FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 juni 2024

Denemarken met de nodige moeite naar achtste finales op EK voetbal

Denemarken heeft zich verzekerd van de volgende ronde op het EK voetbal in Duitsland. Tegen Servië werd het 0-0 en doordat in de andere poulewedstrijd niet werd gescoord zijn de Denen als tweede geëindigd achter Engeland. In puntenaantal, doelsaldo en fair-play stonden ze gelijk met Slovenië, maar doordat ze in de kwalificatie beter hadden gepresteerd dan Slovenië is Denemarken tweede in de poule geworden.

Voor Denemarken was een gelijkspel tegen de Serven genoeg. Ondanks dat een gelijkspel genoeg was voor Denemarken waren de Denen in de eerste helft sterker dan Servië, maar kwam het niet tot scoren.

Doordat tussen Engeland en Slovenië ook niet werd gescoord bleef het tot de laatste minuten spannend. In de slotminuten van de wedstrijd kreeg Servië nog een aantal kansen om Denemarken naar huis te schieten, maar kwam niet tot scoren, waardoor Denemarken als tweede in de poule eindigde en Servië klaar is.

Denemarken speelt in achtste finales tegen Duitsland.

Engeland overtuigt weer niet op EK en speelt gelijk tegen Slovenië

Engeland heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het EK voetbal in Duitsland. Ook in de derde groepswedstrijd kon de Engelse ploeg niet overtuigen en werd het 0-0 tegen Slovenië. Ook de Sloveense ploeg bereikte de volgende ronde op het EK.

Engeland kon in de eerste twee wedstrijden tegen Servië en Denemarken niet overtuigen, maar was met vier punten uit twee wedstrijden al wel zeker van de volgende ronde op het EK. Ook tegen Slovenië was Engeland maar matig aan de bal en creëerde weinig tegen de Slovenen. Even dacht Engeland in de eerste helft op voorsprong te komen via Bukayo Saka, maar dat doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Ook in de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde als in de eerste helft. Slovenië liet Engeland aan de bal en trok zich terug op hun eigen veld, waarna ze Engeland lieten komen. Maar de Engelsen waren onmachtig om echt gevaarlijk te worden en het werd 0-0 tussen de beide landen.

Door het gelijkspel is Engeland groepswinnaar en gaat Slovenië ook naar de volgende ronde op het EK. De Engelse ploeg is de volgende van mogelijke tegenstanders van Oranje.

NHL: Panthers en Oilers strijden tot laatste minuten om Stanley Cup-winst

In Sunrise, Florida is maandagavond een einde gekomen aan het seizoen in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De Florida Panthers ontvingen de Edmonton Oilers voor de zevende en beslissende wedstrijd in de Stanley Cup Final.

De Panthers hadden de serie in de afgelopen twee weken geopend met drie zeges, maar met een 8-1 overwinning in wedstrijd vier openden de Oilers een indrukwekkende comeback. Daardoor was een zevende wedstrijd nodig, waarin de Panthers konden jagen op hun eerste Stanley Cup ooit. De Oilers wilden voor het eerst weer winnen sinds 1990, toen ze hun vijfde en laatste titel in zeven jaar tijd pakten, het einde van de laatste grote NHL-dynastie.

Enfin, in Sunrise was het al vroeg raak: na ruim vier minuten kreeg Carter Verhaege een schot van Evan Rodrigues op zijn stick, waarmee hij precies de goede draai mee wist te geven voor de 1-0. Lang duurde het niet, want ruim twee minuten later stond het alweer gelijk: Cody Ceci stuurde Mattias Janmark op weg en de Zweed tekende voor de gelijkmaker achter goalie Sergei Bobrovsky.

De twee goalies hielden hun doel vervolgens lange tijd schoon, tot vijf minuten voor het einde van de tweede periode: Sam Reinhart ging op rechts in de tegenaanval en zette de Panthers op fraaie wijze op 2-1. De Oilers probeerden het daarna nog, maar Bobrovsky was niet meer te kloppen en de Panthers pakten voor het eerst in de historie de Stanley Cup.

Frankrijk geen groepswinnaar na gelijkspel tegen Polen ondanks goal Mbappé

Frankrijk heeft dinsdagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen Polen. Door de overwinning van Oostenrijk op Nederland eindigt de Franse voetbalploeg op de tweede plaats, achter Oostenrijk.

Kylian Mbappé begon in de basiself met een op maat gemaakt masker en zorgde in de tweede helft voor de openingsgoal. Tien minuten in de tweede helft trapte Mbappé vanaf elf meter zijn eerste EK-doelpunt binnen. Frankrijk leek op weg naar groepswinst, maar een kwartier voor tijd kwam Polen langszij, ook uit een penalty. In eerste instantie miste Robert Lewandowski nog wel, maar de Poolse sterspeler mocht de strafschop overnemen en ditmaal schoot de 38-jarige spits wel raak.

Door het gelijkspel tegen Polen en de nederlaag van het Nederlands elftal tegen Oostenrijk (2-3) eindigt Frankrijk met vijf punten als tweede in groep D, achter de verrassende groepswinnaar Oostenrijk. Nederland is de nummer drie.

Zwak Nederland onderuit tegen Oostenrijk op EK voetbal

Het Nederlands elftal heeft de groepsfase van het EK voetbal afgesloten met een 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk. Door het verlies is Oranje op de derde plaats geëindigd.

Oostenrijk was in de eerste helft de beste ploeg en kwam na zes minuten al op voorsprong. Op links kwamen de Oostenrijkers door. In eerste instantie liet hij zijn mannetje lopen. Malen probeerde zijn fout te herstellen en verdedigde te laat mee terug en de openingstreffer gleed binnen. Na de 0-1 bleef Oostenrijk beter en kon Oranje geen grip krijgen en na een half uur greep bondscoach Ronald Koeman in en wisselde Joey Veerman, maar veel beter werd het niet in de eerste helft en Nederland mocht blij zijn dat het 0-1 bleef.

In de tweede helft kwam het Nederlands elftal direct langszij. Lutsharel Geertruida veroverde de bal op het middenveld en na een snelle uitbraak maakte Cody Gakpo de gelijkmaker op aangeven van Xavi Simons. Maar vrij snel kwam Oostenrijk weer op voorsprong. Op rechts zag de verdediging van Oranje er opnieuw niet goed uit en uit een voorzet van Florian Grillitsch kopte Romano Schmid binnen. Daarna kwam Nederland weer op gelijke hoogte. Invaller Wout Weghorst kreeg de bal bij Memphis Depay, die knap afwerkte. Ook die stand bleef niet lang staan, want opnieuw kwam Oostenrijk op links goed door en zorgde Marcel Sabitzer voor de 2-3.

Oranje probeerde daarna opnieuw in de wedstrijd te komen, maar kwam niet meer tot scoren in Duitsland en zo gaat Nederland als derde in de poule door. De tegenstander voor het Nederlands elftal is nog onbekend.

Crazy Town-zanger Shifty Shellshock overleden

Shifty Shellshock, de zanger en frontman van rock/rapformatie Crazy Town, is maandag overleden in een woning in Los Angeles. Dit meld onder andere de entertainmentsite TMZ. Shifty, wiens echte naam Seth Binzer was, is 49 jaar oud geworden en laat drie zoons na. Volgens TMZ loopt er een onderzoek naar de doodsoorzaak.

Crazy Town brak in 2000 door met het nummer Butterfly, dat wereldwijd hoog in de hitlijsten terechtkwam. Hoewel de band niet alleen met dat nummer geassocieerd wilde worden, is dat toch het nummer geworden waar veel mensen de band van kennen. Drie jaar na het verschijnen van Butterfly ging de groep uit elkaar, om vervolgens in 2007 weer samen te komen.

Shellshock is meerdere malen met de politie in aanraking geweest, en heeft in 2012 een voorwaardelijke celstraf van 3 jaar gekregen, voor geweldpleging en bezit van hard drugs. In een interview met Rolling Stone gaf hij zelf aan dat hij ook gearresteerd is voor winkeldiefstal, en jarenlang drugs gebruikte en verhandelde.

Luigi's Mansion 2 HD wordt ontwikkeld door Tantalus

Luigi’s Mansion 2 HD, de aankomende remaster op de 3DS-game, wordt ontwikkeld door Tantalus Meida. Dat maakt videogame-site VGC bekend. Nintendo en Tantalus hebben vaker samengewerkt, de Australische ontwikkelaar was eerder verantwoordelijk voor remasters zoals The Legend of Zelda: Twilight Princess op de Wii U en Skyward Sword op de Switch.

Luigi's Mansion 2 en diens opvolger op de Switch zijn gemaakt door het Canadese Next Level Games. Het is nog onbekend wat hun volgende project is. Luigi’s Mansion 2 HD komt overigens al op 27 juni uit. Deze game verschilt van de andere twee in de serie omdat Luigi langs meerdere kleine spookhuizen moet in plaats van dat het zich op één locatie afspeelt. De game heeft ook een missie-structuur en aan het einde krijg je ook een score.

Disney Epic Mickey: Rebrushed komt in september uit

Disney Epic Mickey: Rebrushed komt op 24 september uit voor alle consoles en pc. Dat hebben uitgever THQ Nordic en Purple Lamp Studios aangekondigd. Het gaat hier om een remake van de Wii-culthit uit 2010. De remake krijgt een adviesprijs van zestig euro.

Epic Mickey is een platformer die zich afspeelt af in de 'Wasteland', een mysterieuze wereld die gecreëerd is door de tovenaar Yen Sid. Dit is de wereld waar vergeten Disney-personages verblijven, zoals Oswald the Lucky Rabbit. Het spel kreeg extra aandacht omdat het geregisseerd is door Warren Spector, bekend van series zoals Deux Ex en System Shock. De remake belooft naast volledig nieuwe graphics ook een aantal andere verbeteringen. Mickey heeft bijvoorbeeld nu beschikking tot typische platforming moves zoals een dash en een ground pound.

Nederland - Oostenrijk: groepswinst, tweede of derde?

Het is alweer zover, de derde en laatste groepswedstrijd van Nederland op het Europees kampioenschap voetbal. In Berlijn trappen Nederland en Oostenrijk dinsdag om 18.00 uur af, tegelijk met Frankrijk en Polen in de andere wedstrijd.

Er zijn natuurlijk nog flink wat scenario's mogelijk, behalve een vierde plek voor Nederland. De achtste finales zijn al zeker, de vraag is voor Nederland met name of het een derde, tweede of eerste plek wordt in de groep en wie dan de tegenstander gaat worden in de eerste knockoutwedstrijd. De NOS heeft daar het een en ander over op een rijtje gezet.

De meest simpele optie is dat Nederland wint en daarbij beter scoort dan Frankrijk tegen Oostenrijk doet, dan is de groepswinst voor Nederland. Wie dan de tegenstander wordt in de achtste finales zullen we dinsdag- en woensdagavond kunnen zien.

Zeg het maar: gewoon winst? Een Oostenrijkse verrassing?

Opstelling Nederland: Verbruggen; Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Veerman, Reijnders; Malen, Depay, Gakpo

Opstelling Oostenrijk: Pentz; Posch, Wöber, Lienhart, Prass; Seiwald, Grillitsch, Wimmer, Sabitzer, Schmid; Arnautovic

Palou wint chaotische IndyCar-race op Laguna Seca

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond en wel naar Californië. Op het befaamde circuit van Laguna Seca werd weer geracet in de IndyCar Series en die race stond uiteindelijk bol van de herstarts en daarmee ook best wel wat spanning.

Op poleposition stond Alex Palou, met Kyle Kirkwood naast zich. Felix Rosenqvist en Colton Herta vormden rij twee, voor Alexander Rossi, Christian Lundgaard, Scott McLaughlin, Romain Grosjean, Pato O'Ward en Scott Dixon - Rinus van Kalmthout moest het doen vanaf de twintigste plek.

Met zoals gebruikelijk een amateuristische start begon de race, waarbij Kirkwood in de openingsronde al de leiding pakte. Van de toppers was Rossi de eerste die een nieuw setje zachte banden kwam halen, Rosenqvist kwam even later juist een nieuw setje harde banden pakken.

Kirkwood, Herta en Lundgaard kwamen na 25 van de 95 ronden ook binnen voor zachte banden, maar ze kwamen achter Rossi de baan op. Een ronde later kwamen ook Palou, Dixon en Grosjean banden halen, terwijl Lundgaard in gevecht met McLaughlin het grind in werd geduwd en een half reclamebord op zijn voorvleugel oppikte.

Ruim achter Rossi werd hard gevochten en waren het Kirkwood én Herta die Palou verschalkten. Na ruim een derde van de race ging het achterin flink fout voor Luca Ghiotto, die de bandenstapels in knalde en daarmee voor een neutralisatie zorgde.

Onder geel werden er flink veel pitstops gemaakt, maar niet door Palou, die zo de leiding pakte. Met Palou, O'Ward en Grosjean voorop konden we vervolgens door, Rossi en Kirkwood - de voorsten van de stoppers - begonnen er vanaf de vijftiende en zestiende plek weer aan.

Kort na de herstart kwam Nolan Siegel vast te staan in het grind, waardoor de neutralisatie gelijk weer terug was. Dit keer weinig stops en we konden door met Palou, Grosjean en O'Ward voorop, terwijl O'Ward na iets minder dan 50 ronden de eersten van hen was die nieuwe zachte banden kwam halen.

Grosjean kwam een ronde of acht later nieuwe zachte banden halen, Palou kwam nog een ronde later binnen voor eveneens zachte banden. Herta ging er op zijn harde banden zo voorbij en ook Rossi kwam voor Palou terecht, maar die begon op tempo te komen en ruim dertig ronden voor het einde nam hij Rossi weer te grazen, kort daarop gevolgd door een succesvolle aanval op de leidende positie van Herta.

Niet lang daarna kwamen onder meer Herta en Rossi binnen voor hun in principe laatste stop, niet veel later gevolgd door Palou, die harde banden kwam halen. Een paar ronden later spinde Armstrong in gevecht met Lundgaard, waarna de raceleiding besloot te wachten met de caution tot leider Newgarden in de pitstraat stond, zodat hij niet terugzakte tot achter in het veld.

Na een korte onderbreking konden we door met Palou, mazzelaar Newgarden en de daardoor tamelijk gefrustreerde Herta en Rossi in de top-4. Bij de herstart schoof McLaughlin na een overenthousiaste actie op teamgenoot Will Power door het grind, Newgarden overkwam niet veel later ook zoiets en zakte naar de vijfde plek.

Een geplofte motor voor Jack Harvey onderbrak de actie weer even, maar daarna konden we door en was het Palou die bijna de controle over zijn auto verloor bij de start; Herta kon er nét niet van profiteren. Ook dit keer duurde het allemaal niet lang: Kyffin Simpson spinde nadat Agustin Canapino hem een lekke band tikte en Graham Rahal kon hem onmogelijk ontwijken.

Dit keer bleef het voorin redelijk rustig na de herstart en zo reed Palou naar de overwinning én de leiding in het kampioenschap. Herta werd derde, voor Rossi, Grosjean en Kirkwood - Newgarden ging nog maar eens het grind in, Van Kalmthout viel met technisch malheur uit.

Slachtoffers 7/10 beginnen zaak tegen UNRWA

De nabestaanden van de slachtoffers van de Hamas-aanval op Israël hebben de Palestijnse Hulporganisatie van de VN (UNRWA) aangeklaagd . Zij beschuldigen de hulporganisatie ervan medeverantwoordelijk te zijn aan de terroristische aanval op 7 oktober door de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie, zo blijkt uit gerechtelijke stukken die maandag in New York zijn ingediend .

In hun rechtszaak beschuldigen de families van de slachtoffers de hulporganisatie ervan Hamas al meer dan tien jaar te helpen bij het opbouwen van zijn ‘terroristische infrastructuur’ . UNRWA verstrekte ‘bewust’ geld aan Hamas ‘ om handelaars in wapens, explosieven en ander terroristisch materieel te kunnen betalen’. Op vragen van persbureau AFP gaf de hulporganisatie in eerste instantie geen antwoorden. 

De Palestijnse Hulporganisatie van de VN kwam eerder dit jaar onder zware kritiek te staan nadat Israël beschuldigingen had geuit dat twaalf medewerkers van de UNRWA betrokken waren bij de ongekende aanval van Hamas . Als reactie op de beschuldigingen hebben talrijke donerende landen hun financiële hulp opgeschort. Een onderzoekscommissie ontdekte in april enkele ‘problemen’, maar zei dat Israël geen ‘bewijs’ had geleverd om zijn beschuldigingen te ondersteunen.

EU start vandaag toetredingsgesprekken met Oekraïne en Moldavië

De Europese Unie begint vandaag de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en de Republiek Moldavië. De gesprekken vinden plaats in de marge van een ministeriële bijeenkomst van de EU in Luxemburg. Begin juni verklaarde de Europese Commissie dat beide landen aan de voorwaarden hadden voldaan om toetredingsonderhandelingen te starten.

De landen voldoen aan de eisen voor de aanpak van corruptie en hebben respect voor de rechten van minderheden aangetoond. De staatshoofden en regeringsleiders van de EU hadden dit als voorwaarde voor de gesprekken gesteld. Na de Russische invasie van Oekraïne hebben de regeringen van Kyiv en Chisinau een aanvraag ingediend voor toetreding van hun landen tot de EU.

De Oekraïense president Zelenskyy benadrukte dat hierdoor de “Europese droom” van zijn landgenoten werkelijkheid zou worden. De onderhandelingen duren doorgaans meerdere jaren. Er is geen garantie op lidmaatschap van de EU. In het geval van Oekraïne is vrede met Rusland een verplichte voorwaarde. Anders zou Kyiv om militaire hulp kunnen vragen op grond van artikel 42, paragraaf 7 van het EU-Verdrag – en zou de EU partij zijn in deze oorlog.

Uitstappende passagier veroordeeld voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een verdachte veroordeeld voor het aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend handelen en voor schuld aan het daardoor veroorzaakte verkeersongeval met dodelijk afloop. Een 7-jarige fietsster is bij dit ongeval om het leven gekomen. Het betreft een veroordeling op basis van artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Het Haagse hof heeft de verdachte een taakstraf van 180 uur opgelegd.

Het slachtoffertje fietste op 5 juni 2021, omstreeks het middaguur, tussen haar vader en moeder in, op de Steenstraat in Leiden. Zij fietsten in de richting van de stad. Aan de rechterkant van de weg stond een taxi, deels op de rijbaan en deels op de stoep, geparkeerd om de verdachte uit te laten stappen. De verdachte zat achterin, aan de kant van de weg. Zijn moeder zat achterin, aan de stoepkant. Van de andere kant kwam een lijnbus de Steenstraat opgereden. De taxichauffeur en zijn moeder waarschuwden de verdachte om niet uit te stappen. De verdachte opende eerst zijn deur op een kier en sloot die weer, nadat de vader van het slachtoffertje voorbij was gekomen. De verdachte had wel aan zijn kant door de ramen van de taxi gekeken, maar de vader niet gezien. Direct daarna opende de verdachte zijn portier volledig. Op dat moment fietste het slachtoffertje naast de achterzijde van de taxi en botste tegen de open achterdeur. Zij is daardoor op de weg gevallen en werd overreden door de op dat moment passerende lijnbus. Het slachtoffertje is direct ter plaatse overleden.

Het gerechtshof vindt dat de verdachte niet zó voorzichtig en oplettend is geweest als een normaal voorzichtige en oplettende uitstappende passagier van een auto, gezien de verkeersomstandigheden, moet zijn. De verdachte was gewaarschuwd niet uit te stappen. Hij had zeker alert moeten zijn, nadat de vader langsfietste zonder dat de verdachte hem had zien aankomen. Door toen toch zijn deur weer te openen, heeft de verdachte een verkeerde beslissing genomen die hem schuldig maakt aan het verkeersongeluk waarbij het slachtoffertje is gedood.

De dodelijke afloop van het ongeval heeft aan de nabestaanden een onherstelbaar leed en onnoemelijk verdriet toegebracht. Zij waren getuigen van het ongeluk. Geen strafoplegging kan dat leed verzachten. De verschrikkelijke gevolgen van het ongeluk hebben ook grote impact gehad op iedereen op de Steenstraat die daar getuige van was. Het ongeluk heeft ook impact gehad op de verdachte; hij is ernstig getraumatiseerd door de dood van het slachtoffertje. Met dit alles is rekening gehouden bij de strafoplegging. Ook is rekening gehouden met de tijd die is verstreken. Omdat de verdachte niet de bestuurder van de taxi was, is een ontzegging van de rijbevoegdheid niet opgelegd.

De rechtbank had de verdachte eerder ook veroordeeld voor overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet en een taakstraf van 240 uren opgelegd. De advocaat-generaal heeft zich aangesloten bij het oordeel en de strafoplegging van de rechtbank en eiste in hoger beroep dezelfde straf.

Wikileaks-oprichter Assange vrij na deal met Amerikaanse justitie

Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, heeft in ruil voor zijn vrijlating een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse justitie.

Gisteren is Assange vrijgelaten uit de Britse Belmarsh-gevangenis en heeft hij het Verenigd Koninkrijk verlaten. Volgens Postma moet de oprichter van Wikileaks zich woensdag melden bij een rechtbank op het eiland Saipan in de Grote Oceaan. Deze locatie is gekozen omdat het eiland officieel deel uitmaakt van de Verenigde Staten, maar tegelijkertijd ook als relatief neutraal gebied wordt beschouwd. Een Amerikaanse rechter zal daar opnieuw oordelen over de zaak. Amerika correspondent Postma zegt: "Het is de verwachting dat Assange vervolgens direct naar Australië zal vertrekken."

Nog niet alle details van de deal zijn bekend, maar betrouwbare bronnen melden we dat Assange zal toegeven dat hij samenzwering heeft gepleegd om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren. Dit heeft betrekking op de documenten die in 2010 door WikiLeaks zijn vrijgegeven over Amerikaanse missies in Irak en Afghanistan. In de overeenkomst met het Amerikaanse Openbaar Ministerie staat dat Assange veroordeeld zal worden tot 62 maanden gevangenisstraf, die hij niet hoeft uit te zitten vanwege zijn tijd in de Britse gevangenis.

Vader en zoon wilden Schumacher voor miljoenen afpersen

Het Duitse Openbaar Ministerie verdenkt twee mannen (vader 53 en zoon 30) van afpersing van de familie van Michael Schumacher. De daders dreigden met belastende informatie over de voormalige Formule 1-coureur en wilden miljoenen verdienen met chantage.

Ze werden gearresteerd nadat de politie de herkomst van de berichten had achterhaald.

Schumacher, zevenvoudig wereldkampioen, leeft teruggetrokken sinds zijn ski-ongeluk in 2013. Zijn familie slaagt er tot nu toe in zijn privacy te beschermen, ondanks recente incidenten zoals een nep-interview waarvoor ze een schadevergoeding ontvingen.

Groot Wassink weigert samen te werken met PVV

Rutger Groot Wassink, wethouder van oa Sociale Zaken in de Gemeente Amsterdam, stopt per direct als voorzitter en bestuurslid van de Tijdelijke Commissie Asiel & Migratie (TCAM) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Ik wil niet normaal maken wat ik niet normaal vind", zegt de GroenLinks-politicus.

In een interview met Het Parool zegt Groot Wassink niet te willen samenwerken met het beoogde kabinet-Schoof, omdat de PVV één van de coalitiepartijen is. Volgens de wethouder is de PVV een extreem-rechtse partij, en is deze een bedreiging voor de rechtstaat en democratie in Nederland. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft volgens hem begrip voor zijn persoonlijke besluit.

De voorzitter van de asielcommissie van de VNG is de primaire gesprekspartner van de staatssecretaris van Asiel en Migratie. De commissie is onder andere belast met het vinden van noodopvangplekken voor asielzoekers. Daarnaast houdt het zich bezig met de huisvesting van statushouders. Groot Wassink geeft aan zich wel te blijven inzetten voor de taken van de commissie. Wie van de overige 16 leden van de commissie als voorzitter naar voren zal komen is niet bekend.

De wethouder laat aan het Parool weten dat hij niet bereikbaar is voor beoogd minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber. In dat geval zal hij zelf niet opnemen, en het gesprek overlaten aan zijn ambtenaren. "Ik denk niet dat zij gemeenten gaat bellen. Ze wil het opvangprobleem niet oplossen".

Een aantal jaar geleden legde Groot Wassink een andere functie als Loco-burgemeester neer, omdat hij naar eigen zeggen, z'n aandacht volledig bij z'n werk als wethouder wilde leggen. 

Nieuwe wetten Justitie en Veiligheid per 1 juli 2024

Slachtoffers kunnen straks in meer gevallen aangifte doen van verkrachting en aanranding, nazaten van tot slaaf gemaakten kunnen kosteloos hun naam wijzigen en verdachten van ernstige misdrijven moeten verplicht aanwezig zijn op de inhoudelijke zitting in hun strafzaak. Op 1 juli 2024 treden verschillende wetten in werking op het terrein van Justitie en Veiligheid. Hieronder een overzicht.

Wet seksuele misdrijven
Slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag worden vanaf 1 juli dit jaar strafrechtelijk beter beschermd. Dankzij de Wet seksuele misdrijven kunnen slachtoffers in meer gevallen aangifte doen van verkrachting en aanranding. Om verkrachting of aanranding aan te tonen is het niet meer nodig om te bewijzen dat er sprake was van dwang, doordat bijvoorbeeld geweld was toegepast of was gedreigd met geweld. Iemand is strafbaar als diegene seksueel contact doorzet, terwijl er duidelijke signalen zijn dat de ander geen seks wil. Dwang, is voortaan wel een strafverzwarende factor, maar niet langer een vereiste voor een veroordeling voor verkrachting of aanranding. In de nieuwe wet wordt ook seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar. Seksuele intimidatie in het openbaar kan zich afspelen op straat, maar bijvoorbeeld ook op publieke websites en via social media. Daarnaast wordt het seksueel benaderen van kinderen jonger dan 16 jaar – ofwel sexchatting - strafbaar, gaan de maximumstraffen voor een aantal seksuele misdrijven omhoog en wordt regelgeving digitaal meer bij de tijd gebracht. Uitgangspunt in de nieuwe wet is dat seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag offline en online even strafwaardig is.

Autoriteit kan hostingbedrijven verplichten online kinderporno te verwijderen
Op straffe van een bestuurlijke boete kunnen hostingbedrijven vanaf 1 juli 2024 worden verplicht om hun servers op te schonen van online kinderpornografisch materiaal en om het schadelijke beeldmateriaal ontoegankelijk te maken voor internetgebruikers. De Autoriteit online Terroristisch en Kinderpornografisch Materiaal (ATKM) kan voortaan de ICT-bedrijven een aanwijzing geven als online beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik op hun servers is geconstateerd. Foute en nalatige hostingbedrijven die na een melding het online kinderpornografisch materiaal niet snel verwijderen, riskeren een boete. Deze sanctie is afhankelijk van de omzet en kan bij herhaalde overtredingen oplopen tot maximaal 10% van de bedrijfsomzet.

Verschijningsplicht
Verdachten van ernstige misdrijven moeten vanaf 1 juli verplicht aanwezig zijn op de inhoudelijke zitting in hun strafzaak. Nu is het aan verdachten zelf om te bepalen of ze aanwezig zijn bij hun rechtszaak. Met deze wetswijziging is dat niet langer het geval. Slachtoffers of nabestaanden krijgen hiermee de kans om een verdachte te vertellen wat het misdrijf bij hen heeft aangericht. Als de verdachte aanwezig is kunnen rechter en officier van justitie de verdachte zelf ondervragen. Dat draagt bij aan de waarheidsvinding.

Naamswijziging voor nazaten van tot slaafgemaakten
Nazaten van tot slaafgemaakten kunnen vanaf 1 juli kosteloos hun achternaam naam wijzigen. In het koloniale verleden hadden tot slaaf gemaakten vaak geen vrije naamskeuze, maar kregen een naam opgelegd. In veel gevallen was dit een verwijzing naar de (voormalige) slavenhouder of de plantage waarop zij werkten. Meerderjarigen die zo’n achternaam dragen, mogen die straks gratis aanpassen. Nu kost de naamswijziging nog € 835. Bovendien moet een psychologische verklaring worden overlegd waarin staat dat hinder wordt ondervonden van de achternaam. Dat is straks verleden tijd. Een verklaring dat betrokkene een nazaat is van een tot slaaf gemaakte volstaat.

EU sanctioneert voor het eerst cybercriminele kopstukken

De Raad Buitenlandse Zaken heeft sancties aangenomen tegen 6 Russische individuen die verantwoordelijk zijn voor vergaande cyberaanvallen die in de EU veel schade hebben aangericht, zoals hacks bij banken en ransomware aanvallen op de zorgsector. 2 van hen zijn kopstukken uit het cybercrime circuit. Door nauwe samenwerking tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie (OM) en de Politie konden zij nu door de EU worden gesanctioneerd.

De EU heeft met deze sancties een belangrijke stap gezet naar een veiliger cyberdomein. Naast het aanpakken van cyberspionage en cybersabotage worden nu voor het eerst ook cybercriminelen aangepakt die ten behoeve van financieel gewin grote maatschappelijke schade aanrichten. Niet alleen ondervinden deze criminelen nu persoonlijke consequenties van hun kwaadwillende gedrag, ook raken deze sancties personen en entiteiten die zakendoen met deze criminelen. Door middel van effectieve expertise- en kennisuitwisseling tussen Buitenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid, het OM en de Politie heeft Nederland hier op een unieke manier binnen de EU een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Nederland hoopt dat deze aanpak ook andere lidstaten inspireert, zodat de EU nog effectiever op kan treden tegen cybercrime.

Als gevolg van deze sancties worden de tegoeden in de EU van deze individuen bevroren, is inreizen naar de EU niet meer mogelijk, en wordt het aangaan van transacties met hen verboden. Dat houdt in dat samenwerken en (indirect) zakendoen met deze cybercrime kopstukken voor burgers en bedrijven in de EU verboden is. Het doel van deze maatregelen is afschrikking en het tegengaan van cybercriminaliteit, zowel richting individuen als opdrachtgevers. Met deze sancties zenden we ook een signaal uit aan staten die cybercriminelen onderdak bieden waardoor zij onbezorgd hun gang kunnen gaan.

Onder het in 2019 opgerichte cybersanctieregime zijn sinds 2020 sancties aangenomen tegen in totaal 14 personen en 4 entiteiten afkomstig uit Rusland, China en Noord-Korea. Deze personen en entiteiten zijn onder meer verantwoordelijk voor cyberaanvallen tegen de OPCW, de Duitse Bundestag, banken en ziekenhuizen.

Het sanctieregime is momenteel uitdrukkelijk gericht op personen en entiteiten, en dus niet op landen. Nederland vindt het belangrijk dat de EU ook instrumenten bezit om effectiever op te kunnen treden tegen staten die kwaadwillend cybergedrag vertonen. Daarom onderzoekt Nederland met andere lidstaten de mogelijkheden om het cybersanctie instrumentarium van de EU verder te versterken.

FOK! Wat een weer: droog, zonnig en warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het zonnig en droog. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig.

Vanmiddag zijn er flinke zonnige perioden en blijft het droog. Het is warm met een maximumtemperatuur die ligt tussen 24°C in het noordelijk kustgebied en 29°C plaatselijk in het zuiden. De wind komt boven land uit het noordoosten en is zwak tot matig. Aan de westkust gaat een matige wind van zee waaien. Hierdoor wordt het op het strand iets minder warm.

Vanavond klaart het flink op en blijft het droog. De wind uit het noordoosten is zwak tot matig.

Vannacht blijft het droog. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 13°C in het noordoosten tot 18°C in het zuidwesten. Er staat weinig wind, aan de kust is de noordoostenwind matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Wederom kleurt de lucht oranje boven het Noord-Holland Kanaal (Foto: Pukeko)
Wederom kleurt de lucht oranje boven het Noord-Holland Kanaal (Foto: Pukeko)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1312

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1398
special
VrijMiBabes #229 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1397
special
Random Pics van de Dag #1396
special
Random Pics van de Dag #1395
review
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
©FOK.nl e.a.