Formatiegesprekken zitten vast, staat de deur naar links open?

Kim Putters is nog steeds in gesprek met fractievoorzitters om mogelijke coalities te verkennen. Er wordt gekeken of er een rechts kabinet gevormd kan worden, of dat er ook ruimte is voor een links kabinet gezien de moeizame voortgang van de formatiegesprekken. Victor Pak, politiek journalist bij EW Magazine, merkt op dat dit altijd in gedachten is gehouden door Putters. Zo meldt WNL.

Pieter Omtzigt, leider van het NSC, lijkt steeds meer aan te sturen op een gedoogrol binnen een rechts kabinet. Zou dit voor Putters reden genoeg zijn om te overwegen om naar een centrumlinks kabinet te kijken, inclusief GroenLinks en de PvdA? Pak geeft aan dat Putters hier zeker over nadenkt, maar benadrukt tevens dat de informateur ook goed rekening houdt met de cijfers. "GroenLinks en de PvdA hebben samen 25 zetels. Dat is nog ver verwijderd van de 76 zetels die nodig zijn voor een meerderheid." 

Ongeacht of het om een klassieke meerderheidsregering gaat of om een extraparlementaire coalitie aan de linkerkant, blijft het volgens Pak complex. "Met de NSC erbij kom je op 45 zetels. Dan moet je naar de VVD kijken om ook aan te sluiten, maar die hebben daar momenteel echt geen interesse in."

Verder stelt Pak dat een links kabinet "heel vreemd" zou zijn gezien de verkiezingsuitslag. "Bijna niemand is daar voorstander van, en zelfs Frans Timmermans ziet dat niet zitten." Volgens Pak is een centrumlinks kabinet net zo complex als wat er de laatste tijd veel besproken is: een coalitie met PVV, VVD, NSC en BBB.

Omtzigt sluit categorisch uit om met NSC in een regering te stappen waar ook de PVV deel van uitmaakt. "Dat is ondubbelzinnig", benadrukt Pak. Toch lijkt Omtzigt nog steeds twijfels te hebben. "Na zijn ontmoeting met Kim Putters noemde hij gisteren een extraparlementair kabinet als een mogelijke optie."

De VVD staat open voor dit idee. "Dilan Yeşilgöz heeft recent verklaard dat zij een extraparlementair kabinet wel ziet zitten." Echter, de liberalen stellen wel enkele voorwaarden. Zo willen ze strenge financiële richtlijnen en de bescherming van de internationale positie van Nederland garanderen. Als er een samenwerking met NSC komt, eist de VVD dat Omtzigt wel ministers aandraagt.

Het is twijfelachtig of de PVV hiermee akkoord zal gaan, aangezien partijleider Geert Wilders openlijk heeft verklaard dat hij de ambitie heeft om het Torentje te betrekken. "Hij beseft ook dat als er een extraparlementaire variant komt met die vier rechtsere partijen, het Torentje niet voor hem is." Dit komt doordat in deze variant fractieleiders in de Tweede Kamer zitten en op afstand een kabinet selecteren.

Hoe dan ook, het blijft volgens Pak ingewikkeld om een extraparlementair kabinet te vormen. "We hebben hier weinig ervaring mee, maar het kan Nederland wel iets opleveren. Omdat de wens dat de Tweede Kamer meer macht krijgt, breed wordt gedragen in het parlement."