Ipsos peilt Europese verkiezingen, PVV 9, GroenLinks-PvdA 6 en VVD 5

Een forse groei voor extreem rechts en een dramatisch verlies van de Groenen en Liberalen zullen de fundamentele verhoudingen in het Europees Parlement na de verkiezingen van juni niet veranderen, zo blijkt uit de baanbrekende Euronews/Ipsos-enquête.

De steun voor extreem-rechts zal waarschijnlijk toenemen in het volgende Europees Parlement, maar pro-Europese partijen zullen nog steeds 63% van de zetels in handen hebben, volgens een peiling uitgevoerd door Ipsos voor Euronews, die van de week is gepubliceerd.

De peiling - onder bijna 26.000 mensen, in landen die 96% van de EU-bevolking vertegenwoordigen - is het eerste in zijn soort in de aanloop naar belangrijke verkiezingen in juni. Maar er zijn nog drie maanden te gaan, zelfs na de verkiezingen kunnen er zich nog nieuwe samenwerkingen vormen.

Met bijna 400 miljoen kiesgerechtigden zullen de verkiezingen van 6-9 juni 2024 voor de benoeming van 720 leden van het Europees Parlement een van de grootste democratische exercities ter wereld zijn.

Ondanks vijf turbulente jaren waarin Europa werd geconfronteerd met een pandemie, stijgende prijzen en een grootschalige oorlog, voorspelt Ipsos opmerkelijk weinig verandering in het wel en wee van de twee dominante politieke partijen in de EU.