FVD kandidaatvoorzitter: 'Joden als makke lammetjes door de gaskamers'

Aanstaand Forum voor Democratie senator Toine Beukering lijkt met zijn eerste interview meteen alle kansen op de voorzitterspositie van de Eerste Kamer te hebben vergooid. De oud-generaal doet in de Telegraaf een aantal zeer opmerkelijke en pijnlijke uitspraken over Joden in de Tweede Wereldoorlog en over de MH17.

Vooral de uitspraken over de Jodenvervolging doen op social media de nodige wenkbrauwen fronsen. Tegenover de Telegraaf vertelde de aankomend senator over zijn motivatie om in dienst te gaan en daarbij schoot hij meteen uit de bocht. De journalisten vroegen naar de uitspraken van partijleider Thierry Baudet die Herman Van Rompuy met Napoleon en Hitler vergeleek. "Ik zou die woorden nóóit gebruiken. Ik ben een groot fan van Napoleon. Als u bij mij thuis komt, ziet u allemaal Napoleon-beeldjes. Maar een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog? Daar ben ik niet van. Dat is een van de redenen geweest dat ik in dienst ben gegaan. Ik heb als klein jongetje een boekenkast vol gelezen over de Shoah. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest hoe dat toch kan. Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd. Dat heeft me altijd gefascineerd. Ik heb nooit het echte antwoord gevonden. Maar een ding voor mij: dat nooit meer. Daarom heb ik 40 jaar een uniform gedragen en ben ik over de hele wereld gereisd", aldus de namens het FVD begoogde Eerste Kamervoorzitter.

De journalisten van de krant van wakker Nederland vroegen hierop uiteraard om enige verduidelijking en dat maakte het er niet beter op: "Nou, er is heel weinig verzet geweest. Verzet door de Joden. Ontsnappingen. Dat soort zaken. Daar zijn allerlei redenen voor, maar het is een triest verhaal dat nooit meer mag gebeuren", zo poogde Beukering zijn uitspraak uit te leggen. "Afgevoerd, hè. Ze zijn niet vrijwillig gegaan", zo vulde hij nog aan 

"Nou ja, ’makke lammetjes’ impliceert toch iets anders?", aldus de journalisten die duidelijkheid probeerden te krijgen over hoe de oud-generaal zijn uitspraken bedoelde. "Er is weinig verzet geweest, heb ik gezegd", zo maakte Beukering nogmaals duidelijk en daarmee was hij zich van geen kwaad bewust. "Ik beledig daar niemand mee."

Ook over de MH17 werd wederom gepoogd onduidelijkheid en onrust te veroorzaken. Baudet trok tijdens het debat met Mark Rutte de onafhankelijkheid van het Joint Investigation Team (JIT) in twijfel, een uitspraak die kwaad bloed zette bij nabestaanden van de MH17. Beukering houdt net als Baudet de optie open dat de Russen niet betrokken zijn bij het neerhalen van het passagiersvliegtuig. "Ik heb daar ook niet de bewijzen van. De stukken die daar over gaan zijn geheim. Dus ik vind ook: laten we nou even wachten tot het JIT met de smoking gun komt."

Dat het JIT heeft laten weten dat de raket afkomstig was van een Russische brigade is niet voldoende voor de aankomend senator.  "Nou…Een Maleisische minister heeft daar ook vraagtekens bij geplaatst. Dus ik wacht even af. Wat ik wel vind, is dat we heel snel naar conclusies willen gaan." Verder vindt Beukering dat eerst het oordeel van de rechter afgewacht moet worden.

Na al deze uitspraken verwacht de FVD'er nog steeds kans te maken op de voorzittersfunctie. "Ja, anders zou ik niet meedoen", zo besloot Beukring het opmerkelijke interview.