Coalitie haalt 32 zetels in senaat, Forum en VVD beide op 12

Forum voor Democratie is toch niet alleen de grootste geworden in de senaat. De partij moet de eer delen met de VVD.

Dat komt doordat enkele statenleden niet op hun eigen partij gestemd hebben. Een aantal deden dat uit protest. Maar het grootste deel had tactische motieven.

Door dat tactische stemmen komt de coalitie op 32 zetels, 12 voor de VVD, 9 voor het CDA, 7 voor D66 en 4 voor de ChristenUnie. Dat zijn er 2 meer dan verwacht werd. Zowel D66 als de CU krijgen een zetel meer dan op basis van de prognoses werd verwacht.

Dat is belangrijk omdat nu niet alleen Forum en GroenLinks maar ook de PvdA het kabinet aan een meerderheid in de Eerste kamer kan helpen. Daardoor wordt de onderhandelingspositie van het kabinet een stuk sterker.

Desondanks vindt Jesse Klaver van GroenLinks dat het kabinet niet meer om hem en zijn acht zetels, één minder dan verwacht, heen kan. Asscher, van de PvdA, zegt open te staan voor goede ideeën. 

GroenLinks raakte een zetel kwijt door een truc van FvD en SGP, een Statenlid van Forum stemde op de SGP om zo een restzetel van GroenLinks over te laten gaan naar de SGP. SGP-leider Van der Staaij blijkt het brein achter de list: "We zagen aankomen dat er een restzetel naar links zou gaan, GroenLinks waarschijnlijk. Toen hebben we tegen Forum gezegd: 'Zou het niet een idee zijn om juist die naar de SGP te laten gaan?'"