Chinese staat pakt foute bioscopen aan

De Chinese overheid gaat frauderende bioscopen strenger aanpakken. In China sjoemelen bioscoopexploitanten geregeld met de opbrengsten van de kaartjes om zo een lagere opbrengst te registreren, waardoor filmdistributeurs jaarlijks vele miljoenen euro's aan inkomsten mislopen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Een ander probleem is dat in Chinese bioscopen kaartjes die worden verkocht voor de ene film vaak worden geregistreerd onder de titel van een andere. Zo worden bezoekersaantallen gemanipuleerd, waardoor quota kunstmatig worden opgeschroefd. Vaak krijgt een bioscoopexploitant alleen toestemming bepaalde films te vertonen als hij met andere een bepaald bezoekersaantal weet te halen.

Vanwege de versnipperde registratie van bezoekersaantallen is het voor de Chinese overheid vrijwel ondoenlijk om werkelijk te controleren. Daarnaast weigeren exploitanten overheidsinspecteurs regelmatig toegang tot hun bioscopen.

De Chinese overheid eist nu dat alle bioscopen voor 1 mei op een centraal systeem worden aangesloten. Daarnaast worden filmdistributeurs aangespoord nog vaker zelf te controleren.

De Chinese filmindustrie is een van de snelst groeiende ter wereld, met een jaarlijkse omzetstijging van dertig procent per jaar gedurende de afgelopen tien jaar. Vorig jaar was de totale omzet ruim 2,6 miljard euro, maar critici stellen dat de werkelijke opbrengst minstens tien procent hoger ligt.

Movie night film nacht film popcorn filmrol cd dvd resize