Nieuwe informatieronde en nieuwe informateur na vinnig formatiedebat

Het debat over de mislukte formatie verzandde in een oeverloze discussie vol met sneren en verwijten. Vooral NSC-leider Pieter Omtzigt kreeg de nodige kritiek over zich heen vanwege het plotseling weglopen van de onderhandelingstafel. Omtzigt erkende dat zijn vertrek ‘niet helemaal goed was gegaan’.

VVD-leider Dilan Yesilgöz kwam terug op de gedoogrol van de VVD en gaf nu aan mee te willen regeren in een extraparlementair kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB. De voorkeur van Ontzigt blijft uitgaan naar een minderheidskabinet vanwege de PVV.

Het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om SER-voorzitter Kim Putters te benoemen tot nieuwe informateur is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Putters heeft vanavond in de Tweede Kamer meteen zijn opdracht aanvaard. Putters heeft de opdracht de mogelijkheden te onderzoeken voor een vruchtbare politieke samenwerking die recht doet aan de verkiezingsuitslag en deze opdracht binnen vier weken af te ronden.

Na zijn gesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma zei Putters: "Ik ga mijn uiterste best doen, maar ik ga me eerst grondig voorbereiden." Morgen zal hij een persconferentie geven en vragen van de pers beantwoorden.

00:00-01:54 Wilders haalt hard uit naar Omtzigt
01:54-03:48 Van der Plas kritisch op Omtzigt
03:48-06:08 Yeşilgöz doet stap naar voren en wil meeregeren
06:08-08:56 Omtzigt reageert op kritiek en op zijn eerdere besluit
08:56-11:16 Plasterk reageert op zijn verslag en geeft toelichting
11:16-15:18 Timmermans reageert op het formatieproces
15:18-18:28 Timmermans en Plasterk vechten oude vete uit