Meer mensen overlijden tijdens EK door voetbalstress

Op een speeldag van het Nederlands elftal, op een EK of WK, én de dag erna overlijden meer mensen dan op niet speeldagen. Dat blijkt uit onderzoek van www.uitvaartland.nl op basis van CBS data. Uitvaartland vergeleek verschillende spannende wedstrijden van het Nederlands elftal in de periode vanaf 2004 tot heden.

Voor het onderzoek heeft uitvaartland gekeken naar de 10 spannendste wedstrijden van het Nederlands elftal op EK’s en WK’s. Hieruit blijkt dat er gemiddeld 6,8% meer Nederlanders overlijden op en na de wedstrijddag ten opzichte van de dag ervoor. In 2016 en 2018 plaatste Nederland zich niet en ook de jaren tijdens het coronavirus zijn buiten beschouwing gelaten.

Datum

Wedstrijd

Gemiddeld percentage extra overledene op de dag van de wedstrijd en de dag erna t.o.v. de dag voor de speeldag

Spanning

23-06-2004

Nederland - Letland

24,5%

Groepsfase:
Dit was de derde poulewedstrijd en Nederland moest winnen om door te gaan naar de volgende ronde

25-06-2006

Nederland - Portugal

7,6%

Achtste finale:
Bekend als de "Slag van Neurenberg" vanwege het hoge aantal kaarten: 16 gele kaarten en 4 rode kaarten werden uitgedeeld. De wedstrijd was fysiek en chaotisch, en Nederland kon ondanks veel kansen niet scoren om de wedstrijd te keren na een vroeg doelpunt van Maniche

09-06-2008

Nederland - Italië

14,6%

Groepsfase:
Nederland speelde tegen de regerende wereldkampioen Italië en verraste iedereen met een indrukwekkende prestatie. Doelpunten van Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst zorgden voor een dominante overwinning, die Nederland’s status als een van de favorieten voor het toernooi versterkte.

14-06-2010

Nederland - Denemarken

5%

Groepsfase:
Dit was de openingswedstrijd voor Nederland in het toernooi, en een sterke start was cruciaal. Een eigen doelpunt van Simon Poulsen gaf Nederland een voorsprong, gevolgd door een doelpunt van Dirk Kuyt. De spanning zat vooral in de druk om het toernooi goed te beginnen en de vraag of Nederland hun potentieel kon waarmaken.

02-07-2010

Nederland - Brazilië

8,5%

Kwartfinale:
Nederland kwam terug van een 0-1 achterstand tegen vijfvoudig wereldkampioen Brazilië. Wesley Sneijder scoorde tweemaal om de wedstrijd te keren, en het was een intense strijd tot het einde.

11-07-2010

Nederland - Spanje

- 4,9%

Finale:
In de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje won Spanje met 1-0 na verlenging. Andrés Iniesta scoorde het enige doelpunt in de 116e minuut, waarmee hij Spanje zijn eerste wereldtitel bezorgde.

23-06-2014

Nederland - Chili

7,9%

Groepsfase:
Beide teams waren al geplaatst voor de volgende ronde, maar deze wedstrijd bepaalde de groepswinnaar. Nederland scoorde twee late doelpunten (Leroy Fer en Memphis Depay), wat een spannende climax gaf aan de wedstrijd en zorgde voor een boost in het vertrouwen voor de knock-outfase.

29-06-2014

Nederland - Mexico

6,6%

Nederland kwam terug van een 0-1 achterstand met twee late doelpunten. Wesley Sneijder scoorde in de 88e minuut, en Klaas-Jan Huntelaar maakte in blessuretijd de winnende penalty. De comeback en de dramatische wendingen maakten het een uiterst spannende wedstrijd.

05-07-2014

Nederland - Costa Rica

- 2,3%

Na een doelpuntloos gelijkspel volgde een zenuwslopende strafschoppenserie. Tim Krul, die speciaal werd ingebracht voor de strafschoppen, werd de held door twee strafschoppen te stoppen. De spanning was te snijden, en de dramatiek van de penalty's zorgde voor een onvergetelijk moment.

09-07-2014

Nederland - Argentinië

6,5%

Halve finale:
Een zeer tactische en intense wedstrijd die na verlenging eindigde in 0-0. De spanning bereikte een hoogtepunt tijdens de strafschoppenserie, waarin Argentinië uiteindelijk met 4-2 won en Nederland uitgeschakeld werd.

Andere studies tonen soortgelijk beeld

Eerder onderzoek van epidemiologen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) toont een soortgelijk beeld. Hieruit bleek dat het aantal sterfgevallen onder mannen door een hartinfarct of een hersenbloeding veertien keer hoger was dan normaal. Dit betrof de dag dat het Nederlands elftal werd uitgeschakeld in de kwartfinale tegen Frankrijk in 1996.

In een Duitse studie uit 2021 zagen onderzoekers dat kijken naar het FIFA WK 2014 een prikkel was voor hartinfarcten. Het aantal Duitsers dat met een hartinfarct in het ziekenhuis belandde, lag toen 3,7% hoger dan tijdens de vergelijkingsperiode in 2015.

Meer hartaanvallen door stress penalty series
In het verleden zijn er ook meerdere studies geweest naar het effect van penaltyseries tijdens voetbalwedstrijden. Toen Engeland in 1998 na een strafschoppenserie verloor van Argentinië, steeg het aantal sterfgevallen door hartproblemen met 25 procent. Zowel op de speeldag als de dag erna. Daarnaast nam het aantal ziekenhuisopnames wegens hartklachten met een kwart toe.

Op 22 juni 1996 verloor het Nederlandse elftal de kwartfinale van het EK tegen Frankrijk na strafschoppen. De Utrechtse epidemiologen vergeleken het aantal sterfgevallen onder de Nederlandse bevolking ouder dan 45 jaar in de maanden juni van 1995, 1996 en 1997. Hieruit bleek dat er op 22 juni 1996 onder mannen significant meer sterfgevallen waren dan normaal: 173. Bij vrouwen waren er geen opvallende verschillen.

Voetbalstress
"Het is opvallend om te zien hoe een spannende voetbalwedstrijd zoveel impact kan hebben op de gezondheid van mensen. De spanning en emoties die bij deze wedstrijden zo hoog oplopen, kunnen dus daadwerkelijk levensbedreigend zijn", aldus Leon Schouten, directeur van Uitvaartland.nl. Het lijkt erop dat voetbalstress kan leiden tot een hartinfarct, echter zou dit de komende jaren verder onderzocht moeten worden, maar in theorie zou het kunnen. Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen. Belangrijk is dus om na een spannende voetbalwedstrijd weer te ontspannen. Bijvoorbeeld door in beweging te komen. En ook voor dit EK geldt…. kijken op eigen risico.