FVD-kandidaatvoorzitter biedt excuses aan voor uitspraken over Joden en MH17

Toine Beukering, namens het Forum voor Democratie kandidaat voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer, probeert zijn hachje te redden nadat vorige week op zijn minst zeer ongelukkige uitspraken deed in een interview in de Telegraaf.

De senator zei onder andere "Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd." Ook rond de schuldvraag van het neerhalen van de MH17 zaaide hij de nodige twijfel. Maar na alle ophef, die zijn de kans op het voorzitterschap ernstig hebben ondermijnd, is het nu schijnbaar tijd voor damage control.

"Dat was een hele onhandige opmerking. Daar heb ik ook spijt van en die neem ik terug", zo blikt Beukering terug op zijn opmerking over de Joden in de Tweede Wereldoorlog zo lezen we op Telegraaf.nl. De excuses zijn nogal opmerkelijk aangezien fractieleider Paul Cliteur geen kwaad in de uitspraak zag.

Ook over de MH17 neemt de nieuwe senator zijn woorden terug. Waar hij in zijn eerste interview nog twijfelde aan de uitkomsten van het officiële onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT), heeft hij nu ineens geen enkele twijfel meer.

"Dat zouden gekken kunnen zijn van Oekraïne, die het per ongeluk voor een ander vliegtuig hebben aangezien", zo vertelde hij aanvankelijk tijdens het vraaggesprek van vorige week. Nu ziet Beukering het toch heel anders: "ik onderschrijf volledig de verklaring van het Joint Investigation Team."

Zoals zo vaak met uitspraken van FVD-leden geeft de senator aan dat de uitspraken uit zijn verband zijn gerukt en verkeerd begrepen zijn. Wel wil hij nog steeds graag voorzitter worden. "Mijn voorzitterschap blijft staan. Ik zal laten zien dat ik een waardige kandidaat ben. Maar ik ga niet speculeren over mijn kansen", zo lezen we in de Telegraaf.

De gang van zaken is sowieso opmerkelijk aangezien de Eerste Kamer nog een profielschets gaat maken voor de nieuwe voorzitter, maar bij FVD zijn ze voor het weten van de wensen van de kamer er schijnbaar al zeker van Beukering de droomkandidaat is.

De Eerste Kamer waar Beukering nog steeds graag voorzitter van wil worden (Pro Shots / Robin Utrecht)
De Eerste Kamer waar Beukering nog steeds graag voorzitter van wil worden (Pro Shots / Robin Utrecht)