalificatiereeks is ten einde de uitslagen zijn bekend. De grote voetballanden kunnen de koffers vast klaarzetten, de wat kleinere kijken uit naar maandag als de loting van de play-offs plaats vindt.

Een grote teleurstelling voor de Belgen. Ondanks een 2-0 zege op Estland werd BelgiŽ vanavond uitgeschakeld voor het EK 2004. Piiroja (ed) en Buffel scoorden. Koploper Bulgarije verloor echter in KroatiŽ (1-0), waardoor de Kroaten een play-off mogen spelen. Belgie en KroatiŽ eindigden in punten gelijk. KroatiŽ won thuis echter met 4-0 van de Belgen, waar het uit met 2-1 verloor.

Waar Engeland en Duitsland zich tegen respectievelijk Turkije en IJsland wel plaatsten, deed Spanje dat niet. Ondanks de eigen ruime 4-0 zege bleef Griekenland de Spanjaarden nog juist voor.


Direct geplaatst voor het EK 2004:
Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, ItaliŽ, TsjechiŽ, Zweden, Zwitserland

Voor de play-offs zijn geplaatst:
Nederland, KroatiŽ, Letland, Noorwegen, Rusland, Schotland, SloveniŽ, Spanje, Turkije, Wales

Renault gaat Villeneuve redden?

Renault is misschien geÔnteresseerd om Jacques Villeneuve voor 2005 in te lijven.

De Canadees kreeg onlangs te horen dat hij bij BAR moest vertrekken. Het leek dat het waarschijnlijk het einde van de F1-carriŤre, ware het niet dat Flavio Briatore 'grote fan' van Jaques is. Helaas heeft de Renault-baas zijn zitjes voor volgend jaar al vol: Jarno Trulli en Fernando Alonso zullen bij het team blijven, maar er liggen kansen voor 2005.

"Hij is een grote," aldus Briatore, "Als hij geen team stoeltje in de F1 vind voor volgend jaar, zou dat zonde zijn, want we hebben mensen als hem nodig." "Ik weet zeker dat we hem in 2005 weer zijn want hij is nog steeds een goede rijder en heeft een team heel wat te bieden. Wie weet komt hij zelfs bij Renault terecht." Dit is zeker een mogelijkheid omdat Alonso veelvuldig met Ferrari in verband wordt gebracht voor 2005. Verder heeft Villeneuve nog sterke banden met Renault uit zijn tijd met Williams Renault.

Uitslag Nederland - MoldaviŽ

Het Nederlands Elftal speelde vanavond in Eindhoven tegen MoldaviŽ. Het speelde op het gemak en won met 5-0.

In de eerste helft speelde Nederland in een traag tempo. Jaap Stam kreeg een onnodige gele kaart. Alle op scherp staande Nederlandse spelers speelden overigens uit voorzorg niet mee. Pas op slag van rust kopte Patrick Kluivert uit een corner de openingstreffer achter de zwak keepende doelman van MoldaviŽ (1-0).

In de tweede helft zette Nederland een tandje bij en kon het via Wesley Sneijder op aangeven van Kluivert 2-0 maken. Het was Sneijder's debuutgoal.

Een kwartier voor tijd kreeg Pierre van Hooijdonk koud in het veld een strafschop mee. Hij schoot deze onberispelijk in (3-0). Rafael van der Vaart en Arjen Robben voerden daarna de score nog op tot de 5-0 eindstand. Ook voor Robben was het zijn eerste treffer in Oranje.

Nederland - MoldaviŽ (5-0)
43' Kluivert 1-0
51' Sneijder 2-0
74' Van Hooijdonk 3-0 (pen)
80' Van der Vaart 4-0
89' Robben 5-0

Nederland: Van der Sar, Reiziger (Makaay/33), Stam, Ooijer, Van Bronckhorst, Cocu, Sneijder, Van der Meyde, Kluivert (Van Hooijdonk/71), Van der Vaart, Overmars (Robben/65)

MoldaviŽ: Hmaruc, Savinov, Covalenco (Testemitanu/(63), Valuta, Catinsus, Priganiuc, Covaliciuc, Barisev, Ivanov (Miterev/82), Cebotari, Dadu (Golban/75)

De eindstand in Groep 3:

Pos.ClubAWGVPV-T
1. TsjechiŽ87102223-5
2. Nederland86111920-6
3. Oostenrijk8305912-14
4. MoldaviŽ820665-19
5. Wit-Rusland810734-20

Voetbal: Uitslag Nederland - MoldaviŽ

Het Nederlands Elftal speelde vanavond in Eindhoven tegen MoldaviŽ. Het speelde op het gemak en won met 5-0.

In de eerste helft speelde Nederland in een traag tempo. Pas op slag van rust kopte Patrick Kluivert uit een corner de openingstreffer achter de zwak keepende doelman van MoldaviŽ.

In de tweede helft zette Nederland een tandje bij en kon het via Wesley Sneijder op aangeven van Kluivert 2-0 maken. Een kwartier voor tijd kreeg Pierre van Hooijdonk koud in het veld een strafschop mee. Hij schoot deze onberispelijk in (3-0). Rafael van der Vaart en Arjen Robben voerden daarna de score nog op tot de 5-0 eindstand.

De eindstand in Groep 3:
Pos.ClubAWGVPV-T
1. TsjechiŽ87102223-5
2. Nederland86111920-6
3. Oostenrijk8305912-14
4. MoldaviŽ820665-19
4. Wit-Rusland810734-20


Vanavond werden ook de overige wedstrijden in de EK kwalificatie afgewerkt. Hieronder staan de landen die zich direct hebben geplaatst voor het EK 2004:
Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, ItaliŽ, TsjechiŽ, Zweden, Zwitserland

Voor de play-offs zijn geplaatst:
Nederland, KroatiŽ, Letland, Noorwegen, Rusland, Schotland, SloveniŽ, Spanje, Turkije, Wales

Aanstaande maandag zullen in Frankfurt de landen middels loting worden gekoppeld. Na een uit- en thuiswedstrijd plaatst vervolgens de sterkste zich voor het EK in Portugal.

Voor meer nieuws, zie de FOK!Competitiemanager!
Discussier ook mee in het Voetbalforum!

Spanje en Turkije naar play-off

Het is Spanje niet gelukt zich rechtstreeks te kwalificeren voor het EK 2004. Griekenland was in groep 6 de sterkste. Turkije kwam in Istanbul niet langs Engeland en speelt ook de play-off om plaatsing.

Spanje wist vanavond zelf dik te winnen van ArmeniŽ (0-4). De doelpunten waren van Valeron, Raul en Reyes (2). Griekenland was de Spanjaarden echter net te vlot af. De Grieken moesten winnen en voldeden thuis tegen Noord-Ierland aan die opdracht (1-0). Tsartas velde twintig minuten voor tijd uit een strafschop het vonnis over Spanje.

Turkije werd tegen Engeland nooit echt gevaarlijk. In Istanbul bleef het 0-0 mede doordat David Beckham bij het nemen van een penalty onderuit gleed en hoog over schoot. Engeland verzekerde zich met het punt van directe plaatsing. Voor Turkije resteert de play-off plaats.

Special: Roadrage 2003


Afgelopen maandag was het weer zover; het jaarlijkse circus van Roadrunner Records, Roadrage, denderde door Nederland. Chimaira, Spineshank en Ill NiŮo waren de bands die dit keer de herrie van Roadrunner vertegenwoordigden. Roadrage is niet alleen een mini-festival, maar onder dezelfde noemer verschijnt ook elk jaar een DVD-compilatie van videoclips met de bands van Roadrunner. Op de volgende pagina's lees je reviews van de DVD en het concert.

Bridgestone onderzoekt contractbreuk BAR

Bridgestone gaat de juridische aspecten onderzoeken van de contractverbreking die BAR heeft aangevraagd.

Er is namelijk gebleken dat het contract tussen BAR en de bandenleverancier pas na het komende seizoen afloopt. BAR heeft daarom een verzoek tot ontbinding ingediend.

Een woordvoerder van Bridgestone bevestigde dat ze de juridische aspecten aan het onderzoeken zijn. "Daarbij spelen ook de technologische voordelen die voortvloeien uit de samenwerking met BAR een rol," aldus de woordvoerder.

Waarschijnlijk zal Bridgestone om een schadeloosstelling vragen. Een blijvende samenwerking tussen bandenleverancier en een onwillig team zal voor beide kanten niet werken.

Christenen willen visvergunning in Dode zee

luc75 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse fundamentalistische christenen hebben aan de IsraŽlische autoriteiten gevraagd om hun een visvergunning te verstrekken. Ze willen gaan vissen in de Dode Zee. Dit is zeer opvallend omdat in het zoute water geen vis leeft.

De aanvraag is echter bloedserieus. De christenen verwijzen in de aanvraag naar een profetie van EzechiŽl (47:10) in het Oude Testament. Daar staat: "Langs de kust, van Engedi tot En-EglaÔm, staan vissers en hangen er netten te drogen. De vissoorten zijn er even talrijk als in de Grote Zee".

TsjechiŽ wint nipt

TsjechiŽ heeft de kwalificatiereeks in stijl afgesloten, ook van Oostenrijk werd gewonnen (2-3).

De Tsjechen moesten in acht wedstrijden enkel in de Kuip twee winstpunten achter laten. Tegen Oostenrijk leek het overigens nog mis te gaan.

Nadat TsjechiŽ voor rust een 0-1 voorsprong had genomen, kwam Oostenrijk in de slotfase van de tweede helft met 2-1 voor. Vachousek had echter snel een antwoord (2-2). Jan Koller scoorde in blessuretijd de winnende treffer (2-3).

TsjechiŽ incasseerde in acht wedstrijden slechts vijf tegentreffers en produceerde zelf 23 treffers.

Duitsland plaatst zich voor EK 2004

De eerste uitslagen zijn bekend. In Groep 5 plaatste Duitsland zich dankzij een 3-0 thuiszege op IJsland voor het EK Portugal.

De Duitsers bleken dan toch sterker dan de IJslanders. De doelpunten werden gemaakt door Ballack, Bobic en Kuranyi. Voor de IJslanders waren de druiven zuur. Twintig minuten voor tijd maakte Schotland het winnende doelpunt tegen Litouwen (1-0), waardoor de Schotten maandag in de lotingskoker verdwijnen.

In groep 5, waar Zweden al zeker was van directe plaatsing, werd Polen uitgeschakeld. Polen won zelf wel in Hongarije (1-2), maar Letland was in Zweden verrassend te sterk voor de listaanvoerder (0-1). Alleen bij verlies van de Letten had Polen de play-offs nog gehaald.

Jong Oranje gunt MoldaviŽ punt

Jong Oranje speelde vandaag in Helmond met 0-0 gelijk tegen Jong MoldaviŽ.

Nederland had vooraf weinig meer te winnen, de ploeg werd hoe dan ook vierde in de poule achter TsjechiŽ, Wit-Rusland en Oostenrijk. Alleen MoldaviŽ werd achter zich gehouden. TsjechiŽ werd dankzij een 2-0 zege op en in Oostenrijk eerste in de groep.

Jong Oranje slaagde er wederom niet in om Olympisch voetbal af te dwingen.

Gretta Duisenberg opnieuw naar Ramallah

neoMagic had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gretta Duisenberg, de vrouw van Wim Duisenberg (president van de Europese Bank), reist in november af naar Ramallah. Ze zal daar als menselijk schild dienen om zo Yasser Arafat en zijn hoofdkwartier te beschermen.

"M'n man en kinderen vinden het niet leuk, maar ik kan niet anders", aldus Duisenberg op Business Nieuws Radio.

Het is niet de eerste keer dat Gretta Duisenberg naar de Palestijnse gebieden gaat. Eerder dit jaar ging ze ook al. Haar eerste reis zorgde voor veel ophef in binnen- en buitenland.

Kalmeren suÔcidale man leidt tot boete

bordewolf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het redden van een medeburger die zelfmoord wil plegen, kan je duur komen te staan. Dit ondervond ook een Belg die vorig jaar een landgenoot van zelfmoord weerhield. Vrijdag veroordeelde de rechter hem tot het betalen van een boete van ruim 400 euro. De rechter was namelijk van mening dat de man zich misdroeg tijdens de reddingspoging.

De suÔcidale man, die helemaal door het lint ging, wilde van een voetgangersbrug boven de Maas springen. Om hem te kalmeren gaf de voorbijganger de man een klap in zijn gezicht. Dat hielp, de man zag af van zijn sprong, wel diende hij een klacht in bij de politie. Door de klap had de man namelijk zijn neus gebroken.

De eis van 1250 euro vond de rechter iets te hoog. Wel was de rechter van mening dat de klap inderdaad buitenproportioneel was en hij veroordeelde de karateleraar tot het betalen van een boete van ruim 400 euro.

Toch geen rechtszaak om cd-beveiliging

Sappa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De student, die afgelopen week op zijn website vertelde hoe de Mediamax cd-3 beveiliging kon worden omzeild, zal toch niet worden aangeklaagd door de maker van de beveiling, SunnComm. Dit meldde de directeur van SunnComm, Peter Jacobs, gisteren. Volgens hem zou een aanklacht tegen de student een verkeerd signaal geven aan mede-studenten.

SunnComm vindt het onderzoek van Halderman onnauwkeurig. "De Mediamax-beveiliging werkt met Windows Media Player 9 en digital rights management-technologie en staat wel toe dat van een cd een kopie wordt gemaakt op de harde schijf van een pc. Vanaf daar kan de muziek, als de artiest het toestaat, worden overgezet op een mp3-speler en zelfs is het toegestaan om een beperkt aantal cd's voor eigen gebruik te maken."

Verder denkt SunnComm dat een rechtzaak tegen een student een verkeerd beeld geeft aan studenten. Tenslotte zijn dat juist mensen die later bij bedrijven als SunnComm gaan werken om dergelijke technologieŽn te ontwikkelen.

Voetbal: vermoedelijke opstelling Oranje

Het Nederlands Elftal zal vanavond haar opwachting maken tegen MoldaviŽ. De tweede plek van Nederland staat al vast. Het duel maakt derhalve niet zoveel meer uit.

De vermoedelijke opstelling, aldus Voetbal International:

Edwin van de Sar; Michael Reiziger, Andrť Ooijer, Jaap Stam, Giovanni van Bronckhorst; Andy van der Meyde, Phillip Cocu, Paul Bosvelt, Marc Overmars; Rafael van der Vaart en Patrick Kluivert.

Frank de Boer en Boudewijn Zenden zullen dus waarschijnlijk niet meespelen. Bondscoach Dick Advocaat wil met geen van beiden onnodige risico's nemen omdat beide spelers een gele kaart op zak hebben. Zouden Frank de Boer en Boudewijn spelen en nog een gele kaart ontvangen, dan zijn ze automatisch geschorst. Zou die kaart in het duel van vanavond tegen MoldaviŽ vallen, dan volgt voor beide spelers een schorsing voor het eerste EK kwalificatie play off-duel op 15 november.

Uit de training van afgelopen vrijdag kan opgemaakt worden dat Advocaat ook voor zichzelf al besloten dat hij het tweetal buiten de ploeg laat. In geen van de twee varianten die Oranje uitprobeerde was een plaatsje ingeruimd voor Frank de Boer en Boudewijn Zenden.

De tussenstand in Groep 3:
Pos.ClubAWGVPV-T
1. TsjechiŽ76101920-3
2. Nederland75111615-6
3. Oostenrijk7304910-11
4. MoldaviŽ720565-14
4. Wit-Rusland810734-20


Voor meer nieuws, zie de FOK!Competitiemanager! Discussier ook mee in het Voetbalforum!

De buitenlandse media over 'Mabelgate'

Gisteren kwam het nieuws dat het kabinet geen Toestemmingswet zal aanvragen voor het op handen zijnde huwelijk van Prins Friso en Mabel Wisse Smit. Het nieuws dat prins Johan Friso afziet van zijn recht op troonopvolging heeft de voorpagina's van de meeste buitenlandse kranten gehaald en werd breed uitgemeten. Zo schrijven de meeste buitenlandse media over een crisis in de Nederlandse monarchie nu Friso zijn "maffia-bruid" verkiest boven de troon. Hieronder een kort overzicht:

De Engelse krant The Daily Telegraph schrijft dat Friso de troon opgeeft voor een gangster-meisje. The Herald Tribune had als kop dat de prins de troon opgeeft voor de liefde. De Spaanse krant El Pais betitelt de affaire als een romantisch melodrama en meldt dat Johan Friso zijn recht op troonsopvolging heeft opgegeven omdat er 'een politiek veto' is uitgesproken.

De Gazet van Antwerpen is van mening dat het koningshuis op haar grondvesten dendert. Het Nieuwsblad in BelgiŽ bekijkt de zaak behoorlijk nuchter. De Belgische krant legt de nadruk op het romantische aspect: de keuze voor de liefde boven de troon. Volgens de krant wil heel Nederland maar ťťn ding weten: of Mabel wel of niet seks met crimineel Klaas Bruinsma heeft gehad.

De Argentijnse krant La Nacion meldt dat de zwager van Maxima Zorreguieta afstand doet van zijn recht op troonopvolging. De krant herinnert aan de problemen rond de parlementaire toestemminng voor het huwelijk van prins Willem Alexander met Maxima in 2001.

President Zuid-Korea wijst ontslag kabinet af

In Zuid-Korea is een politieke crisis ontstaan vanwege een corruptieschandaal, waarvan de regering wordt beschuldigd. Het gehele kabinet heeft inmiddels haar ontslag aangeboden, maar president Roh Moo-hyun heeft dit niet geaccepteerd.

De crisis is een direct gevolg op de excuses die de president gisteren aanbood aan het volk. Reden hiervoor is het meest recente corruptieschandaal dat aan het licht kwam. Zo zou ťťn van de persoonlijke secretarissen van Roh voor bijna 1 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen van een groot Zuid-Koreaans bedrijf.

Ofschoon de president niet het ontslag van het voltallige kabinet wilde accepteren, houdt hij wel de mogelijkheid open zelf op te kunnen stappen als hijdenkt dat hij niet langer het vertrouwen van het publiek heeft.

Bush: 'Wťl vooruitgang geboekt in Irak'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak Ondanks de vele negatieve berichtgeving van de laatste tijd, waaronder vele aanslagen, stelt de Amerikaanse president George Bush dat er wťl vooruitgang wordt geboekt in Irak. Met het oog op de presidentsverkiezingen in 2004 in de Verenigde Staten is Bush begonnen met een pr-offensief. Hij wil hiermee de positieve ontwikkelingen in Irak beter benadrukken. Bush' populariteit kwam onlangs op een historisch dieptepunt.

Tijdens de wekelijkse radio-toespraak hoorden de Amerikanen het begin van het pr-offensief. Zo zei Bush dat Irak een land is waar "de markten bloeien, de winkelschappen vol liggen, de olie stroomt en de satellietschotels als paddestoelen uit de grond schieten. Sinds de bevrijding van het land, zijn er duizenden nieuwe bedrijven opgericht. Met onze assistentie bouwen de Irakezen wegen, havens en treinsporen om de commercie op gang te brengen."

Tijdens zijn radiotoespraak gaf Bush nog eens aan dat er 87 miljard dollar extra moet komen, om de veiligheid in Irak en Afghanistan te kunnen waarborgen. Bush gaf aan dat het geld noodzakelijk is om Irak te helpen om de mogelijkheden van het land maximaal te benutten. Het bedrag komt bovenop de 48 miljard die de oorlog al heeft gekost.

Busstaking geen doorslaand succes

De busstaking van vanmorgen is geen doorslaand succes geworden. Niet overal werd even goed gehoor gegeven aan de oproep van FNV om te gaan staken.

In Den Haag reed uiteindelijk ongeveer zeventig procent van alle bus- en tramlijnen van het Haagse stadsvervoer HTM wel. Een woordvoerder van de maatschappij gaf aan dat er twee lijnen niet reden. De meeste werknemers zijn tussen half zeven en zeven uur gewoon begonnen met werken. De FNV spreekt het bericht van HTM tegen: "De helft van het personeel staakt", aldus woordvoerder Pronk van de FNV. Connexxion gaf aan dat zeventig procent van de bussen niet reed. Ook dit sprak de FNV tegen, want volgens de vakbond was het zeker 90 tot 95 procent. In Zeeland waren de meeste bussen wel gaan rijden.

In Breda liep het bijna uit de hand. Zo kwam het er tot schermutselingen. Toen acht buschauffers aan het werk wilden gaan, werden ze tegengehouden door de stakende collegae. Daarop leek de zaak te escaleren, maar de werkwillende chauffeurs besloten alsnog binnen te blijven.

FNV gaat over op plan B


Omdat de acties niet het gewenste effect hebben, is de FNV van plan om nu doelgerichtere acties te gaan voeren. Voorzitter De Waal zei namelijk dat Nederlanders de grote protestacties ontwend zijn. Daarnaast is de maatschappelijke acceptatie aanzienlijk minder geworden. De Waal zei: "Misschien is dat wel de straf voor onze gematigde opstelling van de laatste jaren".

De FNV is nu van plan om met kleine groepjes zich meer op ťťn persoon of ťťn instelling te richten, zoals bijvoorbeeld een minister. De vakbond hoopt zo met minder meer effect te realiseren.

Pastoor overlijdt tijdens huwelijksmis

Guardian Angel had ons via de newssubmit het volgende te melden: Nieuws - Voorpagina

Een bizarre gebeurtenis in het Limburgse Steyl. Daar overleed een pastoor tijdens het vieren van de huwelijksmis. Vlak voordat de huwelijksmis ten einde liep, werd Pastoor J. Amting, van de Rochusparochie in Steyl en de Sint Jozefparochie in Tegelen, onwel. Hij stierf vrijwel meteen op het altaar. Amting werd 71 jaar. De pastoor was nog maar net terug van zijn reis uit Rome, waar hij de heiligverklaring van pater Arnold Janssen bijwoonde.

De reis naar Rome was voor Pastoor Amting zeer vermoeiend geweest. Toch wilde hij zijn verplichtingen nakomen. De pastoor leed aan ouderdomssuiker. Amting zou ťťn van de voorgangers zijn dit weekeinde rondom de festiviteiten van de heiligverklaring van Arnold Janssen. Ondanks het overlijden van de pastoor gaan de festiviteiten zondag gewoon door. Woensdag vindt om zeven uur in Steyl een avondmis plaats.

SyriŽ zweert nogmaals wraak op IsraŽl

Vandaag is bekend geworden dat SyriŽ nogmaals heeft gezworen een eventueel volgende aanval van IsraŽl op het land te zullen wreken. Volgens een regeringswoordvoerder heeft SyriŽ het recht om zichzelf te kunnen verdedigen. Wanneer IsraŽl dit nog een keer doet, zoals een week geleden ook gebeurde, zal dat gewroken worden, aldus de regeringswoordvoerder. Eerder deze week sprak een ambassadeur van SyriŽ in Spanje met ongeveer dezelfde woorden. De landen zijn formeel gezien nog altijd in oorlog met elkaar.

Afgelopen zondag voerde IsraŽlische gevechtstoestellen bombardementen uit op een vluchtelingenkamp vlakbij de Syrische hoofdstad Damascus. IsraŽl blijft volhouden dat er terroristische activiteiten werden gepleegd, want het zou een opleidingskamp voor terroristen zijn. SyriŽ zweert bij hoog en laag dat het een vluchtelingenkamp was.

IsraŽl reageerde laconiek op het nieuws vanuit SyriŽ Zo stelt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van IsraŽl dat: "ieder land een doelwit van IsraŽl is dat terroristische organisaties of terroristenleiders herbergt". Het toepassen van geweld tegen die landen is volgens de woordvoerder zelfverdediging, omdat terroristen onschuldige burgers in IsraŽl aanvallen. De kwestie leidde van de week binnen de Verenigde Naties tot grote verdeeldheid.

Koot en Bie ťťn keer terug bij VPRO

SimpelDe VPRO gaat volgende maand een anderhalf uur durende terugblik uitzenden van de programma's die Kees van Kooten en Wim de Bie hebben gemaakt in de loop der jaren voor de omroep. Op zondag 16 november staat De terugkeek van Van Kooten en De Bie geprogrammeerd.


Bij VPRO komen al jaren vele verzoeken tot herhaling van fragmenten uit afleveringen van het duo binnen. Vijf jaar geleden stopten ze met hun televisie-uitzendingen, na ruim 20 jaar actief te zijn geweest voor de omroep.

Van Kooten en De Bie waren in de jaren 70 en 80 ongekend populair met hun satirische kijk op de Nederlandse samenleving. Bij de VPRO begonnen ze in 1972 met 'Gat van Nederland'. Daarvoor waren ze al actief bij de VARA, met onder meer Hadimassa, en De Klisjeemannetjes op de radio. Op tv braken ze helemaal door in 1974 met de uitzendingen van het Simplisties Verbond.Tot en met hun laatste programma aan toe, 'Keek op de Week' (1998) zagen vele typetjes het licht, onder meer: de Vieze Man, de Duitse Leraar, Koos Koets en Robbie Kerkhof, Dirk, Cor van der Laak en familie, de burgemeester en wethouder van Juinen en F. Jacobse en Tedje Van Es met hun Tegenpartij.

Na 1998 is Wim de Bie nog twee seizoen met een eigen programma op de buis geweest. Momenteel is hij actief voor de VPRO met zijn eigen weblog. Kees van Kooten heeft zich teruggetrokken uit het tv-leven, en concentreert zich op het schrijven.

Vanaf 18 oktober kunnen kijkers via een speciale website hun favoriete fragmenten opgeven. De top-5 completeert de eigen, chronologisch uit te zenden, keuze van Van Kooten en De Bie.


Als de ''vrije jongens'' Jacobse en Van Es

-
Fansite over Van Kooten en De Bie.

Uitslag zaterdagkwalificatie

Hevige regen gooide vandaag roet in het eten voor de top 5 van gisteren. Ralf Schumacher wist geen tijd op de klok te zetten, Jarno Trulli heeft het door de enorme hoeveelheden water niet eens geprobeerd. Jos Verstappen liet zien dat hij heel wat meer in zijn mars geeft dan teamgenoot Nicolas Kiesa.

Pos. CoureurTeam  Tijd
1 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  1.31.713
2 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1  1.32.412
3 Cristiano da MattaToyota Racing  1.32.419
4 Olivier PanisToyota Racing  1.32.862
5 Fernando AlonsoRenault F1  1.33.044
6 Mark WebberJaguar Racing  1.33.106
7 David CoulthardMcLaren Mercedes  1.33.137
8 Kimi RšikkŲnenMcLaren Mercedes  1.33.272
9 Jenson ButtonBAR Honda  1.33.474
10 Justin WilsonJaguar Racing  1.33.558
11 Nick HeidfeldSauber Petronas  1.33.632
12 Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas  1.33.896
13 Takuma SatoBAR Honda  1.33.924
14 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1.34.302
15 Ralph FirmanJordan Ford  1.34.771
16 Giancarlo FisichellaJordan Ford  1.34.912
17 Jos VerstappenMinardi F1  1.34.978
18 Nicolas KiesaMinardi F1  1.37.226
- Ralf SchumacherBMW Williams F1  
- Jarno TrulliRenault F1  

Veel dinosaurussporen gevonden in Portugal

NuX_NuFF wist het volgende te melden via de newssubmit:

Langs de westkust van Portugal zijn rond de 130 gefossiliseerde voetsporen van dinosaurussen gevonden. De voetsporen bevinden zich zo'n 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lissabon en dateren uit het late Jura-tijdperk. Ze werden in augustus ontdekt door een bewoner van het gebied, die het Lourinhamuseum inschakelde. Het museum, dat al opgravingen in het gebied verrichtte, zette daarop een team archeologen en paleontologen in om de sporen te onderzoeken.

De curator van het Lourinhamuseum, Octavio Mateus, spreekt van een zeer belangrijke vondst. In de afgelopen jaren zijn langs de Atlantische kust in Portugal al meer dinosaurusfossielen gevonden, waaronder een dinosaurusnest met meer dan honderd gefossiliseerde eieren.

Amsterdam wil meer vrouwen aan top

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam wil meer vrouwen in topfuncties. Het is de bedoeling dat in 2006 ruim 40 procent van de directeuren binnen de gemeente en stadsdeelsecretarissen van het vrouwelijk geslacht zijn. Dit was vorig jaar nog 24 procent.

Burgemeester Cohen, die verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid in Amsterdam, sprak deze week met elf vrouwen in topfuncties uit verschillende sectoren in de maatschappij. Hij wilde te weten komen wat hen heeft bewogen om de top te bereiken, wat er verbeterd kan worden om meer vrouwen daar te krijgen en over de combinatie van zorgtaken en een topfunctie.

Uit deze gesprekken bleek dat vrouwen in een topfunctie nog altijd het gevoel hebben zich meer te moeten bewijzen dan hun mannelijke collega's. Ook pleitten de vrouwen voor een mentor binnen de organisatie om te adviseren over diversiteit in het personeelsbeleid. Een diverse samenstelling van het personeel leidt volgens onderzoek tot hogere productiviteit en flexibiliteit. De bepalende factor moet echter wel de kwaliteit van de vrouw zelf blijven. De gemeente Amsterdam gaat de uitkomst van de gesprekken gebruiken om haar doel voor 2006 te verwezenlijken.

Reden doodschoppen Joos ''racistische opmerking''

wouterwouter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Anja Joos blijkt te zijn doodgeschopt omdat ze ruzie kreeg met een groepje Marokkaanse jongeren op het Marie Heinekenplein, zo blijkt uit een verklaring van het OM. Nadat Joos de Dirk van den Broek-supermarkt verlaten had werd ze aangesproken door twee medewerkers die dachten dat ze wat gestolen had. Dit bleek niet waar te zijn, waarna ťťn van de medewerkers zich nog excuseerde.

Inmiddels waren er wat meer jongeren om Joos heen komen staan waarvan een aantal ook personeelslid was in de supermarkt, maar op dat moment niet aan het werk. Over en weer ontstond een scheldpartij tussen de 43-jarige Duitse junk en de Marokkaanse jongeren, waarbij Joos opmerkingen als ''kut-Marokkanen'' zou hebben gemaakt.

Eťn van de jongens gooit daarop een terrasstoel naar Joos. Zij wordt niet geraakt en gooit een stoel terug, die ook geen doel treft. Als ťťn van de jongens Joos vervolgens tegen de grond werkt, loopt de boel uit de hand. Omgeven door joelende vrienden schoppen ťťn of twee van de jongens ongeveer twee minuten in op de broodmagere, met aids besmette vrouw.

Twee toevallige omstanders, die niet tot de groep van acht of negen jongeren behoren, slaan de vechtpartij gade maar grijpen niet in. De jongens lopen vervolgens lachend en schreeuwend terug naar de supermarkt en Joos strompelde naar een terras waar ze even later overleed.

Hoofd-officier van justitie De Wit wil niet zeggen of de jongens bekenden zijn van politie en justitie. Ook weigert hij in te gaan op beweringen van buurtbewoners dat medewerkers van het Dirk van den Broek-filiaal vaker drugsgebruikers en daklozen aftuigen die zouden hebben gestolen. Wel wil hij duidelijk maken dat het incident niet past in de discussie over hoe ferm winkelmedewerkers mogen optreden na diefstal. Het gaat om 'een extreme vorm van zinloos geweld in het publieke domein'.

Marokkaanse vrouwen krijgen meer rechten

Riedel1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Koning Mohammed VI van Marokko heeft vrijdag een geplande wetswijziging bekend gemaakt die vrouwen meer rechten in het huwelijk moet geven. Het principe van "gehoorzaamheid van de echtgenote aan de man" wordt afgeschaft en het gezin komt in het vervolg onder "de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid" van man en vrouw.

De "mondelinge verstoting", waarmee de man het huwelijk mondeling kan beŽindigen, wordt afgeschaft. In het vervolg zal de man hiervoor eerst toestemming moeten vragen bij de rechter. Polygamie blijft wel bestaan, maar wordt aan banden gelegd. De vrouw kan in het vervolg tijdens de trouwerij laten vastleggen dat de man geen tweede vrouw mag nemen. Ook wordt het nemen van een tweede vrouw voor de eerste vrouw een geldige reden voor een aanvraag tot echtscheiding wegens "geleden schade".

Huwelijks- en familierecht is in Marokko een gevoelig onderwerp waarover al jarenlang gedebatteerd wordt tussen religieuze conservatieven en modernisten.

Casanova betrapt na blunder met e-mail

Mistermind had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Engelse man die met vier vrouwen tegelijk een relatie had, is betrapt toen hij per ongeluk aan allevier de vrouwen hetzelfde e-mailtje stuurde. Naar aanleiding daarvan zochten de vrouwen contact met elkaar en regelden ze een afspraakje in zijn favoriete kroeg om de man met zijn overspel te confronteren.

De 44-jarige Mark Ridgewell leerde de vier vrouwen kennen via een dating-service op internet. In zijn advertentie beweerde hij trouw en serieus te zijn. Om hun namen niet door elkaar te halen, noemde hij allevier de vrouwen prinses.

Toen ze achter zijn escapades kwamen, besloten de dames hem in zijn favoriete cafť in het zuiden van Engeland in het openbaar te schande te maken. Eťn van de vier dames, Dawn Knight, maakte een afspraak met Ridgewell. Daar aangekomen werd hij verrast met een confrontatie met allevier zijn vriendinnen. Zij vroegen hem in niet mis te verstane bewoordingen om opheldering.

Filiaal Rabobank overvallen in Emmen

cyberbull had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gistermiddag kort voor half drie heeft in Emmen een onbekende man een Rabobank-filiaal overvallen. Hij maakte daarbij gebruik van een voorwerp dat op een vuurwapen lijkt. De man maakte ongeveer 300 euro buit en verliet daarna de bank aan de Haagjesweg. Hij verdween rennend in de richting van de wijk Emmermeer.

Mensen die iets hebben gezien, kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Overval in Frankrijk op vliegveld Orly

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onlangs heeft een bankoverval op het Parijse vliegveld Orly voor paniek gezorgd. De overval op een agentschap van een creditcardmaatschappij werd gepleegd door vier mannen met automatische pistolen. De vier wisten de deur van het agentschap te vernielen alvorens ze werden betrapt door de politie.

De vier mannen begonnen te schieten op de politie, die terugschoot. Eťn van de vier daders raakte hierbij gewond. Het viertal wist te ontsnappen en molesteerde buiten een taxichauffeur. Daarbij werd opnieuw over en weer geschoten. Uiteindelijk zijn de vier ontkomen.

Maastricht wordt vesting door OVSE

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op 1 en 2 december verandert Maastricht bijna in een vestingstad vanwege de top van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Mensen die in de buurt wonen van het Mecc, waar de top plaatsvindt, zullen gescreend worden. Ook mogen ze tijdens de top geen bezoek ontvangen tenzij ze dat van tevoren aangeven.

Volgens de politie gaat Maastricht deze keer merken dat er een topconferentie wordt gehouden. Op de OVSE-top zullen ministers van Buitenlandse Zaken (BZ) van 55 landen met elkaar vergaderen. De beveiliging is nog strenger geworden nu vaststaat dat de Amerikaanse minister van BZ, Colin Powell, ook komt. De reden daarvoor is niet alleen dat de VS strengere veiligheidseisen stellen, het feit dat Powell komt leidt ook tot een zwaardere bezetting van de andere delegaties. De algemene plaatselijke verordening in Maastricht is aangepast zodat eventuele relschoppers in de buurt van het Mecc en op andere plaatsen in de stad geweerd kunnen worden.

Gewoon politiewerk in het gedrang

In de periode van de top zijn alle verloven bij de politie ingetrokken. Tijdens de conferentie zelf komt het dagelijkse politiewerk in het district Maastricht waarschijnlijk wel in het gedrang. Men verwacht dat van het gewone politiewerk alleen het hoogstnoodzakelijke gedaan wordt en de rest blijft liggen. Bij de conferentie zullen in totaal ongeveer 2000 agenten uit het hele land aanwezig zijn.

De inwoners van Maastricht zullen meer merken van deze top dan van de Euro-top die in december 1991 in de stad gehouden werd, waarbij alle Europese leiders aanwezig waren. Voor dit soort bijeenkomsten gelden sinds de aanslagen van 11 september 2001 strenge veiligheidseisen. Men houdt nu veel meer rekening met de dreiging van terroristische aanslagen. Daarom mogen alleen mensen met speciale toestemming het gebied rond het Mecc binnen

Minder bewegingsvrijheid voor Maastrichtenaren

Alle omwonenden in een straal van 100 tot 200 meter van het Mecc worden door de politie volledig gescreend om mogelijke risico's voor aanslagen te ontdekken. Aan het natrekken van de buurtbewoners hebben meerdere politiemensen een fulltime taak. Omwonenden moeten alle gasten die zij krijgen van tevoren melden. Als iemand bijvoorbeeld studerende kinderen heeft die in het weekend voor de top naar huis komen, worden zij ook gescreend en op een lijst geplaatst. Iemand die niet op de lijst voorkomt, mag het gebied niet in. De politie zegt dat het voor omwonenden verstandig is om geen feestjes of andere bezoekjes te plannen in het weekend voor de OVSE-top.

Ook de hotels waar de delegaties van de 55 landen, in totaal ongeveer duizend mensen, verblijven, zullen zwaar beveiligd worden. Ook het personeel en de omwonenden van de hotels zullen nagetrokken worden.

Vandaag rijden de bussen niet

Zojuist is in het grootste deel van het land de staking van het buspersoneel begonnen. Hierdoor rijden er geen streekbussen. De FNV heeft tot de staking opgeroepen.

De werknemers in het streekbusvervoer leggen het werk neer uit protest tegen de kabinetsplannen. De staking duurt van 06.00 uur tot 12.00 uur. In Groningen, Nijmegen en Den Haag zullen er in die uren ook geen stadsbussen rijden. De Groningers kunnen wel met een treintje en een paardenkoets naar de binnenstad reizen.

De treinen zullen in het hele land om 11.55 uur een paar minuten stilstaan. Tussen Zutphen en Winterswijk en Arnhem en Winterswijk rijden de treinen niet.

NS: dinsdag geen treinen in Den Haag


Om een chaos in de treinenloop te voorkomen, laat de NS dinsdagochtend geen treinen in en rond Den Haag rijden. De FNV had voor dinsdag in die regio acties op het spoor aangekondigd.

Volgens de aangekondigde actie zouden treinen dinsdagochtend niet op stations in de regio Den Haag stoppen. De NS heeft besloten het treinverkeer rond de stad helemaal stil te leggen uit angst dat de aangekondigde staking van de FNV het hele treinverkeer in de Randstad in de war zal sturen.

"De pijnlijke keus de lijnen zelf stil te leggen is uitdrukkelijk geen steunbetuiging aan de protesten van de FNV", stelde NS-topman Veerman. "Wij vinden de acties op het spoor, gericht tegen het kabinetsbeleid, onjuist, onterecht en onverantwoord".

FNV-bestuurder Van de Berg zei zich te ergeren aan het "geŽtter" van de NS. "Ze suggereren dat onze actie tot chaos en onveiligheid had geleid. Dat is niet zo." De FNV gaat dinsdag actie voeren op de stations. "We zullen laten zien dat de actiebereidheid bij de NS groot is", aldus Van de Berg.

Website RVD achter klaasbruinsma.nl

Ambrosius, Movinghead en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds gisteren neemt het aantal bezoekers van de website van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) plotseling explosief toe. Reden hievan is dat de site sinds gistermorgen bereikbaar is via deze site.

Wanneer men klaasbruinsma.nl intypt, wordt iedereen, die op zoek is naar informatie over Bruinsma, doorgelinkt naar de RVD-site.

De RVD zegt van niets te weten. Het blijkt een grap te zijn van internetondernemer Bohlmeijer uit Amsterdam. Bohlmeijer kwam erachter dat het Bruinsma-domein nog vrij was en liet het webadres registreren, om het vervolgens door te linken naar de RVD. Sindsdien hebben minstens 1600 mensen de RVD-site bezocht.

Nog geen bod op Kluivert

Voorzitter Juan Laporta heeft verklaard dat er nog geen bod is uitgebracht op spits Patrick Kluivert. Barcelona wil ook niet van de speler af.

Laporta antwoordde op vragen van de pers dat er voor een speler als Kluivert altijd interesse is van andere clubs. "Wij hebben op dit moment geen concreet bod ontvangen".

Er ging het gerucht dat een Engelse club naar Kluivert had geinformeerd. De spits sprak recentelijk uit graag in de Premier League te willen spelen. In Barcelona krijgt hij de handen amper meer op elkaar.

Vier dierenactivisten vrijgesproken

De rechtbank in Zutphen heeft gisteren vier van de vijf dierenactivisten die terechtstonden wegens rellen bij een nertsenfokkerij in Putten, vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Eťn van de activisten werd veroordeeld tot vijf weken cel vanwege mishandeling; precies de tijd dat de man in voorarrest had gezeten.

De officier van justitie had tegen alle vijf de activisten vier maanden celstraf geŽist. Hij wilde hard optreden omdat anders chaos en wetteloosheid dreigen. De veiligheid van mensen weegt volgens hem zwaarder dan het welzijn van dieren.

VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat reageerde in het NOS-Journaal geschokt op de vrijspraak. Volgens hem een reden te meer om dierenactivisme onder de terrorismewet te laten vallen, omdat er dan makkelijker bewijs kan worden verkregen. Ook de persofficier beklaagde zich over de weinige wetten die men heeft, om grote groepen activisten aan te kunnen pakken.

Bij de actie in Putten zijn indertijd meer activisten gearresteerd. Zij werden na enige dagen al vrijgelaten en 44 van hen staan op 31 oktober terecht.

Geen Zenden en De Boer

Bondscoach Dick Advocaat kiest er vanavond voor om geen risico te nemen, hij stelt Frank de Boer en Boudewijn Zenden derhalve niet op. Beide spelers staan op 'scherp' en zouden geschorst kunnen raken voor de play-off.

Afgaande op de afsluitende training twijfelt Advocaat nog over twee varianten van opstelling. In geen van beide spelen de genoemde spelers een rol.

Frank de Boer: "Ik denk niet dat ik zal spelen. Ik heb nog geen gesprek gehad met de bondscoach, maar waarom zou je een risico nemen? Ik zal gewoon meedoen als hij me nodig heeft, maar als je het mij vraagt is het beter van niet."

De vermoedelijke opstelling:
Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Andrť Ooijer, Jaap Stam, Giovanni van Bronckhorst, Andy van der Meyde, Phillip Cocu, Paul Bosvelt, Marc Overmars, Rafael van der Vaart en Patrick Kluivert

Van Mieghem uit selectie gezet

Trainer Wiljan Vloet van Roda JC heeft Alain van Mieghem (21) uit de selectie gezet. De middenvelder ontwikkelt zich onvoldoende. Hij heeft in Kerkrade nog een verbintenis tot het einde van dit seizoen.

Nadat Roda eerder al Gregoor van Dijk liet weten dat er geen plaats meer voor hem was in de selectie, is Van Mieghem de tweede speler die door Vloet min of meer verbannen is. De Belg is tactisch en verdedigend te zwak onderlegt.

Vloet heeft van alles geprobeerd, "door hem te prikkelen, door hem geen rugnummer te geven enzo. Maar dat werkte niet." De genomen stap is het logisch gevolg.

Turkije wint eerste slag

Jong Turkije heeft gisteravond Jong Engeland in Istanbul met 1-0 verslagen. Het winnende doelpunt werd al na twee minuten spel gescoord door Fatih Sonkaya, die in Nederland bij Roda JC speelt.

De uitslag was voor Jong Engeland al niet meer van belang. De ploeg was al kansloos voor plaatsing. Jong Turkije plaatste zich echter voor Portugal.

Vanavond hebben de Engelsen al aan een gelijkspel voldoende. Het is te hopen dat de wedstrijd zonder problemen verloopt. De Turkse politie arresteerde gisteren 30 Engelse fans die de wedstrijd zouden hebben willen bezoeken.

Loting EK play-offs live bij NOS

De NOS zal maandag live verslag doen van de loting voor de play-off wedstrijden in de EK kwalificatie. De uitzending begint om 12.05 uur.

De vrije loting zal uitwijzen welk land Nederland treft om plaatsing voor het EK 2004 in Portugal. In totaal zullen er tien landen aan de loting deelnemen. Na een uit- en thuiswedstrijd zullen vervolgens de 'vijf sterkste landen' zich kwalificeren.

Vandaag zal alvast bekend worden wie er maandag in de kokers verdwijnen. Vooralsnog zijn alleen Nederland en SloveniŽ al zeker van een play-off plaats. Landen als Spanje en Engeland hopen er maandag niet bij te hoeven zijn.

Tom Egbers en Youri Mulder zullen de uitzending omlijsten.

Column: De Stadsparia

"Kejje je klauw niet uitsteke, sukkel!"
(rechts afslaande automobilist die 3 seconden
vertraging oploopt omdat de fietser naast hem
niet rechtdoor gaat maar rechtsaf)

O wat fiets ik graag. Als het windstil is. En niet te koud is. En niet te warm. En de vochtigheidsgraad precies juist. En het fietspad er niet uitziet alsof er een glascontainer op geleegd is. En alle stoplichten op groen springen als ik ze nader. En alle straten op mijn route lichtjes afhellen.
Maar zelfs met zulke fietsvriendelijke aanpassingen blijft het nog altijd de kunst om een fietstocht door de stad te overleven...
Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.